Megkezdődött Marjupol felszabadítása
Az új-oroszországi hadsereg nagyjából 6000 gyalogost és 300 nehézfegyvert vont össze a városi harcokhoz. Előző napokban a város lakossága menekülés szerűen hagyta el a várost. A kivezető utakon kilométeres sorokban autók, buszok sorakoztak. A kijevi vezetés parancsára megkezdték a Bredjanszk kikötő evakuálását. Ez a kikötő az Azovi-tenger egyik legnagyobb ipari kikötője. A Marjupolban működő acélipari gyár termékeit volt hivatott elszállítani, amelyeket vasúti úton nem lehet, ezen kívül más ipari és mezőgazdasági anyagokat raktak itt ki és be. Azok, akik nem hagyják el a várost a mai napon, és nem kérvényeznek másik munkahelyet, az állásukból automatikusan eltávolítják. Vagyis más néven a kijevi junta leveszi a kezét azokról, akik maradnak, mert jól tudják, hogy a várost nemsokára elveszítik. A juntának nincs elegendő ereje arra, hogy kellő védelmet alakítson ki, a milícia megfelelő erőt csoportosított át, hogy megoldja az ostrom kihívásait.
A mai nap már elkezdődtek a harcok Marjupol külvárosában. Az agglomerációt már felszabadították, illetve többet feladtak az ukránok. Majd a felderített védelmi állásokra rakétavetőkkel lőttek a milícia erői. A halottak számát nem tudni, de a lehallgatott rádió forgalmazás szerint sokan estek el. Elesett vagy megsebesült a milícia felderítői közül is 15 fő, valamint elvesztettek két felderítő páncélozott járművet. Ezek a hadmozdulatok egyenlőre tapogatózások, a valódi ostrom még nem kezdődött meg, de a milícia egyes egységei már a városban vannak.
Nagy siker Luganszknál
A milícia visszafoglalta a Luganszktól észak-keletre található magaslatot. Az ukrán hadsereg innen lőtte Luganszk belvárosát egész idáig. Ezek után több települést is feladtak a kijevi csapatok, egész egyszerűen összepakoltak, és odébbálltak. A milícia felügyelet alá vonta a derkuli határ-kiszögelést, és a derkuli kiszögelést a Luganszk- DNK területtel összekötő határvonalat. Szeverodonyeck előtt csapatösszevonást tartanak a milícia erői, amellyel nemsokára megkezdik a város visszavételének hadműveleteit.
Donyeck
Donyeck körül a katlanba zárt ukrán csapatok felmorzsolása zajlik. Az ilovajszki összecsapásoknak vége, a milícia bujkáló katonákat keres, haditechnikákat gyűjt össze, és letartóztatták az első fosztogatókat is. A repülőtér nagy részét visszafoglalták, a katakomba rendszert elárasztották. Most megvárják, amíg a beásott maradék erők kiéheznek. A milícia erői Donyecktől északra hajtanak végre hadmozdulatokat, és Avdjevka településen zajlottak véres összecsapások.
Debalcevo
Putyin javaslatára, miszerint hagyjanak elvonulási lehetőséget a kijevi csapatoknak, a milícia nyitva hagyta Debalcevo kivezető autópályáját. Ezen két alakulat el is hagyta a várost.
Az utóbbi napokban rengeteg film került fel a világhálóra az ukrán hadsereg által hátrahagyott hatalmas mennyiségű fegyverzetről, halottakról és tömegsírokról. Lövegek, tankok, csapatszállítók, lőszerek és megannyi más szanaszét hever. A Donyecki Népi Köztársaság területét mindenütt kilőtt ukrán harcjárművek, katonasírok borítják. A kijevi juntának még szembe kell néznie azzal a megalázó ténnyel, hogy a DNK közigazgatása elkezdte beszkennelni azokat az iratokat, amelyeket halottaknál találtak. A donyecki vezetés szerint az ukrán hadsereg megközelítően 20 000 embert veszített a több hónapos esztelen harcokban.
Ezen a ponton tűnik úgy a fegyverszüneti egyezménnyel, hogy talán megállapodik itt a front egy időre. Kérdéses azonban, hogy erre mennyi valós esély van. Több városban még városon belül is frntvonalak vannak, ezeken a helyeken még minden bizonnyal lezajlanak a harcok. A milícia nagyon jó pozícióból tárgyal most, de azt nem engedheti meg magénak, hogy helyzeti előnyét elveszítse. Moszkva külpolitikája azonban mindeddig helytállt, könnyen lehet, hogy a vámuniós országok közvetítésével megkezdődik valamiféle stabilizáció.


http://www.hidfo.net/2014/09/05/helyzetjelentes-kelet-ukrajnai-frontrol-fegyvernyugvas-hatarai