2017. június 15., csütörtök

Minden szükséges forrást megkapott az „Északi Áramlat 2”

A projekt megvalósítása a tervek szerint halad; minden forrás adott ahhoz, hogy Németország tovább növelje az orosz gázimportot.
Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatóságának elnökhelyettese ma bejelentette, hogy a korábban kötött megállapodásoknak megfelelően mostanra minden szükséges összeg beérkezett az Északi Áramlat 2 megvalósításához adott bankszámlákra, aminek a 2017-es év folyamán meg kellett érkeznie. Mivel minden európai szerződött fél befizette a részét, a projekt megvalósítása akadálytalanul zajlik.
Április 26-án a Nord Stream AG pénzügyi megállapodást írt alá a francia Engie, az osztrák OMV AG, a holland Shell és a német Uniper ill. Wintershall vállalatokkal. Az öt vezető energetikai cég vállalást tett arra, hogy finanszírozzák a gázprojekt teljes költségének 10-10%-át. Ezek az összegek érkeztek meg mostanra az Északi Áramlat 2 számláira.
A közös projekt évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog szállítani a Balti-tengeren keresztül egyenesen Németországba.

http://www.hidfo.ru/2017/06/minden-szukseges-forrast-megkapott-az-eszaki-aramlat-2/



Nem veszik figyelembe az ukránok érdekeit az orosz gázt importáló németek

A Wintershall német energetikai cég igazgatótanácsának elnöke egyértelművé tette, hogy nem fogják figyelembe venni Ukrajna érdekeit, miközben tovább növelik Németországban az orosz gázimportot.
Mario Mehren, a Wintershall igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva elmondta; a vállalat nem hajlandó vitát folytatni arról, hogy az Északi Áramlat 2 projekt miatt Ukrajna elesik a gáztranzitból korábban szerzett bevételeitől.
Vállalatként nem az ukrán állami költségvetés konszolidálása a célunk” – mondta.
Mehren ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gáztranzit-rendszer nagyon rossz állapotban van; az európai felhasználók évtizedeken át milliárdokat fizettek ki az Ukrajnán át továbbított gázért, de „ezt a pénzt mindenre költötték, kivéve a gázvezetékek karbantartására.”
A Wintershall reményei szerint a közeljövőben sikerül megvalósítani az Északi Áramlat 2-t, és Mehren kijelentése szerint Oroszország az egyetlen forrás, ami el tudja látni Európát megfizethető árú gázzal.
Az Északi Áramlat 2 projektről 2014 szeptemberében kötöttek előzetes megállapodást a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon. A tervek szerint 2019-ben kezdi meg működését, és évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog továbbítani Németországba.

http://www.hidfo.ru/2017/06/nem-veszik-figyelembe-az-ukranok-erdekeit-az-orosz-gazt-importalo-nemetek/

Egymást fogják felfalni a liberálisok

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóvá tétele miatt egyre több liberális sajtóorgánum próbál olvasóihoz fordulni támogatásért. Kérdéses, hogy van-e a magyar olvasóknak igénye ennyi liberális sajtóorgánum fenntartására.
A magyar médiapiacon évek óta zajló nagy átrendeződést csak a legnagyobb, piaci alapon is működőképes liberális sajtóorgánumok élhetik túl, a kisebbek vélhetően el fognak tűnni – derült ki egy a Kettős Mérce blogon megjelent írásból. A néhány hete közölt cikk a hirdetők politikai elvárásait és a kormány állítólagos nyomásgyakorlását tette felelőssé a kisebb lapok várható megszűnéséért. A közelmúltban többek között a 444.hu is olvasói támogatását kérte a továbbműködéshez, amit sokan már a megszűnik előjeleként értelmeztek.
Az Index vagy az RTL Klub nyilvánvalóan túléli ezeket a támadásokat, mert óriási elérésük miatt megkerülhetetlenek egy nem politikai szempontok szerint megtervezett médiakampányban. De a kisebb portálok felületére, így a 444-re már nem feltétlenül van szüksége a hirdetőknek.” – írták.
A kedden elfogadott új civiltörvény szintén anyagi gondokat okozhat a liberális sajtónak. Mint a 444.hu példája is mutatja, az ilyen internetes lapok a nemzetközi Soros-hálózat pénzéből is kapnak juttatásokat, ami ha nem is fedezi az összes működési költséget, hiányát minden bizonnyal meg fogják érezni.
Maga a közösségi finanszírozásra átállás is arra utalhat, hogy az érintett személyek tudják, nemsokára már nem fognak problémamentesen hozzájutni a külföldi forrásokhoz. Az új törvénynek köszönhető fokozott ellenőrzés közepette könnyebben felfigyelhetnek a hatóságok néhány olyan alapítványra vagy egyesületre, ami gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem folytat, azon kívül, hogy külföldi támogatásban részesül, majd Magyarországon mindenféle indokkal pénzt osztogat/költ (ami így a másodvonalas szervezet esetében már magyar támogatásnak minősül). A donorszervezetek lassú elhullásával pedig a liberális lapok rákényszerülnek arra, hogy az olvasókhoz forduljanak.
Az Átlátszó.hu így próbálja elnyerni a célközönség kegyeit: Kormánypropaganda helyett valódi hírek! Átlátszó előfizetőnek lenni büszkeség.” A 444.hu pedig ezt írja: „Jó cikkeket, videókat készíteni sok ideig tart, és ezért sokba is kerül. Szeretnénk minél több jó anyagot csinálni, erre fogjuk költeni a pénzt. A támogatásoddal a 444 függetlenségét is erősíted.”
Kérdéses, hogy amennyiben a liberális lapok áttételes külföldi támogatás helyett elkezdenek piaci alapon, vagy közösségi alapon az olvasók támogatásával működni, hány olyan lap lesz, aminek hosszú távon így biztosított lehet a működése. Egy olyan országban, ahol a lakosság többsége ellenzi a tömeges bevándorlást és a nemzetállami szuverenitás feladását, egyszerűen nincs igény ennyi és ekkora médiafelületre, ami ezeket a nézeteket képviseli. A liberális médiafölény egy mesterségesen fenntartott buborék volt, ami a külföldi pénzek akadozása esetén kipukkan; a külföldi források elapadásával hamar el fog dőlni, van-e a magyar olvasóknak igénye ennyi liberális sajtóorgánum fenntartására.

http://www.hidfo.ru/2017/06/egymast-fogjak-felfalni-a-liberalisok/

Hét év börtönbüntetés egy bírának puccskísérletben részvétel miatt

A hét év börtönbüntetésre ítélt személy olyan ítéleteket hozhatott volna, amivel legitimmé teszi a puccsot, ha az sikerrel jár.
Egy török bíróság szerdán hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy bírát, aki háborús bűnök ügyében szokott eljárni az ENSZ számára. Aydin Sefa Akay a vád szerint részt vett a tavaly elbukott puccskísérletben azáltal, hogy tagja a Fetullah Gülen -féle terrorszervezetnek, ami tavaly nyáron megpróbálta erőszakos úton megdönteni a legitim kormányt.
Aydin Sefa Akayt tavaly szeptemberben tartóztatták le saját otthonában, és terrorizmussal vádolták meg, mivel bizonyíthatóan tagja a Gülen -féle terrorszervezetnek. A török kormány korábban Fethullah Gülent azzal vádolta, hogy külföldi titkosszolgálatok segítségével az ő szervezete próbált katonai puccsot végrehajtani. Az Ankarában és Isztambulban zajló fegyveres harcokban több száz ember veszítette életét.
Korábban Gülen és az amerikai kormány is tagadta a vádakat, mely szerint ők lennének felelősek a puccskísérlet beindításáért.
A nyomozás során azonban Akay volt az egyik legmagasabb rangú letartóztatott személy, és “bizonyítást nyert, hogy ő is használt egy Bylock nevű okostelefonos applikációt, amit Gülen mozgalmának tagjai használnak kapcsolattartásra”.
A tavaly júliusban történt katonai puccskísérletet néhány óra alatt leverték a kormányerők, de ez idő alatt is több mint 240 ember veszítette életét és több mint kétezren sebesültek meg a harcokban. Törökországban azóta több ezer katonát tartóztattak le a puccskísérletben részvétel miatt, emellett számos aktivistát, újságírót is bíróság elé állítottak, akiknek a gyanú szerint köze volt Gülen szervezetéhez.

http://www.hidfo.ru/2017/06/het-ev-bortonbuntetes-egy-biranak-puccskiserletben-reszvetel-miatt/