2014. július 15., kedd

Nem sikerültek a rajtaütések - Izrael tűzszünetet akar

Izrael az első szárazföldi beavatkozás vereségét követően sietve tűzszüneti ajánlatot mondatott egy közvetítő országgal, így átmenetileg megszűnik a Gázai-övezetben zajló népirtás. A fegyvernyugvást a közvetítőként működő Egyiptom javasolta, miután a Hamász visszaverte az izraeli különleges alakulatok egy rajtaütését, és sorozatos rakétacsapások érték a Dimona atomerőmű környékét. A jelentések szerint a Hamász vezetői elutasították a tűzszünetről szóló megállapodást, ami alátámasztja, hogy a tűzszünettel Izrael akar visszatáncolni a szárazföldi beavatkozás kudarca miatt. Egy izraeli védelmi vezető szerint a Gázai-övezet bombázása a Hamász állásait komolyan meggyengítette. A Hamasz katonai szárnya szerint azonban megakadályozták az izraeli különleges alakulatok rajtaütéseit.
Vasárnap reggel az izraeli haditengerészet kommandói partra szálltak a Gázai övezet északi részén, és igen hamar fegyveres harc bontakozott ki a Hamász alakulataival. A rohamosztag egy rakétaindító állást akart felszámolni, amiről korábban nagy hatótávolságú rakétákat indítottak el Tel-Aviv és Jeruzsálem irányába. A Hamász akkori jelentése szerint fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását. Az izraeli hadsereg a művelet kezdetét követően felszólította az észak-gázai települések lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat, mert napközben szárazföldi offenzívát indítanak az övezetbe. Azt követően a kiterjedt offenzíva hivatalosan nem indult meg, és elfogadták a kieszközölt tűzszünet javaslatot.
Izraeli légicsapás - lakott területen

http://www.hidfo.net/2014/07/15/nem-sikerultek-rajtautesek-izrael-tuzszunetet-akar


Izrael folytatja a Gázai övezet megsemmisítését

Mindössze hat órán át tartott a tűzszünet Izrael és a Hamasz közt, miután a Hamasz nem fogadta el az agresszor által a kezdeti kudarcok miatt követelt tűzszünetet. A Gázai övezetet irányító szervezet több mint 70 rakétát lőtt ki Tel Aviv felé a nap folyamán, így alig néhány óra szünet után az izraeli fél is folytatni kezdte a légitámadásokat.
A Hamász szóvivője, Szami Abu Zári azt nyilatkozta, hogy az izraeli miniszterelnök tűzszüneti nyilatkozata egy vicc, így tovább folytatják harcukat az izraeli elnyomás ellen és Palesztina felszabadításáért. Zári szerint az izraeliek támadásainak már több mint kétszáz áldozata van, a Gázai övezetben szervezett népirtás zajlik.
http://www.hidfo.net/2014/07/15/izrael-folytatja-gazai-ovezet-megsemmisiteset

Palesztin hírek
A Hamász katonai szárnya már tegnap elutasította az Egyiptomi tűzszüneti és a "békés" tárgyalási javaslatot ("...ez már nem a béketűrés kérdése" hangsúlyozta Szami Abu Zuri a Hámasz szóvivője, hozzátéve, hogy "a javaslat megvitatása után a Hamász úgy döntött, hogy elveti a kezdeményezést, és múlt éjjel sajnálattal tudatta is ezt Egyiptommal", majd így folytatatja "A Hamász létfontosságúnak tekinti a blokád enyhítését, ám értésre adta: nem hiszi, hogy Egyiptom jelenlegi irányítói tisztességes tárgyalási közvetítők lennének tekintettel arra, hogy tavaly olyan kormányt döntöttek meg, amely baráti viszonyban volt a Hamásszal." Utalva arra, hogy ajelenlegi regnáló egyiptomi hatalom USA-Izrael báb!) és folytatják rakéták kilövését izraeli területre. A zsidó állam pár órára leállította válaszcsapásait, de azután szintén folytatta a háborúskodást.

Izraeli hírek
Izrael három új Vaskupola rakéta elfogó egységet is telepít a lakott területek védelmére, és további nyolcezer tartalékos behívásáról döntött. Eddig hét Vaskupola egységet telepítettek a települések mellé, hogy a kilencedik napja tartó "Erős Szikla" hadművelet alatt a levegőben megsemmisítsék a Gázai övezetből Izraelre lőtt rakétákat. A Vaskupola mindegyik elfogórakéta-indító egysége mintegy százötven négyzetkilométeres terület védelmét képes ellátni. A gázai hadművelet okozta válság miatt megkezdték három újabb üteg üzembe helyezését. Az egész ország lefedéséhez az izraeli szakemberek szerint tizenhárom egységre lenne szükség, de minden egyes Vaskupola üteg előállítása mintegy ötven millió dollárba (tizenegy milliárd forint) kerül, és a költségvetési megszorítások miatt kétséges, lesz-e erre elég pénze a védelmi minisztériumnak.

http://jovonk.info/2014/07/16/haborus-tersegekbol-jelentjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése