A legendás 'Légiós cigaretta' - a 'Galouises Caporal'

Lázár: új dohányipari különadót vezetne be a kormány

…”Inkább az alkoholizmussal kellene még jobban foglalkoznia a polgári kormányzatnak. Meg a disco-drogokkal…”

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát, 2016. január 1-jétől szálanként négy forint adóteherrel sújtanák – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten,  egy sajtótájékoztatón.
Hangsúlyozta, a kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, hogy csökkenjen a dohányzás Magyarországon. Az új adónem bevezetéséről – a dohányipar sávos egészségügyi különadója helyett – zajlanak az egyeztetések az Európai Bizottsággal (EB) – közölte.
A dohányosok pedig könnyes szemmel hálát rebegve mondhatnak köszönetet Lázár úrnak, s az egész kormánynak, hogy ilyen szemmel láthatóan aggódnak az egészségükért.
A kérdés már csak az lesz; ha minden dohányos egy csapásra leszokna, akkor ki fizetné be a különadót, meg az összes többi dohányterméket sújtó terhet?
De Lázár János még azzal  is indokolta az emelést, hogy az EU megtiltotta, hogy a kormány beszedje a dohánygyárakra kivetett különadót. – Egyszóval hibás és mohó pénzéhes itt mindenki, csak éppen szegény kormányzat nem, hiszen ők olyan, de nagyon aggódnak szegény dohányosok egészségéért.
Persze igaz, hogy ez a szálanként 4 FT-os emelés, nem egy eget verő dolog, (76 FT), –  de lehet akár az utolsó csepp is, abban a bizonyos pohárban. Hiszen, már 1000 Forint körül (+-100, 200 FT), van egy 19 szálas doboz cigaretta ára. (Ez is már milyen kisstílű machináció; 19 szál a régi 20 helyett). – A másik pedig; az a 4 forintos emelés nem 4, hanem 5, – s így már nem 76, hanem 95 Ft a plusz teher, minden doboz cigarettánál. Majdnem 100.
Van olcsóbb cigi is persze, ám az nem cigaretta, hanem elszívhatatlan ócska teveszar. Ami még jobban rombolja a tüdőt. Ráadásul gusztustalan képekkel, fenyegető feliratokkal csúfítják el, az egykor szép kivitelű cigarettás dobozokat, – teljesen tönkre téve a dohányzás több évszázados kultúráját.
Ez a dohányzás ellenesség is egy ostoba amerikai hiszti. Legalább olyan ostoba, mint a parlagfű mizéria, vagy akár az Uniónak az akác (mint özönnövény – sic!) ellen indított hadjárata.
'Az alkohol rabja' - Illusztráció - delina.huInkább az alkoholizmussal kellene még jobban foglalkoznia a polgári kormányzatnak. Meg a disco-drogokkal, – hazánkban 1 millió regisztrált alkoholista van, a nem regisztráltakkal együtt számuk van vagy 2 millió.
De, hát az italkereskedelemből származó jövedéki adó, még nagyobb üzlet a kormányzat számára.
Azok az emberek, akik így, vagy úgy, – közvetlenül vagy közvetve érintettek az alkoholizmusban, (pl. a családtagok),  száma legalább 6 millió! Az alkoholisták családtagjainak egészségével, mint áldozatokéval, – ki foglalkozik majd?
MTI – SzRTI