Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos figyelmeztette az uniós tagállamokat, hogy ne merjenek eltérni a Brüsszel által megszabott politikától.
Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos figyelmeztette a Cseh Köztársaságot, hogy ne merjen szolidaritást vállani Lengyelországgal és Magyarországgal a liberális demokrácia elveivel szembeni lázadás terén.
A “Kihívások Európa számára” c. konferencián Jourová emellett azt is felrótta Csehországnak, hogy nem elég aktív az európai problémák megoldására tett javaslatok terén, ehelyett csak kritizálja az Európai Unió politikáját. Elmondása szerint, ha a prágai kormány ezt tovább folytatja, Csehország “komoly problémákkal nézhet szembe” a közeljövőben.
Az uniós biztos szerint minél nagyobb nyomás nehezedik az Európai Unióra az ellenálló tagállamok részéről, annál valószínűbb, hogy az EU megpróbál majd megszabadulni a kerékkötőktől, vagyis azoktól az országoktól, melyek gyakran blokkolják az uniós döntéshozatalt. A Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint ez alatt elsősorban Lengyelországot és Magyarországot lehet érteni.
Jourová mindezek mellett azt mondta, hogy az Európai Unió számára ma létfontosságú az egység megléte, mert az EU-nak belső szilárdságra van szüksége ahhoz, hogy le tudja küzdeni a felmerülő külső problémákat.

http://www.hidfo.ru/2018/05/biztos-az-eu-nem-turi-a-kulonutas-politikat/