Tengerentúli országok által biztosított online platformok alkotják az Európába érkező terroristák elsődleges kommunikációs közegét. Mivel a működtetők teret engednek a terroristáknak, az európai titkosszolgálatok kell kiterjedtebb ellenőrzést folytassanak e téren.
Az MI5 brit hírszerző szolgálat vezetője csütörtökön annak szükségességéről beszélt, hogy a brit hírszerzés fokozott ellenőrzés alá vegye a Facebook-on és más online platformokon folytatott kommunikációt. Andrew Parker szerint továbbra sem mutatkozik jele annak, hogy a bevándorlással Európába importált terrorveszély csökkenne, ellenben a terroristák ugyanazokat a felületeket használják a terjeszkedésre, melyek a civilek mindennapjainak is részét képezik.
“Napjainkban az ellenségeink kommunikációja ugyanazon technológiai eszközök segítségével és ugyanazon digitális platformokon zajlik, melyeket mi is használunk. Ezek gyakran tengerentúli (amerikai) vállalatok által biztosított eszközök, melyek nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. A terroristák által használt technológiák ellenőrzésével folytatott információszerzés pedig néha az egyetlen mód arra, hogy megállítsuk őket.”
Parker annak kapcsán tett nyilatkozatot, hogy a brit kormány a hírszerző szervek működését szabályozó törvény módosítására készül. Az új szabályozás lehetővé tenné a titkosszolgálatok számára, hogy a terrorizmusban érintettséggel gyanúsított személyek által használt eszközökbe behatoljanak, és arra olyan kémszoftvert telepítsenek, ami lehetővé teszi a gyanúsítottról fényképek ill. hangfelvételek készítését. A gyanúsítottnak nem kell tudnia arról, hogy bármivel is gyanúsítják, így a megfigyelés tényével sem lesz tisztában.
Parker szerint a hírszerzésnek szüksége van arra, hogy legális módon hozzáférjen a terroristák online kommunikációjához, ahogy az internet-korszak előtt azok írott kommunikációját és telefonhívásait figyelték meg. David Cameron brit miniszterelnök a kampányidőszak végét kivárva, a választási győzelmet követően jelentette be, hogy a terrorizmus miatt kiterjedtebb jogköröket biztosít a titkosszolgálatoknak az állampolgárok telefonbeszélgetéseinek lehallgatására és online kommunikációjának megfigyelésére.

http://www.hidfo.ru/2015/10/a-facebook-tele-van-terroristakkal-ezert-a-civileket-is-megfigyelhetik/