2016. november 17., csütörtök

Megállapodtak az ukrán vízummentesség megadásáról

ukrajna-tuntetes-hidfo-ru
Az EU Állandó Képviselők Bizottsága csütörtökön megállapodásra jutott az ukrán vízummentességgel kapcsolatos tárgyalási pozícióról; a november végi csúcstalálkozón már meg akarják adni a teljes vízummentességet Ukrajnának.
Peter Javorcik, az Állandó Képviselők Bizottságának elnöke mai közleményében azt mondta, a Tanács azáltal, hogy zöld utat adott, demonstrálta elkötelezettségét a vízummentesség megadására vonatkozóan – figyelembe véve azt a tényt, hogy Ukrajna minden, ezzel kapcsolatos követelménynek megfelelt.
Javorcik egyúttal azt is elmondta, ez a döntés egy “pozitív üzenetet akar közvetíteni a november 24-i Ukrajna-EU csúcstalálkozó előtt”.
Az Európai Bizottság 2015 decemberében jutott arra a következtetésre, hogy Ukrajna teljesítette a vízummentesség megadásával szemben támasztott követelményeket. 2016 április 20-án a Bizottság javaslatot tett a vízummentesség megadására. Amint az Európai Parlament elfogadja a javaslatot, az EU állampolgárai vízumkötelesség nélkül utazhatnak majd Ukrajna egész területére, az ukrán állampolgárok pedig szabadon utazhatnak be az EU területére legfeljebb 90 napra, egy évben kétszer. Az uniós egyezmények alapján Írország és az Egyesült Királyság kivételt képez ez alól.


http://www.hidfo.ru/2016/11/megallapodtak-az-ukran-vizummentesseg-megadasarol/

Nem lesz gyakorlati haszna az új schengeni vízumrendszernek

eu-schengen-hamis-papirok-hidfo-ru
Brit EP-képviselők szerint nincs semmi újdonság az Európai Unió által tervezett új vízumrendszerben; az EU továbbra sem tudja megvédeni saját határait, amit egy látszatintézkedéssel próbálnak palástolni.
Az Európai Bizottság javasolta egy új kötelező nyilvántartási rendszer bevezetését, amiben szerepelnének minden, Európán átutazó nem-európai állampolgár adatai. Az ETIAS (Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer) érvényes lesz mindarra a több millió emberre, akik még nem kérvényeztek érvényes vízumot a schengeni övezetbe. Janice Atkinson szerint azonban az intézkedés mindössze a “biztonság hamis illúzióját” adja, és “nem jelent újdonságot”.
“A javaslat a biztonság hamis érzetét adja Európának. Az Európai Bizottság elkeseredett módon próbálja megtartani a mozgás szabadságát és a nyitott határokat a schengeni övezetben.” – mondta.
A bizottság elmondása szerint évente 60 különböző országból több mint 30 millió ember utazik vízummentesen Belgiumba. Az új javaslat azt jelentené, hogy ők mindannyian elektronikus regisztrációt kellene folytassanak, hasonlóan az USA ESTA nevű rendszeréhez.
Az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselői szerint ezáltal lehetővé válna a terroristák kiszűrése, mert a terroristák egy része hamis szíriai papírokkal érkezik Európába, emiatt ez egy “fontos lépés a terrorizmus és nemzetközi szervezett bűnözés elleni harcban”. Atkinson szerint azonban az ETIAS egy “tipikus brüsszeli bürokrata” intézkedés, ami a problémákat nem oldja meg, és mindössze abból eredeztethető, hogy a bizottság minden határt nyitva akar tartani.
A politikus elmondása szerint ahelyett, hogy Brüsszel a szőnyeg alá söpri a problémákat, inkább a nemzetállamok kellene visszavegyék a határaik feletti ellenőrzést. A javaslat szerint a regisztráció néhány eurós költséget jelent majd, amit 2019 után az EU külső határainak védelmére költenének. Atkinson azonban azt mondja, a problémák takargatása helyett ugyanazt a pénzt, amit a bürokratikus intézkedésekre fordítanak, inkább kézzelfogható határvédelmi intézkedésekre – kerítések és határ menti járőrök – kellene fordítani.


http://www.hidfo.ru/2016/11/nem-lesz-gyakorlati-haszna-az-uj-schengeni-vizumrendszernek/

Le Pen: Oroszország el kell foglalja méltó helyét Európában

marion-marechal-le-pen-hidfo-ru
Marion Marechal-Le Pen, a francia Nemzeti Front tagja szerint Oroszország fontos szerepet tölt be Európában, és Franciaországgal együtt közösen kell védelmezze az európai érdeket.
A törvényhozó kifejtette, hogy kifejezetten károsak az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankciói, mert a két ország közös civilizációs érdeket védelmez, és a kapcsolatok szándékos lerontása helyett össze kellene fogjon a közös problémák megoldásában.
“Oroszország el kell foglalja méltó helyét Európában, mert civilizációs értelemben szövetségesnek tekinthető, és vannak olyan érdekeink, melyeket közös erővel kell védelmezni. Emiatt nem a francia nép érdeke, hogy rossz kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal.” – mondta.
Le Pen (a pártvezető Marine Le Pen unokahúga) szerint Franciaország vezető szerepet kell vállaljon az új Európa létrehozásában, és egy ilyen “új európai projekt” felépítése előtt fel kell számolni minden olyan hátráltató tényezőt, ami megosztottságot szít Oroszország és az Európai Unió közt. A politikus olyan szövetségi rendszerként képzeli el az új Európát, ami a mostani EU-val ellentétben tiszteletben tartja a nemzetállamokat és a nemzeti identitást. Franciaország és Oroszország pedig együttesen rendelkezik kellő erővel ahhoz, hogy egy ilyen új Európát vezető hatalommá tegyen.
Le Pen a francia parlament alsóházában felszólalva azt mondta, “ha Franciaország ma kezdeményezné egy ilyen ‘másik Európa’ létrehozását, kulcsszerepet töltene be abban, és döntő tényezőként jelen lenne Európa sorsának formálásában.” Ugyanakkor kifejtette, hogy pártja nem akarja “megsemmisíteni az európai ideát”, ehelyett egy olyan Európát akarnak felépíteni, ami tiszteletben tartja a nemzetállamok szuverenitását, és ahol mindenki büszke lehet saját nemzeti hagyatékára.


http://www.hidfo.ru/2016/11/le-pen-oroszorszag-el-kell-foglalja-melto-helyet-europaban/