2016. október 26., szerda

A migránsok miatt menekülnek a németek Németországból

Több mint egymillió migráns érkezett Németországba az elmúlt egy év során, és ugyanebben az időszakban közel 140 ezer német hagyta el az országot véglegesen. A migránsok érkezésével egyre több német állampolgár próbál más országokban új életet kezdeni.
A Die Welt információi szerint az utóbbi tíz év folyamán több mint 1,5 millió német hagyta el Németországot, és az elvándorlás növekvő tendenciát mutatott a migrációs válság fokozódása idején. Ez alátámaszthatja, hogy a német lakosság besokallt a kancellár migránsbarát politikája, és a formálódó médiacenzúra miatt.
A lap ráadásul azt írta, főként a magasan képzett szakemberek költöznek el Németországból. Az országba érkező migránsok azonban többnyire semmilyen képesítéssel nem rendelkeznek; a rendőrségi adatok szerint tekintélyes hányaduk analfabéta, írni-olvasni még a saját anyanyelvén sem tud.
Frank-Jürgen Weise, a német migrációs hivatal vezetője szerint év vége előtt további 300000 migráns érkezhet. A hatóságok integrációs törekvései azonban továbbra is sikertelenek, emiatt a kormány utóbb inkább annak jogi kereteit próbálja megteremteni, hogy a menedékjogot meg nem szerző közel-keleti migránsokat minél hamarabb deportálni tudják.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-migransok-miatt-menekulnek-a-nemetek-nemetorszagbol/

Három hónapra felfüggesztik a schengeni egyezményt

schengeni-ovezet-hidfo-ru
Az Európai Unió döntéshozói három hónappal meghosszabbították azt az időszakot, amelyben az EU tagállamai felülbírálhatják a schengeni egyezmény által adott jogosultságokat. A tagállamok nemzeti hatókörben korlátozhatják az uniós állampolgárok szabad mozgásának jogát.
Az Európai Bizottság elfogadta, hogy a tagállamok felülírhatják a schengeni egyezmény rendelkezéseit, vagyis saját határellenőrzést működtethetnek, ezzel korlátozva az uniós állampolgárok szabad mozgását. Ausztria, Németország, Dánia, Svédország, és a nem EU-tag, ám a schengeni zónában részt vevő Norvégia a továbbiakban három hónapon át bármilyen intézkedéssel korlátozhatja a személyek mozgását az országhatárokon át.
A bizottság azzal indokolta a döntést, hogy a migrációs válság miatt nagy létszámú, nem EU-s állampolgár tartózkodik a schengeni övezet területén, akiket a válság rendeződéséig a hatóságok nyomon kell kövessenek. Az indoklás szerint továbbra is nagy létszámban érkeznek migránsok Görögországba, és az ő ellenőrizetlen továbbutazásukat már meg akarják akadályozni, emiatt engedélyezett a schengeni országok számára a határellenőrzés működtetése.
Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi biztos szerint most rendkívüli körülmények vannak, melyek rendkívüli intézkedéseket tesznek indokolttá, ám a válsághelyzet elhúzódása ezeket a rendkívüli intézkedéseket teheti az új normává. Tehát az általa mondottak alapján elképzelhető, hogy a migránsok miatt véglegesen felfüggesztik a schengeni egyezményt, ezzel korlátozván az uniós állampolgárok szabad mozgását, ami az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya volt.

http://www.hidfo.ru/2016/10/harom-honapra-felfuggesztik-a-schengeni-egyezmenyt/

Brit páncélosok érkeznek a balti országokba

brit-tankok-esztorszag-hidfo-ru
Michael Fallon brit védelmi miniszter kijelentése szerint a NATO tovább erősíti katonai jelenlétét Kelet-Európában. Első lépésként a brit hadsereg drónokat és Challenger 2 tankokat küld Észtországba.
Fallon kedden a Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta, ez nem egy szimbolikus jellegű lépés, hanem a NATO komolyan elkötelezett a kelet-európai katonai jelenlét fokozása iránt.
A NATO keleti terjeszkedéséről az észak-atlanti szövetség júliusi csúcstalálkozóján született döntést. Az akkori határozat szerint Lengyelországba és balti országokba, Észtországba, Lettországba és Litvániába küldenek páncélos haderőt.
A brit csapatmozgások esetében a Franciaországban és Dániában állomásozó brit katonákat helyezik át a balti országokba. Fallon szerint ez a lépés azt hivatott megerősítni, hogy az Európai Unióból kilépés ellenére az Egyesült Királyság nem fordult el a NATO-tól, és továbbra is elkötelezettséget mutat kelet-európai szövetségeseinek megvédésére.


http://www.hidfo.ru/2016/10/brit-pancelosok-erkeznek-a-balti-orszagokba/