Egy a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum szerint a Nemzetközi Valutaalap annak lehetőségével számol, hogy a nyár folyamán az Európai Unió döntéshozatali folyamata teljes egészében megbénulhat.
A dokumentum szerint az EU vezetői kétfrontos harcot kell majd vívjanak, és az IMF annak lehetőségétől tart, hogy Görögország fizetésképtelenné válása egy időbe esik majd a brit kilépési referendummal, emiatt az Európai Unió hónapokon át tartó válságba süllyed és megbénulhat a döntéshozatal.
A kiszivárogtató egy az IMF vezetői közt március 19.-én lezajlott beszélgetésről adott információkat. Ennek során Poul Thomsen, az IMF európai hivatalának vezetője, és Delia Velculescu, az IMF görögországi missziójának vezetője beszélt arról, hogy a két válsághelyzet valószínűleg egybeesik, és az EU két jelentős eseménnyel egy időben kell megbirkózzon.
Velculescu szerint ez az egybeesés katasztrófához vezet, mert az IMF jelenleg arra készül, hogy bejelenti kilépését az ún. trojkából (az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hármasa), ha a bizottsággal nem tud megegyezésre jutni a görögök kisegítésének kérdésében.
Az IMF vezetői azt akarják elérni, hogy Görögország még több megszorító intézkedést fogadjon el, beleértve az adóemeléseket és a nyugdíjak csökkentését. A kiszivárgott beszélgetés szerint a nyár folyamán a bizottság kellene nyomást gyakoroljon Athénra ennek kapcsán, de a kritikus időszakban a brit kilépési referendum körüli felfokozott hangulat fogja uralni az európai politikát, ami megbéníthatja az uniós döntéshozatalt.


http://www.hidfo.ru/2016/04/imf-nyaron-megbenulhat-az-eu-donteshozatala/