A projekt megvalósítása a tervek szerint halad; minden forrás adott ahhoz, hogy Németország tovább növelje az orosz gázimportot.
Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatóságának elnökhelyettese ma bejelentette, hogy a korábban kötött megállapodásoknak megfelelően mostanra minden szükséges összeg beérkezett az Északi Áramlat 2 megvalósításához adott bankszámlákra, aminek a 2017-es év folyamán meg kellett érkeznie. Mivel minden európai szerződött fél befizette a részét, a projekt megvalósítása akadálytalanul zajlik.
Április 26-án a Nord Stream AG pénzügyi megállapodást írt alá a francia Engie, az osztrák OMV AG, a holland Shell és a német Uniper ill. Wintershall vállalatokkal. Az öt vezető energetikai cég vállalást tett arra, hogy finanszírozzák a gázprojekt teljes költségének 10-10%-át. Ezek az összegek érkeztek meg mostanra az Északi Áramlat 2 számláira.
A közös projekt évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog szállítani a Balti-tengeren keresztül egyenesen Németországba.

http://www.hidfo.ru/2017/06/minden-szukseges-forrast-megkapott-az-eszaki-aramlat-2/



Nem veszik figyelembe az ukránok érdekeit az orosz gázt importáló németek

A Wintershall német energetikai cég igazgatótanácsának elnöke egyértelművé tette, hogy nem fogják figyelembe venni Ukrajna érdekeit, miközben tovább növelik Németországban az orosz gázimportot.
Mario Mehren, a Wintershall igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva elmondta; a vállalat nem hajlandó vitát folytatni arról, hogy az Északi Áramlat 2 projekt miatt Ukrajna elesik a gáztranzitból korábban szerzett bevételeitől.
Vállalatként nem az ukrán állami költségvetés konszolidálása a célunk” – mondta.
Mehren ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gáztranzit-rendszer nagyon rossz állapotban van; az európai felhasználók évtizedeken át milliárdokat fizettek ki az Ukrajnán át továbbított gázért, de „ezt a pénzt mindenre költötték, kivéve a gázvezetékek karbantartására.”
A Wintershall reményei szerint a közeljövőben sikerül megvalósítani az Északi Áramlat 2-t, és Mehren kijelentése szerint Oroszország az egyetlen forrás, ami el tudja látni Európát megfizethető árú gázzal.
Az Északi Áramlat 2 projektről 2014 szeptemberében kötöttek előzetes megállapodást a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon. A tervek szerint 2019-ben kezdi meg működését, és évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog továbbítani Németországba.

http://www.hidfo.ru/2017/06/nem-veszik-figyelembe-az-ukranok-erdekeit-az-orosz-gazt-importalo-nemetek/