Dánia védelmi minisztere szerint a skandináv ország csatlakozik a francia vezetésű Európai Beavatkozás Kezdeményezéshez (EI2), és a brit vezetésű Közös Felderítő Erőkhöz (JEF), melynek célja, hogy Európa egységet mutasson fel Donald Trump mindinkább kiszámíthatatlanná váló politikája miatt.
Claus Hjort Frederiksen dán védelmi miniszter bejelentette, hogy Dánia részévé válik a francia vezetésű Európai Beavatkozás Kezdeményezésnek (EI2), és a brit vezetésű Közös Felderítő Erőknek (JEF). A miniszter elmondása szerint ez a lépés jelzi Európa független fegyveres erők létrehozására irányuló szándékát, illetve egy olyan erő létrehozását, mellyel Európa az Egyesült Államoktól függetlenül reagálni tud a válsághelyzetekre – derült ki a Danmarks Radio beszámolójából.
“Európa nagyobb felelősséget kell vállaljon saját biztonságáért. Büszke vagyok arra, hogy Dánia csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, mert ez megerősíti biztonságpolitikai profilunkat, és hozzáférést biztosít olyan fórumokhoz, melyek hasonló megközelítést képviselő országokat tömörítenek” – mondta. A védelmi miniszter szerint a világ még instabilabbá vált a közel-keleti válságok és Oroszország külpolitikája miatt, ami az utóbbi időben egyre “magabiztosabbá” vált.
A dán védelmi miniszter hangsúlyozta; az új szövetségi rendszerek létrejötte egyelőre nem változtat azon, hogy a NATO és az Egyesült Államok képezi a dán biztonságpolitika sarokkövét. Ugyanakkor, amennyiben a helyzet úgy kívánja, az új biztonsági együttműködések keretén belül az európai országok a NATO-tól és az Egyesült Államoktól függetlenül is reagálni tudnának a válsághelyzetekre.
Mindkét kezdeményezés egyaránt elnyerte a dán parlament támogatását, és a Szociálliberális Párt közleménye szerint ez fontos jelzés Donald Trump számára, mely azt mutatja, hogy adott esetben az európai országok az amerikai érdekkel szemben is egységet tudnak felmutatni.

http://www.hidfo.ru/2018/06/dania-is-tamogatja-a-nato-tol-eltavolodas-folyamatat/