2014. július 15., kedd

Megszületett Újoroszország Alkotmánya

Ma második plenáris ülését tartotta meg a Népköztársaságok Szövetségi Parlamentje. (Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok B-R)
car
Ezen az ülésen megtárgyalták az alkotmányterverzethez eddig benyújtott módositó javalatokat, majd elfogadták Újoroszország Alkotmányát. Ez az elnevezés be is került az Alkotmányba, és a mai naptól de joure a létező név “Novorosszija (Novorossia) Újoroszország”

A hirt Oleg Carjov a parlament elnöke jelentette be.


http://balrad.wordpress.com/2014/07/15/megszuletett-ujoroszorszag-alkotmanya/

Eddig a nap történései Donbasszban…

Luhanszknál alábbhagyott a valcmanisták bosszúvágya, és mostmár arra vágyakoznak, hogy hagyná már őket békén a milicia!
Krasznodont és Alekszandrovkát pánikszerű gyorsasággal hagyta ott a latorhord, és vad iramban – szó szerint menekülnek – Szcsasztye irányába. Árkon-bokron keresztülgázolva. Viszont nem kis gondot okoz a menekülő bérgyilkosok számára a Szeverszkij Donyec folyó, amelynek egyetlen hidja itt a környéken a folyóban hever.
Előttük a folyó-mögöttük a bebőszült önvédelmisek! A személyi felszerelés a “golyóálló” mellénnyel együtt-száraz állapotban-kb. 60 kiló. (Harminc km. futás után már több.)
Választhatnak is akár! Viz vagy golyó.
Dmitrovkát a latorbanda a múlt hét végén megszállta, és a lakókat elüldözték. Majd kényelmesen betáboroztak ott. Ma délelőtt az utolsó lakó is otthagyta a falut, és szólt a milicistáknak.
Háború van. Ilyen esetben pedig a vagyonbiztonság nem az elsődleges szempont. Kiválképp, ha a vagyon közepén az ellenség ücsörög. Egyszer talán valaki majd kiböki, hogy hány Dmitrovkába befészkelt zsoldosnak nem kell járandóságot fizetni ma délutántól? A halyiek szerint voltak vagy százan. Hogy mennyi élte túl a DNR tüzérségének tüzét? – ezidőszerint még nem tudni.
Amvrozijevkánál komoly lator “GRAD” különitmény készült Dmitrijevkát eltörölni a föld szinéről. Éppen elkezdték, ám befejezni nem volt idejük. Egy sorozatvető üteg nagyon sérülékeny! Annyira el voltak foglalva a bosszú gondolatával, hogy az őrködésről nagyon megfeledkezhettek. Ezt persze a milicia kihasználta. A nem nagy létszámú támadó miliciacsoport elsődlegesen a technikát támadta. Sikerrel. Ennél az akciónál három milicista elesett.
A latrok közül kilencnek nem volt alkalma kereket oldani. A többeiek az első RPG-találatok után sietve távoztak.
Sznyezsnoje mellett a reggeli légitámadást követően, a terrorbombázás miatt dühös milicia megtámadta Valcman “nemzeti” gárdáját. Magyar idő szerint délután négy órakor még heves lövöldözés volt. Az összecsapásban mind a latrok, mind az önvédelmisek sok embert vesztettek.
De hogy Valcman következő éjszakája se legyen nagyon nyugodt, arról valakik ma ismét gondoskodtak. Jenakijevo környkén komoly erőnek számitó tankkonvoj csörömpöl Donyeck felé. Lehet hogy Nyalókakirály pumpája felszalad, ha odasúgják neki, hogy orosz nemzeti trikolorokat lobogtat a szél azokon a tankokon.
Meglehet, hogy Maradék Ukrajna Kegyura ezeket a hireket követően már komolyabban veszi Igor Sztrelkov tegnapi szavait: valami olyasmit beszélt, hogy Kijevbe készülnek, kitakaritani onnan a fasisztákat.
Elkészült közben a múlt heti “Fekete Nap” kárlistája is. Mint ismert, Zeljenopoljénál katasztrofális csapást mért a Népi Milicia a latorhorda egyik táborára.
28 tank
11 BTR
14 PSZH
24 nehéz teherautó
16 kissebb teherautó
4 árokásó
6 mikrobusz
Ez a véglegesnek mondott, a nagyobb és kivehető roncsok alapján megállapitott technikai veszteség a latoroldalon. A másvilágra küldött zsoldosok száma szintén csak becslés. + 10 lator még elképzelhető a maradványok számából kikövetkeztetve. A biztosan megállapitott, és a helyszinen elpusztultak száma 246 egyed.
A milicia által begyűjtött és kórházba szállitott hatvannégy súlyos sérült állapotát nem kisérik figyelemmel.
A milicia tapintatosságára és figyelmességére mi sem jellemzőbb, hogy a hullák és maradványok összegyűjtéséig a sajtót nem is engedték a szörnyű szinhelyre.













http://balrad.wordpress.com/2014/07/15/eddig-a-nap-tortenesei-donbasszban/

Kína monopolhelyzetbe került a kiberháborúban

A tajvani média szakértői nyilatkozatokat tett közé, miszerint Peking van kezdeményező szerepben a kínai-amerikai kiberháborúban, és az elektronikai hadviselés terén mostanra globális vezető szerepet vívott ki. Bár Kína befolyása gazdasági és politikai téren is emelkedőben van, a kibertér az első színtér, melyen világelsősége egyértelműen megmutatkozik. A Taipei Times című napilap szerint ez a szerep a közeljövőben csak erősödni fog és Kína az elektronikai hadviselésben monopolhelyzetbe kerülhet.
A lapnak Ma Csen-kun, a Nemzetvédelmi Egyetem professzora nyilatkozott. Elmondása szerint a kibertér "meghódítása" Kínában 1992-ben, a kínai internethálózat információs központ létrehozásával kezdődött, ez volt a kormányzat első internetes információgyűjtő platformja.
Hídfő.net | Információs központ
Az elmúlt években az amerikai média egyre gyakrabban hozza, hogy kínai hackerek növekvő mértékben támadnak tajvani és hongkongi célpontokat, emellett az Egyesült Államok informatikai rendszereibe is gond nélkül bejutnak. Kína kiberkémként dolgozó ügynökei közvetlenül a hadsereg alá tartoznak, de katonai célpontok mellett egyre gyakrabban hajtanak végre beavatkozást gazdasági és politikai célpontok ellen, emellett számuk a hivatalos állományban említettnél jóval magasabb. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a kínai állam fokozott erőfeszítéseket tesz arra, hogy a tehetséges hackereket alkalmi jelleggel felbérelje, majd rendszeres állami megbízatásokkal civilként is a kormány holdudvarában tartsa. Így valójában a szerződéses állományról hivatalosan is elérhető számok sokszorosa azon hackerek száma, akik Kína érdekeit a nemzetközi színtéren nap mint nap képviselik.
Az ilyen személyek bár nem állnak szerződéses formában semmilyen állami szerv szolgálatában, a kormány nemzetközi konfliktusok esetén kiemelkedő bérezést biztosít számukra alkalmi munkákkal.
A kibernetikai hadviselés témája és az erőviszonyok alakulása az elmúlt hónapokban különösen kényes kérdéssé vált, miután Peking és Washington több alkalommal is elektronikus kémtevékenységgel vádolta meg egymást. Májusban az amerikai igazságügyi minisztérium öt kínai állampolgár ellen emelt vádat internetes ipari kémkedés miatt, majd a kínai hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb kibertolvaja, tevékenysége pedig minden szabadságszerető ország informatikai rendszereire veszélyes. Az amerikai kormány szerint Kína az ipari kémkedés és szellemi tulajdon eltulajdonításának legaktívabb országa, Peking ugyanakkor arról számol be, hogy Kína a Pentagon kibernetikai parancsnokságának és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) állandó célpontja, így rá van kényszerítve, hogy a szükséges ellenlépéseket megtegye.

http://www.hidfo.net/2014/07/15/kina-monopolhelyzetbe-kerult-kiberhaboruban

Hivatali eskü: Assad-i fricska a demokrácia orrára

A parlament tagjainak viharos tapsa közepette, jobb kezét a Koránra helyezve tette le a hivatali esküt kedden Damaszkuszban Bassár el-Aszad, akit május végén népszavazáson újabb hét évre Szíria elnökének választottak.


Bassár el-Aszad
GRATULÁLUNK!

A május 27-i referendumon a részvételi arány 95,86 %-os volt, és a választók 97,62 %-a - látjátok, így is lehet...ha van hitele a VEZETŐNEK - adta voksát az egyedüli jelölt Aszadra, aki az őt először az elnöki székbe juttató, 2000 júliusi népszavazáson a szavazatok 97,29 %-át kapta meg.

Asszád Nagy-Britanniában tanult, szemorvosi diplomát szerzett. Hét éve elhunyt apja, Háfez Asszad hatalmát örökölte. Az országban csak olyan politikai pártok tevékenykedhetnek legálisan, amelyek szövetségre léptek a kormányzó Baasz Párttal. A demokráciapárti, kicsiny ellenzék színjátéknak nevezte a népszavazást és valószínűleg Assad is annak szánta az ebéli formaságokkal együtt. Ilyen a szír "demokrácia", VEZÉRELV(H)Ű!!!

Gölöncsér Miklós

Nem sikerültek a rajtaütések - Izrael tűzszünetet akar

Izrael az első szárazföldi beavatkozás vereségét követően sietve tűzszüneti ajánlatot mondatott egy közvetítő országgal, így átmenetileg megszűnik a Gázai-övezetben zajló népirtás. A fegyvernyugvást a közvetítőként működő Egyiptom javasolta, miután a Hamász visszaverte az izraeli különleges alakulatok egy rajtaütését, és sorozatos rakétacsapások érték a Dimona atomerőmű környékét. A jelentések szerint a Hamász vezetői elutasították a tűzszünetről szóló megállapodást, ami alátámasztja, hogy a tűzszünettel Izrael akar visszatáncolni a szárazföldi beavatkozás kudarca miatt. Egy izraeli védelmi vezető szerint a Gázai-övezet bombázása a Hamász állásait komolyan meggyengítette. A Hamasz katonai szárnya szerint azonban megakadályozták az izraeli különleges alakulatok rajtaütéseit.
Vasárnap reggel az izraeli haditengerészet kommandói partra szálltak a Gázai övezet északi részén, és igen hamar fegyveres harc bontakozott ki a Hamász alakulataival. A rohamosztag egy rakétaindító állást akart felszámolni, amiről korábban nagy hatótávolságú rakétákat indítottak el Tel-Aviv és Jeruzsálem irányába. A Hamász akkori jelentése szerint fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását. Az izraeli hadsereg a művelet kezdetét követően felszólította az észak-gázai települések lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat, mert napközben szárazföldi offenzívát indítanak az övezetbe. Azt követően a kiterjedt offenzíva hivatalosan nem indult meg, és elfogadták a kieszközölt tűzszünet javaslatot.
Izraeli légicsapás - lakott területen

http://www.hidfo.net/2014/07/15/nem-sikerultek-rajtautesek-izrael-tuzszunetet-akar


Izrael folytatja a Gázai övezet megsemmisítését

Mindössze hat órán át tartott a tűzszünet Izrael és a Hamasz közt, miután a Hamasz nem fogadta el az agresszor által a kezdeti kudarcok miatt követelt tűzszünetet. A Gázai övezetet irányító szervezet több mint 70 rakétát lőtt ki Tel Aviv felé a nap folyamán, így alig néhány óra szünet után az izraeli fél is folytatni kezdte a légitámadásokat.
A Hamász szóvivője, Szami Abu Zári azt nyilatkozta, hogy az izraeli miniszterelnök tűzszüneti nyilatkozata egy vicc, így tovább folytatják harcukat az izraeli elnyomás ellen és Palesztina felszabadításáért. Zári szerint az izraeliek támadásainak már több mint kétszáz áldozata van, a Gázai övezetben szervezett népirtás zajlik.
http://www.hidfo.net/2014/07/15/izrael-folytatja-gazai-ovezet-megsemmisiteset

Palesztin hírek
A Hamász katonai szárnya már tegnap elutasította az Egyiptomi tűzszüneti és a "békés" tárgyalási javaslatot ("...ez már nem a béketűrés kérdése" hangsúlyozta Szami Abu Zuri a Hámasz szóvivője, hozzátéve, hogy "a javaslat megvitatása után a Hamász úgy döntött, hogy elveti a kezdeményezést, és múlt éjjel sajnálattal tudatta is ezt Egyiptommal", majd így folytatatja "A Hamász létfontosságúnak tekinti a blokád enyhítését, ám értésre adta: nem hiszi, hogy Egyiptom jelenlegi irányítói tisztességes tárgyalási közvetítők lennének tekintettel arra, hogy tavaly olyan kormányt döntöttek meg, amely baráti viszonyban volt a Hamásszal." Utalva arra, hogy ajelenlegi regnáló egyiptomi hatalom USA-Izrael báb!) és folytatják rakéták kilövését izraeli területre. A zsidó állam pár órára leállította válaszcsapásait, de azután szintén folytatta a háborúskodást.

Izraeli hírek
Izrael három új Vaskupola rakéta elfogó egységet is telepít a lakott területek védelmére, és további nyolcezer tartalékos behívásáról döntött. Eddig hét Vaskupola egységet telepítettek a települések mellé, hogy a kilencedik napja tartó "Erős Szikla" hadművelet alatt a levegőben megsemmisítsék a Gázai övezetből Izraelre lőtt rakétákat. A Vaskupola mindegyik elfogórakéta-indító egysége mintegy százötven négyzetkilométeres terület védelmét képes ellátni. A gázai hadművelet okozta válság miatt megkezdték három újabb üteg üzembe helyezését. Az egész ország lefedéséhez az izraeli szakemberek szerint tizenhárom egységre lenne szükség, de minden egyes Vaskupola üteg előállítása mintegy ötven millió dollárba (tizenegy milliárd forint) kerül, és a költségvetési megszorítások miatt kétséges, lesz-e erre elég pénze a védelmi minisztériumnak.

http://jovonk.info/2014/07/16/haborus-tersegekbol-jelentjuk

MIÉRT NEM ÉRVÉNYESEK A "DEVIZÁS" SZERZŐDÉSEK?

Gyakoriak a hozzászólásokban a következetlen megfogalmazások. Gyakran emlegetnek devizát, hozzátéve a kölcsön, az adósság, az árrés, az árfolyam, szavakat. Mindez a csalás lényege.

Egy gazdasági eseménynek van neve. Ha lekönyvelik a neve alapján, de nem történt meg az az esemény, akkor miről van szó? Csalásról sikkasztásról, okmányhamisításról van szó. A Bankszövetség, a Kormány, a nyomukban a Kúria egy olyan esemény megtörténtéről beszélnek, amely esemény nem történt meg.

Olyan szerződésről beszélnek, amely nem jött létre. Ennek a létre nem jött szerződésnek a negatív hatásait szeretnék orvosolni úgy, hogy nehogy be kelljen vallani, hogy kérem szépen itt nincs semmilyen deviza adóssága az állítólagos hitelfelvevőknek. Azért mondom, hogy állítólagos hitelfelvevők, mert állítólagos, de nem valóságos a hitelfelvétel, mert a valóságos hitelfelvétel forint hitel felvétele, annak az összegnek az erejéig, amelyet az adósnak ténylegesen kifizettek, és azzal a kamattal, amely a szerződésben is szerepel, amely szerződésben ez a két dolog érvényes, a folyósított forint összege, mint a kölcsönszolgáltatás tárgya, amelyet a közölt kamattal kell visszafizetni a futamidő alatt, amely futamidő szintén meghatározott a szerződésben. ...
A szerződés azoktól az érvényes elemektől lesz érvényes, amelyek megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, és még ezen túlmenően nem tisztességtelenek. ... Ha a szerződések teljesen semmisek, akkor mindkét fél visszafizeti a másiknak, amit kapott. A bank fizesse meg az ügyfelének a semmisség miatt, minden befizetés után legalább a mindenkori jegybanki alapkamatot. Tehát, ha felvettem 10 millió forintot és visszafizettem nyolc év alatt 8 milliót, akkor a különbözet 2 millió forint a bank javára, de mivel semmis szerződést kötött a bank velem, ezért az én befizetéseimet a mindenkori jegybanki alapkamattal számolva az elszámolás időpontjáig kamatos kamatozással fizesse vissza.

Az elmúlt nyolc évben az átlagos MNB alapkamat kb. 6,5 % volt, és tegyük fel, hogy a 8 millió forintot egyenletesen fizettem be , akkor 4 évre számoljuk a teljes összeg után a 6,5 % éves kamatot, akkor az most 10,29 millió forint, tehát a bank adott nekem 10 milliót és tartozik 10,29 millióval. Fizet nekem a bank 290 ezer forintot és akkor egálban vagyunk. A kártérítés ebben nincs benne. Az, egy külön kérdés. Ez a megoldás a korrekt megoldás, mert a bank rosszhiszeműen és jogcím nélkül birtokolta befizetéseimet, érvénytelen szerződésre hivatkozva vette el tőlem, ezért kell a banknak fizetni kamatot és nekem pedig nem kell fizetnem kamatot, hanem csak a kapott pénzt kell vissza fizetnem. Érvénytelen szerződés alapján nem keletkezett pénztartozásom, ezért nem kell kamatot fizetnem. nem pénztartozás amit vissza adok, hanem az eredeti állapot helyreállítása körében visszaadom a téves kifizetést. A bank nem tévesen vette el tőlem a törlesztéseket, hanem erővel, rosszhiszeműen járt el.

Különbséget kell tenni az ügyfél és az adós által teljesített kölcsönös szolgáltatás minőségében. Mindezeken túlmenően a bank önként adta nekem a 10 millió forintot azzal a hátsó szándékkal, hogy nem mint kölcsönt, hanem mint befektetési célú terméket értékesít számomra, amelyről nem volt szó köztünk, szándékomban pedig nem állt és a szerződés kölcsönnek tünteti fel, hamisan mert a bank követeléséből kitűnik, hogy befektetési célú termékként számolja el nekem. Ez tehát egy álcázott, színlelt szerződés. A bank bűncselekményt követett el velem szemben, csalt és a bűncselekmény eszköze a nekem kifizetett forint összege volt. Ezért sem szedhet a bank ezen összeg után tőlem kamatot. Nekem viszont jár a kártérítés. A bank vesztesége? Az én veszteségem! Miért nem lehet a banknak vesztesége ha csalt, ha színlelt szerződést kötött? Nekem lehet veszteségem, aki jóhiszemű voltam, aki bíztam a bankok törvénytisztelő magatartásában? Nem! Jól van az, ahogy javasoltam, tehát a bank fizessen kamatos kamattal mindent vissza és levonhatja abból amit kifizetett. A különbség a tartozásom, vagy követelésem. A büntető eljárás az ezen kívül történjen meg! A bűncselekmény abba hagyása és az elsikkasztott pénz vissza szolgáltatása még nem maga a büntetés, hanem az a kártalanítás körébe tartozik.
Gábor Nagy - Facebook (hiteltársulás)

Összeomlik a költségvetés

Egyetlen nap alatt 200 milliárd forint elköltéséről határozott a kormány. Olyan összeg ez, amelyet a költségvetés elkészítésekor egyáltalán nem terveztek a büdzsébe. Választani kell: a 2,9 százalékos hiánycél vagy az államadósság száll el. Esetleg egyik sem, de újabb megszorítást jelentene a lakosságnak.
Összesen 152 milliárd forinttal emelte meg az idei év hiánycélját Varga Mihály, gazdasági miniszter az erről szóló törvénymódosításában, amelyet tegnap délután nyújtott be a parlamentnek.
A jelentős tétel – amellyel 1136,6 milliárdra emelkedik a büdzsé pénzforgalmi hiánya – államosításra kell a kabinetnek. Ebből vásárolják meg a Főgáz Zrt-t (77 milliárd), az Antenna Hungária Zrt-t (56 milliárd) és az AVE Magyarország Kft-t (14 milliárd). A maradék 5 milliárdból pedig a szlovák-magyar gázvezeték összekapcsolásáért felelős Magyar Gáz Tranzit Kft-t vásárolják meg…
…A Költségvetési Tanács figyelmeztetése szerint jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy ha a költségvetést még tudja is tartani a kabinet, az államadósság-csökkenéstől búcsút vehetünk. Márpedig amellett, hogy Alaptörvényben rögzített szabály írja ezt elő, az Európai Bizottság is ezt várja a magyar államtól – arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban az államadósság ellen vívott szabadságharcot nevezte kormánya egyik legfontosabb céljának.
Amennyiben a következő hónapokban bármilyen tétel tovább növeli a hiányt – mondjuk az őszre várt uniós büntetés, amely akár a 100 milliárdot is elérheti -, elkerülhetetlenné válik a költségvetés bevételi oldalának erősítése. Ez pedig nem jelent mást, mint újabb adóemeléseket, vagy egyszeri terheket cégek, termelő szektorok nyakába. Ezeket a sarcokat pedig végső soron a családok kénytelenek megfizetni.

(Stop)

Az EU-tagállamok harmada megvétózhatja az oroszellenes szankciókat

Kilenc európai uniós tagállam - Olaszország, Franciaország, Németország, Luxemburg, Ausztria, Bulgária, Görögország, Ciprus, Szlovénia - készen áll arra, hogy blokkolja az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióit a július 16-ig csúcstalálkozón. A nyugati országok és több perifériaállam is érdekelt az Oroszországgal fenntartott kiegyensúlyozott kapcsolatokban, így a 16-i csúcstalálkozón saját gazdasági érdekeiket fogják érvényesíteni a brüsszeli vezetés ellenében. Ezzel az Európai Unió Állandó Tagjainak Bizottságában is felborulni látszik az erőegyensúly. Az Oroszország ellen hozott szankciókat az EU 28 tagállama csak egységes fellépéssel hozhatja meg, és egyelőre úgy tűnik, nem csak egy ország fogja megvétózni a javaslatot, hanem a tagállamok harmada.
Az Európai Unió politikusai továbbra is saját gazdasági köreik érdekeinek vannak alárendelve, így Washington számára mind nehezebb lesz fenntartani a befolyást az EU felett, aminek mostanra saját gazdasági érdekei ellenében kellene kiszolgálnia az amerikai érdeket.
Korábban a Gazprom európai partnerei meggyőzték az Európa Tanácsot, hogy ne helyezzék a szankcionált személyek listájára Alexej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját. Az európai gáz- és olajvállalatok vezetői követelték a vezető politikusoktól, hogy utólag módosítsák a döntést, miszerint a Gazprom vezérigazgatója is a szankciós listára kerülne, így megtiltanák az Európába beutazását. A céges vezetők amiatt követelték ezt, mert a Washington által felkorbácsolt hisztéria alábbhagyásával a politikusoknak szembesülnie kell a gazdasági realitásokkal, vagyis, hogy a Gazprom-igazgató beutazásának tiltása ellehetetleníti azokat az együttműködéseket, ami számos európai nagyvállalat stabil működését is biztosítja.
De a szankcióknak más, szemmel látható hatása is van. A Rosznyeft orosz állami olaj- és gázipari társaság és a British Petroleum június 27-én egy egyezménycsomagot írt alá hosszú távú olaj- és olajtermék-szállítás megszervezéséről, - alig néhány órával azelőtt, hogy Jean-Claude Juncker jelölését követően az EU tagállamainak vezetői újabb, Oroszország elleni szankciókról kezdtek nyilatkozatokat hozni. Az európai cégek előre menekülnek, mindenki bebiztosítja a nagy üzleteket a következő 10-15 évre, nehogy a következő hónapban már a szankciók miatt ne írhassák alá a papírokat. Így a szankciók rémképének valójában pozitív hatása van az európai-orosz üzleti kapcsolatokra, míg a politikai döntés és az okozott valós kár valójában talán nem fog megszületni.


http://www.hidfo.net/2014/07/15/az-eu-tagallamok-harmada-megvetozhatja-az-oroszellenes-szankciokat


Teljes európai fegyverembargót szorgalmaz Meszerics Tamás Oroszországgal szemben

Teljes európai fegyverembargót szorgalmazott Oroszországgal szemben Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti (EP-) képviselője kedden az EP strasbourgi plenáris ülésén, az ukrajnai helyzetről folytatott vitában.
meszerics tamas
Az EP zöld frakciójában helyet foglaló magyar politikus kifejtette: miközben néhány EP-képviselő hatásosabb fellépést, újabb uniós szankciókat sürget, "a tagállamok egy része félrenéz".
Meszerics felhívta a figyelmet arra, hogy több európai vállalkozás jelentős fegyverüzleteket köt Oroszországgal: francia vállalatok helikopter-hordozót adnak el az oroszoknak, olasz cégek pedig páncélozott járműveket szállítanak Putyinnak. Áprilisban a német fegyverembargó bejelentése előtt német cégek teljes kiképzőközpontot és kiképzési programot adtak el az orosz különleges egységeknek - sorolta a példákat a képviselő.
Meszerics Tamás megfogalmazása szerint "teljes európai fegyverembargó nélkül a szankciópolitika legjobb esetben ügyetlen, rosszabb esetben kétszínű, vagy egyenesen ostoba színben tünteti fel az EU-t".
Forrás: MTI

“Üzletileg is sikeres a Donbassz-szafari”

Hirek szólnak arról, hogy a Donbasszba menesztett valcmanista horda latorjai demonstrálnak Kijevben, az elmaradt zsold miatt.
A DNR hadserege a minap fölszámolt Donyeck közelében két latorposztot, és Igor Sztrelkov beszámolója szerint papirokat, dokumentumokat is találtak a “teriték” környékén. Ebből pedig arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy “vendégvadászokat” nyikkantottak ki. Úgy ám! Gyilokturistákkal végeztek.
“Don Francesco Fontana” Itáliából érkezett “oroszvadászatra” A középkorú talján mint egy keselyű a vérszagra-érkezett Kijevbe. Az “Azov” -latorzászlóalj Bergyjanszk közeli bázisán kapta meg a felszerelést. Kalasnyikovot, sisakot, gúnyát, golyóálló mellényt. Az 53 esztendős beteg elméjű és lelkülető lator lelkesen meséli, hogy ő bizony ölési vágytól hajtva érkezett Donbasszba!
Фашистское сафари: иностранцы платят за право убивать украинцев (видео) | Русская весна
ÉS EZÉRT Ő FIZETETT!
“Erről álmodoztam egész életemben! Gyilkolni jöttem! Itt nincs helye a szentimentalizmusnak! Ez háború kérem!”-áradozik a Don, akinek karját beboritja egy fekete cápa tetoválás. Ez a talján bandita fiatal korában olasz fasiszta szervezetek lelkes tagja volt. Majd később egy árubemutató-terem tulajdonosaként álmodozott arról, hogy milyen jó is lenne egyszer élő-eleven kommunistákat gyilkolni! Még fizetne is érte.
Kapóra jött hát neki a Majdan. Befizetett hát egy “Ukrajnai szafari” túrára, és boldogan ült repülőre. Kijevben aztán már várták a jobbszektoros elvbarátok. Az “Azov” latorzászlóaljnál meg már készültek a fogadására.
Stan Patton “szafariszervező” szerint hirdetésére tolonganak a jelentkezők a világ minden részéről. Nagy pénzeket hajlandóak fizetni azért, hogy gyilkos ösztöneiket kiélhessék Donbasszban. Öreg vagy gyerek? Férfi vagy nő? Egészséges vagy beteg? Teljesen mindegy! A lényeg, hogy ember legyen, és meg lehessen ölni.
A svéd Michael Skilt mesterlövészkedésre fizetett be. A svéd hadseregben pallérozódott egy ideig, de onnan-valamiért-távozott. 37 évesen adatott meg neki a nagyszerű érzés-az emberre vadászás érzése-Donbasszban. Kapva-kapott az alkalmon. Megfizette a szafari-beugrót a francia szervezőnek-Gaston Bessonnak-és pár nappal később már ő is a “Jobb Szektor” ajánlottjaként az “Azov”-nál vételezte a felszerelést.
“Különleges, bizsergetően jó érzés látni, amikor meghúzom a ravaszt, és látom a célszemélyt a földre bukni! Fantasztikus, amikor hallani a golyók süvitését! De amikor ölsz!-az csodálatos érzés! Olyan sikeres voltam, hogy az oroszok már nyolcvanezer dollárt is igértek a fejemért!”-büszkélkedik Skilt, akit Avakov még ki is tüntetett!
Gaston Besson elmondása szerint mindenféle náció kölykei jelentkeznek az izgalmas szafarira. Finnországból, Norvégiából, Svédországból,Angliából, Faranciaországból, Olaszországból toborozza főként a kalandvágyókat. De van mexikói bérvadásza is. Nagyszerű múlttal jelentkezett a jó buliba. Délkelet-Ázsiában a francia Idegenlégió munkavállalójaként három puccsban és két háborút gyilkolászott át. Laoszban, Burmában és Surinamban is csiszolta képességeit. Különösen büszke 1991-es boszniai és horvátországi munkáira. Ott szerbeket gyilkolt számolatlanul-leshelyén megbújva. Trófeái között minden korosztály és mindkét nem ott van.
“Ezeket az embereket nem érdekli a politika”-mondja a derék szervező Gaston. “Naponta legalább 15 levelet kapok olyanoktól, akik égnek a vágytól, hogy egy jó kis Kelet-ukrajnai embervadászaton részt vehessenek! Fizetnek érte mint a katonatiszt!”-lelkendezik Gaston Besson szafariszervező.
“Sejtik, hogy ebbe akár bele is lehet halni, de hát biznak abban, hogy megússzák! De itt kiélhetik vágyaikat. Legtöbbjük nem először vesz részt “embervadászaton. Afganisztánban, Irakban, Sziriában sokan trenirozták magukat erre a szafarira! De ez számukra az igazi. Ezekért az izgalmakért ők fizetnek.”
Az “üzleti nyereségről” Gaston Besson nem hajlandó nyilatkozni! Mi maga?-adóhivatal?-kérdez vissza az ezt firtató kérdésre. “Mert én csak attól tartok!”


https://balrad.wordpress.com/2014/07/15/uzletileg-is-sikeres-a-donbassz-szafari/

Dúl a “felszabaditás” Donbasszban


Luhanszk külső-északnyugati-nyugati városrészeit lövi a latortüzérség, minden rendelkezésére álló szerszámmal. Néhány lövedék egészen a városközpontig is berepül.

ágyúMetaliszt továbbra is kedvenc célpontja a kijevi bűnhatalom zsoldoshordája tüzérségének.  Luhanszk “elővárosában” 14 civil, köztük három gyermek-meghalt. 78 lakos súlyos sérüléseket szenvedett.

Donyecket is megpróbálta az éjjel lőtávolságra megközeliteni a Valcman-horda, de csak Trudkovszkoje falut lőtték rommá. A településen kilenc ártatlan civil halt meg a latortüzérség támadásában, a sebesültek száma mintegy háromtucatnyi.
halott
Közben azért tegnap délután megörökitették az AN-25-ös “lecsippentését”-és dicstelen földetérését.


Az önvédelmisek “BÉKA” (Лягушка) becenevű szerzeménye a jelek szerint-amint az az oldalára fölfestett találati lista is jól láthatóan jelzi-szorgosan vadássza a legyeket.
béka

https://balrad.wordpress.com/2014/07/15/dul-a-felszabaditas-donbasszban/



A Donyecktől mintegy 50 kilométerre keletre fekvő Sznyezsnoje városkát ma reggel nagy magasságból végrehatott légitámadás érte.
térképszny1
A valcmani bosszúvágytól hajtott kijevi latorlégierő reggel hat órakor mérte a terrortámadást a városra. (Aki ismeri az ukrajnai, orosz napi szokásokat, az tudja: ilyenkor ébredezik a nép. Még mindenki odahaza van!)
szny2
A pusztitás mértéke elképesztő! A civil halottak számát meg sem merik becsülni, csak mondják: SOK!
Olvasóink figyelmébe: EZ NEM TÜZÉRSÉGI TÁMADÁS VOLT-ANNÁL SOKKAL BORZALMASABB HATÁSÚ!
A latortüzérség és a zsoldoshorda szárazföldi erői szinte a földhöz vannak szegetve a Szaur-Mogilja látóterében, ezért aztán azok mozdulni sem mernek.
Igy hát Valcman a légirő maradékát mozgósitja bosszúvágya kielégitésére!
https://balrad.wordpress.com/2014/07/15/bosszuvagy-2/

A zöldség- és gyümölcsaszalás: előnyök és házi praktikák

Kétségtelenül itt a gyümölcsszezon! Melyeket nem csak befőzéssel, mélyhűtéssel és egyéb módokon tárolhatunk szűkösebb időkre, hanem nap vagy szélszárította természetes úton is. Melynek lényege a vízkivonás! Az aszalás ősi tartósítási eljárás, amit már a Kínai Birodalomban is használtak, de az ókori görögök, rómaiak is tartósítottak így élelmiszereket.
asza
Az aszalás során a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Nem kell hozzá cukor, tartósítószer, sem adalékanyag, különleges tárolóedény és mégis természetes, egészséges aszalványokat, szárítmányokatfogyaszthatunk egész télen.
Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes kis mennyiséget is aszalni. Mivel ezzel az eljárással csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Sokkal egészségesebb, mint a konzervek, befőttek, ahol a tápanyagoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak akár a 65%-a is kárba vész.
Ahol kicsi a spájz, vagy nincs is, kifejezetten előnyös, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének. Az így konzervált zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér, szükség szerint bármikor használhatunk belőle, kevésbé romlik, mint a befőtt.

Az aszalás technikáját tekintve többféle módszer közül választhatunk.

Alkalmazhatjuk őseink módszerét, akik vidéki portáikon leggyakrabban napon, illetve tűzönaszaltak. Ez a legolcsóbb megoldás. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt. A titka abban rejlik, hogy megfelelő szellőzést kell biztosítani, és csak folyamatos melegben végezhetjük. A megfelelő állapot elérése akár napokig is eltarthat.
Napon akkor aszaljunk, ha széltől védett, pormentes hely áll rendelkezésünkre. Az anyagot tegyük tálcára vagy drótszitára, és takarjuk le ritka szövésű tüllel, mert meg kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől is. Jó megoldás lehet egy szétnyitható ruhaszárító, amit nem műszálas abrosszal vagy lepedővel leterítünk, és arra halmozzuk a szárítandó terményeket.
Aszalás közben többször forgassuk meg a szárítandó terményt.

Előfordulhat, hogy az időjárás miatt először napon, majd a sütőben végezzük a szikkasztást. Vannak, akik kifejezetten csak sütőben aszalnak. Régen erre a kihűlő kemencét vetették be. A sütőben nehézkes a folyamatos szellőzés biztosítása, ezért a sütő típusától függően nyitva kell hagynunk az ajtaját, és az aszalási idő nagyon hosszú lehet. Ha sütőben aszalunk, a szárítást legjobb alacsony hőmérsékleten végezni, nehogy az anyag odaégjen. Az ajtó nyitásával szabályozhatjuk a sütő hőmérsékletét.Sokszor sokkal drágább így aszalni, mint ha elektromos aszalót használunk.
Sokan mondják, hogy a legpraktikusabb az aránylag olcsón kapható elektromos aszalók használata, melyek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás géppel sem megy néhány perc alatt, a nedvességtartalomtól és az aszalvány méretétől függően 6-24 óráig tart.
Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség összeállítása

Valakiket irritált a luxus BMW Nagykanizsán? – Felgyújtották

140714_nagykanizsabmw_01
Felgyújtottak egy nagy értékű luxus BMW személyautót július 14-én hajnalban, Nagykanizsán. De a tűz átterjedt két másik autóra is.
Az egyik szintén BMW, a másik egy Renault Twingo volt. A felgyújtott BMW teljesen kiégett, de a másik két autó is totál káros lett. – Személyi sérülés nem történt, azonban az anyagi kár több millió forint. A rendőrség jelentős kárt okozó rongálás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
Lám milyen sérülékeny a nagy értékű vagyon. Csupán néhány deci benzin, s egy sörösüveg kell a megsemmisítéséhez. – Meg egy-két bosszúvágyó ember, akinek már nincsenek gátlásai.
D ezzel együtt feltételezzük, hogy ez is csak egy sötét maffia leszámolás volt, – különösképpen abból ítélve, – hogy a merénylőt, vagy merénylőket nem érdekelte a célpontként kiszemelt jármű mellett parkoló többi autó sorsa sem.
De persze ez sem gond, hiszen Pintér szerint az országban rend van.
140714_nagykanizsabmw_02 140714_nagykanizsabmw_03 73320_601197_784x523SzRTI
Források: Vezess.hu – Lánglovagok

Humanitárius katasztrófa! – Szándékos népirtás Kelet-Ukrajnában

8_RIAN_02440135.HR.ru_1032 Jevgenyij Bijatov

- Népirtás Kelet-Ukrajnában - Az RT elemző filmje, magyar felirattal -

“Humanitárius katasztrófa. Kelet-Ukrajnában már nyíltan etnikai tisztogatás történik az amerikai kormány támogatásával. A túlélők éheznek, gabonatábláikat felégetik.”
“A menekülési utakat elvágták, nincs élelmiszer, gyógyszerellátás. Férfiakat darabolnak fel, nőket erőszakolnak meg. Porosenko félállatnak nevezi őket, akiket irtani kell, osztályozó táborokat állítanak fel, ahogy Hitler tette, ‘életterüket’ a kijevi katonáknak szánják. Nyári táborokban gyerekek kántálják: “akasszuk fel az oroszul beszélőket a fákra”…
With the permit of RT Channel – Magyar szöveg: Sevaster
SzRTI

Mire jó a történelemhamisítás?

Mottóink: „Az Igazság semmitől sem fél! – Csak attól, ha elhallgatják.” és „Minden kiderül, csak idő kérése”
Az igazságtalanság kimondása azokat sérti a legjobban, akik elkövették azt.
A címben felvetett kérdésre ez is lehet egy válasz, noha tudjuk, a történelmet a győztesek írják. (S nem a jók, vagy az igazságért harcolók)
Egy Voltaire-nek tulajdonított mondás alapján azt is tudjuk „ha tudni akarod, hogy kik uralkodnak rajtad, nézd meg kiket nem lehet bírálni” .
schmidt_mariaEnnyi bevezető után jöjjön a lényeg. Schmidt Mária száját ezúttal megint egy találó, megjegyzés hagyta el, azt találta mondani „A kárpótlás az áldozatoknak jár, nem az utódoknak.” Sőt tetézte azzal, hogy kár a holokauszt egyediségére hivatkozni folyton: „Az azokkal volt egyedi, akikkel megtörtént.” Ilyetén tehát senkinek sincsen joga elei szenvedéseit egyedinek tekintve azokból kultuszt varázsolnia, pláne gigaprofitot fialó bizniszre szert tennie belőlük.
Oda jutottunk – állította írásában Schmidt Mária –, hogy egyes csoportok örökölhető és előnyökre váltható kiváltságnak szeretnék tekinteni felmenőik tragikus sorsát, és az „áldozatiságot” ki akarják terjeszteni azokra a nemzedékekre is, amelyek semmiféle atrocitást nem szenvedtek el. Mindez – folytatta – súlyos következményeket von maga után. Ha az áldozati státusz örökölhetővé válik, akkor a „tettesség” is öröklődik.
Na most, ha a lényeget tekintjük Schmidt Mária megállapítása nem csak jogos, de még igaz is. Csak hogy az igazság kimondását – már persze attól függően, hogy ki mondja – így akár kifütyülhetőnek is tekinthetik az érintett haszonlesők. Végül is az ő zsebükből venné ki a meg nem érdemelt zsíros hasznocskát a történész asszony.
auswitz-birkenau_másfél_a_hatA történelemhamisítás nem csak a tények letagadása, ferdítése, hanem kitalálása, és terjesztése is lehet. Mely fölött szemet huny akinek a hasznára van. Mit csak szemet huny! Marketinggel, promóciókkal, fesztiválokkal népszerűsíti is. Sőt, akit nem tudott becsapni, azt még törvénnyel is próbálja kényszeríteni, ha teheti, be is börtönözi.
Lényeg, hogy a haszon fenntartható, növelhető legyen, és hetedíziglen csordogáljon, bármi áron!
odesszai_holokauszt_1Ráadásul holokauszt ma is zajlik, (pl. Gáza, Odessza, stb.) embereket égetnek el csakhogy most elevenen, és nem hogy kárpótlás, de igazságszolgáltatás sem jár nekik. Miért? Mert a pandúrból rabló lett.
Hát ilyen cionisták szép új világa.

odesszai_holokauszt_2Arató Péter

hírforrás: hunhir.info/nol.hu


Időm van, tejem van, miért ne szoptassak?


gabona_buzaÉrdekes hír látott napvilágot, melyet a HVG például „Krím gabonát exportál – Ukrajna kiakadt” címmel hozta le.
De miről is van szó?
Az anno az ukránoknak elajándékozott Krím egy igen meggyőző népszavazással eldöntötte, hogy vissza akar csatlakozni anyaországához, Oroszországhoz. Ezt jogában is állt megtenni, hiszen az önrendelkezés joga minden nép számára garantált (ELVILEG) a nemzetközi TÖRVÉNYek szerint. (Az persze más kérdés, hogy némely agresszor országok és szervezetek ezt saját érdekeik szerint akarják átértelmezni.)
Arról pedig egyetlen percig sem szabad megfelejtkezni, hogy a Krímet csak, mint AUTONÓM vagyis önrendelkező területet kapták meg az ukránok, s ezt az önrendelkezést tiszteletben is tartották még ők is, mindaddig míg meg nem történt Ukrajnában a zsidó oligarchák hatalomra jutása. Valamint az is tény, hogy oroszok sosem vonultak ki a területről, hanem ott katonai támaszpontot tartottak fenn, szintén törvényesen és szabályozott közös megállapodás szerint. A tények makacs dolgok, még akkor is, ha mostani trónbitorlók kapálóznak ellene, és azt próbálják most elhitetni – azzal aki ezt akarja elhinni -, hogy erre az ismét Oroszország szerves részét alkotó krímieknek nincs joguk.
Hogy is szólt a régi vicc? „Időm van, tejem van, miét ne szoptassak?”
Nos, a Krímnek van gabonája, van önállósága is, miért ne exportálhatna?
Mert ez nem tetszik a népirtó rezsimnek? Mert a haszon már nem a zsidó oligarchák zsebébe kerül? Hát persze, a haszon elmaradása sokkal inkább felbőszíti őket, hiszen minden gondolatuk, egész értékrendjük a pénzen a vagyonszerzésen alapul.
gabona2A hírre azt mondtuk a bevezetőben, hogy érdekes hír. Az érdekesség pedig egy részről abban áll, hogy a pénzsóvár oligarchákat a legérzékenyebb pontjukon kapták el, a pénzeszsákjuknál, ezért most visítoznak galíciai szokás szerint.
Más részről viszont, ez nem pusztán egy gazdasági hír, hanem gazdasági és politikai horogütés.
Mint a fenti hír is mutatja, a gonosz ellen nemcsak a fizikai fegyverekkel lehet felvenni a harcot. Sokan azt hitték, hogy „orosz anyácska cserbenhagyta gyermekeit”, vagyis hogy Oroszország, legfőképpen Putyin nem tesz semmit.
Ám akik ezt hitték az ilyen lépésekből tapasztalhatják, hogy azért a dolgok mégsem azok, aminek látszanak. Feltehetőleg Putyin sem egészen ok nélkül érdemelte ki minden oroszok megbecsülését és tiszteletét, annak ellenére, hogy maga sem szűkölködik éppen, hisz a világ leggazdagabb emberei közt ő maga is ott van. Valójában ez a gazdagság nem fáj az orosz népnek sem, hiszen vezetőjük befolyásos, tiszteletet parancsoló, és önmagát megvédeni képes birodalmat épít és tart meg, miközben még EMBER is marad.
Szász Gerda

A felvett kölcsön összeg + annak kamata jár a finanszírozó intézetnek semmi több.

Szinte biztos, hogy ősszel lesz elszámoltatás, amelynek végén a bankok fizetnek majd a korábbi ügyfeleknek, illetve csökkentik a még aktív hitelek törlesztőrészleteit. Akár a felvett összeg harmada is visszajárhat a devizában felvett autóhitelek után.
Download (5)
 
                Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Többéves hitegetés után úgy tűnik, jelentős és széles körű segítséget kapnak a devizahitelesek. A kormány elszámoltatást ígér és türelemre int, miután a Kúria kimondta, a bankok tisztességtelenül jártak el a devizahiteles ügyfeleikkel szemben – innen már nincs visszaút, és biztos, hogy fizetnek majd a bankok. A kérdés, mi után és mikor. Várhatóan még az őszi önkormányzati választások előtt, leghamarabb szeptemberre meglesz, kinek mennyi jár vissza már rendezett hiteléből, illetve milyen mértékben csökkennek a törlesztőrészletek a még aktív hiteleknél. Jelenleg minden ezzel kapcsolatos számítás csak kormányzati kommunikációra épülő erős sejtés.
Suzukit vettek BMW-áron
Ma a devizahitelesek nagyjából harmada problémás ügyfél, olyan, aki késedelemben van a törlesztésekkel. Ennél is többen lehetnek azok, akik bár kigazdálkodják a megemelkedett törlesztőket, a mozgásterük nagyon kicsi, az opciós szerződés lejártáig pedig autójuk értékesítésével sem próbálhatják meg csökkenteni vagy kifizetni tőketartozásukat. A gépjárműhitelesek aránya jelenleg nagyjából 7:3 a lakáshitelesekkel szemben. Jóval többen vannak tehát, akik autóra, esetleg motorra vettek fel hitelt, és nem ingatlanra. Az elmúlt hetekben a gépjárműhitelesekről kevesebb szó esett, pedig a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) szerint tavaly óta jelentősen nőtt a bajba jutottak száma.
A BHKE szerint a jónak tűnő konstrukciók tekintélyes része mostanra jutott el abba a stádiumba, hogy a gépjárművek jelenlegi értéke aránytalanul kicsi a fennálló hiteltartozáshoz képest. A törlesztők nem ritkán közel duplájukra emelkedtek, a járművek piaci értéke és a fennálló tartozás mértéke pedig távolról sem relevánsan követték egymást. Ezek azok a helyzetek, amikor az ügyfelek úgy fogalmaznak, „Suzukit vettek, de egy BMW árával tartoznak”.
Mennyi járhat vissza?

Árfolyamrés? Kamatemelés?

A devizahitelek kapcsán két kulcsfogalommal nem árt tisztában lenni, ha a visszafizetésről esik szó: árfolyamrés és a kamatemelés. Az árfolyamrés a bankok által folyósított hitelek és a törlesztőrészletek közti árfolyamkülönbséget jelenti. Ez a gyakorlatban akkor problémás, ha a hiteleket erős eladási árfolyamon folyósították bankok, míg a törlesztőrészleteket gyenge vételi árfolyamon számolták. Például ha valaki felvett egy svájci frankos hitelt 180 forint/svájci frank áron, akkor azt lehet, hogy 190 forintos árfolyamon törlesztette vele a bank, ezért a PSZÁF 2010-ben úgy döntött, a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamát kell használni a számításoknál. Az árfolyamrés a két kulcsadat közül a kisebb tétel, de az már biztosnak tűnik, hogy ez visszamenőleg teljes mértékben visszajár mindenkinek.
2008 végén meredeken emelkedni kezdtek a törlesztőrészletek, melynek egyik oka volt, hogy a forint nagyot zuhant a svájci frankkal szemben. Ez a devizahitelek esetén közismert kockázat, de az emelkedés mögött volt még egy érték, ez pedig a kamatemelés volt. Az Index.hu vonatkozó szájbarágója szerint a bankok látván, hogy nagyot nőtt az ország csődkockázata, és az ügyfeleik kockázata is, egészen keményen emeltek kamatot a korábban éppen az alacsony kamat miatt igazán vonzó devizahiteleknél. Várhatóan a kamatemelés után is visszajár valamennyi. Nem kizárt, hogy teljes mértékben kárpótolják az ügyfeleket az így kialakult különbözettel.
A penzcentrum.hu-n július 3-án megjelent egy cikk, és benne egy számítás, mely szerint a felvett hitelek akár harmada visszajárhat. Ők a kamatemeléssel és az árfolyamréssel kalkuláltak. Példaként egy 2007 júniusában felvett, kétmillió forintos és ötéves futamidejű, svájci frank alapú autóhitelt vettek. A jegybanki adatok alapján ebben az időszakban kétszer történt kamatemelés: 2008 közepén, majd 2009 közepén. A kamatok így kilenc százalék alól tizenhat százalék fölé emelkedtek, a törlesztőrészlet pedig 94 százalékkal nőtt, melyből a kamatemelés 24 százalékot tett ki. Emiatt a kétmilliós hitel a törlesztés végére 4 millió 779 ezer forintba került az ügyfélnek.
A Pénzcentrum szerint az ismert jegybanki adatok alapján, a konkrét példánál az árfolyamrésből 68 ezer, míg a kamatemelésből 601 ezer forint járna vissza. Megkérdeztük erről az MNB-t, ám szerintük ez csupán túlzó szélsőértéknek tekinthető. Véleményük szerint minden becslés erősen bizonytalan, mivel a hitelek átszámítására vonatkozó pontos módszertan meghatározására csak ősszel kerül sor.
Suzuki-Esztergom-2013-09-m%C3%A9retezett-1024x681
 
                  Fotó: MTI
Ráadásul sok egyéb tényező van. Az sem mindegy például, hogy a pénzintézetek meg tudják-e, illetve mekkora arányban tudják megvédeni a kamatemeléseket. További nehézség, hogy a gépjárműhitelezés nagyrészt pénzügyi vállalkozásokon keresztül zajlott, amelyeknél a banki adatokhoz képest lényegesen szűkebb információs halmaz áll rendelkezésre mind a kamatokról, mind az árfolyamemelésről. Bizonytalanságról beszél a BHKE is. A visszajáró összeg mértéke számukra sem egyértelmű a törvénytervezet alapján, ezért őszig ők sem akarnak merész latolgatásokba kezdeni.
Hogyan járhat vissza pénz?
Azok az ügyfelek, akik már visszafizették a hitelüket, valószínűleg egyben megkapják majd a megállapított összeget. A még életben lévő hitelek esetén várhatóan csökkenő törlesztőrészlettel számolhatnak majd az ügyfelek, míg a már kifizetett törlesztéseik után visszajáró összeget előreláthatólag a tőketartozásból vonnák le. Nagyon fontos, és egyelőre szintén megválaszoltan kérdés, hogy a már visszaszolgáltatott, kényszerértékesített gépjárművek utáni követelések, melyek jogi útra terelődtek, hogyan mentesülhetnének a jogtalannak tűnő fizetési kötelezettség alól a törvénytervezet értelmében – jegyzi meg a BHKE.
Hogy az őszre várt szabályozás hány évre visszamenőleg terjed majd ki, azt várhatóan az ötéves elévülési idő határozza meg. Ez azt jelentheti, hogy a 2009 előtt lejárt kölcsönök után nem jár vissza semmi. Az ennél korábbi devizahitelek törlesztési idejének java még a válság előttre esett, így az árfolyamrés és a kamatemelés mértéke itt amúgy sem volna számottevő.
Lesz kiút?
Szülessen bármilyen döntés ősszel, nem kérdés, sokan maradnak, akiknél a csökkentett hiteltörlesztő csak enyhít a szorításon, de nem hoz megoldást. Számukra továbbra sem látni kiutat. Az utóbbi időben egyre több panasz érkezik a BHKE-hez az ügyfelek részéről, hogy az opciós időszak lejártát követően egy-egy pénzintézet egyoldalúan zálogtárggyá minősíti a finanszírozott gépjárművet, ezzel teljesen ellehetetlenítve azokat, akik a megtakarításaikból és a gépjármú értékesítéséből befolyt összegből végtörleszteni, lezárni kívánnák szerződésüket.
A BHKE szerint a bajba jutott ügyfelek egy része számára szimpatikusabb megoldás lenne a tavaly elhangzott kormányzati terv, miszerint akik visszaadnák a gépjárművet a pénzintézetnek, mentesülhetnének a további terhek alól. Ha  veszteségek árán is, de sokaknak ez jelentene teljes megkönnyebbülést.


Máth Dávid