2015. október 29., csütörtök

Nyomorban tengődve

ék
Szörföznek a tengerparton..
ék1
…Jönnek-mennek a lepusztult városokban…
ék2
…korcsolyázgatnak nyáridőben…
ék3
…lézengenek az üres boltjaikban…
ék4
…vagy befalják az eléjük lökött alamizsnát…
ék5
…a kávéjukat meg ilyen leroggyant zugokban isszák meg…
ék6
…porontyaiknak csak silány játékok jutnak…
ék7
…de bűneiket akár katolikus templomban is bevallhatják-meggyónhatják…
ék8
…ilyen silány kinézetű konzerveket tudnak csak vásárolni…
ék9
…a fagylatot meg ilyen randa falemezkékkel tudják kibogarászni…
ék10
…csak kezdetleges saját gyártmányú mobiltelefonjaik vannak…
ék11
…langyos sört szürcsölgetnek lepukkadt sörözőkben…
ék12
…vagy gyorsan befalnak az út szélén valamit…
ék13
…nagy siettükben, nehogy lekéssék a kivégzéseket, aminek végignézésére-okító jelleggel-a diktatúra kirendeli őket.
Így szenvedik végig az életüket! Nyomorban, nélkülözésben, kőkemény elnyomásban. A szerencsétlen Észak-koreaiak. A siralmas állapotokról beszámoló fotoriport-amely Homhung városában készült-megtekinthető a http://fishki.net/1717203-severnaja-koreja-kotoruju-vam-ne-pokazhut-po-televizoru.html -re klikkelve

Átlátszó ürüggyel, – még mélyebbre turkál a dohányosok zsebében a kormány

A legendás 'Légiós cigaretta' - a 'Galouises Caporal'

Lázár: új dohányipari különadót vezetne be a kormány

…”Inkább az alkoholizmussal kellene még jobban foglalkoznia a polgári kormányzatnak. Meg a disco-drogokkal…”

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát, 2016. január 1-jétől szálanként négy forint adóteherrel sújtanák – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten,  egy sajtótájékoztatón.
Hangsúlyozta, a kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, hogy csökkenjen a dohányzás Magyarországon. Az új adónem bevezetéséről – a dohányipar sávos egészségügyi különadója helyett – zajlanak az egyeztetések az Európai Bizottsággal (EB) – közölte.
A dohányosok pedig könnyes szemmel hálát rebegve mondhatnak köszönetet Lázár úrnak, s az egész kormánynak, hogy ilyen szemmel láthatóan aggódnak az egészségükért.
A kérdés már csak az lesz; ha minden dohányos egy csapásra leszokna, akkor ki fizetné be a különadót, meg az összes többi dohányterméket sújtó terhet?
De Lázár János még azzal  is indokolta az emelést, hogy az EU megtiltotta, hogy a kormány beszedje a dohánygyárakra kivetett különadót. – Egyszóval hibás és mohó pénzéhes itt mindenki, csak éppen szegény kormányzat nem, hiszen ők olyan, de nagyon aggódnak szegény dohányosok egészségéért.
Persze igaz, hogy ez a szálanként 4 FT-os emelés, nem egy eget verő dolog, (76 FT), –  de lehet akár az utolsó csepp is, abban a bizonyos pohárban. Hiszen, már 1000 Forint körül (+-100, 200 FT), van egy 19 szálas doboz cigaretta ára. (Ez is már milyen kisstílű machináció; 19 szál a régi 20 helyett). – A másik pedig; az a 4 forintos emelés nem 4, hanem 5, – s így már nem 76, hanem 95 Ft a plusz teher, minden doboz cigarettánál. Majdnem 100.
Van olcsóbb cigi is persze, ám az nem cigaretta, hanem elszívhatatlan ócska teveszar. Ami még jobban rombolja a tüdőt. Ráadásul gusztustalan képekkel, fenyegető feliratokkal csúfítják el, az egykor szép kivitelű cigarettás dobozokat, – teljesen tönkre téve a dohányzás több évszázados kultúráját.
Ez a dohányzás ellenesség is egy ostoba amerikai hiszti. Legalább olyan ostoba, mint a parlagfű mizéria, vagy akár az Uniónak az akác (mint özönnövény – sic!) ellen indított hadjárata.
'Az alkohol rabja' - Illusztráció - delina.huInkább az alkoholizmussal kellene még jobban foglalkoznia a polgári kormányzatnak. Meg a disco-drogokkal, – hazánkban 1 millió regisztrált alkoholista van, a nem regisztráltakkal együtt számuk van vagy 2 millió.
De, hát az italkereskedelemből származó jövedéki adó, még nagyobb üzlet a kormányzat számára.
Azok az emberek, akik így, vagy úgy, – közvetlenül vagy közvetve érintettek az alkoholizmusban, (pl. a családtagok),  száma legalább 6 millió! Az alkoholisták családtagjainak egészségével, mint áldozatokéval, – ki foglalkozik majd?
MTI – SzRTI

Európa szabadságharca megkezdődött

Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami felszólítja a tagállamokat, hogy ejtsenek minden, Edward Snowden ellen felhozott vádat, és gondoskodjanak védelméről.
Az Európai Parlament 285 “igen”, 281 “nem” szavazattal fogadta el a határozatot, amely nem csak a vádak eltörlését írja elő, de arra is felszólítja a tagállamokat, hogy semmilyen körülmények közt ne adják ki Edward Snowdent “harmadik félnek”, vagyis az Egyesült Államoknak. Snowden személyét Európa ezentúl nem az amerikai elvárásoknak megfelelően “bűnözőként”, hanem kiszivárogtatóként és az emberi jogok védelmezőjeként ismeri el.
Snowden – az amerikai National Security Agency volt programozója – 2013-ban temérdek mennyiségű titkosított adatot szivárogtatott ki az Egyesült Államok általános megfigyelési programjáról, és ezzel bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az NSA nem csak az amerikai lakosság személyes kommunikációját tartja teljes megfigyelés alatt, de kiterjedt megfigyelési programot folytat Európában és a világ számos más országában.
Snowden 2013 augusztusában ideiglenes menedékjogot kapott Oroszországban, majd 2014-ben három éves tartózkodási jogot kapott. Az Egyesült Államokban 30 évi börtönbüntetésre ítélték kémkedés vádjával, amiért lerántotta a leplet az amerikai titkosszolgálatok kiterjedt megfigyelési programjáról.
Senki nem tudja pontosan, hogy az NSA volt programozója mennyi információt tudott kijuttatni. Az első kiszivárogtatások óta folyamatos az újabb információk nyilvánosságra hozatala, ami mostanra Németországban is tovább tüzelte az amerikai kormánnyal szembeni ellenérzéseket.
Az amerikai kémbotrányok kezdetével Európa azzal kellett szembesüljön, hogy egy szövetségesként nyilvántartott ország az európai társadalmak feletti teljes kontroll fenntartására törekszik, miközben nyíltan beavatkozik az európai országok üzleti életébe és belpolitikájába. Ilyen méretű nagyhatalmi nyomásgyakorlással szemben a kisebb országok önmagukban tehetetlenek. A változással számoló politikai elitek figyelme Németországra irányul, mert a német külpolitika az Európai Unió külpolitikájának egészét meghatározza. Magyar viszonylatban Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde utalt arra, hogy nemsokára megkezdődik Európa szabadságharca az Európai Unió amerikai kontroll alatt tartása ellen, és ennek a kis, térségi országok politikai elitjei is tudatában vannak.

http://www.hidfo.ru/2015/10/europa-szabadsagharca-megkezdodott/

Donyeck és Gorlovka környékén-“hála” a valcmanistáknak-már az EBESZ által is nyugtalanítóan alakul a helyzet Donbasszban.

A donyecki repülőteret ma éppen egy tucatnyi alkalommal lőtte a latortüzérség. Viszont a provokációk kezdete óta választ is kaptak ma már.
Szpartak-ami a reptér szomszédságában fekszik-szintén “élvezte” Nyalókakirály pribékjeinek “figyelmességét”.
Marjinykánál tucatnyi latortank bukkant fel ma dél tájban. Verhnyetrojeckoje mellett vontatott latortüzérséget fedeztek fel a népköztársaságiak. Majorszknál önjáró lövegeket vonultatott fel a bűnbanda.
Kijev ma “nagylelkű ajánlatot” tett Moszkvának. A megfizetendő hárommilliárd dollár(lejáró) adósságból az idén kifizetnének 600 milliót, a többit pedig ütemes törlesztéssel 2019 végéig.
Jacenyjuk fölöttébb bájosan még megjegyezte, hogy amennyiben Oroszország ezt a nagylelkű és igazán méltányos kijevi ajánlatot nem fogadja el, akkor bizony le is mondhat erről a három milliárdról. Merthogy az esetben a kijevi udvar nem fog fizetni!
Van tippünk Moszkva válaszát illetően! És Kijev fizetni fog.


http://www.balrad.com/2015/10/29/donbassz-82/

Végülis NEKÜNK teljesen mindegy, hogy MELYIK! A lényeg, hogy csak úgy röpködnek a százmilliárdok! El! Értelmetlenül!

Orbán valósíthatja meg Gyurcsány nagy álmát

A kormány rögzítette a Liget Budapest projekt első részének tartalmát, ennek legfontosabb része a Városliget parkfunkciójának erősítése – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszámolt, hogy a Nyugati pályaudvar ugyancsak megújulhat.
Baán Lászlótól, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosától legfőképpen egy kertépítészeti ötletpályázat kiírását várja a kabinet a Liget parkfunkciójának erősítése érdekében – mondta a tárcavezető. A Liget-projekt részeként megépülhet az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben, ahová a kormány a Néprajzi Múzeumot is elköltöztetné, de utóbbival kapcsolatban az első tervpályázatokat érvénytelenítették, és új tervkoncepció kiírására adtak felhatalmazást. Megújulhat továbbá a Vajdahunyad vára, az állatkert, a Közlekedési Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum, és újjáépülhet a Városligeti Színház. Nem épül meg ugyanakkor a Városligetben a fotográfiai és az építészeti múzeum.
Az új projekt, a “Liget 2” a tervek szerint arról szólna, hogy rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. Ezzel kapcsolatban azt javasolja Lázár János, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról. A MÁV-tól pedig a kezelésében lévő, a Nyugati mögött található és a Városligetig terjedő lerobbant területek megújítását, zöldfelületté alakítását várják úgy, ahogyan azt Finta József építész megálmodta.
A Figyelő értesülései szerint maga a miniszterelnök is támogatja a Nyugati pályaudvarnál lévő rozsdaövezet rehabilitációját, ahol akár kormányzati épületek is helyet kaphatnának. Néhány évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormánynak is hasonló tervei voltak, az 140 milliárdba került volna, a mostani “Liget 2” projekt költségvetése is hasonló lehet.
A lap úgy tudja, a kormányfő egyenesen azt kérte, hogy januárra készüljön el a mintegy 170 ezer négyzetméteres terület rehabilitációs terve, határtanulmányokkal, költségszámításokkal együtt. A megújult területen kormányzati épületek mellett közparkok, éttermek, sportkomplexumok is helyet kapnának.
A projekt részeként felújítanák és lefednék a vasúti síneket, fölöttük épülne a közpark, valamint a Ferdinánd hidat is lebontanák. A felújított területet 2018. június 30-ig adnák át – írja a hetilap, mely úgy tudja, hogy a területrendezés 60 milliárdból jönne ki, míg a Nyugati pályaudvar és a vasúti sínek felújítása további 80 milliárdot vinne el.
(portfolio)
ők

Szolyvát lezárta az ukrán Nemzeti Gárda

A kárpátaljai várost-Szolyvát-ma délelőtt lezárta a Nemzeti Gárda. Minden ki és bejáratot szigorúan ellenőriznek.
Az ok: újra kell számolni a vasárnapi helyhatósági “választásokon” a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat. Merthogy csak néhány szavazattal győzött VALAMELYIK jelölt-de hogy melyik?-arról nem szól a fáma.
Az biztos, hogy Kárpátalja korábbi korlátlan urának, Viktor Balogának és a nyári munkácsi lövöldözés után birtokait vesztett Ivan Lanyo helyi futtatottjai között dúlt késhegyre menő harc Szolyva polgármesteri mandátumáért.
Minden valószínűség szerint Baloga kegyeltjét érhette csalódás a szavazatok összeszámlálása után, hiszen ők kérték a szavazatok újraszámlálását.
szav
De áll a bál Odesszában is. Ott a terület grúz-ukrán gubernátorának-Szaakavilinek-a kedvence vitézlett le az oroszbarát (és orosz nemzetiségű) Gennagyij Truhanov ellenében, aki a szavazatok 52,9% százalékát megszerezve már az első fordulóban megszerezte Odessza polgármesteri székét.
Ez oly mértékű fölháborodást szült Kijevben, hogy gyorsan választási csalást is rikkantottak, és a helyi választási bizottság négy tagját le is tartóztatták! Ez még kedden megtörtént, amint kiderült a győztes személye.
Valcmanék ott is megpróbálják a második forulót kicsikarni! Amikor már-ugye-bármi megeshet! Még az is, hogy a Szakácsvili-Valcman duó első fordulóban kudarcot vallott patronáltja-Szasa Borovik-fog nyerni!

http://www.balrad.com/2015/10/29/szolyvat-lezarta-az-ukran-nemzeti-garda/

Megalázta és kiszolgáltatta Ukrajnát a “méltóság forradalma”

Semmi nem válik valóra azokból a célkitűzésekből, melyeket az Egyesült Államok határozott meg az ukrán EuroMajdan számára. A forradalom annyit ért el, hogy Ukrajna az amerikai pénzügyi segítségre utalva kerülgeti az államcsődöt.
Az Associated Press amerikai hírügynökség jelentése szerint Ukrajna még hosszú éveken át az Egyesült Államok és az Európai Unió pénzügyi segítségére lesz utalva, mindez azonban csak az ország továbblétezését teszi lehetővé, és az EuroMajdan ígéreteiből semmi nem valósul meg. Penny Pritzker, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere nemrég Kijevbe látogatott, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy újabb egymilliárd dollár kölcsönt ad, és cserébe politikai reformokat vár el. Az összeg hozzáadódik ahhoz a közel 18 milliárd dollárhoz, amivel Ukrajna az IMF-nek tartozik.
Az AP a gazdasági hanyatlás egyik fő okaként említette, hogy Ukrajna az utóbbi hónapok során minimálisra csökkentette kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, és ez olyan mértékű kiesést jelentett, amit egyelőre semmi nem tud pótolni. Az elmúlt nyolc hónap során az Oroszországba irányuló ukrán export kevesebb mint felére csökkent. Ukrajna exportja azonban az Egyesült Államokba és az Európai Unióba is csökkent, és az egyedüli növekedés a mezőgazdaság terén mutatkozik, de az sem hazai forrásból, hanem a kínai befektetők miatt tudott gyors eredményeket elérni.
Natalija Jaresko, Ukrajna amerikai származású pénzügyminisztere szerint azonban nem tervezik a kereskedelmi kapcsolatok helyreállítását Oroszországgal, ehelyett az Európai Unió piacára fognak összpontosítani.
Ugyanakkor, az Európai Uniónak nincs szüksége még egy termelő országra, és 2013-2014 fordulóján a legitim kormány megdöntése előtti történések magyarázattal szolgálnak az ukrán gazdaság mai állapotára. Az Európai Uniónak felvásárlópiacra van szüksége, és pontosan ez az, amiért Viktor Janukovics, Ukrajna utolsó legitim államfője nem volt hajlandó aláírni a társulási egyezményt.
Janukovics 2013 novemberében kellett volna aláírja a társulási egyezményt az Európai Unióval, de a tervezett EU-csúcs előtt alig pár nappal visszamondta az aláírást, és nem vett részt az eseményen. Azt követően az ukrán tárgyalódelegáció egy tagja, Alexander Gorohov nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amit Ukrajnának a társulási egyezménnyel együtt kellett volna aláírnia. Gorohov végig részt vett az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, majd egy olyan, a társulási egyezmény titkos mellékleteként aláírandó több mint 900 oldalas diktátumot hozott nyilvánosságra, ami előírta az ukrán nemzeti ipar teljes lebontását.
Ebben a dokumentumban szerepeltek az EU által Ukrajna felé támasztott további követelmények, illetve előírások. A dokumentum többek között ilyen kitételeket tartalmazott:
  • Ukrajna 10 százalékra (azaz 90%-al) kell csökkentse a krumpliexportot,
  • teljesen meg kell szüntesse a hús, vaj, tojás és számos más mezőgazdasági termék hazai termelését, így ezekről behozatalra szorulna.
  • a teljes vasúthálózatot át kell építse az európai szabványra (a szélesebb nyomtávút ki kell cserélni az európai keskenyebb nyomtávúra), és mindezt európai cégeknek kiosztott megrendelésekkel kell végrehajtsa. A hozzátartozó mintegy 6 ezer vasúti kocsit európai cégektől kell megvásárolnia
  • utána privatizálnia kell a vasutat
  • minden vámot el kell töröljön az európai ruházati termékekre
  • valamennyi energiahordozó árát európai szintre kell emelnie (gáz-, villany-, benzinár emelés)
A fent említett dokumentum mutatja, hogy az Európai Uniónak ipar nélküli felvásárlópiacként van szüksége Ukrajnára, és nem érdekelt az ukrán gazdaság helyzetének javításában. Az Egyesült Államok szintén abban érdekelt, hogy Ukrajna ne tudjon talpra állni, ne legyen hazai termelése, ehelyett az európai termékeket vásárolja fel, és lehetőleg mindezt amerikai hitelből tegye.


http://www.hidfo.ru/2015/10/megalazta-es-kiszolgaltatta-ukrajnat-a-meltosag-forradalma/

Az eddigi legdélebbi célpontokat támadták mára virradóan orosz harci gépek Szíriában, Deraa tartományban, ezzel kiterjesztve hadműveleti területét.

Tell-al-Harah és környéke, ahol a harci gépek légicsapásokat mértek, alig húsz kilométerre van az Izrael által megszállt Golán-fennsíktól. A területet a Jarmúk Hadsereg nevű lázadószervezet tartja ellenőrzése alatt.
Deraában több, egymással is szemben álló lázadószervezet is működik, mérsékeltebbek és dzsihadisták egyaránt, az utóbbiakra példa az Al-Kaidához kötődő An-Nuszra Front.
palm
Palmüra felszabadítására befejeződtek az előkészületek. Nem zárható ki, hogy a kormányerők műveletei akár néhány órán belül megkezdődnek.
A szíriai kormánycsapatok ugyanakkor folytatják offenzívájukat a Damaszkusz-Aleppo főközlekedési út megkaparintásáért. Az ISIS-terrorhorda banditái hihetetlen számban pusztulnak.

http://www.balrad.com/2015/10/29/sziria-2/

Na már ott is… – A Facebook letiltotta Zaharcsenko oldalát

Alekszander Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke
Alekszander Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke
A Facebook október 28-án, minden magyarázat nélkül leblokkolta Alekszander Zaharcsenko, a donyecki felkelők vezetőjének oldalát – írja Novorosszia hírügynöksége.

„Egy néhány órával ezelőtt észrevettem, hogy a Facebook oldalam le van blokkolva, méghozzá magyarázat nélkül” mondta Zaharcsenko

“A segédeim segítségével sikerült kideríteni, hogy az ukránok részéről 2500 panasz érkezett az oldalamra, miszerint a szavaimmal megsértettem az érzéseiket és a becsületüket. Ez furcsa, hisz szándékosan nem használtam olyan szavakat és kifejezéseket, amelyek agresszív reakciót válthatnak ki a Facebook vezetőségének részéről.
Érdekes, hogy azután blokkolták le az oldalamat, miután egy nyilatkozatot tettem közzé Ukrajna népének a fasisztáktól való felszabadulás napján. Azt hiszem sikerült megtalálnom a megfelelő szavakat, amelyekkel elkaptam azokat, akiket a nácik kollaboránsainak, a leszármazottainak és a követőinek, vagyis Bandera és Suhevics rajongóinak neveztem.
Ez az egész arról tanúskodik, hogy Kijev ugyanúgy fél Donbassz szavaitól, mint a fegyvereitől” összegezte Zaharcsenko.
Dislike FaceSzRTI: A dzsihádista oldalak viszont nem tiltják le. – Egyre világosabban látható, – hogy a Facebook milyen érdekeket szolgál, s kiknek a zsoldjában áll.
Egy igazi hazafi számára már ‘ciki’ a Facebook. Bojkottot nekik!
NovorosInform – Rapid Press Hírszolgálat – Szabad Riport

A DK Brüsszel kezébe adná a magyar állami költségvetést

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke az Európai Bizottsághoz fordult. A radikális atlantista párt azt próbálja elérni, hogy az Európai Unió beleszóljon a magyar állami költségvetés alakításába.
Molnár Csaba a DK honlapján megjelent közlemény szerint azt kifogásolta, hogy “a Fidesz a paksi atomerőmű leszerelésre félretett összegekből finanszírozná a veszteséges rezsicsökkentés fenntartását”. A DK szerint, ha olcsóbb a villany és a gáz, az veszteséget jelent. A párt ezzel ismét a magyar nép ellen pozícionálja magát, mert a fogyasztó ellenében, a profitérdekelt szolgáltató szemszögéből tekint azokra az intézkedésekre, melyek eredményeként a fogyasztó kevesebbet kell fizessen. A DK szolidaritást vállal a szolgáltatókkal, de a fogyasztókkal nem.
Mindez azonban mellékszál ahhoz képest, amit a párt újabb lépése sejtet. A Demokratikus Koalíció alapítása óta nem telt el olyan hónap, hogy a párt ne fordult volna valamivel az Európai Bizottsághoz. Rendszerint a kormány egy intézkedése miatt, amit ők – szavazóbázis híján – nem a belpolitikában, a magyar nép támogatását elnyerve próbálnak megoldani, hanem az Európai Unió beavatkozásával akarják rákényszeríteni a magyar kormányt arra, hogy olyan lépést tegyen, amit a választók elleneznek.
A radikális atlantisták célja, hogy elfogadható alternatívaként tüntessék fel a magyar választók számára Magyarország felszámolását. A párt nyíltan hirdeti az Európai Egyesült Államok megalapítását, ami a nemzetállamok eltörlésével jár. Ennek megfelelően egy olyan stratégia mentén szól hozzá az egyes belpolitikai témákhoz, amely minden alkalommal idegen hatóságok bevonását követeli. A radikális atlantisták arról akarják meggyőzni a magyar választókat, hogy Magyarország kormánya ne dönthessen az ország ügyei felől, hanem ezt az Európai Unió tehesse meg helyette.
Korábban a DK politikusai egyértelművé tették, hogy Brüsszel kezébe adnák a magyar állam valamennyi jogkörét. Ezúttal annak lehetünk szemtanúi, amint a DK épp az állami költségvetés kialakítását akarná Magyarország kezéből kivenni, és átadni azt az Európai Uniónak.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-dk-brusszel-kezebe-adna-a-magyar-allami-koltsegvetest/

Bedőlt lakossági hitelek: soha nem látott számok érkeztek

Közel 144 ezer jelzáloghitel nem teljesítő Magyarországon, ezek kétharmada tartós késedelemben van – derítette ki az MNB csütörtökön közzétett tanulmánya. A túladósodottság a legfőbb probléma: a hátralékokkal együtt az adósok fele többel tartozik, mint lakása jelenlegi értéke. Mivel a bedőlt hitelek nagy részét kis értékű lakásra vették fel, alig jelent megoldást a kisebb lakásba költözés. Az MNB szerint 70-80 ezer jelzáloghitel “gyógyítható” lenne, így borítékolhatónak tűnik, hogy hamarosan ezzel kapcsolatos ötleteivel is előáll a jegybank. Arra következtetünk tehát, hogy új adósmentés jöhet tehát a sikeresen működő Nemzeti Eszközkezelő és a gyér érdeklődést felmutató magáncsőd mellé.
Alapos, 87 oldalas leíró jellegű tanulmányt készített az MNB a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelekről, ebben az alábbi megállapításokra jutott (ábráink a jegybank banki statisztikáit mutatják, így az alábbiaktól eltérhetnek):
Leginkább a túladósodottság akadályozza a nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-állomány csökkenését. A nem teljesítés mögött legfőbb okként 43%-ban ugyanis ezt találták, 38%-ban a jövedelem hiányát.
Bár aktívak voltak a bankok az átstrukturálásokban, még többet tehetnének, ebben ugyanis még jelentős tartalékok rejlenek a fizetőképesség helyreállítása felé a jegybank szerint. Az adósok jó része a bankkal együttműködve képzeli el a megoldást, igaz, mintegy felük nem bízik a bankjában.
Az adósok részéről is nagyobb együttműködési hajlandóságra lenne szükség – a megkérdezettek 15%-a kategorikusan minden megoldási javaslatot elutasított.
Korlátozottak a bankok fedezetértékesítési lehetőségei, a végrehajtás költséges és hosszú időt vesz igénybe.
Adminisztratív korlátok nehezítik a probléma eredményes kezelését, különösen a már felmondott hiteleknél. Az eddigi adósmentő csomagok jó része bonyolult és követhetetlen volt az adósok számára.
csőd
Néhány érdekes adat a nem teljesítő lakossági hitelekről:
144 ezer nem teljesítő jelzáloghitelt regisztrált az MNB, amihez 1100 milliárd forint tartozás tartozik, a nem teljesítő adósok 70%-a községben és kisebb városban él, 12,6%-a Budapesten.
Az ügyfelek 82%-ának nagyobb a jelenlegi hiteltartozása, mint a felvett hitelösszeg (ez egyrészt a megnövekedett tőketartozásból, másrészt a hátralékokból áll össze).
A nem teljesítő szerződések 55 százaléka már felmondott, a legtöbb hitelt 2010 és 2014 között, azon belül a legtöbbet 2013-ban mondták fel.
A még élő nem teljesítő hitelek kétharmada tartós késedelemben van.
Az átlagos törlesztőrészletük 48-52 ezer forint, az elszámolás utáni kamatlábuk 5,4-6,2 százalék, a hátralévő futamidejük 12-13 év, de jókora a szórás.
A jelzáloghitelek mellett még közel 100 ezer személyi hitelszerződés található.
A nem teljesítő adósok fele 45 év feletti, nagy részük a futamidő végén már átlépi a nyugdíjkorhatárt.
csőd
Rendezhető-e a tartozás a lakás értékesítéséből? Jellemzően nem, ugyanis:
Az adósok kétharmada esetében nagyobb az ingatlan aktuális forgalmi értéke ugyan a fennálló tőketartozásnál, de a hátralékokat is beleszámítva az adósok felének nagyobb a tartozása az ingatlan értékénél.
Az ingatlanok többsége ráadásul bőven 10 millió forint alatti értékkel bír, ezért alig merülhet fel a kisebb lakásba költözés mint lehetőség az adósság rendezésére. Még
Budapesten is csaknem 50%-os a 10 milliónál kevesebbet érő lakások aránya a nem teljesítő adósok körében.
A forgalomképesség is korlátozott: Észak-Magyarországon például még a megyei jogú városokban is több a 90 napon túl késedelmes hitelek mögötti fedezetek száma, mint az éves lakástranzakciók száma, a kisebb településeken pedig pláne.
Magas az elutasítottsága az adósoknál is az ingatlan elvesztésével járó megoldásoknak. Az adósok többsége egyébként tudatában van annak, hogy elveszítheti ingatlanát, de közel fele nem éli meg ezt reális fenyegetésként.
csőd
A már létező megoldásokat (pl. Nemzeti Eszközkezelő, magáncsőd, ez utóbbi a jegybank mostani becslése szerint 15 ezer ügyben hozhat megoldást) is figyelembe véve 120-140 ezer adós problémája marad megoldatlan, ebből 70-80 ezer ügyet tekint az MNB “gyógyíthatónak”. A jegybank dolgozik a megoldáson.
(portfolio)
Bal-Rad komm: A Bal-Rad indulása óta hangoztatja: Az ingatlanalapú bedőlt jelzáloghitelek ügye politikai megoldást igényel-vagy olyan mértékű vérontásba fog torkollni a történet, ami párját ritkító.
Politikai megoldás szükséges, MERT ELHIBÁZOTT (vagy szándékos) POLITIKAI DÖNTÉSEK GENERÁLTÁK A PROBLÉMÁT!
Ráadásul a járható út utolsó centimétereinél tart az ország! Azt feltételezni, hogy a bajbajutottak közel fele nem éli meg fenyegetően a földönfutóvá válás lehetőségét!-politikai rövidlátásra vall! Számtalan példa-még ha tilos is róla a qrmányzati médiákban beszélni-van az öngyilkosságokra, a stressz miatti egészségkárosodásokra!
Ám ha nem születik rövid időn belül méltányos rendezés-NAGYON SOK MAGYAR NEM ÖNMAGA ELLEN FOG FORDULNI!
Ha esetleg pedig az MNB “forral” valamit ez ügyben, javasoljuk nekik: OLYAN MEGOLDÁST TALÁLJANAK KI, HOGY TÖBB LEHETŐSÉGÜK AZ ÖTLETELÉSRE MÁR NEM ADÓDIK!
A Bal-Rad információi szerint kb. 1100-1200 milliárd forintnyi az a hitelállomány, ami nyomja a bedőlt banki hiteleseket!
Ismerve a bankok “követeléskezelési” módszereit, rendezhető ez a tartozás akár az érték harmadából is! A “járulékok” mellőzésével!
Hány száz milliárd forint van évente kiszórva látványberuházásokra?!
Azoknak a feléből rendezhető lenne a probléma! Politikai szándék kérdése az egész!

14 migráns három napig tiltakozott Svédországban a hideg ellen

Három napig nem szállt le a buszról 14 migráns Svédországban, mert túl hideg volt és a falu is kicsi. A busz összesen 60 iraki és szír menekültet szállított a limedforseni menekültközpontba. A csoportnak az volt a baja, hogy Svédországban túl hideg van, ráadásul szerintük a falu is elszigetelt, ezért azt követelték vigyék őket vissza Németországba vagy egy nagyobb városba – írja a Guardian.
A menekülteket ingyen szállították a svéd hatóságok a norvég határhoz közeli faluba egy különbusszal. A csoport nagy része leszállt a buszról és besétált a menekültközpontba. De 14-en fent maradtak.
A csoport nem engedelmeskedett a svéd menekültsegítőknek. Azt mondták: túlságosan messze van ez a falu mindentől, tulajdonképpen a semmi közepére hozták őket. Ráadásul hideg is van, inkább vigyék őket vissza Németországba vagy egy nagyobb városba.
“A migránsok száma hétről-hétre növekszik és a nagyvárosoktól csak egyre messzebb találunk ezeknek az embereknek szálláshelyet” – mondta Maria Lofgren a svéd bevándorlási hivatal szóvívője.
A svédeknek végül a harmadik nap végén lett elegük a tiltakozásból és a kilakoltatásokat intéző hatóságtól kértek segítséget.
(faktor)
Bal-Rad komm: Európa határait ki szavakkal, ki falakkal, ki ajtócskákkal és oldalelemekkel kívánja védeni. A határokon innen, sok évtizedes nyarunk jólétében a kisebb-nagyobb országok és vezetőik játszmáznak egymással, ki a kontinens vezetéséért, ki az összefogásért, ki a kimaradásért, és persze mindenki a saját érdekeiért. Eközben a lyukacsos határainkon túl, a távolban, az anarchiába és ínségbe süllyedt Közel-Keleten végzetes konfliktusok, barbár erők pusztítják egymást és az ártatlan civileket. Az életveszély elől vagy a jobb élet reményében elvándorló idegenek tömegével érkeznek falaink alá. Határainkon áll a bál: van, aki szerint be kell engedni az idegeneket, hogy telepedjenek le, hiszen csak gyarapítani és erősíteni fognak minket abban, hogy legyőzhessük a jövő kihívásait és felülemelkedjünk a kontinensüket érő veszélyeken. Más viszont azt mondja: a történelemből okulva le kell zárni a határokat, védve azt, amink van; mert az idegenek idegenek maradnak, és helyzetünk nem javulni, csak rosszabbodni fog velük és miattuk.
A tél közeleg. Az Európába tartó migránsok áradata nem csitul, épp ellenkezőleg: egyre többen érkeznek, egyre nehezebb körülmények között, egyre elkeseredettebben, egyre türelmetlenebbül a határainkhoz − hogy a fokozódó európai elégedetlenségről értesülve még időben bejussanak az elképzelt földi mennyország, a mi civilizációnk kapui mögé. Amíg eddig a fiatal férfiak tömege volt a jellemző, most növekedésnek indulhat az utánuk induló feleségek, nők, anyák, gyermekek és idősek aránya. Készüljünk fel lélekben mindarra, azokra a fejleményekre, történetekre, jelenetekre, humanitárius katasztrófahelyzetekre, amit mindezen körülmények között a tél, a fagy beköszönte jelenthet majd.
Eközben Európa országaiban is egyre növekszik a feszültség: egyre ellenőrizetlenebbül jutnak át a határon a migránsok, egyre jobban megtelnek a férőhelyek, egyre leterheltebbek a határt védő, nemzetbiztonságot őrző, államokat működtető hatóságok és hivatalok, egyre feszültebbek a társadalmak. A Balkán országai egymásra mutogatnak. Ausztria és Németország egymásra mutogatnak. Németország tartományai egymásra mutogatnak. Európa pártcsaládjai egymásra mutogatnak. Brüsszel és a tagállamok egymásra mutogatnak. A politikusok, hatóságok és véleményvezérek egymásra mutogatnak. A választók és vezetőik egymásra mutogatnak. Az idegenek bejöhetnek, átkelhetnek határainkon, hogy menedéket nyerjenek Európa országaiban. Akinek ez nem tetszik, magában mormog vagy másoknak dühöng, szárazon tartja a puskaport és eltérő terveket forgat a fejében.
Az idő közben telik.
Készüljetek fel. Közeleg a tél.

A migrációs válság eltereli a figyelmet az amerikai invázióról

A NATO azt tervezi, hogy tovább bővíti katonai jelenlétét az orosz határ mentén. Amerikai sajtóértesülések szerint a balti országokba és Lengyelországba is tovább özönlenek az amerikai fegyveresek.
Alig egy hete értek véget a térségünkbe küldött amerikai fegyveresek hadgyakorlatai, az Egyesült Államok máris továbbküldi őket az orosz határ irányába, helyükre pedig újabb csapatok érkeznek, vélhetően újabb hadgyakorlatokkal. A Wall Street Journal beszámolója szerint Lengyelországba, Észtországba, Lettországba és Litvániába is országonként ezer amerikai katona érkezik.
Oroszország állandó NATO-nagykövete, Alexander Grusko elmondása szerint a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg Kelet-Európában, és a NATO terjeszkedése miatt a nyugati tömb és Oroszország közti fegyveres összeütközés egyre valószínűbbé válik. Grusko hangsúlyozta, hogy a bevándorlással kapcsolatos médiahisztéria egy fedőakció, amivel elterelik az emberek figyelmét a háborús készülődésről. Miközben a sajtó szó szerint elárasztja az embereket a migrációs válsággal kapcsolatos hírekkel, az európai országok Washington irányítása alatt háborús készülődést folytatnak Oroszország ellen.
Szeptemberben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a NATO agresszív terjeszkedése az orosz határ irányába arra kényszeríti Oroszországot, hogy ennek megfelelő ellenintézkedéseket tegyen.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-migracios-valsag-eltereli-a-figyelmet-az-amerikai-invaziorol/

A Facebook tele van terroristákkal, ezért a civileket is megfigyelhetik

Tengerentúli országok által biztosított online platformok alkotják az Európába érkező terroristák elsődleges kommunikációs közegét. Mivel a működtetők teret engednek a terroristáknak, az európai titkosszolgálatok kell kiterjedtebb ellenőrzést folytassanak e téren.
Az MI5 brit hírszerző szolgálat vezetője csütörtökön annak szükségességéről beszélt, hogy a brit hírszerzés fokozott ellenőrzés alá vegye a Facebook-on és más online platformokon folytatott kommunikációt. Andrew Parker szerint továbbra sem mutatkozik jele annak, hogy a bevándorlással Európába importált terrorveszély csökkenne, ellenben a terroristák ugyanazokat a felületeket használják a terjeszkedésre, melyek a civilek mindennapjainak is részét képezik.
“Napjainkban az ellenségeink kommunikációja ugyanazon technológiai eszközök segítségével és ugyanazon digitális platformokon zajlik, melyeket mi is használunk. Ezek gyakran tengerentúli (amerikai) vállalatok által biztosított eszközök, melyek nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. A terroristák által használt technológiák ellenőrzésével folytatott információszerzés pedig néha az egyetlen mód arra, hogy megállítsuk őket.”
Parker annak kapcsán tett nyilatkozatot, hogy a brit kormány a hírszerző szervek működését szabályozó törvény módosítására készül. Az új szabályozás lehetővé tenné a titkosszolgálatok számára, hogy a terrorizmusban érintettséggel gyanúsított személyek által használt eszközökbe behatoljanak, és arra olyan kémszoftvert telepítsenek, ami lehetővé teszi a gyanúsítottról fényképek ill. hangfelvételek készítését. A gyanúsítottnak nem kell tudnia arról, hogy bármivel is gyanúsítják, így a megfigyelés tényével sem lesz tisztában.
Parker szerint a hírszerzésnek szüksége van arra, hogy legális módon hozzáférjen a terroristák online kommunikációjához, ahogy az internet-korszak előtt azok írott kommunikációját és telefonhívásait figyelték meg. David Cameron brit miniszterelnök a kampányidőszak végét kivárva, a választási győzelmet követően jelentette be, hogy a terrorizmus miatt kiterjedtebb jogköröket biztosít a titkosszolgálatoknak az állampolgárok telefonbeszélgetéseinek lehallgatására és online kommunikációjának megfigyelésére.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-facebook-tele-van-terroristakkal-ezert-a-civileket-is-megfigyelhetik/

Két új, fűtött edzőpálya épül idén a felcsúti fociakadémiához, meg a fűtést ellátó Makovecz-stílusú kazánház.

band
Egy gigantikus, Makovecz-stílusú kazánházból fűtik majd a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia két új edzőpályájának talaját, a fűtőház és a pálya talajának alácsövezése 3,1 milliárd forintba kerül majd. A pályákat és a fűtőházat még az idei szezonban átadják, az akadémia azzal indokolja a beruházást, hogy 18 csapatuk van, és télen is edzeniük kell.
Az akadémia az MLSZ-hez nyújtotta be sportfejlesztési programját, amelyből kiderül, hogy a 3,11 milliárdos 2,25 milliárdnyi társaságiadó-támogatást (taotámogatást) kért, és ezt meg is ítélték nekik. Igaz, ebből a kazánház és a két pálya mellett még kijön egy traktor, egy busz is, valamint fejlesztik a korábban 3,6 milliárd forintból felépült Pancho Aréna biztonsági rendszerét.
(HVG)
Bal-Rad komm: ...Itt a tél, és MAGYAROK TÍZEZREI NEM TUDJÁK BEFŰTENI HAJLÉKJAIKAT! FÉLMILLIÓ MAGYAR GYEREK ÉHEZIK! HATSZÁZEZER MAGYAR VÁRJA A KILAKOLTATÁSÁT A BANKOK ÁLTAL ELREKVIRÁLT HÁZÁBÓL-LAKÁSÁBÓL!
6,3 milliárd forintért építenek az átlag nyolcszáz drukkerrel büszkélkedő MTK-nak stadiont. Százmilliárdokért csinálnak látványberuházásokat a pesti Városligetben!
MEDDIG TŰRSZ MÉG MAGYAR?!