Lengyelországban letartóztattak egy osztrák állampolgárt, aki a kijevi kormányerők oldalán részt vett a délkelet-Ukrajnában zajló fegyveres harcokban. Az elfogott személyt háborús bűnök elkövetésével vádolják.
Az osztrák APA hírügynökség vasárnap számolt be arról, hogy az elfogott osztrák állampolgár egy lengyel különítmény kötelékében vett részt a kelet-Ukrajnában zajló fegyveres harcokban. Az ügyészség szóvivője egyértelműen kijelentette, hogy az elfogott személy a kijevi erők oldalán harcolt.
A 25 éves osztrák állampolgárt vasárnap fogták el az ukrán-lengyel határon, és jelenleg háborús bűnök elkövetésével vádolják.
A lap visszautal arra, hogy Ukrajnában 3 éve zajlik a háború az orosz felkelők ellen. Ugyanakkor az ügyészség bejelentése alátámasztja, hogy igazak voltak azok az értesülések, melyek a kelet-ukrajnai függetlenségi harcok kiterjedtté válásához vezettek; a kijevi fegyveres erők oldalán tényleg külföldi állampolgárok vettek részt a felkelések leverésében.
Miután 2014 februárjában puccs történt Ukrajna fővárosában, a kelet-ukrajnai orosz lakosság körében amiatt vált kiterjedtté a fegyveres harcokban részvétel, mert a helyi sajtóban terjedő információk szerint a kijevi kormány külföldi zsoldosok bevonásával akarja újra ellenőrzés alá vonni az orosz többségi lakosságú területeket.
A Donbassz-régióban és más ukrán megyékben több alkalommal fogtak el a felkelők külföldi zsoldosokat, de ezeket az eseteket a nyugati sajtó akkor még orosz propagandának minősítette. Egy alkalommal egy amerikai állampolgárt fogtak el – és lincseltek meg -, aki az ukrán rendőrség egyenruhájában védte a helyi kormányzói hivatalt az akkor még békés tüntetések kezdetekor.

http://www.hidfo.ru/2017/05/hivatalos-az-ukran-kormany-oldalan-kulfoldi-fegyveresek-harcolnak/