2018. október 7., vasárnap

‘Bátor Skócia’ – A függetlenség elkerülhetetlen (csak azért mert a Fenevad fogságában jobban érzik magukat)

Skót dragonyos szakasz dudásai

… “Vége London uralmának! – A skót fővárosban, Edinburghban szombaton, az SNP kongresszusának előestéjén a szervezők becslése szerint 100 ezren tüntettek a függetlenségért…”

Brexit – Skót miniszterelnök: “elkerülhetetlen” Skócia függetlenné válása

A skót miniszterelnök szerint Skócia “elkerülhetetlenül” független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) is erősíti.
Nicola Sturgeon, aki vasárnap, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC közszolgálati televíziónak, kijelentette: a Brexit-folyamat nagyon erőteljesen kihangsúlyozza azt a demokratikus deficitet, amely annak nyomán alakult ki, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.
Arra a riporteri kérdésre, hogy ennek alapján a Brexit “csaknem elkerülhetetlenné” tette-e Skócia függetlenné válását, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: véleménye általánosságban is az, hogy Skócia függetlenné válik, de “ha azt kéri tőlem, hogy használjam az ‘elkerülhetetlenül’ kifejezést, akkor használhatom ezt is”.
A skót miniszterelnök a 2016-os EU-referendum óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skóciát – Sturgeon visszatérő érvelése szerint – nem lehet akarata ellenére “kirángatni” az Európai Unióból.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap skóciai kiadásának megbízásából készült friss felmérés ugyanakkor arra vall, hogy a Brexit “karnyújtásnyi közelségbe” hozhatja a függetlenségpártiak többségbe kerülését, különösen akkor, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy nem sikerül megállapodásra jutnia az EU-val a Brexit utáni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről.
A Panelbase közvélemény-kutató cég által 1024 fős skót választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy jelenleg a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalék ellenzi Skócia elszakadását Nagy-Britanniától.
A felmérés szerint azonban ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozna az EU-ból, a függetlenséget pártoló skótok aránya 48 százalékra emelkedne, az elszakadást ellenzőké 52 százalékra csökkenne.
Egy másik vizsgálat azonban, amely a The Sun on Sunday című országos tömeglap skóciai kiadása és a The Sunday Herald című vasárnapi skót lap megbízásából készült, azt mutatja, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a skótok 52 százaléka támogatná a függetlenné válást.
A Survation közvélemény-kutató által 1013 skót választó megkérdezésével készített felmérés szerint abban az esetben is 50 százalékra emelkedne a Skócia elszakadását pártolók tábora, ha megállapodás születik London és az EU között a Brexit utáni kapcsolatrendszerről.

A skót fővárosban, Edinburghban szombaton, az SNP kongresszusának előestéjén a szervezők becslése szerint 100 ezren tüntettek a függetlenségért.

A 2014-es skóciai népszavazás óta ez volt a legnagyobb függetlenségpárti megmozdulás.
Nicola Sturgeon a vasárnapi BBC-interjúban mindazonáltal kijelentette: jóllehet a felmérések előrelépésről tanúskodnak, még mindig dolgozni kell a többség meggyőzéséért arról, hogy Skócia számára a függetlenség jelenti a lehetséges legjobb jövőt.
Hozzátette: az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának és időzítésének ügyében elfoglalt álláspontját a Brexit-tárgyalások lezárulása után véglegesíti.
MTI, – Daily Express, – Russia Today, – SzRTI

Videók Cathair barátunk ajánlásával:

1. Bátor Skócia! – John McDermott

2. Bátor Skócia! – A katonai verzió: (Amatőr film, – profi előadásmód.)

És itt a skót dal katonás előadása. A felkészülést a függetlenségre itt kell kezdeni! Figyeljük meg azt a peckes, büszke járást! A fegyelmezettséget. – Pedig, akik ezt az eredetileg harci dalt, (hisz az is a címe: Bátor Skócia,) előadják, – mind civilek! Férifak, nők, gyerekek. De lélekben mind katonák. – Egy komoly harci hagyományokkal rendelkező büszke nemzet fiai. Akik rövidesen újra elnyerik függetlenségüket.
Cathair Donegal /SzRTI