Egy friss közvélemény-kutatás szerint a norvég rendőrök nyolcvan százaléka akarna fegyvert hordani. A fegyverviselést igenlők aránya a migrációs válság során nőtt 20 százalékról 80 százalékra.
Egy nemrég végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a jelenleg fegyvertelen norvég rendőrök 80%-a akarna inkább fegyvert hordani. A kutatás eredménye jelentős eltérést mutat a migrációs válság előtti időszakhoz képest; egy 2011-ben végzett hasonló megkérdezés során még csak a fegyvert nem viselő rendőrök 20%-a mondta azt, hogy fegyvert akarna magánál tartani.
A Politiforum beszámolója szerint ez az arány hat évvel ezelőtt kezdett megfordulni, tavaly év végére pedig már minden tíz rendőrből nyolc magánál akarta volna tartani a fegyverét.
A jelenlegi szabályozás szerint a norvég rendőrök nem tarthatnak maguknál lőfegyvert; a fegyverek a gépjárműben elzártan tartva kell legyenek akkor is, ha a rendőr egy no-go zóna közelében akarja feladatait ellátni. Az utóbbi hónapok során rendőrszakszervezetek kezdtek előállni olyan javaslatokkal, miszerint minden rendőr hordhasson magánál lőfegyvert, amit a fokozódó terrorfenyegetettséggel indokoltak.
A norvég sajtó szerint az utóbbi évek során nem csak a rendőrök véleménye változott meg a fegyverviseléssel kapcsolatban; a közbiztonság romlása miatt a lakosság is megosztottá vált ebben a kérdésben.
A főváros lakosságának többsége mára arra az álláspontra jutott, hogy a rendőrök mindig fegyvert kellene hordjanak.
Norvégiában a rend őrei fegyvertelenek, ezen mindössze 2013-ban történt egy minimális változtatás egy új szabályozással, mely engedélyezte, hogy használat előtt a hatósági személy ne egy közeli hivatalban kell magához vegye a lőfegyvert, hanem azt szolgálati gépjárműbe elzártan a közelben tarthassa.
2014 novemberben és 2016 februárban a biztonsági helyzet romlása miatt átmenetileg engedélyezetté vált a fegyverviselés a norvég rendőrök egy része számára. Ma azonban a mindennapossá váló terrorfenyegetettség miatt az ebben illetékes kormánybizottság annak lehetőségét fontolgatja, hogy engedélyezetté teszik a rendőrök számára az állandó fegyverviselést.
A jelenleg még formálódó új szabályozás szerint a rendőr már magánál tarthatná a lőfegyvert, de a lőszert nem a fegyverben, hanem “elérhető közelségben” kell tartsa. Egy másik javaslat szerint azonban elektromos sokkolókkal látnák el a rendőröket, hogy bemerészkedhessenek a no-go zónákba.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-no-go-zonak-miatt-fegyvert-akarnak-hordani-a-norveg-rendorok/