2014. szeptember 5., péntek

Szíria helyreállítja a határvédelmet

Megtorpanni látszanak a szíriai harcok - a rendkívül gyors, Asszad hadsereg sikerek lelassultak, mivel az ország nagy részét már visszafoglalták. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a hadsereg most arra, hogy a meglévő területeket megtisztítsa, biztosítsa. A megnövekedett területekkel megnövekedtek a határvonalak is. Ezen pedig az járt ki-be, aki akart. Most kezd felállni az új határvédelem, és komoly eredményeket érnek el. Libanon felől egy húsz járműből álló konvojt pusztítottak el, 68 terrorista halt meg. A libanoni határőrség és média megerősítette a hírt , - de hasonló sikert értek el, mikor szintén Libanon felől átlépő iszlamistákat követtek, akik elvezették a hadsereget egy Damaszkusz és Libanon között lévő alagútrendszerhez, ahol fegyvereket tároltak és robbanó eszközöket állítottak elő.
Jelenleg több városban vannak elszórt lövöldözések, mint például Hama, vagy Homsz, de 3 nappal ezelőtt egy 60 fős Damaszkuszban gyülekező terrorista bandát bombáztak le a légierő helikopterei, majd számolta fel a helyi milícia (nem a hadsereg). Arra sem volt korábban példa, hogy a dzsihádistákat a hadsereg jelenléte nélkül maga a falu lakói számolták fel, - de most már erre is van példa. A jelenlegi legnagyobb két összecsapás helyszíne Aleppo, és Dayr El-Zor. Aleppoban a belső óvárosba szorultak be a körbekerített ISIS csapatok. Több kísérletet tettek arra, hogy alagutat ássanak és úgy jussanak ki, de a hadsereg már műszerekkel figyeli a talajt, és eddig két nagyobb alagút építési próbálkozást is berobbantottak. Az Aleppo belső területére beszorult fanatikusok nem adják meg magukat, a harcok még hetekig elhúzódhatnak.
Zöld: szír területek, - kék: kurd területek, - sárga: "Szíriai Szabad Hadsereg", - barna ISIL, - lila: jelenlegi legnagyobb háborús gócok
Dayr El-Zor területén volt az elmúlt hetek legádázabb összetűzése. A terület két okból nagyon fontos. Az első, hogy ez az egyik legnagyobb szír gázmező igazgatási központja, de van még egy nagyon fontos szerepe. Másik, hogy az összecsapást követően a szír és kurd területek közé beékelődő ISIL területen szinte egyetlen város sem maradt az ISIL kezén, csak sivatag. Aleppo, Rakka, és most Dayr El-Zur. Mindegyik az Eufrátesz partján (Aleppo csak a "közelében") fekvő város. Ha a térképen a köztes területet megszemléljük, láthatjuk, hogy az ISIL kezén maradt terület nem sűrűn lakott - települések természetesen vannak - és egyetlen nagyobb városa sincs. Fontossági szempontból nézve majdnem fontosabb lenne felszabadítaniuk a délen még a Szíriai Szabad Hadseregnek nevezett, "mérsékeltebb" terrorista banda kezén lévő, sokkal sűrűbben lakott területet.
Szíria sűrűn lakott része az ország nyugati felén húzódó, észak-déli irányban elfekvő terület. Damaszkusz, Homsz, Hama, Aleppo, mind ezen a vonalon fekszenek.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/sziria-helyreallitja-hatarvedelmet

Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy atomfegyvert használhasson

Oroszország módosítja 2010 óta változatlan katonai doktrínáját, de a volt vezérkari főnök mindenkit megnyugtat: atomcsapást legfeljebb válaszképpen indíthatnak. Igaz, akkor is, ha őket nem nukleáris fegyverrel támadják, de a támadás az orosz állam létét fenyegeti.

Az új orosz katonai doktrína nem helyez kilátásba esetleges megelőző atomcsapást, szükség esetén csak válaszcsapást irányoz elő - mondta pénteken Jurij Balujevszkij volt orosz vezérkari főnök a RIA Novosztyi hírportálnak.

Ezzel kapcsolatban szükségét látta pontosítani azt is: valójában nincs szó "új doktrínáról", csak arról, hogy az utoljára 2010-ben elfogadott, most érvényben lévőt módosítsák. Szavaiból kiderül, hogy sem a jelenlegi, sem pedig a majdani módosított változatban nem szerepel a megelőző atomcsapás lehetősége. Sőt, utalt a doktrínát leíró dokumentum 22. cikkére, amely kimondja: nincs kilátásban a megelőző csapás eshetősége. Az atomfegyver használata kizárólag válaszcsapásként jöhet szóba - tette hozzá Balujevszkij.

A volt vezérkari főnök - aki korábban a védelmi miniszter első helyetteseként is dolgozott - jelenleg annak a különleges munkacsoportnak a tagja, amely az orosz biztonsági tanács keretében hivatott kidolgozni a módosításokat az utoljára négy évvel ezelőtt korszerűsített katonai doktrínához.

Balijevszkij felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi doktrína értelmében Oroszország fenntartja magának a jogot az atomfegyver válaszként való használatához, ha ellene vagy valamelyik szövetségese ellen atomfegyvert vagy bármilyen más típusú tömegpusztító fegyvert vetnének be. Ugyanez vonatkozik olyan esetekre is, amikor hagyományos fegyvert vetnek be ellene, s ez az orosz állam létét veszélyezteti.

Az orosz biztonsági tanács már korábban bejelentette szándékát, hogy az ország katonai doktrínáját ez év végéig az új viszonyokhoz igazítja, figyelembe véve az újfajta fenyegetéseket. Ezek közé sorolja a NATO terjeszkedését, az amerikai rakétaelhárító rendszer kiépítését, valamint az ukrajnai politikai válságot.
HVG-MTI

Szemelvények Weőres Sándortól

Képtalálat a következőre: „weőres kép”

Weöres Sándor Az igazságról

A szavak különlévők és gyöngysor-szerűek, a dolgok összefüggőek és halom-szerűek. Ezért a szavak és dolgok csak súrolják egymást.

A gondolat összetett és kimondható, az igazság egyszerű és kimondhatatlan. Igazságot csak beszéd nélkül tudhatsz meg, tehát csak önmagadtól. Tedd alkalmassá lelkedet arra, hogy az igazságot tudhasd benne.


Weöres Sándor Az erkölcs II.

Hiába vonakodsz a bűntől, ha az ál-erényt magadra bocsátod. (...) Az ál-erények mindegyike valamely igazi erényen élősködik, amellyel összeszokták téveszteni. A vallásosság élősdije a türelmetlen felekezetiség és kenetes ájtatoskodás, a hazafiságé az erőszakos sovinizmus, az emberszereteté a fontoskodó közéleti buzgalom, a tudományé az ál-tudományos kandiság, a művészeté a társadalmi sürgő-forgó művészkedés-műpártolás, a mindennapi szorgalomé a sárba-ragadó gürcölés, a jóságé a csepegős-szívű jótékonykodás és tolakodó vigasztalgatás, a szerelmi tisztességé a házastársra horgászó mohóság és mások szennyesében túrkálás, stb.

Az erény sosem erőszakos, ezzel szemben bármelyik ál-erény jelszava lehetne: "Amit én nem teszek,másnak sem szabad."

Az ál-erények fojtogatják a hitet, igazságot, erkölcsöt, tudást, szépséget; mindazt, ami az emberiség állandó kincse, megmérgezik, azáltal, hogy rájuk hivatkozva kötelezővé teszik saját töpörödöttségüket."


Weöres Sándor Fekete trilógia III.

"Korunk találmánya a kötelező lelkesedés, a hatóságilag intézményesített forradalom és az elnyomók lázadása az elnyomottak ellen.

A mai uralmi rendszereket az jellemzi, hogy hazugságaikat nem is akarják feltétlenül elhitetni,  csak feltétlenül elfogadtatni. Minden katonai fegyvernemnek azt kell énekelni magáról, hogy ő a legkülönb, anélkül, hogy bárki elhinné; minden állampolgárnak azt kell vallanai az államfőről, hogy bölcs, hős, jótevő, anélkül, hogy bárki elhinné; és így tovább.

Immár egy hihető hazugság is elérhetetlen magaslat. Gödörben vagyunk, lejjebb a béka ülepénél."

A magyar gazdaság kilátásai az USA-ban - Elmehetünk a sóhivatalba!

Indul a nyugati AGRÁR-PROPAGANDAHÁBORÚ!!! Porhintő értekezés arról, hogy miért is lenne jó nekünk az atlantista piacgazdaság...

Képtalálat a következőre: „piacgazdaság kép”
Majd itt jól megmérnek a zsidók aranyban, dollárban...

Szabadkereskedelem és szabadrablás amerikai módra? Ez a liberális világ jövő-perspektívája? Így pörgetnék fel itthon az agráriumot, az USA-ban meg az inflációs, az elszabadult csillagoseges tőzsdecsődöt? Van számos kérdés, de csak sorjában...
A tej- és a feldolgozott termékeket előállító szektor, a bor- és égetett szeszek, esetleg a cukor és a biodízel ágazat lehet nyertese, míg a marhahús, a baromfi és a gabonaszektor a fő vesztese az EU-amerikai kereskedelmi liberalizációnak – állítja egy, az Európai Parlament megrendelésére készült tanulmány. Az orosz embargó hatásait ellensúlyozandó Kelet-Európa is érdekelt lehet a transzatlanti piacnyitásban – vélik a tanulmány szerzői.
A vámtarifák teljes kivezetése és a nem tarifajellegű korlátozások negyedével való csökkentése esetén az EU-USA közötti transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás akár 40 százalékkal is megnövelheti az óceán két partja közötti agrárkereskedelmet – számol be egy, az Európai Parlament megrendelésére készült frissen bemutatott jelentésről. A tanulmány szerzői a fent említett paraméterek mellett az Egyesült Államokba irányuló uniós agrárexport közel 60 százalékkal, míg az USA-ból származó import 120 százalékkal való növekedésére számítanak. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az Európai Uniónak eléggé jelentős, 2012-ben körülbelül 6 milliárd eurós kereskedelmi többlete volt Amerikával szemben az élelmiszerek kereskedelmében.

Az EU-ba behozott amerikai termékek emellett sokkal magasabb vámokkal kell, hogy szembenézzenek, mint az uniós export a tengerentúlon. 2010-es adat szerint az amerikai vámtarifák általános szintje a mezőgazdasági termékek kereskedelmében 6,6 százalék volt, az EU-ban pedig 12,8 százalék.

Európai oldalon is gyakran hallani olyan hangokat, hogy a mezőgazdaságot ki kellene venni a transzatlanti kereskedelmi és beruházási tárgyalások (TTIP) alól, mivel az nem lenne előnyös az európai agrárium számára. Gabriel Felbermayr, a müncheni IFO gazdaságkutató intézet szakértője szerint ennek technikailag nem lenne akadálya, miután az agrártermékek kereskedelme mindössze 4 százalékát teszi ki az Atlanti-óceán két partja között zajló kereskedelemnek. Így, ha még a teljes agrárdossziét is kivennék, az nem veszélyeztetné a tárgyalások kezdetén kitűzött általános célt, hogy a kétoldalú forgalom legalább 90 százalékát liberalizálják.

Miként a tanulmány szerzői rámutatnak, a piacnyitás ágazatonként eltérően érintené az európai agrárélelmiszer-ipart. Európai oldalon ugyanis nagyon magas, több mint 40 százalékos vámokkal védik a húst és a tejtermékeket. Az Egyesült Államokba exportált európai agrár-élelmiszerek közül a dohánytermékeknél (21,8%), a tejtermékeknél (20,2%) és a cukornál (18,7%) a legmagasabbak a vámok.

Nem véletlen, hogy a vámok teljes lebontása, még ha egyes érzékeny szektoroknál több éves átmenet után kerül csak rájuk sor, elsősorban a most fokozottan védett ágazatok számára jelentene nagyobb problémát. A szakértők arra számítanak, hogy a TTIP a marhahús szektort tenné ki különösen nagy versenynek, de az etanol, a baromfiágazatot és a gabonatermelést, ezen belül is a kukoricát és a gyengébb minőségű gabonát érintené hátrányosan a felfutó amerikai export.

Ezzel szemben a vörös hús tengerentúli kivitele akár 404 százalékkal, a cukoré és fehérhúsoké közel 300 százalékkal, a tejtermékeké pedig 240 százalékkal is nőhet. Utóbbi esetében különösen a sajtok tarolhatnak az amerikai piacon. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mivel bizonyos termékkategóriákban elég alacsony volumenű a kétoldalú kereskedelem, a százalékos arányokat kéretik óvatosan kezelni. A tarifák felszámolásának ugyanis eléggé elhanyagolható hatása van a kereskedelem felfutására.

Jean-Christophe Bureau, az AgroParistech-től úgy vélte, hogy Európának a vámok megszüntetésénél is jobban érdekében áll a szabályozások egymáshoz való közelítése, különben egyes szektorokban nagyon negatív versenyhatásokra lehet számítani. Ha a konvergenciában nem sikerül megállapodni, akkor az EU termelőinek jelentős költségeik származnak majd a szigorú uniós fogyasztó- és környezetvédelmi szabályoknak való megfelelésből, így az ezeket alkalmazni nem köteles amerikai exportőrök versenyelőnybe kerülhetnek.

Ha ugyanakkor a szabályozói konvergencia során nem az EU-hoz igazodnak, az a féltve őrzött európai fogyasztóvédelmi és egyéb szabályok felvizezéséhez is vezethet – figyelmeztetnek a szakértők.

Felbermayr és kollégái számításaik alapján úgy vélik, hogy az általuk feltételezett forgatókönyv és tárgyalási eredmény esetén az EU-n belül csak Horvátország és Szlovénia mérlege lenne pozitív. A többi tagállam esetében ugyanakkor jellemzően 1 százalékon belül maradna a veszteség a jelenlegi helyzethez képest, vagyis néhány szektort kivételével nem lenne nagyon észrevehető.

Az IFO-intézet szakértője a BruxInfo kérdésére válaszolva úgy vélte, hogy az Oroszország által az uniós agrárexportra bevezetett embargó okozta veszteségek pótlására jól jöhet a kelet-európai országoknak az amerikai piacnyitás.

Milyen jól hangzott ez az orbáni keleti-nyitás politika?! Megy a toporgás, hova is...

Hírfigyelő Szolgálat

Pápára jelképesen betelepült a NATO



Orbán Viktor kijelentette: Magyarország, csakúgy, mint a szövetség többi állama, növelni fogja katonai kiadásait, és a csúcstalálkozó résztvevői a NATO eddigi elvont biztonsági garanciáit - úgymond - lefordították a konkrétumok nyelvére.

"Magyar szempontból nagyon sikeres NATO-csúcson vagyunk túl" - mondta a kormányfő, és közölte: minden megszületett döntés jelentősen növeli Magyarország és egyben Közép-Európa katonai biztonságát.

"Igazolva látom a magyar népnek azt a döntését, amikor népszavazással a NATO-csatlakozás mellett döntött" - jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte, hogy "Magyarország biztonságát csak és kizárólag a NATO keretein belül tudjuk garantálni".

A magyar hadsereg fejlesztésre szorul, de az is csak NATO-köteléken belül képes garantálni az ország biztonságát - jegyezte meg. A kormányfő hozzátette: a walesi csúcson csupa olyan döntés született, amely ezt a biztonságot megerősíti.

"Mindenki növelni fogja katonai kiadásait, új eszközöket is beszerzünk. NATO-csapatok jelennek meg Közép-Európa térségében" - mondta. Kitért arra, hogy Magyarország jelentősen megerősíti a stratégiai szállítógépek bázisául szolgáló pápai repülőteret, valamint magyar katonák részt fognak venni a balti államok területén hamarosan megtartandó hadgyakorlaton.

A legfontosabb döntésnek ugyanakkor azt nevezte a miniszterelnök, hogy a NATO eddigi elvont, általános biztonsági garanciáját most - úgymond - lefordították a konkrétumok nyelvére. Ez azt jelenti, hogy a térség minden egyes érintett országa elkészíti az év végéig azokat a katonai terveket, amelyek abban az esetben lépnek életbe, ha közvetlen katonai fenyegetés érné ezeket az országokat.

Ezzel a döntéssel Orbán Viktor értékelése szerint jelentősen megerősödött a NATO keleti szárnya, illetve Közép-Európa, valamint jelentősen megnőtt a térségben élő emberek biztonsága.

A katonai kiadások növelését illetően a kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország már korábban bejelentette, hogy lépésről lépésre növeli biztonsági kiadásait.

Most azt vállalta az ország, hogy ezt a tervet fel fogja gyorsítani, hogy milyen mértékig, a magyar parlamentnek kell majd eldöntenie - tette hozzá - ami ugye 2/3-os Fidesz-többség. Tehát készpénznek vehető a NATO-jelenlét hazánkban is. Amit jelképesen a műveleti Pápa jelenít meg a felajánlott fogadó katonai repülőterével...

Az ukrajnai helyzettel, illetve Oroszországgal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: a szankciók nem jók Magyarországnak, azok helyett tárgyalásos megoldásra, megegyezésre van szükség.

Az ország biztonsága azonban más kérdés, független a mostani eseményektől - tette hozzá.

Ezt a biztonságot meg kell erősíteni, amihez az apropót a mostani események adják ugyan, de ezt már korábban is meg kellett volna tenni - mondta Orbán Viktor. A mulasztást szerinte az okozta, hogy "nem volt fenyegetettség, ami kiváltotta volna ezt a munkát".
MH Pápa Bázisrepülőtér

A pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának épülete

Rendeltetése:
A készenlét fokozása és a feltöltési készség fenntartása, a készenléti szolgálatot ellátó, valamint a Magyar Honvédségnél rendszeresített repülőeszközök fogadása, a nyugati régió Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat tevékenységének biztosítása, illetve a felsoroltakkal összefüggő szervezési feladatok végrehajtása, a Katonai Repülőtéri Irányító Körzetben a szolgáltatások biztosítása, a személyi állomány kiképzése.
Fő feladatai:
  • Az állomány kiképzésének folyamatos biztosítása;
  • A készenléti szolgálatot ellátó repülőeszközök fogadása és minden oldalú kiszolgálása;
  • A tartalék biztosítása, a bázisrepülőtérről történő üzemeltetés esetén a repülések minden oldalú biztosítása;
  • A bajba jutott repülőeszközök részére segítség nyújtása;
  • Magyarország nyugati hatáskörzetében végrehajtandó Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat ejtőernyős és egészségügyi szakállományának ellátása;
  • A NATO biztonsági beruházás feltételeinek helyi biztosítása, a repülőtér munkaterületének karbantartása;
  • A nemzetközi szerződések és kötelezettségvállalások teljesítéséből meghatározott feladatok tervezése, szervezése és végrehajtása;
  • A Befogadó Nemzeti Támogatás keretében Pápára települő szövetséges erőkkel való folyamatos kapcsolattartás, biztosítási feladatok ellátása.
Története:
A 24. vadászrepülő-ezred 1950. november 1-jén alakult meg, de csak 1961-ben lett Pápa a repülőezred helyőrsége. Még ebben az évben megérkeztek az új típusú MiG-21 F-13-as vadászrepülők.
1974-ben az ezredet átfegyverezték a MiG-21 MF típusra, majd a fejlesztési folyamat folytatásaként 1978-ban két századot MiG-21 BISZ vadászrepülővel, 1979-ben pedig egy századot MiG-23 MF repülőkkel szereltek fel.
1992-ben az alakulat felvette az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred nevet. 2001. június 30-án az MH 47. Harcászati Repülőezred megszűnt. 2001. július 1-jén megalakult az MH Pápa Bázisrepülőtér. 2005. szeptember 26-án került sor a bázisrepülőtér ünnepélyes megnyitására, átadására.
2008-ban az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt az Egyetértési Szerződés, illetve a Bázisegyezmény előírásainak megfelelően a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség (NATO Airlift Management Agency - NAMA).
2009. július 18-án megérkezett az első C-17 Globemaster III. az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol ünnepélyesen fogadták. 2009. szeptember 21-én és október 12-én a második, illetve a harmadik gép is megérkezett a bázisrepülőtérre.

Szervezeti felépítés:
Vezető szervek (parancsnokság, törzs, részlegek)
Biztosító alegységek:
Támogatószázad
Őr- és komendánsszázad
Végrehajtó alegységek:
Hadműveleti központ
Repülést biztosító század
Logisztikai alegységek:
Logisztikai század
Raktárak
Egészségügyi központ

Vezetői állomány:
Gangler László ezredes, parancsnok
Magasy Zsolt mérnök alezredes, parancsnokhelyettes
Vicai Zoltán alezredes, törzsfőnök
Berek Zsolt törzszászlós, vezénylőzászlós
Nemzetközi szerepvállalásai:
Az Egyetértési Szerződés, illetve a Bázisegyezmény előírásainak megfelelően támogatás nyújtása a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW), a NATO Légiszállítást Irányító Szervezet (NATO Airlift Management Organisation - NAMO), valamint a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség (NATO Airlift Management Agency - NAMA) működése érdekében.

Megjegyzés;
Több évvel a szombathelyi (vát-porpáci) kínai reptér zátonyra futása után még mindig érdeklődéssel olvassuk a pápai reptér körüli híreket.
2012 őszén ugyanis éppen Hende Csaba jelentette be, hogy – az előzetes tervek ellenére - nem lesz a vasi megyeszékhely mellett teherreptér, helyette a pápai katonai repteret fejlesztik, és majd ez szolgálja ki a régió nagyra törő járműipari elképzeléseit.
A kútba esett reptér ügyéről roppant zavaros és ellentmondásos információk láttak napvilágot.
A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint Vát-Porpác mindig is illúzió volt, „mellyel nagyon sokáig nagyon sok embert lehetett hitegetni”, ugyanakkor „egy senki  által soha nem látott befektetőhöz” kapcsolódott.
Az ellenzék szerint viszont Hende a pápai helyszín támogatásával „méltatlannál vált Szombathely képviseletére”, ugyanakkor olyan hírek is keringenek, hogy a reptér helyszíne egészen magas üzleti és politikai körökben dőlt el.
Mindenesre figyelemre méltó, hogy Kovács Ferenc megyei elnök néhány hónappal a pápai helyszín bejelentése előtt még Kínában tárgyalt, és alapkőletételt ígért.
Nem tudjuk, van-e összefüggés, mindenesetre az idei választásokon a sárvári körzetben már nem ő, hanem Ágh Péter a Fidesz jelöltje.
Gölöncsér Miklós összeállítása

Haladunk"

Kedves Putyin elnök és az orosz emberek,

Elnézését kérjük a viselkedését a kormányok és a média. Nyugati nemzetek, élén az Egyesült Államokban, úgy tűnik, elhatározta, hogy indul a háború Oroszországgal. Egy épeszű ember felismeri a szörnyű következményekkel is jár a háború, és nem minden tőlük telhetőt, hogy elkerüljék azt. Valójában úgy tűnik, hogy ez pontosan, hogy mit csinálsz. Az arca egy végtelen folyam a hazugság és provokációk még sikerült tartani Oroszországot, hogy húzott egy nukleáris háború. 1. , 2.

Körüli események háború Ukrajnában csavart, hogy képviselje, mint egy agresszor, ha a tények világosan mutatják egyébként. Neo-náci banda atrocitásokat állampolgáraival szemben Novorussia naponta, és kapnak politikai és pénzügyi támogatást a nyugati kormányok. Az ukrán hadsereg megtámadta az orosz ellenőrzőpontok és a városok, valamint rendszeresen bombák menekült próbál elmenekülni az országból. Oroszország hibáztatták a megsemmisítése malajziai Airlines járat MH17, annak ellenére, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a repülés lőtték le az ukrán hadsereg. Ön kínálnak humanitárius segítséget az emberek Luhansk, és azzal vádolják, csempészet fegyvereket Ukrajnában. 3.

Miért van a cél ezeknek a hazugságok és a provokációk? Kóros bűnözők a Nyugat törekednek a háború Oroszországgal, mert szükség van egy külső ellenség. Mindaddig, amíg az emberek elsősorban a "orosz agresszió" maradnak tisztában azok valóban felelős a csökkenés az amerikai gazdaság és a szociális rendszer. Európában, a maga története brutális háborúk felkeltette arrogancia és a kapzsiság, az európai vezetők átesett a teljes erkölcsi összeomlás, és naivan esett vonal mögött az USA politikája birodalmi agresszió. Az utolsó nagy elnöke az Egyesült Államok, John F. Kennedy, le a közös ellenség 1961-ben:

Mi ellenezzük a világ egy monolitikus és könyörtelen összeesküvés, amely támaszkodik a rejtett eszközöket bővíti befolyási-on beszivárgás helyett invázió, a felforgatás helyett választások, a megfélemlítés helyett szabad választás, a gerillák éjszaka helyett hadseregek nap.

Ez egy olyan rendszer, amely a sorozott hatalmas emberi és anyagi erőforrásokat az épület egy szorosan összefonódott, nagyon hatékony készülék, amely egyesíti a katonai, diplomáciai, hírszerzési, gazdasági, tudományos és politikai műveleteket ... A készítményeket a rejtett, nem tették közzé. A hibák vannak eltemetve nem címlapokra. A másként gondolkodók elhallgatnak, nem dicsérte. No kiadások megkérdőjelezhető, nincs pletyka van nyomtatva, nem titok kiderült. 4

Azóta a kormány, az Egyesült Államok és más nyugati országok is beszivárgott ez a "kegyetlen összeesküvés". Bár nem feltétlenül egységes hiszünk abban, hogy a vezetők gondolkodnak és cselekszenek nélkül a teher egy normális emberi lelkiismeret. Ez az oka annak, hogy hajlandó feláldozni az életét több millió vagy milliárd ember. A kínálat Izrael fegyvereket használt a tömeges lemészárlása a több ezer palesztint. Ezek militarizál rendőrség olyan helyeken, mint Ferguson, MO védelme és erősítése a hatalmat a nép felett. Hazudnak kezdeni háborúk vegye az életét emberek millióinak, hogy növeljék a politikai hatalom. Ezek aljas. 5. , 6.

Mint JFK van egy katonai háttérrel, így köti egyfajta kötelessége, hogy megvédje és szolgálja az emberek Oroszországban. Úgy tűnik, hogy mint neki, hogy felismerte az őrület a nukleáris háború, és fordult a béke felé. 7. Nem hajlandó támogatni az amerikai birodalom, és azon dolgoznak, hogy aláássa a hatalom nélkül folytatott közvetlen katonai konfliktus. Ehelyett Oroszország fejlesztett szorosabb kapcsolatokat számos országban a szervezetek, mint a BRICS, megbocsátott régi adósságok és dolgozott a partnereivel, hogy megfelelő célokat szolgáló nép érdekeit. Ötlete nemzetközi partnerségek nevezték többpólusú megközelítés, és szöges ellentétben áll az unipoláris, imperialista politika az Egyesült Államokban, ahol minden ország forrásait ellenőrzött javát egy erős pár-és rovására Mi az Emberek.

Elutasítjuk a kapzsiság, gyűlölet és hatalomvágy által megjelenített a "vezetők". Mi vagyunk háborodva, és elborzadt a gyilkos több millió ártatlan ember a szabadság nevében és önvédelem. Azt akarjuk, hogy a béke és az igazságosság minden ember számára. Akarunk egy igazi és tartós béke, az a fajta béke JFK egyszer beszélt:

Milyen béke nem keresünk? Nem Pax Americana végre a világ az amerikai háborús fegyverként. Nem a béke, a súlyos vagy a biztonságát a rabszolga. Beszélek valódi béke, az a fajta béke, ami a földi élet érdemes élni, az a fajta, amely lehetővé teszi az emberek és a nemzetek, hogy nő, és a remény, és egy jobb életet a gyermekek, nem pusztán békét az amerikaiak, hanem a békét minden férfiak és nők nem csupán a béke a mi időnkben, de a béke minden alkalommal. 8

Az igazi béke és igazságosság lehetetlen mindaddig, amíg a "kegyetlen összeesküvés" uralja az Egyesült Államok és más országok az árnyékból. Azért imádkozunk, hogy a mi közös erőfeszítések mi lehet legyőzni a hataloméhes és könyörtelen bűnözők, akik igyekeznek leigázni minket. Azért imádkozunk, hogy ehelyett elő valódi békét, ami a földi életet érdemes élni.

Tisztelettel,

Írja alá a levelet!

Wolchonov Alla - Németország
Tom Holland - Egyesült Államok
Sergej wilhelm - Németország
Steve Smith - Egyesült Királyság
Gennadi Kojevnikov - Németország
Brent Smylski - Kanada
Udo Jahnke - Németország
Ashley Hills - Nagy-Britannia
Kevin Breen - Egyesült Királyság
Sonia Bagato - Olaszország
Киця Махно - Ukrajna
Enrico Netzel - Németország
Kiwi Foster - Kanada
Astrov Vladimir - Oroszország
Adam Charron - Kanada
Fernando Liorti - Kanada
Юю Юю - Oroszország
Anna R - Egyesült Államok
Lydia Pauls - Németország
Sven Heindl - Németország
Bertil Ebker - Németország
Indrek Tamm - Észtország
Aleksandr Levtsenko - Botswana
Bruno Zanetti - Olaszország
Olga Faitelson - Németország
Ольга Степанова - Egyesült Királyság

Eddig 4260 ember írta alá a levelet.
http://dearputin.com/ A BRICS tagállamok összes embere és a tisztán látók aláírhatná, attól a Folyamat az folyamat, és a háború elindult. Putyin is ugyan úgy tisztában van , hogy ez nem a nemzetek háborúja, hanem a hatalmasságoké és a hatalom átrendeződéséről szol. Én kis pont vagyok, de ha itt az idő, akkor jó nagy Pontokat akarok ütni.
Üdv: Alex



A cionista háttérhatalom nem fogja feladni. Vesztésre állnak és tudjuk jól, hogyan viselkedik a sarokba szorított patkány. Mindent megfognak tenni annak érdekében, hogy ne hagyják kialudni a gyűlölet lángját kelet-Ukrajnában. Nem hülyeségből hoztak át hozzánk is 7000 amcsi zsoldost. Nem vagyok se hülye, se süket, úgy hogy tisztán hallom szinte minden egyes nap azt a nehéz zúgó hangot a községünk felett, hol éjjel, hol nappal, ami oly jellemző a katonai csapatszállító gépekre. Nem vagyok bennfentes, de annyira még én is tisztában vagyok a dolgokkal, hogy mint azt már régebben is írtam, hazánk megint egy kiinduló pont lesz és félek, hogy a zsoldos csapatok után hamarosan a bombázók és vadászgépek, harckocsik és egyéb harci járművek is megérkeznek Gyarmatország területére. Nagyon is tisztában vagyok vele és az ellenségeink is tisztában vannak vele, hogy ez az ország már teljesen a hatalmukban van és azt csinálnak itt, amit csak akarnak. Vagy lett valami baja Bajnainak, mikor átrepkedett, sőt le is szállt nálunk az a két izraeli kémrepülő és ő mint a ma született bárány a nép pofájába hazudta, hogy ő semmit se tud erről. És ez csak egy példa. Más országokban már fellázadt volna a nép, de itt akár a gyomrunkon is ugrálhatnának, akkor se történne semmi se. Teljesen le vagyunk fegyverezve. A nép mélyen bealtatva, és mondhatja rám bárki, hogy túlságosa is pesszimista a hozzáállásom én még is semmi jobban nem reménykedem.
Persze lehet ezen vitatkozni mennyire van, vagy éppen nincs igazam. Szomorú, hogy az egész írásból csak annyi jött le legtöbbünknek, hogy mégis milyen himnuszon pityeredet el Putyin. s_*_:el
mormota1968

Helyzetjelentés a kelet-ukrajnai frontról - a fegyvernyugvás határai

Megkezdődött Marjupol felszabadítása
Az új-oroszországi hadsereg nagyjából 6000 gyalogost és 300 nehézfegyvert vont össze a városi harcokhoz. Előző napokban a város lakossága menekülés szerűen hagyta el a várost. A kivezető utakon kilométeres sorokban autók, buszok sorakoztak. A kijevi vezetés parancsára megkezdték a Bredjanszk kikötő evakuálását. Ez a kikötő az Azovi-tenger egyik legnagyobb ipari kikötője. A Marjupolban működő acélipari gyár termékeit volt hivatott elszállítani, amelyeket vasúti úton nem lehet, ezen kívül más ipari és mezőgazdasági anyagokat raktak itt ki és be. Azok, akik nem hagyják el a várost a mai napon, és nem kérvényeznek másik munkahelyet, az állásukból automatikusan eltávolítják. Vagyis más néven a kijevi junta leveszi a kezét azokról, akik maradnak, mert jól tudják, hogy a várost nemsokára elveszítik. A juntának nincs elegendő ereje arra, hogy kellő védelmet alakítson ki, a milícia megfelelő erőt csoportosított át, hogy megoldja az ostrom kihívásait.
A mai nap már elkezdődtek a harcok Marjupol külvárosában. Az agglomerációt már felszabadították, illetve többet feladtak az ukránok. Majd a felderített védelmi állásokra rakétavetőkkel lőttek a milícia erői. A halottak számát nem tudni, de a lehallgatott rádió forgalmazás szerint sokan estek el. Elesett vagy megsebesült a milícia felderítői közül is 15 fő, valamint elvesztettek két felderítő páncélozott járművet. Ezek a hadmozdulatok egyenlőre tapogatózások, a valódi ostrom még nem kezdődött meg, de a milícia egyes egységei már a városban vannak.
Nagy siker Luganszknál
A milícia visszafoglalta a Luganszktól észak-keletre található magaslatot. Az ukrán hadsereg innen lőtte Luganszk belvárosát egész idáig. Ezek után több települést is feladtak a kijevi csapatok, egész egyszerűen összepakoltak, és odébbálltak. A milícia felügyelet alá vonta a derkuli határ-kiszögelést, és a derkuli kiszögelést a Luganszk- DNK területtel összekötő határvonalat. Szeverodonyeck előtt csapatösszevonást tartanak a milícia erői, amellyel nemsokára megkezdik a város visszavételének hadműveleteit.
Donyeck
Donyeck körül a katlanba zárt ukrán csapatok felmorzsolása zajlik. Az ilovajszki összecsapásoknak vége, a milícia bujkáló katonákat keres, haditechnikákat gyűjt össze, és letartóztatták az első fosztogatókat is. A repülőtér nagy részét visszafoglalták, a katakomba rendszert elárasztották. Most megvárják, amíg a beásott maradék erők kiéheznek. A milícia erői Donyecktől északra hajtanak végre hadmozdulatokat, és Avdjevka településen zajlottak véres összecsapások.
Debalcevo
Putyin javaslatára, miszerint hagyjanak elvonulási lehetőséget a kijevi csapatoknak, a milícia nyitva hagyta Debalcevo kivezető autópályáját. Ezen két alakulat el is hagyta a várost.
Az utóbbi napokban rengeteg film került fel a világhálóra az ukrán hadsereg által hátrahagyott hatalmas mennyiségű fegyverzetről, halottakról és tömegsírokról. Lövegek, tankok, csapatszállítók, lőszerek és megannyi más szanaszét hever. A Donyecki Népi Köztársaság területét mindenütt kilőtt ukrán harcjárművek, katonasírok borítják. A kijevi juntának még szembe kell néznie azzal a megalázó ténnyel, hogy a DNK közigazgatása elkezdte beszkennelni azokat az iratokat, amelyeket halottaknál találtak. A donyecki vezetés szerint az ukrán hadsereg megközelítően 20 000 embert veszített a több hónapos esztelen harcokban.
Ezen a ponton tűnik úgy a fegyverszüneti egyezménnyel, hogy talán megállapodik itt a front egy időre. Kérdéses azonban, hogy erre mennyi valós esély van. Több városban még városon belül is frntvonalak vannak, ezeken a helyeken még minden bizonnyal lezajlanak a harcok. A milícia nagyon jó pozícióból tárgyal most, de azt nem engedheti meg magénak, hogy helyzeti előnyét elveszítse. Moszkva külpolitikája azonban mindeddig helytállt, könnyen lehet, hogy a vámuniós országok közvetítésével megkezdődik valamiféle stabilizáció.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/helyzetjelentes-kelet-ukrajnai-frontrol-fegyvernyugvas-hatarai

Új-Oroszország kivívta függetlenségét

A Donyecki- és Luganszki Népi Köztársaságok képviselete ma a kijevi küldöttekkel aláírta a tűzszünetről szóló megállapodást. A kontaktcsoport Minszkben, az Alexandr Lukasenko belorusz elnök kezdeményezésére indított tárgyalássorozat mai állomásán állapodott meg a tűzszünetről, amit Kijev és a népfelkelők is elfogadnak. Az Interfax hírügynökség szerint a tűzszünet ma délután lép érvénybe. A kontaktcsoport által készített jegyzőkönyv tartalmazza a tűzszünet ellenőrzésének részleteit is, valamint rendelkezett a fogolycserékről is.
Az illegitim ukrán kormány kényszerű lépésként írta alá a tűzszüneti megállapodást. A Kijev szolgálatában álló fegyveresek előrenyomulását követően az elmúlt hetekben fordult a hadi helyzet, és a népfelkelők a nyugati országok által Kijevnek küldött katonai segítség ellenére is jelentős előnyökre tettek szert. A mai nap folyamán Mariupol egy részét is felszabadították. Mindez rákényszerítette a kijevi kormányt, hogy amennyiben nem akar további területeket veszíteni, aláírjon egy megállapodást a fegyvernyugvásról.
Ennek következményei egyelőre nem láthatóak tisztán, de nincs kizárva, hogy a közeljövőben Ukrajna és Új-Oroszország közt ott lesz a határ, ahol most a frontvonal húzódik. Ez abban az esetben lenne egy valószínű forgatókönyv, amennyiben a kijevi rezsim túlélné a telet.
http://www.hidfo.net/2014/09/05/uj-oroszorszag-kivivta-fuggetlenseget



A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok részéről Alekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnyickij miniszterelnökök irták alá a jegyzőkönyvet, amelynek rendelkezései szerint ma – moszkvai idő szerint 18 – órától, magyar idő szerint 16 – órától – a fegyveres konfliktusban érintett felek meghatározatlan idejű tűzszünetet tartanak.

grey Санкции! С голода сдохнете! В пещеры вас загоним! В бараки! Всё отнимем, всё отберём, всех купим, заставим! Засудим!

A megállapodást Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök hozta tető alá, és szerinte Kijev is elfogadja az abban foglaltakat.

A tűzszünetről szóló 14 pontos megállapodást az EBESZ és Oroszország képviselői is aláirták.

Nos, majd meglátjuk, hogy hóditó szándékú, fasiszta tömeggyilkosokkal mire is lehet jutni?
http://balrad.wordpress.com/2014/09/05/tuzszunet-donbasszban/



Putyin elszólta magát: ismét létrehozná Új-Oroszországot?

A Kreml szóvivője árnyalta az interjúban elhangzottakat, de a lényeg ugyanaz: az oroszok saját elképzeléssel rendelkeznek a térség sorsát illetően.



Egy pénteki interjúban világossá vált az, amiről szakértők régóta beszélnek: Vlagymir Putyin szerint Délkelet-Ukrajnát a történelmi Novorosszija, vagyis Új-Oroszország keretein belül kell újraértelmezni.

Bár Putyin már áprilisban használta a Novorosszija kifejezést a délkelet-ukrajnai területek megnevezésére, a Kreml először egy pénteki közleményében nevezte az oroszbarát ukrán szakadárokat „Novorosszija védelmezőinek”. Az orosz elnök az orosz Pervij Kanal állami tévének adott interjújában tette egyértelművé, hogy saját elképzeléssel rendelkezik a térség sorsát illetően.


Az államiság kérdésről kezdene tárgyalásokat

Orosz és külföldi hírügynökségek már a televíziós beszélgetés vasárnapra tervezett sugárzása előtt közöltek részleteket a pénteki interjúból, amelyben Putyin tárgyalásokat sürgetett a szakadárok és a kijevi kormány között a délkelet-ukrajnai társadalom politikai szerveződéséről és államiságáról.

Az orosz államfő kijelentette: „törekedni kell annak a tervnek a megvalósítására, amelyről megegyeztünk. Haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni és nem technikai kérdésekről, hanem a társadalom politikai szerveződéséről, az államiság kérdéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit”.

Röviddel Putyin szavainak napvilágra kerülése után Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korrigálta az államfő televíziós nyilatkozatáról megjelent vasárnapi sajtóértelmezéseket, vagyis leszögezte, Putyin nem a terület önálló államiságáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt. Szakértők mégis úgy vélik, valójában csupán a Kreml valódi tervei bukkantak a felszínre.

A Washington Post térképen mutatja meg, hol húzódtak az Új Oroszország határai. Ebben a verzióban az orosz befolyás alatt levő terület jóval nagyobb, mint a jelenlegi luhanszki és donyecki járás, ahol harcok folynak. Novorosszija részét képezheti az Azovi-tenger partjától a Transznisztriáig húzódó terület, Odesszával együtt.


Novorosszija pontos határait is megrajzolják hamarosan

Alekszandr Morozov, a Kreml tevékenységét gyakran bíráló orosz politológus úgy vélte, Putyin végérvényesen eldöntötte, életre kell hívni Novorossziját. Szerinte a moszkvai stratégák az elkövetkező hónapokban a terület pontos határait is meg fogják rajzolni.

Novorosszija történelmi gyökerei a XVIII. században keresendőek, amikor az orosz hadsereg elfoglalta a mai „donyecki” és „luhanszki népköztársaságot” is magába foglaló délkelet-ukrajnai területet az oszmán birodalomtól, és Új-Oroszország néven bekebelezte.

Vlagyimir Putyin már áprilisban úgy nyilatkozott az orosz televíziónak, „csak Isten tudja”, hogy az 1917-ben lezajlott bolsevik forradalom után a szovjet vezetők miért adták át Ukrajnának a Nagy Katalin cárnő által elfoglalt terület feletti ellenőrzés jogát.


A múltban elkövetett hibát tesz jóvá

Amikor márciusban a Krím félszigetet Oroszországhoz csatolták, az 1954-ig a Szovjetunióhoz tartozó Fekete-tengeri félsziget birtoklását Putyin ugyancsak azzal indokolta, hogy a Kreml csupán egy, a múltban elkövetett hibát tesz jóvá.

Az elnöki szóvivő vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, nincs abban semmi kivetnivaló, hogy az orosz elnök a Novorosszija kifejezést használta, hiszen „a történelem során így hívták a területet”, ez csupán a délkelet-ukrajnai térség orosz neve. Az AFP francia hírügynökség ennek ellenére úgy vélte, ettől fogva teljesen világosnak tűnik, hogy Putyin sokkal többet akar elérni annál, minthogy új nevet adjon a területnek.


A szeparatisták váratlanul ellentámadásba lendültek

Az interjú azért fontos, mert az elmúlt hetekben a hadiszerencse Kijevnek kedvezett. Az ukrán kormányerők mind jobban visszaszorították az oroszbarát szeparatistákat, a felkelők több vezetője egyszerűen feladta a harcot, és úgy tűnt, közel van a szakadárok fellegvárának, Donyecknek a visszafoglalása.

A múlt héten azonban a szeparatisták váratlanul ellentámadásba lendültek az Azovi-tengerig húzódó déli területeken, Ukrajnának pontosan azon a részén, amely Oroszországot szárazföldi úton köti össze a Krím félszigettel.

Kijev és a nyugati államok azt vetik az orosz vezetés szemére, hogy ők állnak a villámhadjárat mögött. Néhány ukrán tisztségviselő Ukrajna inváziójával vádolja Moszkvát. A NATO úgy véli, mintegy ezer orosz katona tartózkodik a kelet-európai ország területén. Oroszország minden vádat visszautasított.

Maria Lipman politológus a legutóbbi fejleményekben Putyin egy korábbi kijelentésének megtestesülését látja. „Én kész vagyok elmenni a végsőkig, és Önök?” – idézte az orosz elnököt Lipman. Ezzel az államfő szerinte azt dörgöli a nyugati vezetők orra alá, hogy Ukrajna Moszkva érdekszférájába tartozik.


Moszkva eddig csak autonómiát kért a térségnek

Oroszország eddig csupán azt követelte, hogy kapjanak szélesebb körű autonómiát a többségében orosz ajkú, kelet ukrajnai régiók, szövetségi berendezkedés keretében.

Az orosz államfő nem a terület önálló államiságáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt – korrigálta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az államfő televíziós nyilatkozatáról megjelent vasárnapi sajtóértelmezéseket.

A Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta: „olyan értelmezések” jelentek meg, mintha az orosz államfő Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna. A szóvivő kijelentette, hogy bár az elnök az államiság szót használta, a Kreml szerint „egyáltalán nincs szó” a Novorosszijának nevezett „donyecki” és „luhanszki népköztársaságot” egyesítő délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról.


Kijevnek nem Moszkvával kell megállapodnia

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin azoknak a belső ukrajnai tárgyalásoknak a megkezdését sürgette, amelyeken a kelet-ukrajnai régióknak és Kijevnek a viszonyát, az ukrajnai állami berendezkedést kellene meghatározni, figyelembe véve a térség érdekeit. Megismételte a Kreml álláspontját, hogy belső konfliktusról lévén szó, Kijevnek nem Moszkvával, hanem Novorosszijával kell megállapodnia a konfliktus rendezéséről.

Az orosz elnök közölte, hogy ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval megállapodott az ukrán válság békés, tárgyalásos rendezéséről. Putyin arról is beszélt a Pervij kanalnak adott interjúban, hogy Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában.

„Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy Oroszország nem maradhat tétlen, ha embereket lőnek le szinte közvetlen közelről” – mondta Putyin. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megjósolható-e az ukrán válság végének időpontja. „Ez nagyban függ a jelenlegi ukrán hatóságok politikai akaratától” – tette hozzá.


Mindenki megmutatja, hogy ő milyen klassz

„Az a probléma, hogy az ország (Ukrajna) parlamenti választások előtt áll és a már elkezdődött parlamenti futam minden résztvevőjének meg kell mutatni, hogy ő milyen klassz” – fogalmazott Putyin, aki szerint „az éleződő politikai küzdelem közepette nehéz arra számítani, hogy lesznek olyan emberek, akik világosan és pontosan kifejtik álláspontjukat, amely a békét, és nem pedig a gondok katonai megoldását célozza”.

Megjegyezte, hogy a Nyugatnak jó előre át kellett volna gondolnia, mivel járhatnak a lépései.

Putyin figyelmeztetett, hogy azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra a nyugati szankciók következtében. Az orosz államfő egyszersmind furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítanak fel dél-amerikai, kínai cégeket, ne szállítsanak az orosz piacra.

MTI

A Független Államok Közössége átállhat a rubel használatára

Xenia Judajeva, a Rosszija Bank elnökhelyettese javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy mostantól a Független Államok Közösségén belül az országok minden, egymás közötti kifizetést rubelben intézzenek.
"A FÁK tagállamok közti kifizetések kapcsán már korábban is felmerült a kérdés; miért idegen valutában intézik a kifizetéseket?" Az alelnök kifejtette, hogy se a dollár, se az euró használata nem biztonságos, mert előbbi esetében az amerikai, utóbbi esetében az európai pénzrendszeren kell keresztülmenjen a kifizetés. A közelmúlt tapasztalatai mutatják, hogy a FÁK tagállamok közti kifizetéseket politikai okokból is bármikor blokkolhatná az USA vagy az Európai Unió, ha elővigyázatlanok és dollárt vagy eurót használnak.
Korábban Mihail Szuhov, az orosz Központi Bank elnökhelyettese egy nemzetközi bankfórumon kifejtette, hogy a nyugati bankok nyilvánvalóan a tiszta üzlet elé helyezik a politikát, így egyetlen logikus lépést lehet csak tenni, átállni a nemzeti valuta használatára.

Szuhov elmondása szerint az orosz valuta és az új orosz pénzrendszer minden térségi állam számára alternatíva a nyugati pénzrendszerrel szemben, melyet a nyugati országok politikai érdekeik szerint bármikor blokkolhatnak.
Oroszország pénzügyminisztériuma mostanra kidolgozta az új rendszert, ami alapján az árucikkekért közvetlen rubelben lehet intézni a kifizetéseket. Ezt az új rendszert a közeljövőben beiktatják a FÁK tagállamok tekintetében is. Korábban a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása miatt döntöttek úgy a nyugati országok, hogy a VISA szolgáltatásait elérhetetlenné teszik Oroszországban, ami felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati pénzrendszer kézivezérlés szerűen kiszolgálja az atlantisták politikai érdekeit.
Oroszország számos kereskedelmi partnere - Kína és több európai ország - már rubelben intézi a kifizetéseket.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/fuggetlen-allamok-kozossege-atallhat-rubel-hasznalatara

A NATO ultimátumot adott Oroszországnak

A Walesben szervezett NATO csúcstalálkozó első napján a 28 tagállam vezetői közös nyilatkozatban felszólították Oroszországot, hogy "adja vissza a Krím félszigetet Ukrajnának." A NATO azt is követeli Moszkvától, hogy "szüntesse be a kelet-ukrajnai fegyveresek támogatását, vonja vissza csapatait, és hagyjon fel az ukrán határon átnyúló hadműveletekkel."
A NATO az elmúlt évek során szinte teljesen körbekerítette Oroszországot az amerikai csapásmérő erővel. Orosz katonai szakértők szerint a nyugati katonai tömb két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen. Ami most a NATO-csúcstalálkozón elhangzott, az egyértelműen ultimátumnak tekinthető.
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint ami Ukrajnában történik, az veszélyezteti az euroatlanti térség biztonságát és stabilitását. A főtitkár szerint a nyugati katonai szövetség egy "csomagot" állít össze Ukrajnára vonatkozóan. Ez a bizonyos intézkedéscsomag az ultimátum másik része, ehhez fog hozzákezdeni a NATO, ha Oroszország nem hajlandó visszavonulni saját határairól. A Krím-félsziget lakosságának abszolút többsége orosz, orosz állampolgársággal rendelkezik, a terület pedig az Oroszországi Föderáció része, vagyis a NATO-nak területi követelései vannak Oroszországgal szemben.
Az Oroszországgal szembeni területi követelések megalapozását a NATO az elmúlt hónapokban fejezte be. Az alábbi térkép azt mutatja, hogy tavasztól kezdődően mely európai országokban vannak folyamatos NATO-hadgyakorlatok. A márciusi állapotok azóta mit sem változtak, az Egyesült Államok és európai protektorátusa azóta jelentős számú haderőt összpontosított az orosz határ mentén.
Hazánk szintén érintett ebben a háborús készülődésben. A médiacsenden időnként átjutó hírekből is tudni lehet, hogy az Orbán-kormány aktívan részt vesz nem csak az illegitim ukrán kormány fegyverzésében, de az Oroszország elleni háborús készülődésben is. Az Ukrajnának intézett fegyvereladásokat követően az is napvilágra jutott, hogy a Magyar Honvédség harcoló alakulatot küld Litvániába határvédelmi feladatokra. Honvédségi forrásból származó információnkat érdemben semmi nem cáfolta, ellenben a Magyar Nemzet publikációja is - forrás említése nélkül - közli, hogy Magyarország valóban 100 katonát küld a balti államokba. Mindezt egy előre be nem jelentett NATO-hadgyakorlatra hivatkozva, amit szintén közvetlen az orosz határ mentén kezdenek meg.
Emellett nyilvánvalóan se a közleményt megfogalmazó személyek, se az olvasóközönség nem gondolja komolyan, hogy árvízvédelmi feladatokra küld Magyarország, Szlovákia és Románia katonákat egy olyan országba, ahol fél éve háború van.
A Magyar Nemzet híre szerint Magyarország a NATO csúcstalálkozón önkéntes alapon jelenti be, hogy hozzájárulunk a balti régió "stabilitásához". Vagyis egyértelműen nem szokványos hadgyakorlatról van szó, hanem háborús készülődésről, amit a NATO-vezetők által kiadott ultimátum csak alátámaszt. Mindezt tetézi az a sajtóinformáció, miszerint a NATO már Nyugat-Ukrajnában is hadgyakorlatot tart. "Árvízvédelmi készülődés", vagy ahhoz is belső információk megszellőztetése fog kelleni, hogy bejelentsék, Magyarország egy Nyugat-Ukrajnában tartott NATO-hadgyakorlaton is részt vesz?


http://www.hidfo.net/2014/09/05/nato-ultimatumot-adott-oroszorszagnak

Devizahitel-perek - Az idő a bankoknak és végrehajtóknak dolgozik.

MTI: “Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint egyes időszakokban megfeleltek a tisztességesség kritériumainak és így tisztességesek, érvényesek voltak a pénzügyi vállalkozás által rögzített általános szerződési feltételek (ászf).

A bíróság ítélete szerint tisztességesek voltak a pénzügyi vállalkozás által megfogalmazott és érvényes általános szerződési feltételek 2010. január 1-jétől, amikortól a hatályos ászf tartalmazta, hogy az UCB az ügyfél által fizetendő díj- és költségtételek mértékét jogosult évente egyszer a KSH által közzétett éves átlagos infláció mértékében egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül módosítani a KSH közzétételét követően. Az UCB megtehette ezt függetlenül attól, hogy a kölcsönszerződést mely napon írták alá, és függetlenül a kamatperiódus fordulónapjától.

A bíróság megállapította azt is, hogy később, 2010. november 5-től már ezt megtoldották egy további mondattal, amely kimondta: azon díjak, illetve költségek esetén, amelyek olyan szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, mint például a földhivatali eljárás, amelyet az UCB-n keresztül fizetnek meg a fogyasztók, de annak árát nem az UCB határozza meg, a díjak, illetve költségek mértékének változtatására vonatkozóan az UCB a külső szolgáltatók árváltoztatását továbbhárítja az ügyfeleire.

A tárgyaláson kiderült: az UCB Ingatlan Zrt. mintegy 5500 kölcsönszerződését érinti a bírósági eljárás.

Előzőleg a bíróság végzéssel elutasította a felperes UCB azon kérését, hogy forduljon a bíróság a perben az Alkotmánybírósághoz, illetve előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen az Európai Unió bíróságánál.

A tárgyalás során a felperes UCB és az alperes állam hosszasan vitáztak arról, mennyire feleltek meg a pénzügyi vállalkozás felmondási feltételei a Kúria jogegységi határozatában, illetve a devitahiteles törvényben rögzített általános elveknek.

Az UCB jogi képviselője szerint a vállalkozás ászf-jében benne volt a szerződés felmondásának lehetősége, az állam jogi képviselője szerint azonban a pénzügyi vállalkozásnak nemcsak a felmondás lehetőségét, hanem annak reális alternatíváit is bele kellett volna foglalnia az ászf-be.

Az állam jogi képviselője úgy érvelt: az egyösszegű visszafizetés előírása mellett az esetleg fennmaradó tartozás visszafizetésének ütemezését is lehetővé kellett volna tennie az UCB-nek, így például a hitelkiváltás lehetőségét is tartalmaznia kellett volta a feltételeknek…”

Bal-Rad komm: Micsoda egy nyakatekert jogi huzavona ez! – Az UCB Bank hitelügyletei “egyes időszakokban megfeleltek a tisztességesség kritériumainak”. – Magyarán hol tisztességes volt, hol pedig nem.
De hát a bűnözőkkel is így vagyunk: a tolvaj hol lop, hol pedig nem. – De nem azért ítélik el, mert itt-vagy ott, nem lopott, – hanem azért mert máshol, más alkalommal igen.





…”Az idő a bankoknak és végrehajtóknak dolgozik…” (B-R)

MTI: “Szeptember 18-ra halasztotta a határozat kihirdetését a Budapest Bank (BB) Zrt. magyar állam elleni hiteles perében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

A felperes hitelintézet keresetében a többi pénzügyi intézményhez hasonlóan azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a kérelemben megjelölt időszakban általános szerződéses feltételei (ászf) tisztességesek voltak, ezért érvényesek.

A BB emellett kérte a bírósági eljárás felfüggesztését, továbbá, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) és kezdeményezzen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió bíróságánál, amit a törvényszék elutasított.

Az alperes magyar állam a felperes valamennyi indítványának elutasítását kérte.

A BB jogi képviselője a tárgyaláson fenntartotta keresetét, amiben többek között felidézte a Kúria azon döntését, amely az egyoldalú szerződésmódosítással foglalkozva kimondta, annak tisztességtelensége nem vizsgálható, ha a hitelintézeti törvénynek megfelelt. Bírói ítéleteket csatolt keresetéhez arról, hogy a bank ászf-ei megfelelnek a törvényi feltételeknek. A felperes szerint a felmondási jogot a törvény biztosítja, ezért a tisztességesség szempontjából nem szükséges vizsgálni.

A bank álláspontja szerint a per alapjául szolgáló törvény nem vonatkozik a devizában nyújtott és devizában törlesztett hitelek szerződéses feltételeire, valamint azokra az ügyletekre, amelyek esetében referenciakamathoz kötötték az ügyleti kamatot.

Az állam ellenkeresete szerint a perben kizárólag a törvényben felállított vélelem vizsgálható, kimenetelére sem a magatartási kódex, sem a felügyeleti hatóság megállapításai nincsenek hatással.

A Kúria által lefektetett egyes elvekről szólva az alperes állam egyebek között kiemelte az egyértelmű, érthető megfogalmazás szükségességét, mondván, matematikai képletek, idegen kifejezések esetén a fogyasztó nem képes saját kockázataira vonatkozó következtetések levonására. Az ászf-nak reális alternatívát kell biztosítania a szerződésmódosítással szemben. Nem felel meg továbbá a szimmetria elvének az a szerződés, amely ugyan nem zárja ki, de nem is teszi kötelezővé a szerződés fogyasztó javára történő módosítását.

Az alperes jogi képviselője a tárgyaláson kifejtette, a jogalkotó szándéka az volt, hogy a jogszabály minden fogyasztói kölcsönre érvényes legyen, ezért a felperes által megjelölt termékek nem vonhatók ki a szerődéses kikötések vizsgálata alól. A bank jogi képviselője erre úgy reagált, az alperes jogértelmezése téves, a törvény ugyanis a devizaalapú hitelekre vonatkozóan tartalmaz iránymutatást, a devizahitelekre nem.

A felperes hangsúlyozta, a BB a piactól jelentősen eltérő hitelezési gyakorlatot folytatott, aki devizában kérte a hitel folyósítását, abban kapta és abban is törleszthetett. A bíró a tárgyaláson szünetet rendelt el, hogy a felperes további dokumentumokat nyújthasson be.

A felperes jogi képviselője a tárgyalás berekesztésének bejelentése után még kifejtette, hogy a törvény nem tartalmazott a felmondási joggal kapcsolatban alternatívára vonatkozó megszorítást, ami koherens az EU irányelvvel is. A bank árazási gyakorlatáról azt mondta, ha a feltételek a fogyasztó számára kedvezően változtak, a felperes azokat érvényesítette. Az átláthatóság elve kapcsán a Magyar Cetelem Bankra (MCB) vonatkozó határozatra hivatkozott.

Az MCB esetében a törvényszék megállapította, hogy a bank meghatározott időszakokban jogosult volt a kamatot, valamennyi díjat és költséget az adósok számára kedvezőtlenül, egyoldalúan módosítani.

Az állam jogi képviselője fenntartotta indítványát és kérte a felperes kérelmeinek elutasítását. Kizárta a részleges érvénytelenség elismerését, szakértők bevonását nem tartotta szükségesnek és kérte a bizonyítási eljárás elutasítását.

A törvényszék szeptember 18-án hirdeti ki határozatát.”

Bal-Rad komm: Jogi csűrés-csavarás. Közben pedig megy az idő, megy. S ezalatt ki tudja hány ingatlant árvereznek még el?
Az idő a bankoknak és végrehajtóknak dolgozik.

Ausztrália újabb szankciókat iktat be - a hatás elmarad

A hétfőn bejelentett Oroszország elleni ausztrál szankciókra ráadásként Ausztrália hivatalosan is felfüggesztette az uránium exportálását Oroszországba. A hétfői gazdasági szankciók negatív hatása még diplomáciai síkon is egyenlő volt a nullával. Idézzük fel, melyek is voltak ezek:
1. Az ausztrál fegyverexport beszüntetése Oroszország felé / újabb fegyverkereskedelmi megállapodások megkötésének tiltása (a régiek érvényben maradnak). Lefordítva ez annyit jelent, hogy a már megrendelt modern orosz fegyverrendszerek mindenképpen jól jönnek, újabb vásárlásokra pedig úgysincs pénz. Ennek a szankciónak a hatása az orosz gazdaságra nulla.
2. Az orosz és krími olaj- és gáziparral való kereskedelem tiltása. Hatása az orosz gazdaságra nulla.
3. Az orosz-ausztrál bányaipari fejlesztési együttműködések felfüggesztése. Ennek a pontnak a valós hatása az orosz bányaiparra szintén nulla.
4. Az orosz állami bankok és vállalatok ausztrál tőkepiaci jelenlétének korlátozása (szintén mostantól kezdve, az eddig megkötött tőkepiaci üzletek továbbra is végrehajthatóak). Hatás a jelen körülmények között=nulla.
Az ausztrál bűvész ez után a komoly(talan) lenullázódás után úgy gondolta, hogy előhúzza a nyulat a kalapból, és bejelentette az urániumexport leállítását Oroszország felé.
Oroszország 2013-ban belföldön több mint 3100 tonna urániumot bányászott, melynek fele került felhasználásra az ország területén belül. Ezen felül az orosz állami atomtechnológiai vállalat uránérc bányászattal foglalkozó cége, az UraniumOne, még további 8000 tonna urániumot biztosított az ország számára a több mint 600 000 tonnás kibányászható kazahsztáni készletből. Ez a többletmennyiség a külföldi partnerekkel érvényben lévő szerződések teljesítésének fedezetére, és új szerződések megkötésének biztosítékaként szolgál.
Ehhez képest az Ausztráliából 2007-2014 között összesen importált 100 tonna urániummennyiség tudatában kijelenthetjük, hogy az ausztrál tilalom még viccnek is gyenge.
A háttérben inkább a legnagyobb ausztráliai orosz befektetés állhat. Az UraniumOne ugyanis a források diverzifikálása érdekében pár évvel ezelőtt 100%-ban felvásárolta a Honeymoon társaság részvényeit. A Honeymoon hivatalosan Ausztália negyedik legnagyobb uránbányájának üzemeltetője. A bányában tavaly azonban leállították a termelést, az urán világpiaci árának csökkenése a bánya uránkészlet-kitermelhetőségének gazdaságosságát negatív irányba lökte, plusz az előzetesen felmért készletekről a gyakorlati kitermelés során kiderült, hogy jelentősen kevesebb kibányászható mennyiséget tartalmaznak.
Emiatt az UraniumOne tulajdonában lévő Honeymoon bányarészvény-csomag értéke egyre csak csökkenni fog a piacon, az orosz vállalat pedig nem adhat túl a részvényeken, mert a szankciók miatt tiltott a tőzsdepiaci manőver végrehajtása.
Ha az ausztrál bűvész csak ennyire képes, akkor nyugodtan idézhetjük az angol közmondást: Olyan Ausztrália "mint egy ronda vénasszony. Mindenki tudja, hol van, de mégse megy le hozzá senki."


http://www.hidfo.net/2014/09/05/ausztralia-ujabb-szankciokat-iktat-be-hatas-elmarad

Igor Sztrelkov szent helyeket jár végig

Hetekkel ezelőtt a nemzetközi médiában terjedni kezdett a hír, miszerint Igor Sztrelkov, a szlavjanszki népi milícia vezetője súlyosan megsérült. Olyan hírek is jöttek, miszerint életét vesztette a harcokban. Később az ukrán médiában spekulációk terjedtek arról, hogy a felkelők többi vezetőjével együtt "Oroszországba menekült". Most, hogy az Ukrajnából leszakadó térségek és Ukrajna közt tűzszünettel, majd demilitarizált zónával stabilizálódhat egyfajta határvonal, újra hallani Igor Sztrelkovról. A milícia tagjai szerint Sztrelkov a harcos zarándokútjára indult, és szent helyeket jár végig.
Igor Sztrelkov az új-oroszországi szabadságharc egyik meghatározó alakja. A harcok kitörésétől kezdve jelen volt, ő látta el Szlavjanszk város védelmének irányítását. Kiváló teljesítményt nyújtott, nagyon erős védelmi csoportot hozott létre, hónapokon keresztül tartották fel az ukrán hadsereg nyomását. Amikor az első offenzíva megkezdődött, Sztrelkov és emberei - kitörve az ostromgyűrűből - áthajtottak Donyeckbe. Emiatt sok kritika érte, de később bebizonyosodott, hogy nagyon nyomós oka volt rá. Tudomására jutott ugyanis, hogy Donyeck városának vezetőségében felmerült a tárgyalás és megadás gondolata.
A visszavonulás hátterében az áll, hogy a szlavjanszki vezető tudta; Szlavjanszkot fel lehet adni, de Donyecket nem. Ezért összes emberével inkább Donyeck védelmére kelt útra, átengedve a két kisebb jelentőségű várost az ukránoknak. Mikor megalakult a Donyecki Népi Köztársaság, az új vezetésben Sztrelkov lett a hadügyminiszter. Ennek ellenére folyamatosan járta a hadszíntereket, és az első vonalakban is ott volt a milícia tagjaival. Éppen emiatt, három héttel ezelőtti eltűnése először csak kérdéseket, majd sokakban megrendülést hozott, mert elterjedt halálhíre. Szerencsére él és virul.
Sztrelkov megrögzött hazafi, mélységesen vallásos, az orosz birodalmi hagyományok embere. Ha valóban zarándokútra indult, az egyet jelent; az ukrán konfliktust lezártnak tekinti, és lélekben már az újabb Nagy Honvédő Háborúra készül.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/igor-sztrelkov-szent-helyeket-jar-vegig

A magyar fegyver, ami sakkban tartotta fél Európát

A cím máris magyarázatra szorul: A Válasz.hu riportja nem az egykori „magyar csodafegyverről” szól. Sőt: a régészettudomány és a professzionális íjkészítők által adott kép a honfoglalók harceszközéről szürkébb, mint azt mondjuk a Kurultáj vagy más rendezvények alapján gondolnánk. Vajon mi köze van a hagyományőrző boltokban kapható íjaknak a IX-X. századi magyar íjhoz? Újraalkotható-e őseink fegyvere? Bencsik Péter hagyományőrzőt, az első, kizárólag régészeti leletanyagra építő tudományos célú íjrekonstrukció készítőjét a mesterség bemutatására kérte a portál.

A 2000-es évek második felére az íjászat, de különösen az „ősi magyar íjászat” iránt érdeklődők egyre népesebb tábora hangsúlyos társadalmi mozgalommá szerveződött: a Kurultájon („magyar törzsi gyűlés”), az ópusztaszeri nyílzápornál vagy a Magyarok Országos Gyűlésén sok-sok ezer ember jelenik meg évente, nem ritkán íjjal a kézben. Egyre több és több háztartásban van ma már jelen sporteszközként, vagy egyszerű szabadidős, rekreációs eszközként (a szellemi elmélyülés eszköze is lehet, bár valóban nem ez a leggyakoribb. Erről bővebben. - szerk.) a honfoglalás kori magyar íj kereskedelmi forgalomban kapható valamely változata.
De vajon mit tudunk, mit is tudhatunk valójában a korai magyarok íjáról? – tették fel a kérdést Bíró Ádám régész (MTA BTK Régészeti Intézet) és Bencsik Péter íjkészítő mester az Akadémia tavaly áprilisi nagyszabású őstörténeti konferenciáján, ahová – hosszú várakozás és sok vita után, végre – a tudósok mellett hagyományőrzőket, „gyakorló régészeket”, rekonstruktőröket is meghívtak. Ahogy előadásszövegükben olvasható, az MTA-n is elismerték, hogy a tudomány nem sietett tisztázni sok félreértést és tévedést, ami az őstörténeti bulvársajtónak köszönhetően közkézen forgott.
„A nemzeti büszkeséggel erősen telített téma iránti érdeklődés folyamatos növekedése az utóbbi években azonban már elérte azt a kritikus tömeget, amikor egyfajta belső tisztulás és minőségi kiforrás indul meg: egyre gyakrabban találkozni olyan íjászokkal és íjkészítőkkel, akik a régészeti leletanyag megismerésének alapvető fontosságát felismerve igyekeznek minél hitelesebb replikákat készíteni és használni” – írta Bíró Ádám. De vajon mit jelent az, hogy egy íj „tudományos” replika? Hogyan lehet felkutatni, milyen anyagokkal és módszerekkel dolgoztak ezer évvel ezelőtt? A kérdések megválaszolásához meglátogattuk Bencsik Péter íjkészítőt, és arra kértük, hogy mutassa be újraalkotott magyar íját, mely több szempontból az első pontos, leletanyagon alapuló rekonstrukció.

Értelemszerű, hogy a munka kiindulópontja a régészeti leletanyag kell, hogy legyen, pontosabban azok a merev íjapplikációk, amelyeket a régészek a X–XI. századi Kárpát-medencei sírokban találtak. Számos ponton azonban hiába várunk választ vagy megoldást a régészeti leletanyagtól: ezen esetekben az egykorú, épen fennmaradt íjak összehasonlító vizsgálata segíthet.
Egy tudományos íjrekonstrukciónak azonban a régészeti (tehát formai és szerkezeti) hitelességen túl további feltételeknek is meg kellene felelnie: a természetes, autentikus nyersanyag- és eszközhasználat (itt tehát szóba sem kerülhet műanyag, műgyanta és laminált technika). A Bencsik Péter-féle rekonstrukció célja a háromszög-átmetszetű szarvszerkezet magyarhomorogi „103-as” sír alapján történő megépítése volt. Bencsik öt fő anyagot használt: ezek az agancs, a szaru, az ín, a fa (kőris) és az enyv voltak.
A végeredmény: az első, lehetőség szerint kizárólag a régészeti leletanyagra építő tudományos célú íjrekonstrukció Magyarországon. A merev íjlemezek anyagi és alaki szempontból is a leletek tökéletes másaként lettek kialakítva.

Deres.tv

Luhanszktól – Mariupolig

Luhanszk-környékén a magaslaton fekvő Vergunka falut tegnap estére a népköztársasági erők felszabaditották.

A Luhanszkot innen vadul bombázó latorhorda fegyvereit eldobálva, eszközeit hátrahagyva elmenekült. (Nem sok bérgyilkosnak adatott ez meg!)

Ugyancsak nagyjából ezidőtájt Metallisztból is kiüldözték Valcman rablógyilkosait.

A szumi 27. fasiszta ezredet – amely két hónapon keresztül lőtte sorozatvetőkkel Luhanszkot – elérte cudar végzete. A fenti videon az ezred maradványai.

Szlavjanszk – térségéből ugyanakkor azt jelentették, hogy Nyalókakirály hadvezetése komoly latorerőt mozgat a daráló felé. Hosszú – önjáró lövegekből és harckocsikból álló – páncéloskonvoj vonulását örökitették meg, amely Luhanszk felé tart.

löv

A Gyebalcsevonál kialakitott kazánban kb. háromezer eddig kitartott valcmanista bérgyilkos most átkozza magát, hogy eddig kitartottak. Felmorzsolásukat a népköztársasági erők tüzérsége módszeresen megkezdte. A körbezárt és ostromlott latrok Szvetlodarszk felé araszolgattak az éjjel – már amiknek ez sikerült. Várható, hogy néhány napon belül ezt a csoportosulást teljes mértékben felszámolják a népfelkelők, és megszűnik végre Donyeck ostroma.

A donbasszi fővárostól délre , a volnavahai kazánba bezárt valcmanisták ledarálása felgyorsult. Az itt megrekedt latorhordának iszonyatos élőerő és tevhnikai veszteségei vannak. Jó esély van arra, hogy már holnapra megtisztul a terület a hiénáktól, és az utolsó – ott megszállt falu – Peszki is felszabadul.

Az “AZOV” latorzászlóalj viszont késő este meglepte a Mariupolt körbezáró népfelkelőket. A körbezárt pribékek balul kiütött és igen csúfos kudarccal végződött kitörési kisérletének meghiúsitása fölötti miliciaelégedettséget kihasználva, ugyanazon a helyen, váratlanul kitört Mariupolból az “AZOV” egyik egysége. “Padlógázzal” száguldottak át elődeik roncsain. A meglepődött népfelkelők jószerével már csak a menekülők utoljára tudtak csapást mérni, a többi azovista pribék egérutat nyert. Mindezzel együtt is – információk szerint – maradt még bőven orgyilkos a városban. Ezek most mérgezett egerek módjára rohangálnak Mariupolban, lázasan kutatva a távozás – és a menekülés – lehetséges útját.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/05/luhanszktol-mariupolig/

Októbertől 50-60 dollárral is nőhet a hazai importár

Erőteljesen nő az európai spotpiaci gáz ára, de emelkednek azok a mediterrán piaci gázolaj- és fűtőolaj-jegyzések is, amelyekből a hosszú távú szerződés szerinti orosz gáz árképletét kalkulálják. Magyarország a spotpiaci és a képlet szerint ár keverékén importál, így októbertől 50-60 dollárral többet fizethet a földgáz ezer köbméteréért az augusztusban még 300 dolláros árnál.

Magyarországnak októbertől várhatóan 350-360 dollárt kell fizetnie az Oroszországból vásárolt gáz ezer köbméteréért. Az augusztusi ár csak 300 dollár körüli volt, a szeptemberi pedig 305-315 dollárosra várható. Az ok, hogy az importár egyik összetevője, az európai spotpiaci ár brutálisan erősödik, de nő a másik, a hosszú távú szerződés szerint érkező orosz gáz árképlete is.

A spotpiaci jegyzést a hazai szabályozás szerint 40 százalékos súllyal kell figyelembe venni az egyetemes szolgáltatás számára vásárolt gáz importárában, az orosz árképletet pedig 60 százalékig. A KPMG augusztus végi összefoglalója szerint július elején egy köbméter gáz a számunkra meghatározó hollandiai TTF gáztőzsdén még 0,15 euróba került, augusztus közepén már 0,17-0,18 euróba. A mostani, európai szabadpiaci árak ez utóbbinál már bő 30 százalékkal feljebb járnak, ami ezer köbméterenként 260 dolláros árat jelent, az októberi ár pedig 320 dollár fölé várható. (Ugyanez a tendencia a hazai gázkereskedők számára szintén fontos ausztriai gáztőzsdén.)

A drágulás egyik kiváltója a szezonalitás: közeleg a tél. A másik a földrész piacán megjelent extra kereslet. Bár az európai gáztárolók szokásosnál jóval nagyobb arányú töltése jellemzően a meglévő szerződések alapján történik, az Ukrajnának szánt mennyiség plusz igénynek számít a piacon. Az Ukrajnának szánt tételeket a kereskedők – legalábbis a térségünkben – lényegében csak orosz gázból tudják összeszedni, és információink szerint ez nem megy túl könnyen. Bár e mennyiség jóval kisebb annál, mint amennyit az orosz importtól elvágott keleti szomszédunk kész lenne átvenni, arra bőven elég, hogy az árakat felnyomja. „Most kezdik majd el a magyarországi felhasználók megfizetni az Ukrajnának történő eladások árát” – mutatott rá lapunknak egy gázkereskedő.

A hosszú távú szerződés szerint érkező orosz gáz ár várhatóan mintegy 35 dollárral, 375 dollár fölé emelkedik, mert felfelé tart az árképletében figyelembe vett, mediterrán piaci gázolaj és fűtőolaj tőzsdei jegyzése is. Ez utóbbiak emelkedésében szerepe lehet az ottani háborús helyzetnek.

Ám mivel ez a drágulás kisebb ütemű az európai spotpiacinál – ahol kereskedői várakozások szerint megfordul a kínálat és a kereslet aránya, ezért novemberre, decemberre további áremelkedés várható –, az év végére azonos szintre kerülhet a hazai importárat meghatározó két árösszetevő nagysága. A forintban számolt gázárat tovább emelheti a forintnak a dollárhoz viszonyított gyengülése is. Egy dollárért most körülbelül 239 forintot kell fizetni, az augusztus eleji árfolyam 235 forint körüli volt.

Csökken az orosz gáztermelés

Az orosz Gazprom augusztusban közel 20 százalékkal kevesebb, mintegy 26,3 milliárd köbméter földgázt termelt, mint az előző év azonos hónapjában. A csökkenést az erősödő belföldi verseny és az okozta, hogy a társaság nem szállít Ukrajnána. Bár a gázóriásra nem vetett ki szankciót a Nyugat az orosz-ukrán politikai konfliktus miatt, a társaság exportja június óta minden hónapban annyival kevesebb, amennyit addig havonta Ukrajnának eladott. Oroszországban terítéken van, hogy törvénytelennek minősítsék a Gazpromtól vásárolt gáz Ukrajnának történő továbbadását.
(vg.hu)

Bal-Rad komm: Mindez persze előzetes kalkuláció csupán. AZ ÉRKEZŐ GÁZ ÁRÁRA VONATKOZÓAN!

Ám mi lesz akkor, ha Misa gondol egyet, és elzár! (Merthogy ezt az opciót sem igazán lehet kizárni, bár ez már nagyon goromba – ugyanakkor teljességgel érthető – tett lenne a mackótól.

Amit könnyen meglehet, hogy megelőz az a moszkvai lépés, hogy “… törvénytelennek minősítsék a Gazpromtól vásárolt gáz Ukrajnának történő továbbadását.”

-Mert ha szankciók lesznek – hát azok legyenek kövérek!

Salem Alajkum! Azazhogy: Szlava Ukrajinye! Szlava NATO!

Itt pedig okvetlenül meg kell jegyezni, hogy Moszkvában felpörögtek a tárgyalások az Újoroszország számára INGYEN SZÁLLITANDÓ oroszországi gázszállitásokról.