2018. április 11., szerda

Eltörölnék a dolgozatokat és házi feladatot a svéd iskolákban

Egy svéd iskola úttörő módszerekkel próbálja elősegíteni a migránsok integrációját és a feszültség csökkentését az iskolákban. Az új megközelítést az állami sajtó is reklámozza, mert valamiféle országos alternatívát látnak az iskolarendszer lebutításában.
A Stureskolan által bevezetett módszer lényege, hogy a gyermekek soha nem kell dolgozatot írjanak, és soha nem kapnak házi feladatot – áll a Sveriges Television beszámolójában. A SVT szerint a kísérlet célja, hogy csökkentse a feszültséget és bizonytalanságot a diákok körében.
“Folyamatosan kapunk újabb jelentéseket azzal kapcsolatban, hogy gyermekek nem érzik jól magukat. Ez amiatt van, mert állandó jelleggel nagy stressznek vannak kitéve. Ez a mi módszerük arra, hogy a stresszt csökkentsük” – mondta Petronella Sirkka, az SVT-nek nyilatkozó iskolaigazgató.
Sirkka szerint számos kutatás alátámasztja, hogy a diákok jobban teljesítenek, ha nincsenek folyamatos stresszhelyzetben tartva a dolgozatok és kötelező házi feladat által. Elmondása szerint, az iskola magas követelményeket állít diákjaival szemben, de ezt elsősorban nem a tények ismerete, hanem az elemző gondolkodás terén teszik.
“A világ ma már teljesen más, mint egy évtizeddel ezelőtt” – mondta, hozzátéve, hogy ez a változás rákényszeríti az oktatás szervezőit arra, hogy szembenézzenek régi önmagukkal, és alapjaiban változtassák meg az oktatási tevékenységet.
Sirkka az Aftonbladet napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy ma a gyermekek már nem a tényeket és száraz adatokat kell ismerjék, hanem egymásba ágyazott komplex összefüggéseket kell átlássanak, amit leginkább az iskolában lehet átadni nekik, nem pedig otthon.
A kísérlet részeként áprilisban tiltják be a házi feladatot és dolgozatok íratását, eltekintve azoktól a tesztektől, melyek megírása országosan kötelező. Amennyiben az első próbálkozás jó eredményekkel zárul, 2019-ben bevezetnék a teljes évre vonatkozóan ugyanezt.
Az iskolaigazgató ugyanakkor elismerte, hogy az unortodox módszer egy másik indokra is visszavezethető; az utóbbi évek során egyre több nem-svéd diák tanul a svéd iskolákban olyan háttérrel, hogy még csak néhány éve élnek a skandináv országban, emiatt az ő oktatásuk egészen más megközelítést igényel.

http://www.hidfo.ru/2018/04/eltorolnek-a-dolgozatokat-es-hazi-feladatot-a-sved-iskolakban/

Sok milliárd eurót veszíthet Németország a szankciók miatt


„Az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartani.” Sir Hastings L. Ismay, a NATO első főtitkára - az észak-atlanti szövetség célkitűzéseiről.

Az orosz-német külkereskedelmi kamara (AHK) kedden kiadott egy jelentést, melyből kiderült, hogy Németország több milliárd eurót veszíthet az Egyesült Államok Oroszország elleni újabb szankcióin.
“Az AHK becslései szerint a német gazdaság pusztán az újabb tranzakciók megszűnése miatt több mint 100 millió eurót veszít rövidtávon. Hosszú távon több milliárd euró értékű projektek kerülnek veszélybe. A fokozott ellenőrzéssel járó megnövekedett adminisztratív terhek szintén akadályt jelentenek a német vállalkozások számára” – áll a jelentésben.
Az AHK igazgatósági tanácsának elnöke, Matthias Schepp szerint a szíriai és ukrán válságok kapcsán hozott újabb szankciók problémát jelentenek, amit minél hamarabb meg kell oldani.
“Moszkva és Washington részéről egyaránt erőfeszítések szükségesek, ahogy az EU és valamennyi, a konfliktusban érintett fél részéről is” – tette hozzá.
Pénteken az Egyesült Államok újabb szankciókat hirdetett Oroszország ellen, amiért Moszkva állítólag megpróbálja aláásni a globális stabilitást (a nyugati szóhasználatban ez az amerikai hegemóniát jelenti). A szankciók által érintett személyek közt van számos orosz üzletember és az általuk irányított vállalatok, emellett számos magas rangú orosz tisztviselő. Az amerikaiak döntése a hét folyamán az orosz részvények és a rubel számára is gyors értékvesztést hozott.
Washington és Moszkva viszonya akkor mérgesedett el, amikor 2013-2014 fordulóján nyugati országokból pénzelt civil szervezetek és szélsőjobboldali csoportok megbuktatták az ukrán kormányt, majd az új kijevi adminisztráció sorban aláírta az EU- és NATO-csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat.
A külföldről pénzelt forradalom után a NATO-integráció előkészítéseként amerikai fegyveresek jelentek meg Ukrajnában (az ukrán fegyveres erők kiképzésének, és nemzetközi hadgyakorlatok részeként). Az orosz többségi lakosságú területek azonban az Ukrajnától elszakadás mellett döntöttek, miután a kijevi kormány az anyaországukkal szemben ellenségessé vált.
Az ukrán válság kezdete óta az Egyesült Államok számos szankciót hozott Oroszország ellen. Az újabb gazdasági korlátozások azonban főleg azt próbálják megakadályozni, hogy a nyugat-európai cégek szorosabbra fonják gazdasági kapcsolataikat Washington riválisaival.


http://www.hidfo.ru/2018/04/sok-milliard-eurot-veszithet-nemetorszag-a-szankciok-miatt/



Az orosz export helyreállítását kéri a német gépipari szövetség elnöke

A német gépipari szövetség (VDMA) elnöke arra kéri a német kormányt, hogy fokozatosan törölje el az Oroszország elleni szankciókat, és állítsa helyre a két ország közti exportot.
A VDMA elnöke, Carl Martin Welcker a Reuters hírügynökségnek adott interjú során azon meggyőződésének adott hangot, hogy a nyugati országok meg kell változtassák stratégiájukat Oroszország vonatkozásában, és felül kell vizsgálják a Moszkva ellen hozott korlátozó intézkedéseket.
“A gazdasági szankcióknak elhanyagolható politikai hatása van. Ennek okán kritikus szemszögből vizsgáljuk a szankciók kérdését. Azokat a dolgokat, melyek működnek, fenn kell tartani, más dolgokat azonban vissza kell vonni, amennyiben ez lehetséges”mondta.
Bár a német gépipari cégek oroszországi exportja 22,5%-kal növekedett (2017-ben 5,3 milliárd euróra), ez a növekedés meg sem közelíti a 2012-es adatot, amikor az Oroszországba irányuló német gépipari export értéke megközelítette a 8 milliárd eurót.
Az üzletember szerint a szankciók ellenére a fejlődés jeleit mutatja az orosz gazdaság, és Németország számára megengedhetetlen, hogy ne használja ki az orosz piacban rejlő lehetőségeket, mert ebben az esetben Dél-Korea, Kína és más ázsiai országok fognak élni a lehetőséggel.

http://www.hidfo.ru/2018/04/az-orosz-export-helyreallitasat-keri-a-nemet-gepipari-szovetseg-elnoke/