– Zöldmellényes népi milícia, – állampolgári járőrözés, rendfenntartás, – önkéntes pedofil vadászat, –

– Európai biztonság ma; Anglia, Hollandia, Németország –

SzR: Ezt kellene már Magyarországon is megvalósítani az állampolgároknak, s nem a kormányra várni, hogy tegyen végre valamit.

Pedofilvadászok

A környék megfigyelésétől az elkövetés közben elkapott bűnözők letartóztatásáig egyszerű polgárok a rendőrség munkáját végzik Európa több országában. Egyes államokban csupán tolerálják őket, míg máshol aktívan ösztönzik is. De van-e ennek kockázata? Veszélyeztetik ezek az éber állampolgárok az ártatlanság vélelmét?
Hollandiában és az Egyesült Királyságban például több száz ilyen önkéntes dolgozik, akik egyebek közt a közösségi oldalakon pedofilokra vadásznak.
Patrick és Cleveland olyan üzenetküldő platformokon szörfözik, amit 10-19 év közti fiatalok használnak. Patrick Fripps a Keeping Kids Safe Association munkatársa, és elmesélte, hogy nyolc nappal korábban bedobtak egy csalit, és ezzel a fiktív profillal kezdtek böngészni a közösségi oldalakon. Egy 12 éves lányként jelentkeztek be. Vártak, amíg valaki kapcsolatba lépett velük, majd a gyanúsítottal való beszélgetés hamar szexuális fordulatot vett.
Sok ezer más brithez hasonlóan ők is önkéntes pedofilvadászok. Patrick így mesélt a fejleményekről: “Azonnal megmondtam az életkoromat. De azt válaszolta, hogy nem érdekli. Gyorsan megadta a WhatsApp számát. És nagyon hamar elkezdett a szexről beszélgetni. Szexet akart. Sokkoló, teljesen meztelen képeket küldött magáról, és a péniszéről is több fotót” – mutatta.
A virtuális kapcsolat valódi vadászattá vált a valós életben. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokból származik, és Európában különösen az északi országokban terjedt el. Skandináviában, Hollandiában, Németországban és Angliában ezekben az éber csoportokban több mint hárommillió ember dolgozik.

Holland önkéntesek

Hágában, Hollandiában zöldmellényes önkéntesek szabadidejükben hetente kétszer járőröznek. Ezt a kezdeményezést támogatják a helyi hatóságok. Jan Overduin elmesélte, hogy ellenőrzik a kukákat, a graffitiket, és sötét este azt is, hogy a közvilágítás jól működik-e. Egy kifejezetten ezeknek a csoportoknak készített mobilalkalmazás segítségével valós időben figyelmeztethetik a hatóságot mindenféle károkozásról vagy antiszociális viselkedésről.
Mint mutatta, egy környéken sok fiatal srác szokott lógni, akik néha problémát is okoztak. Tehát folytatták a járőrözést, körbesétáltak, és végül kitisztították ezt a területet. Időnként srácok dohányoztak vagy drogoztak egy játszótéren. Nem akarták őket itt látni, ezért megkérték őket, hogy menjenek el, és ha nem mentek, akkor hívták a rendőrséget.
Az utcán járva ezek az emberek közbe is tudnak avatkozni, ha valami történik, néha még a rendőrség előtt. Hollandiában a bűnözési ráta 2012 óta folyamatosan csökken. Ugyanakkor az országban nő a megelőző és önvédelmi csoportok száma.
Shanna Mehlbaum szociológus ezt a jelenséget vizsgálja. Mint mondja, logikusabb lenne fenntartani ilyen típusú környékfigyelő csoportokat, digitálisat vagy nem digitálisat, a nem biztonságos területeken. De ez nem gyakran fordul elő. Az emberek még nagyobb biztonságban akarják érezniük magukat, ha biztonságos környéken élnek. Kutatásunk arra a következtetésre jutott, hogy ezeknek a csoportoknak nincs nagy hatása a környéken történő bűncselekmények számára.
Hollandia, más országokhoz hasonlóan, minden iránymutatás nélkül ösztönözte ezeket az állampolgári szerveződéseket. Ezt a fajta toleranciát azonban a rendőrségi szakszervezetek elítélik.
Gerrit Van De Kamp, az ACP szakszervezet vezetője szerint időnként előfordul erőszak is, ami természetesen illegális. Tehát megpróbálják felhívni az emberek figyelmét erre a problémára. Ezeknek a csoportoknak megvannak a korlátai. Meg kell határozni a jogi kereteket arról, hogy ezek a csoportok mit tehetnek és mit nem. Ellenkező esetben ők maguk is gyanúsítottá válhatnak.

Sokszor az idegenektől való félelem a motiváció.

A másoktól és az idegenektől való félelem motivál sok ilyen csoportot Európában. És a politika soha nem marad távol. Németországban az NDP, amely közel áll a neonáci mozgalomhoz, vitát váltott ki egy videóval. Amberg tökéletes példa arra, hogy még egy kisváros sem immunis a bevándorlók által elkövetett erőszakkal szemben. Ennek a milíciának a célja az, hogy megóvja a várost a migránsok támadásaitól.
Marc Schuilenburg kriminológus úgy véli, hogy ezek a csoportok diszkriminációhoz, megbélyegzéshez és etnikai megkülönböztetéshez vezethetnek. Általánosságban például a fekete férfiak, hosszú szakállú férfiak, nők burkában stb., mindenki gyanússá válik, aki eltér a megszokott normáktól.

Állampolgári letartóztatás

Ezek az önkéntesek nélkülözhetetlenek sok olyan európai országban, ahol nincs elég pénz a biztonsági intézkedésekre. Egy ország még egy lépéssel előrébb jár. Nagy-Britanniában az állampolgároknak joguk van saját nyomozást folytatni. – Patrick és Cleveland tovább vadászik.
Azonosították a férfi nevét és születési dátumát, és a feleségéét is, valamint ismerik a munkáját, a telefonszámát és a címét is. Elmentek a házához, és becsöngettek. Bár nem rendőrök, de azt tervezték, hogy letartóztatják ezt a feltételezett szexuális ragadozót. A férfi viszont eltűnt. Az utcán azonban utolérték. Nyolc nap várakozás után Patrick és Celeveland szemben állt azzal az emberrel, akinek korábban csapdát állítottak.
A gyanúsított mindent tagadott. A két pedofilvadász végrehajtotta az úgynevezett állampolgári letartóztatást. Angliában minden polgár jogosult arra, hogy letartóztasson valakit egy bűncselekmény észlelése esetén vagy ha a bűncselekmény elkövetésének szándéka nyilvánvalónak tűnik.
Ezért a férfit szembesítették minden üzenettel és fényképpel, amelyet csak küldött a virtuálisan kitalált 12 éves kislánynak. Ezt a szembesítést élőben közvetítik az interneten. Az eseményeket 2400 ember figyelte élőben a Facebookon.

Hatékony, de nem ideális

Felfedik a gyanúsítottak személyazonosságát, és nem foglalkoznak az ártatlanság vélelmével. A gyanúsítottat bejelentik a rendőrségnek. Patrick elmondta, hogy ők nyolc nap alatt kapták el ezt az embert, míg a rendőrségnek hetekbe telne egy ilyen letartóztatás. Az a küldetésem, hogy életük hátralévő részében rettegjenek – hangsúlyozta a pedofilvadász. Eddig több mint 600 feltételezett szexuális ragadozót adott át a hatóságoknak.
A rendõrség szerint ez a gyakorlat segít, hogy lekapcsolják a veszélyes bűnözőket, de messze nem ideális megoldás. Dan Vajzovic, a cambridgei rendőrség munkatársa úgy véli, hogy ezek a csoportok több problémát okoznak, mint amennyit segítenek. Néha ezek a csoportok nem legálisan járnak el, megvernek másokat, bizonyítékokat titkolnak el vagy zsarolást követnek el – magyarázta a rendőr.
Euronews, Unreported Europe, – Szabad Riport