2016. szeptember 7., szerda

A NATO egysége: a lengyelek közreműködésével leépítették a bolgár légierőt

Bulgária F16 hidfo.ru
A NATO arra kényszerítette Bulgáriát, hogy ne az eredeti gyártójával, hanem egy licensszel nem rendelkező NATO-országgal javíttassa a légierő gépeit. Bulgária emiatt most arra kényszerül, hogy amerikai cégektől vegyen új vadászgépeket.
A NATO-együttműködés keretén belül Lengyelországra hárult volna a feladat, hogy felújítsa Bulgária orosz gyártmányú MiG-29-es flottáját. Lengyelország gyárai azonban nem rendelkeznek a MiG-29-es javításához szükséges licensszel és technikai dokumentációval, amit 1991-ben az ukrán gyárak használtak, ezért a gyártó hivatalosan is tiltakozását fejezte ki, hiszen Lengyelország legális módon nem végezheti el a kért munkálatokat. Bulgária emiatt most le kell selejtezze a légierő teljes MiG-29-es állományát, és helyette amerikai cégek termékeit kell megvegye.
Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy további F-15-ös gépeket helyeztek át Bulgáriába, hogy részt vegyenek az ország légterének védelmében. Szeptember 9-től 16-ig a NATO járőrök fogják védeni Bulgária légterét. Az amerikaiak azonban korábban, már az ukrán válságra hivatkozva több alkalommal is helyeztek át F-15-ösöket Bulgáriába, ezzel a helyszínre áthelyezve a vevőre később ráerőltetni szándékozott terméket.
Az ilyenkor megszokott amerikai gyakorlat szerint a gépek működési forrásait az adott ország kormánya biztosítja, majd az amerikaiak tesznek egy ajánlatot, hogy a már ott állomásozó és bevált technikát a befogadó-ország megveheti. Bulgáriában is ez történt: a közös légtérvédelem költségeit a bolgár adófizetők pénzéből fedezi a kormány. Június elején pedig a Bloomberg hírügynökség beszámolt arról, hogy az amerikaiak előálltak a szokásos ajánlattal, és Bulgária 1,3 milliárd dollár értékben fog amerikai vadászgépeket venni, hogy behelyettesítse a kényszerűségből leselejtezett orosz gépeket.
A vevő – a bolgár légierő – részéről azonban kizárólag azért merült fel igény újabb vadászgépek vásárlására, mert a NATO politikai döntések mentén arra ösztönzi Bulgária kormányát, hogy “függetlenítse magát Oroszországtól”. A NATO-tagság miatt Bulgária a NATO riválisaival nem javíttathatja a gépeket, illetve ugyan emiatt az alkatrész-utánpótlás sem megoldott. Lengyelország esetében azonban a legális javítás nem megoldott, hiszen a gyártó nem engedi, hogy egy amerikai csatlósállam csináljon üzletet az általuk gyártott gépek javításából.
Bulgária emiatt olyan helyzetbe került, hogy nem tudja tovább biztosítani az orosz gyártmányú gépek használatát, ehelyett olyan gépeket kell vegyen, aminek fenntartása a NATO-szövetség részeként is zökkenőmentes. A NATO keretén belül pedig ez alatt amerikai gyártmányt kell érteni.


http://www.hidfo.ru/2016/09/a-nato-egysege-a-lengyelek-kozremukodesevel-leepitettek-a-bolgar-legierot/

Törökország megmondja a német kormánynak, hogy viselkedjen jól

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter szerint a német politikusok ellátogathatnak az Incirlik légibázisra, ha jól viselkednek, és a parlament döntése ellenére nem ismerik el az örmény genocídiumot.
Júniusban a török kormány megtiltotta, hogy egy német delegáció belépjen a létesítmény területére, ahol a Bundeswehr alakulatai állomásoznak, miután a német parlament elfogadott egy határozatot, melyben népirtásnak nyilvánította az Oszmán Birodalom örmények ellen folytatott tömeges gyilkosságait. A tiltás ellenére a német kormány úgy döntött, hogy szeptember közepén újabb delegációt küld az Incirlik létesítménybe.
Cavosoglu a Die Welt német lapnak nyilatkozva nemrég azt mondta, “ha Németország továbbra is úgy viselkedik, mint most”, Törökország fontolóra veheti a látogatások engedélyezését. Ezt a kijelentést válaszként adta arra, hogy a német kormány szóvivője, Steffen Seibert nemrég azt mondta; az örmény genocídium elismeréséről hozott határozat jogilag nem kötelező érvényű a kormányra nézve.
Augusztus 29-én Cavosoglu azt mondta, a német politikusok esetleg mégis ellátogathatnak a létesítménybe, mert a német kormány hajlandóságot mutatott arra, hogy elhatárolja magát a Bundestag döntésétől. Az Incirlik létesítményben jelenleg a német légierő Tornado gépei, emellett a szaúdi, katari, brit és amerikai légierő gépei állomásoznak.


http://www.hidfo.ru/2016/09/torokorszag-megmondja-a-nemet-kormanynak-hogy-viselkedjen-jol/