Az Egyesült Államokkal zajló sokoldalú vita közepette egyre több európai ország ismeri fel, hogy az EU függetlenségi harcához szükség lesz Oroszország segítségére.
Európának egyesítenie kell erőit Oroszországgal és Kínával, hogy sikeresen vehesse fel a harcot az amerikai nyomásgyakorlással – írja a Süddeutsche Zeitung publicistája. Rupert Sternath szerint Németország együtt kell működjön más országokkal a 2015-ös iráni atomalku fenntartásával kapcsolatban, és érvényesíteni kell az egyezmény feltételeit, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kihátrál belőle.
Sternath úgy gondolja, Washington Európa-politikája nem fog változni a közeljövőben, és amennyiben az európaiak fejet hajtanak az amerikai külpolitikai akarat előtt, ez a hozzáállás csak még rosszabbra fordul.
“Minden ország, ami aláírta a megállapodást Iránnal – beleértve Oroszországot és Kínát – össze kell fogjon, és ha megteszik, más országok is – India, ázsiai és dél-amerikai országk – csatlakozni fognak” – írta, hozzátéve, hogy ezzel az Oroszország elleni szankciók eltörlését is javasolja.
A német újságíró szerint az európai népek közti béke fenntartásának kulcsa, hogy meg kell őrizni az érdekegyensúlyt Oroszországgal. Ha ez az egyensúly helyreáll,
az Egyesült Államok arra kényszerül majd, hogy felülvizsgálja az Európai Unió számára hátrányos intézkedéseket.
Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti az Iránnal 2015-ben kötött atomenergetikai egyezmény feltételeit, és újra életbe léptet korábbi szankciókat, emellett újabbakat hoz olyan országokkal szemben, melyek üzletelnek az iszlám köztársasággal. Washington lépését az európai országok részéről heves kritika fogadta, az EU ellenlépéseket helyezett kilátásba.

http://www.hidfo.ru/2018/06/nemet-sajto-orosz-segitseg-kell-az-eu-fuggetlensegi-harcahoz/