2015. július 17., péntek

Román mintával a korrupció ellen?

Módosítaná a büntető törvénykönyvet a Jobbik annak érdekében, hogy a politikusok korrupciós ügyei, gazdasági bűncselekményei ne évülhessenek el.
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője sajtótájékoztatón a román példát állította szembe azzal a helyzettel, hogy Magyarországon vezető politikusoknak gyakran nyilvánvaló korrupciós ügyek, vagy más politikusok által felhozott konkrét vádak esetén is kivizsgálatlanul maradnak a gazdasági bűncselekményei. A Jobbik szerint a kormánypárt nem tesz semmit a közélet megtisztítása érdekében, elszabotálja az elszámoltatást, és 2010 óta élére állt a korrupciós gyakorlatnak.
A Jobbik kezdeményezése alapján minden hivatal be kellene szerezzen olyan szoftvereket, amelyekkel iktatáskor nyilvánossá lehet tenni a közérdekű adatokat, és minden párt tagjai nyilvánossá kellene tegyék családtagjaik vagyonnyilatkozatát is. A párt jelenleg dolgozik a BTK egy módosító javaslatán, amivel törvénybe iktatnák, hogy politikusok esetében nem évülhetnek el a korrupciós ügyek, gazdasági bűncselekmények. A Jobbik javaslata szerint emellett egy olyan digitális adatbázist kellene létrehozni a hivatali adatok számára, ami akár ingyenesen is hozzáférhető, hogy az újságírók könnyebben szerezzék meg a szükséges információkat.
A Jobbik szerint Románia előrébb jár a korrupció elleni harcban, mert a román politikai életben a korrupcióellenes hivatal létrehozása óta számos politikus lett elítélve gazdasági bűncselekmények miatt. Ugyanakkor a korrupció elleni harc elsősorban a politikai ellenfelekkel való leszámolás eszköze. Éppen emiatt hatalmas fegyver lenne a Jobbik kezében egy korrupcióellenes hivatal; más pártok tagjai 25 év alatt értelemszerűen több fel nem derített gazdasági bűncselekményt követtek el, mint egy jelentősebb gazdasági erőforrások közelébe csak az utóbbi évek során jutó politikai erő. A Jobbiknak egészen egy választási győzelemig hitelesítő tényező maradhat, hogy tagjai még nem voltak kormányon, így központosított, intézményesített korrupcióban sem vehettek részt.
A párt számára 2018-ban várhatóan elsődleges kampányelemmé válik a román minta alapján egy korrupcióellenes hivatal felállítása. Ugyanakkor egy ilyen hivatal működése számos kérdést felvet. Egy demokratikus rendszerben a kormányváltások megszokott velejárója, hogy egy új párt hatalomra jutása esetén az államigazgatás hónapokon, szélsőséges esetben éveken át paralizált állapotban van, a politikai ellenfelek még pozícióban lévő emberei passzív ellenállással szabotálják az új kormány intézkedéseit, miközben annak a cselekvés látszatát kell mutatnia, míg a valós hatalomgyakorláshoz szükséges pozíciókba saját embereit nem ülteti.
Egy korrupcióellenes hivatal pedig várhatóan azon legfontosabb intézmények közé tartozna, ahová kormányváltás esetén az éppen aktuális kormánypárt azonnal saját embereit ülteti – ha az a magyar hatóságoktól függetlenül működik, az csak eggyel több indok erre. A parlamenti mandátumnál hosszabb hivatali idő esetén pedig az ellenzék kezében jelentene zsaroló tényezőt egy ilyen hivatal.


http://hidfo.ru/2015/07/roman-mintaval-a-korrupcio-ellen/

Német politikus: Brüsszel semmibe veszi a referendum eredményeit

Andrej Hunko, Németország Die Linke pártjának képviselője szerint az Európai Unió a görög választók demokratikus véleménynyilvánítása ellen megy, és nyers erővel lép fel egy referendum eredményei ellenében.
A képviselő szerint a görög nép egyértelműen kinyilvánította véleményét a hitelezők feltételeinek elfogadásával kapcsolatban, és kifejezésre juttatta, hogy nemet mond a megszorításokra. Az Európai Unió a görög nép demokratikus döntéshozatala ellenére akarja keresztülvinni a megszorításokat, és ezt a kormányra gyakorolt nyomással éri el, ami nyílt erővel kényszerítés, és a demokrácia sárba tiprása.
Hunko ugyanakkor kifejtette, hogy a harmadik hitelcsomag 95 milliárd dollárja csak elhalasztja Görögország jelenlegi problémáinak megoldását, és heteken, hónapokon belül újabb súlyos problémák adódnak, októberre akár előrehozott választások kiírására is sor kerülhet, ami egy újabb bizonytalan kimenetelű helyzetet jelent.
Miközben Brüsszel igyekszik erővel keresztülvinni az általa megkövetelt politikai intézkedéseket Görögországban, egy előrehozott országgyűlési választáson a korábbinál jobb eredményt érhetnek el a szélsőséges pártok, melyek a Sziriza megalkuvása miatt nagyobb bizalmat kaphatnak a választóktól arra vonatkozóan, hogy nyomásgyakorlás ellenében is tartják magukat a választási ígéretekhez.
A politikus szerint a megszorító intézkedések nem oldják meg a helyzetet, épp ellenkezőleg: a következő hónapokban is bizonytalansági tényező lesz Görögország, ami hosszú távon az euróövezetet gyengíti.
Az euró gyengítése – így a görög bizonytalanság fenntartása – azon politikai erők érdeke, akik a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény keresztülvitelét erőltetik. A radikális atlantisták jelen helyzetben szorgalmazzák, hogy Brüsszel gyakoroljon nagyobb nyomást a görög kormányra, mert a bizonytalanság fenntartásával előidézhetik az euró folyamatos gyengülését, ami a transzatlanti kereskedelmi térségek egybenyitásának előfeltétele.

http://hidfo.ru/2015/07/nemet-politikus-brusszel-semmibe-veszi-a-gorog-referendum-eredmenyeit/

Számítógép által „megszállt” emberek

„És megtéveszti a föld lakosait azokkal a jelekkel, amelyeket a fenevad előtt képes megtenni, és azt mondja a föld lakosainak, hogy készítsék el a fenevad képmását, akin fegyverrel ejtett seb van, de életre kelt. Megadatott neki, hogy a fenevad képmásába lelket adjon, hogy a fenevad képmása beszéljen, és hogy megölesse mindazokat, akik nem imádják a fenevad képmását.” – Jelenések 13:14-15
echoborg


Mi történne, ha egy számítógép átvenné az irányítást egy emberi test felett? David Robson egy ilyen „echoborg”-gal, vagyis a mesterséges intelligencia jövőjét vizsgáló kutatás egyik szereplőjével találkozott.
Sophia Ben-Achour tipikus londoni diák, rövid barna hajjal, vidám tekintettel és mindig mosolyra álló szájjal. A találkozás során az időjárásról, a zenéről és angoltanári munkájáról csevegtek. Senkinek nem jutna eszébe, hogy Sophia elméjét több mint 200 mérföldre található processzorok irányítják.
Sophia szerint nem túl nyugtalanító számára, hogy egy számítógép szállta meg.
„Ma volt az első nap, hogy úgy éreztem, nem vagyok egyéb, mint egy test,” mondja.
A tudományos meghatározás szerint Sophia egy „echoborg” (ami magyarra fordítva visszhang-kiborgot jelent), egy oly élő, lélegző személy, aki ideiglenesen megengedi, hogy egy számítógép szája legyen. Minden, amit mond, egy internetre kötött chat robottól származik és egy apró fülhallgatón keresztül jut el hozzá.
A legtöbb olvasó számára a kísérlet valószínűleg a disztópikus tudományos fantasztikumok világát idézi, azonban a kísérlet nagyon is komoly céllal indult. A London School of Economics kutatói azt próbálják megérteni, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése miként befolyásolja az emberek érzékelését, felfogását.
A kísérlet különösen fontos a mesterséges intelligencia felfogása szempontjából, ugyanis a jövőben olyan gépek vehetnek körül bennünket, amiket nem fogunk tudni megkülönböztetni az embertől, így tudnunk kell, hogy miként fogadjuk majd kommunikációjukat.
„Ma még a mesterséges intelligencia nem több, mint egy mechanikus interfész,”
mondja Kevin Corti, a kutatás egyik résztvevője. Szerinte erre egy robot aggyal ellátott emberi test használata a megoldás.
„Ilyen módon el tudtuk érni, hogy az emberek elhiggyék, hogy egy másik személlyel van dolguk.”
Corti és felettese, Alex Gillespie, egy jóval korábbi kísérletből merítettek inspirációt, amit Stanley Milgram, egy igen vitatott munkásságú pszichológus végzett az általa kitalált úgynevezett „cyranoid”-okon. Milgram arra a kérdésre kereste a választ, hogy beszélgetés közben vajon tényleg figyelünk arra, amit a másik személy mond vagy véleményünket a másik fél külseje határozza meg.
A válasz után kutatva Cyrano de Bergerac történetéhez fordult, amelynek főhőse, de Bergerac, jó katona, szellemes költő és tehetséges zenész volt, azonban magát túl rondának tartotta ahhoz, hogy meghódítsa szerelme, Roxane szívét. Ehelyett felajánlotta egy jóképű, de nem túl eszes riválisának, Christian-nak, hogy segít neki Roxane meghódításában, azzal, hogy pontosan megmondja neki, mikor mit mondjon. A darab leghíresebb jelenetében Cyrano a bokrok mögé bújva suttogja Christian-nak, hogy mit mondjon, aki mindent szó szerint elismétel az erkélyen álló Roxane-nek.
Milgram rájött, hogy ezzel a módszerrel letesztelheti, milyen mértékben befolyásolja a test az elme által felfogottakat. Kísérleteiben egy másik helyiségben tartózkodó ember, rádióadó segítségével mondja meg a „cyranoid”-nak, hogy mit mondjon. Roxane-hoz hasonlóan, a „cyranoid” beszélgetőpartnereivel sem közlik, hogy miről van szó, tehát, hogy pontosan kivel és hogyan beszélgetnek.
Milgram meghökkenve tapasztalta, hogy a legtöbben egy 20 perces beszélgetés után sem vettek észre semmi furcsát.
„Az a tény, hogy minden, amit a másik személy mondott egy távoli forrásból eredt… egyszerűen fel sem merült,” írta.
Élő zombik
Filozófiai szempontból a kutatók azt találták, hogy az emberek nem nagyon képesek megítélni, hogy valaki szabad akaratából cselekszik vagy zombiként egy másik fél parancsait teljesíti.
„Mindegy milyen nagy az összhang hiánya a test és az elme között, az emberek nem veszik észre,”
mondja Corti. Más szóval az emberek inkább a látszat alapján, nem pedig egy ember gondolatainak lényegi tartalma szerint ítélnek.
Forrás: bbc.com

Novak: szigorúbb kontroll kell az olajárak felett

Alexandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás új helyzet elé állítja az olajexportőr országokat, és új együttműködéseket kell kialakítani az árak stabilizálása érdekében.
Oroszország energiaügyi minisztériuma és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete tárgyalásokat kezd az olajkitermelést érintő új technológiák kapcsán és az olajtermelő országok adószabályozásait monitorozó rendszer kiépítéséről. Novak nyilatkozata szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás új helyzet elé állítja a nagyarányú kitermelést folytató országokat, és július 30-tól a szankciók feloldása miatt szigorúbb szabályozást kell beiktatni az olajárak alakulására vonatkozóan. A szankciók feloldását követően ugyanis Irán újraindítja az exportot Európába, és megkezdi az exportot Észak-Amerikába, ami – a kínálat növekedése miatt – az olaj árának további csökkenéséhez vezethet, jelentős bevételkiesést okozván számos nem-nyugati ország számára.
Alekszandr Novak nyilatkozata szerint Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanazon álláspontot képviseli az olajárak kapcsán, ahogyan abban is egyetértenek, hogy a kialakult helyzet a kitermelés csökkentésével már nem kezelhető. Oroszország az utóbbi évek során jelentős lépéseket tett arra, hogy az állami költségvetést függetlenítse az olaj árának alakulásától. Szaúd-Arábia azonban most kezdi új alapokra helyezni gazdaságát, mert az állami költségvetés tekintélyes részét eddig az olajbevételekből származó jövedelem jelentette. Az olaj árának mesterséges alacsonyan tartása, és az Iránnal történő megállapodás a gyakorlatban minimális árcsökkenést sem jelent a fogyasztók számára, de komoly gazdasági fegyvert jelent a nyugati országok kezében minden olyan országgal szemben, amelynek az olajbevétel jelentette a szociális kiadások fedezetét.

http://hidfo.ru/2015/07/novak-szigorubb-kontroll-kell-az-olajarak-felett/

Berlusconi: Washington gyarmata lett az Európai Unió

Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke szerint az Európai Unió elismeri Németország hegemón helyzetét, Németország viszont amerikai ellenőrzés alatt áll.
Berlusconi a Forza Italia párt római konferenciáján nyilatkozva értékelte Európa jelenlegi helyzetét, amit alapvetően katasztrofálisnak nevezett. A volt miniszterelnök számos politikussal és politikai elemzővel ellentétben nem az eurozóna válságát tartja a legnagyobb problémának, hanem azt, hogy “Európában ijesztő méretet öltött a vezető nélküliség”, ami mostanra ahhoz vezetett, hogy a kontinens egésze külső erők ellenőrzése alá került. Berlusconi szerint alapvetően igaz, hogy az Európai Unió vezető ereje Németország, Berlin viszont jelenleg nem működik független cselekvőként, hanem Washington befolyási övezetének részeként, alárendelt országként cselekszik.
“Azzal, hogy az Európai Unió elismeri Németország hegemón helyzetét, az amerikai fennhatóságot ismeri el Európa felett. Következésképp, nem vagyunk túl távol egy olyan helyzettől, ami már két világháborúért volt felelős a XX. században.”
Berlusconi egyben azt is kifejtette, hogy erről a helyzetről a nemzetállamok politikai cirkusza legfeljebb elterelni tudja a figyelmet, de változtatni nem tud rajta. Elmondása szerint Olaszország ma minimális befolyással sem bír a nemzetközi történésekre, és ugyanez elmondható az Európai Unió tagállamainak többségéről. A volt miniszterelnök szerint a függetlenedés egyetlen lehetősége, ha a tagállamok összefognak és külpolitikájukban ellenpólust képeznek az amerikai befolyás ellen.
Silvio Berlusconi legutóbb 2008 májusától 2011 novemberéig volt Olaszország miniszterelnöke. Az európai sajtóban kétes hírnévre tett szert büntetőügyei és politikai múltja miatt, miközben késői politikája az európai politika új irányvonalát szabta meg. Berlusconi volt az első politikus, aki a válságidőszakban politikai fegyvert kovácsolt abból, hogy nem a tagállamoknak van szüksége az Európai Unióra, hanem épp ellenkezőleg; fennmaradása érdekében az EU-nak van szüksége a tagállamokra. A volt kormányfő rámutatott, hogy bármely tagállam komoly engedményeket tud kiharcolni, ha a kormány kilátásba helyezi az Európai Unióból kilépést. Berlusconi ezzel akaratlanul is új irányvonalat szabott meg az euroszkeptikus (mérsékelt atlantista) politikának. Mivel kihasználta az Európai Unió sérülékenységében rejlő lehetőségeket, személyét igen hamar a legkülönbözőbb bűnügyekkel hozták összefüggésbe, és átmenetileg távoznia kellett a politikából.

http://hidfo.ru/2015/07/berlusconi-washington-gyarmata-lett-az-europai-unio/