Alig egy hónappal azután, hogy a német hatóságok megadták az Északi Áramlat 2 gázprojekt építéséhez szükséges engedélyeket, megkezdődtek az építési munkálatok. Az új gázvezeték évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog szállítani Németországba.
A Szputnyik hírügynökség a Nord Stream 2 AG képviselőjére hivatkozva azt írja, Lubmin területén már megkezdték az építési terület előkészítését, és az adminisztratív épületek kialakítását. Erre a tevékenységre a német hatóságok által kiadott engedélyekkel összhangban kerül sor; Németország hetekkel ezelőtt minden politikai konfrontáció és az Oroszország elleni uniós szankciók ellenére engedélyezte az Északi Áramlat 2 megépítését.
Az Északi Áramlat 2 gázprojekt építéséről azt követően született döntés, hogy a nyugati országok egy hibrid háborús beavatkozással elmozdították az ukrán kormányt, és az Amerikai Egyesült Államok az ukrán energetikai infrastruktúra felvásárlásával ellenőrzése alá vonta Európa egyik legfontosabb gázszállítási útvonalát. Az Északi Áramlat 2 Ukrajna megkerülésével, a Balti-tenger mélyén fekvő vezetéken át juttatja el az orosz gázt az Európai Unióba, ezzel lehetővé téve, hogy az EU energiaigényének kielégítése amerikai kontroll nélkül történjen.
Számos ország ellenzi az Északi Áramlat 2 megépítését (pl. Ukrajna és Lengyelország), ezek többnyire olyan országok, melyek az amerikai befolyás térségi hídfőállásaként működnek, emiatt nem részesülnek majd az új gázszállítási útvonal létrehozásából adódó profitból. A projekt megvalósítását az Amerikai Egyesült Államok is nyíltan ellenzi; az USA az orosz-német gázprojekt megakadályozásával saját cseppfolyósított földgázát próbálná értékesíteni az európai gázpiacon.

http://www.hidfo.ru/2018/05/nemetorszagban-megkezdodik-az-eszaki-aramlat-2-epitese/