A hétfőn bejelentett Oroszország elleni ausztrál szankciókra ráadásként Ausztrália hivatalosan is felfüggesztette az uránium exportálását Oroszországba. A hétfői gazdasági szankciók negatív hatása még diplomáciai síkon is egyenlő volt a nullával. Idézzük fel, melyek is voltak ezek:
1. Az ausztrál fegyverexport beszüntetése Oroszország felé / újabb fegyverkereskedelmi megállapodások megkötésének tiltása (a régiek érvényben maradnak). Lefordítva ez annyit jelent, hogy a már megrendelt modern orosz fegyverrendszerek mindenképpen jól jönnek, újabb vásárlásokra pedig úgysincs pénz. Ennek a szankciónak a hatása az orosz gazdaságra nulla.
2. Az orosz és krími olaj- és gáziparral való kereskedelem tiltása. Hatása az orosz gazdaságra nulla.
3. Az orosz-ausztrál bányaipari fejlesztési együttműködések felfüggesztése. Ennek a pontnak a valós hatása az orosz bányaiparra szintén nulla.
4. Az orosz állami bankok és vállalatok ausztrál tőkepiaci jelenlétének korlátozása (szintén mostantól kezdve, az eddig megkötött tőkepiaci üzletek továbbra is végrehajthatóak). Hatás a jelen körülmények között=nulla.
Az ausztrál bűvész ez után a komoly(talan) lenullázódás után úgy gondolta, hogy előhúzza a nyulat a kalapból, és bejelentette az urániumexport leállítását Oroszország felé.
Oroszország 2013-ban belföldön több mint 3100 tonna urániumot bányászott, melynek fele került felhasználásra az ország területén belül. Ezen felül az orosz állami atomtechnológiai vállalat uránérc bányászattal foglalkozó cége, az UraniumOne, még további 8000 tonna urániumot biztosított az ország számára a több mint 600 000 tonnás kibányászható kazahsztáni készletből. Ez a többletmennyiség a külföldi partnerekkel érvényben lévő szerződések teljesítésének fedezetére, és új szerződések megkötésének biztosítékaként szolgál.
Ehhez képest az Ausztráliából 2007-2014 között összesen importált 100 tonna urániummennyiség tudatában kijelenthetjük, hogy az ausztrál tilalom még viccnek is gyenge.
A háttérben inkább a legnagyobb ausztráliai orosz befektetés állhat. Az UraniumOne ugyanis a források diverzifikálása érdekében pár évvel ezelőtt 100%-ban felvásárolta a Honeymoon társaság részvényeit. A Honeymoon hivatalosan Ausztália negyedik legnagyobb uránbányájának üzemeltetője. A bányában tavaly azonban leállították a termelést, az urán világpiaci árának csökkenése a bánya uránkészlet-kitermelhetőségének gazdaságosságát negatív irányba lökte, plusz az előzetesen felmért készletekről a gyakorlati kitermelés során kiderült, hogy jelentősen kevesebb kibányászható mennyiséget tartalmaznak.
Emiatt az UraniumOne tulajdonában lévő Honeymoon bányarészvény-csomag értéke egyre csak csökkenni fog a piacon, az orosz vállalat pedig nem adhat túl a részvényeken, mert a szankciók miatt tiltott a tőzsdepiaci manőver végrehajtása.
Ha az ausztrál bűvész csak ennyire képes, akkor nyugodtan idézhetjük az angol közmondást: Olyan Ausztrália "mint egy ronda vénasszony. Mindenki tudja, hol van, de mégse megy le hozzá senki."


http://www.hidfo.net/2014/09/05/ausztralia-ujabb-szankciokat-iktat-be-hatas-elmarad