2014. szeptember 5., péntek

Pápára jelképesen betelepült a NATO



Orbán Viktor kijelentette: Magyarország, csakúgy, mint a szövetség többi állama, növelni fogja katonai kiadásait, és a csúcstalálkozó résztvevői a NATO eddigi elvont biztonsági garanciáit - úgymond - lefordították a konkrétumok nyelvére.

"Magyar szempontból nagyon sikeres NATO-csúcson vagyunk túl" - mondta a kormányfő, és közölte: minden megszületett döntés jelentősen növeli Magyarország és egyben Közép-Európa katonai biztonságát.

"Igazolva látom a magyar népnek azt a döntését, amikor népszavazással a NATO-csatlakozás mellett döntött" - jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte, hogy "Magyarország biztonságát csak és kizárólag a NATO keretein belül tudjuk garantálni".

A magyar hadsereg fejlesztésre szorul, de az is csak NATO-köteléken belül képes garantálni az ország biztonságát - jegyezte meg. A kormányfő hozzátette: a walesi csúcson csupa olyan döntés született, amely ezt a biztonságot megerősíti.

"Mindenki növelni fogja katonai kiadásait, új eszközöket is beszerzünk. NATO-csapatok jelennek meg Közép-Európa térségében" - mondta. Kitért arra, hogy Magyarország jelentősen megerősíti a stratégiai szállítógépek bázisául szolgáló pápai repülőteret, valamint magyar katonák részt fognak venni a balti államok területén hamarosan megtartandó hadgyakorlaton.

A legfontosabb döntésnek ugyanakkor azt nevezte a miniszterelnök, hogy a NATO eddigi elvont, általános biztonsági garanciáját most - úgymond - lefordították a konkrétumok nyelvére. Ez azt jelenti, hogy a térség minden egyes érintett országa elkészíti az év végéig azokat a katonai terveket, amelyek abban az esetben lépnek életbe, ha közvetlen katonai fenyegetés érné ezeket az országokat.

Ezzel a döntéssel Orbán Viktor értékelése szerint jelentősen megerősödött a NATO keleti szárnya, illetve Közép-Európa, valamint jelentősen megnőtt a térségben élő emberek biztonsága.

A katonai kiadások növelését illetően a kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország már korábban bejelentette, hogy lépésről lépésre növeli biztonsági kiadásait.

Most azt vállalta az ország, hogy ezt a tervet fel fogja gyorsítani, hogy milyen mértékig, a magyar parlamentnek kell majd eldöntenie - tette hozzá - ami ugye 2/3-os Fidesz-többség. Tehát készpénznek vehető a NATO-jelenlét hazánkban is. Amit jelképesen a műveleti Pápa jelenít meg a felajánlott fogadó katonai repülőterével...

Az ukrajnai helyzettel, illetve Oroszországgal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: a szankciók nem jók Magyarországnak, azok helyett tárgyalásos megoldásra, megegyezésre van szükség.

Az ország biztonsága azonban más kérdés, független a mostani eseményektől - tette hozzá.

Ezt a biztonságot meg kell erősíteni, amihez az apropót a mostani események adják ugyan, de ezt már korábban is meg kellett volna tenni - mondta Orbán Viktor. A mulasztást szerinte az okozta, hogy "nem volt fenyegetettség, ami kiváltotta volna ezt a munkát".
MH Pápa Bázisrepülőtér

A pápai katonai repülőtér logisztikai raktárbázisának épülete

Rendeltetése:
A készenlét fokozása és a feltöltési készség fenntartása, a készenléti szolgálatot ellátó, valamint a Magyar Honvédségnél rendszeresített repülőeszközök fogadása, a nyugati régió Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat tevékenységének biztosítása, illetve a felsoroltakkal összefüggő szervezési feladatok végrehajtása, a Katonai Repülőtéri Irányító Körzetben a szolgáltatások biztosítása, a személyi állomány kiképzése.
Fő feladatai:
  • Az állomány kiképzésének folyamatos biztosítása;
  • A készenléti szolgálatot ellátó repülőeszközök fogadása és minden oldalú kiszolgálása;
  • A tartalék biztosítása, a bázisrepülőtérről történő üzemeltetés esetén a repülések minden oldalú biztosítása;
  • A bajba jutott repülőeszközök részére segítség nyújtása;
  • Magyarország nyugati hatáskörzetében végrehajtandó Légi Kutató-mentő Készenléti Szolgálat ejtőernyős és egészségügyi szakállományának ellátása;
  • A NATO biztonsági beruházás feltételeinek helyi biztosítása, a repülőtér munkaterületének karbantartása;
  • A nemzetközi szerződések és kötelezettségvállalások teljesítéséből meghatározott feladatok tervezése, szervezése és végrehajtása;
  • A Befogadó Nemzeti Támogatás keretében Pápára települő szövetséges erőkkel való folyamatos kapcsolattartás, biztosítási feladatok ellátása.
Története:
A 24. vadászrepülő-ezred 1950. november 1-jén alakult meg, de csak 1961-ben lett Pápa a repülőezred helyőrsége. Még ebben az évben megérkeztek az új típusú MiG-21 F-13-as vadászrepülők.
1974-ben az ezredet átfegyverezték a MiG-21 MF típusra, majd a fejlesztési folyamat folytatásaként 1978-ban két századot MiG-21 BISZ vadászrepülővel, 1979-ben pedig egy századot MiG-23 MF repülőkkel szereltek fel.
1992-ben az alakulat felvette az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred nevet. 2001. június 30-án az MH 47. Harcászati Repülőezred megszűnt. 2001. július 1-jén megalakult az MH Pápa Bázisrepülőtér. 2005. szeptember 26-án került sor a bázisrepülőtér ünnepélyes megnyitására, átadására.
2008-ban az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt az Egyetértési Szerződés, illetve a Bázisegyezmény előírásainak megfelelően a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség (NATO Airlift Management Agency - NAMA).
2009. július 18-án megérkezett az első C-17 Globemaster III. az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol ünnepélyesen fogadták. 2009. szeptember 21-én és október 12-én a második, illetve a harmadik gép is megérkezett a bázisrepülőtérre.

Szervezeti felépítés:
Vezető szervek (parancsnokság, törzs, részlegek)
Biztosító alegységek:
Támogatószázad
Őr- és komendánsszázad
Végrehajtó alegységek:
Hadműveleti központ
Repülést biztosító század
Logisztikai alegységek:
Logisztikai század
Raktárak
Egészségügyi központ

Vezetői állomány:
Gangler László ezredes, parancsnok
Magasy Zsolt mérnök alezredes, parancsnokhelyettes
Vicai Zoltán alezredes, törzsfőnök
Berek Zsolt törzszászlós, vezénylőzászlós
Nemzetközi szerepvállalásai:
Az Egyetértési Szerződés, illetve a Bázisegyezmény előírásainak megfelelően támogatás nyújtása a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW), a NATO Légiszállítást Irányító Szervezet (NATO Airlift Management Organisation - NAMO), valamint a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség (NATO Airlift Management Agency - NAMA) működése érdekében.

Megjegyzés;
Több évvel a szombathelyi (vát-porpáci) kínai reptér zátonyra futása után még mindig érdeklődéssel olvassuk a pápai reptér körüli híreket.
2012 őszén ugyanis éppen Hende Csaba jelentette be, hogy – az előzetes tervek ellenére - nem lesz a vasi megyeszékhely mellett teherreptér, helyette a pápai katonai repteret fejlesztik, és majd ez szolgálja ki a régió nagyra törő járműipari elképzeléseit.
A kútba esett reptér ügyéről roppant zavaros és ellentmondásos információk láttak napvilágot.
A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint Vát-Porpác mindig is illúzió volt, „mellyel nagyon sokáig nagyon sok embert lehetett hitegetni”, ugyanakkor „egy senki  által soha nem látott befektetőhöz” kapcsolódott.
Az ellenzék szerint viszont Hende a pápai helyszín támogatásával „méltatlannál vált Szombathely képviseletére”, ugyanakkor olyan hírek is keringenek, hogy a reptér helyszíne egészen magas üzleti és politikai körökben dőlt el.
Mindenesre figyelemre méltó, hogy Kovács Ferenc megyei elnök néhány hónappal a pápai helyszín bejelentése előtt még Kínában tárgyalt, és alapkőletételt ígért.
Nem tudjuk, van-e összefüggés, mindenesetre az idei választásokon a sárvári körzetben már nem ő, hanem Ágh Péter a Fidesz jelöltje.
Gölöncsér Miklós összeállítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése