eu-schengen-hamis-papirok-hidfo-ru
Brit EP-képviselők szerint nincs semmi újdonság az Európai Unió által tervezett új vízumrendszerben; az EU továbbra sem tudja megvédeni saját határait, amit egy látszatintézkedéssel próbálnak palástolni.
Az Európai Bizottság javasolta egy új kötelező nyilvántartási rendszer bevezetését, amiben szerepelnének minden, Európán átutazó nem-európai állampolgár adatai. Az ETIAS (Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer) érvényes lesz mindarra a több millió emberre, akik még nem kérvényeztek érvényes vízumot a schengeni övezetbe. Janice Atkinson szerint azonban az intézkedés mindössze a “biztonság hamis illúzióját” adja, és “nem jelent újdonságot”.
“A javaslat a biztonság hamis érzetét adja Európának. Az Európai Bizottság elkeseredett módon próbálja megtartani a mozgás szabadságát és a nyitott határokat a schengeni övezetben.” – mondta.
A bizottság elmondása szerint évente 60 különböző országból több mint 30 millió ember utazik vízummentesen Belgiumba. Az új javaslat azt jelentené, hogy ők mindannyian elektronikus regisztrációt kellene folytassanak, hasonlóan az USA ESTA nevű rendszeréhez.
Az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselői szerint ezáltal lehetővé válna a terroristák kiszűrése, mert a terroristák egy része hamis szíriai papírokkal érkezik Európába, emiatt ez egy “fontos lépés a terrorizmus és nemzetközi szervezett bűnözés elleni harcban”. Atkinson szerint azonban az ETIAS egy “tipikus brüsszeli bürokrata” intézkedés, ami a problémákat nem oldja meg, és mindössze abból eredeztethető, hogy a bizottság minden határt nyitva akar tartani.
A politikus elmondása szerint ahelyett, hogy Brüsszel a szőnyeg alá söpri a problémákat, inkább a nemzetállamok kellene visszavegyék a határaik feletti ellenőrzést. A javaslat szerint a regisztráció néhány eurós költséget jelent majd, amit 2019 után az EU külső határainak védelmére költenének. Atkinson azonban azt mondja, a problémák takargatása helyett ugyanazt a pénzt, amit a bürokratikus intézkedésekre fordítanak, inkább kézzelfogható határvédelmi intézkedésekre – kerítések és határ menti járőrök – kellene fordítani.


http://www.hidfo.ru/2016/11/nem-lesz-gyakorlati-haszna-az-uj-schengeni-vizumrendszernek/