2015. április 12., vasárnap

Világfórum a vízről – ‘Elegendő víz nélkül, nincs fenntartható fejlődés’

desert_glass

Csak egy példa arra, hogy a víz hiánya, mekkora konfliktusokat okozhat; A súlyos aszály Szíriában mintegy másfél millió embert kényszerített be a városokba, ami társadalmi robbanásba, végül polgárháborúba torkollott… Így a szíriai válság, már besorolható a “Vízháborúk” hosszú sora közé, – amelyek egyre súlyosabbak, s véresebbek lehetnek. – (SzRTI)

Áder János megnyitotta Dél-Koreában a 7. Víz Világfórumot

D_NOE20150412019
Tegu, – Dél-Korea, 2015. április 12. Áder János köztársasági elnök megnyitó beszédet mond a 7. Víz Világfórumon a dél-koreai Teguban 2015. április 12-én. Az államfő nemzetközi megállapodás megalkotására tett javaslatot a közös vízgyűjtő területek használatára. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Elegendő víz nélkül nincs fenntartható fejlődés” – mondta Áder János államfő vasárnap a dél-koreai Teguban, a 7. Víz Világfórumon elmondott nyitó beszédében, amelyben a többi közt részletes nemzetközi megállapodás megalkotására tett javaslatot a közös vízgyűjtő területek használatára.
A magyar köztársasági elnök a világ legjelentősebb vízügyi tanácskozásán felszólalva úgy ítélte meg: a helyi vagy regionális megoldások már nem elégségesek a vízügyi válságok és problémák kezelésére. Áder János ezért az ENSZ keretén belül született megoldásokat egy globális vízügyi szervezet felállításával tenné még hatékonyabbá.
Az államfő úgy fogalmazott, hogy “a Földet kibillentettük egyensúlyi állapotából”. Rámutatott arra is, hogy tíz év múlva csaknem kétmilliárd ember él majd vízhiányos területen, de az emberiség csaknem negyven százaléka már most is osztott vízgyűjtő területről szerzi be forrásait, közöttük sok helyen pedig már “elindult a marakodás”.
A Világgazdasági Fórum az idei jelentésében a világot fenyegető legnagyobb kockázatként a vízügyi válságot jelölte meg – emlékeztetett az államfő, aki a Föld számos pontjáról hozott példákat arra, hogy már most jelentős probléma a víz kezelése, akár aszályról, akár áradásról van szó.
Dél-Korea “mellbevágó” adatait idézve kijelentette: jobb helyet nehezen találhattak volna a világfórumnak, mint a hol szárazsággal, hol pedig jelentős esőzéssel küzdő országban. Szólt Szíriáról is, ahol az aszály űzött mintegy másfél millió embert a városokba, ami társadalmi robbanásba, végül polgárháborúba torkollott.
“Újabb és újabb figyelmeztetéseket kapunk a természettől, hogy ez így nem mehet tovább” – jelentette ki, hangsúlyozva a cselekvés fontosságát. Áder János szerint az emberiségnek nemcsak a probléma súlyosbodását kell elkerülnie, de “a részben általunk átalakított” helyzethez is meg kell tanulnia alkalmazkodni. Csak így kerülhetők el a vízszerzés érdekében folytatott háborúk, vagy az, hogy még több ember haljon meg szennyezett vizektől, hogy sok helyen elvesszen a jelenlegi élővilág.
Az államfő szólt Magyarországról is, amely – mint mondta – szintén érzi a klímaváltozás hatását. Elmondta: az ország hiába óvja a vízbázisait, ha a környezete nem teszi azt, ezért Magyarország két- és többoldalú megállapodásokkal igyekszik elkerülni a közös vízhasználatból adódó konfliktusokat a szomszédos országokkal.
***
A konferencián Pak Gun Hje dél-koreai elnök a többi közt arra mutatott rá, hogy országát jelentősen érinti a klímaváltozás, amely vízproblémákat is okoz. A kérdés kezelésére nemzetközi megoldásokat szorgalmazott, és a többi közt a tudomány és a technológia fejlődésének fontosságát hangsúlyozta.
Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke többekkel együtt azt hangsúlyozta, hogy hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legjelentősebb problémát az emberiség számára.
A konferencián felszólalt többek között Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes, de ismertette országa problémáit és megoldásait Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Etiópia elnöke és Marokkó miniszterelnöke is.
Dél-Koreában különösen fontos kérdés lett a környezetvédelem és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az ország ugyanis 1990 és 2005 között megkétszerezte emisszióját. Ez döntő részt amiatt történt, hogy lakossága az 1960-as évek óta megduplázódott, mintegy 50 millióra nőtt, miközben az egy főre jutó GDP-jét az ország 79 dollárról 33 ezerre növelte. A világ 13. legnagyobb gazdasága a károsanyag-kibocsátás terén is élen jár.
A klímaváltozás itt különösen érezteti hatását: Dél-Korea átlaghőmérséklete jóval a világátlag felett emelkedett, de folyamatosan nő a csapadék mennyisége is, száz év alatt 27 százalékkal. A legfontosabb feladat a vízminőség javítása, ezért a kormányzatnak a kilencvenes évek közepétől van programja a vízforrások kezelésére, megóvására, a bakteriológiailag is tiszta ivóvíz biztosítására.
***
A háromévente megrendezendő világfórum a vízzel kapcsolatos kérdések legnagyobb konferenciája. Az idei, Víz a jövőnk számára mottóval megrendezett tanácskozásra több mint százötven országból érkeztek jogalkotók, helyi vagy nagyobb területre rálátó döntéshozók. A konferencia április 17-éig tart.
A Víz Világfórumot szervező ernyőszervezet, a Víz Világtanács (WWC) 1996-ban jött létre, tagjai között tud professzionális technikai társaságokat, vállalatokat, bankokat, tudományos szervezeteket, valamint kormányzati és civil szervezeteket is. Csaknem háromszáz tagja között van a magyarországi Belügyminisztérium és a Fővárosi Vízművek is.
Áder Jánost a konferencia vasárnapi megnyitója után fogadja Synn Ilhi, a Keimyung Egyetem rektora, valamint Lee Jae Nyung, a tegui magyar-koreai baráti társaság elnöke.
Az államfő hétfőn megbeszélést folytat Benedito Bragával, a Víz Világtanács elnökével, Yvo de Boerrel, a fejlődő országokat segítő Global Green Growth Intézet (GGGI) főigazgatójával. Ezt követően Áder János tárgyal Thomas P. Bostick altábornaggyal, az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnökével, műszaki csapatainak parancsnokával.
Áder János kedden Pak Gun Hje dél-koreai köztársasági elnökkel találkozik, majd továbbutazik Mongóliába.
***
És alább egy élő példa arra, hogy a ‘Vízválság’ már a fejlett országokat is elérte:

Kezdődik a ‘Vízválság’ Amerikában is – Vízkorlátozást rendelt el Kalifornia kormányzója

California-water-drilling-boom
A súlyos aszály miatt vízkorlátozást rendelt el múlt szerdán Kalifornia kormányzója. Az állam történetében még nem volt példa hasonló intézkedésre.
A településeknek 25 százalékkal kell csökkenteniük a vízfelhasználásukat. A Jerry Brown kormányzó által elrendelt korlátozás a lakosságra, a vállalatokra, a farmerekre és más fogyasztókra egyaránt kiterjed. Az egyetemi városoknak, golfpályáknak, temetőknek és más parkos területeknek jelentősen korlátozniuk kell a fogyasztást.
Az önkormányzatoknak 465 hektáron a gyepet szárazságtűrő tereprendezéssel kell felváltaniuk, és kedvezményes programokat kell indítaniuk annak érdekében, hogy a fogyasztók a sok vizet fogyasztó berendezéseiket takarékosokkal váltsák fel. A központi sávelosztók öntözése tilos.
Brown szerint a történelmi szárazság példátlan lépéseket követel meg. A kormányzó azt követően döntött így, hogy a márciusi mérésekből kiderült: a Sierra Nevada hegység egyre fogyatkozó hótakarója mindössze 19 százaléka az évszak történelmi átlagának. A hegyekben lévő hó mennyisége jelentősen alatta marad az 1977-ben és 2014-ben mért 25 százalékos negatív rekordnak.
Minden jel arra mutat, hogy tartós vízhiány fenyegeti az USA eddig leggazdagabb és legfejlettebb államát. Erre utal az is, hogy a szárazságtűrő növények telepítésével készülnek föl az elkövetkező vízhiányos, – félsivagatos időkre.
És az iható édesvíz egyre fogy. Nemcsak Amerikában, hanem szerte a világon, így Európában is.
MTI – SzRTI

Brókerbotrány – A Buda-Cash károsultjai keddig adhatják be hitelezői igényeiket

Börtönbe a fehérgalléros bűnözőkkel
Börtönbe a fehérgalléros bűnözőkkel!
A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása során a hitelezői igények benyújtására április 14-éig, keddig van lehetőségük az ügyfeleknek, a kedden postára adott igénybejelentést még befogadja a felszámoló.
A brókercég felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. felszámoló biztosa végzi. A cég székhelye a közelmúltban megváltozott, de mind az új címre – 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. -, mind a régire – 1071 Budapest, Damjanich u. 11-15. – küldött igénybejelentések megérkeznek a felszámolóhoz, mivel a Magyar Postával kötött szerződés alapján a leveleket átirányítják az új székhely címére. Az igénybejelentés a Buda-Cash címére is feladható.
A hitelezői igények bejelentésére használható nyomtatványminta megtalálható a Buda-Cash Zrt. honlapján, ennek használata azonban nem kötelező.
Még egy határidőre kell figyelniük az ügyfeleknek: a követelések március 4-i egyenlegének egyeztetésére nyitva álló határidő április 24-én jár le.
Célszerű az ügyfeleknek a Befektető-védelmi Alaphoz (Beva) is benyújtani a kártalanítási kérelmüket. Erre 2015. március 27-től számítva egy éven keresztül van lehetőségük. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető a Beva honlapjáról is (www.bva.hu).
A Beva az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a Buda-Cash felszámolójától megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. A felszámoló az ügyfélköveteléseket egyezteti az ügyfelekkel, és felméri a meglévő és kiadható ügyfélvagyont. A PSFN pénteki tájékoztatása szerint azonban az egyeztetés még nem zárult le az érintett, mintegy 16 ezer ügyféllel. Az ügyben bűnügyi vizsgálat is folyik, és mivel a Buda-Cash vagyona bűnügyi zár alatt áll, azzal a felszámoló nem tud rendelkezni, így az ügyfélvagyon kiadása jelenleg nem lehetséges.
MTI- SzRTI

Az Európai Unió titkos tervet készít Görögország kizárására, avagy újabb ország az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez

Görögország
A The Times brit napilap szerint az Európai Unió titokban egy tervet készít elő Görögország kizárására vonatkozóan. A forrás szerint a finn pénzügyminisztérium Németországgal együttműködésben dolgozza ki az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, és várhatóan még idén tavasszal politikai döntés fog születni az egyelőre gazdasági alapú tervezetről. A finn szakértők azzal számolnak, hogy az euró túl fogja élni Görögország kizárását, amit az Európai Központi Bank reformjai tesznek lehetővé.
Görögország kizárása kezd egyre inkább elképzelhető forgatókönyvvé válni az Európai Unió számára, ami a közeljövőben egy perifériaállam kizárásával gyorsíthatja fel az integrációt. A közelmúltban Brüsszel felhatalmazta az EKB-t arra, hogy a tagállamok részvényeit és államkötvényeit vásárolhassa, az Európai Stabilitási Mechanizmus pedig lehetővé teszi, hogy a Brüsszel a tagállamokkal fizettesse ki mindezt. Görögország kizárása lehetővé teszi, hogy az eurozóna egy olyan mértékű piaci sokkot kapjon, ami lehetővé teszi az EKB számára, hogy a válsághelyzet miatt nyomott áron vásárolja fel a tagállamok stratégiai fontosságú részvényeit, ami egy senki által ki nem mondott, de európai méretű államosítást jelent. Ez a nevén nem nevezett államosítás jelentené az Európai Egyesült Államok felépítésének gazdasági alapját, ami mesterségesen előidézett válsághelyzettel, a tagállamok pénzén, az EKB részvényvásárlásain keresztül Brüsszel kezében központosítaná az európai gazdaságot.
Hazánk nemzetbiztonsági szempontból kiemelt kockázatként kell kezelje Brüsszel ezen törekvését, ami a magyar államiság tényleges felszámolásához vezet. Meg kell védeni a magyar részvényeket a várható válsághelyzet kockázataival szemben, ha nincs más megoldás, egyedülálló lépésként jogi akadályokat kell felállítani Magyarországon arra vonatkozóan, hogy az EKB magyar részvényeket vásárolhasson. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ténylegesen milyen magánszemélyek kezében vannak a magyarországi részvények, mert ez egy strukturális átrendeződés, és az ellenintézkedések lényege az kell legyen, hogy stratégiai fontosságú magyar részvény európai intézményi tulajdonba ne kerülhessen. Ha a kormány nem lép ezügyben, Magyarország elkerülhetetlenül belecsúszik az Európai Egyesült Államok megalapításába, ami végleg elzárja annak lehetőségét, hogy a magyar kormánynak befolyása lehessen a magyarországi gazdaságra.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Húsvéti tojások Donbasszban a’ la Valcman

voju
Korántsem a Feltámadásról-azaz a Húsvétról-szól Donbassz mára virradó éjszakája, és vélhetően a ma kezdődött háromnapos ünnep.

Pedig a valcmanisták igencsak húsvétiasra föstötték gránátjaikat…
Tegnap este a Donyeckhez közeli Grabar faluban lévő vegyiüzemet érte egy latortüzérségi találat. Halálos áldozatai szerencsére nincsenek a támadásnak, viszont a tűz olthatatlannak tűnik. Sűrű, mérgező, fekete füst árasztotta el a környéket.
Peszki elvesztésébe a valcmanista latrok nem nagyon akarnak belenyugodni. Már szinte senki sem foglalkozik a “senki földjén” szép lassan apró marcangokra szétlőtt egykori latorparancsnok tetemével. Egész éjszaka heves csata dúlt Peszki határában.
Oktyrjabszk bányaüzem területe-szintén közel Donyeckhez-heves martalóctüzérségi ostrom alatt állt mára virradóan.
Gorlovkát egész éjjel lőtte Dzserzsinszkből Nyalókakirály latortüzérsége.
Avgyejevka martalócai is kétfrontos harcot vívnak időnként. Ma éjjel történetesen nem a népköztársaságiakkal vívtak, hanem egymással. Ennek Donyeck volt a valódi haszonélvezője, és a donyecki reptér. A belháború oka ismeretlen.
Pervomajszk az éjszaka folyamán ismét ágyúzástól szenvedett. Pedig a korábbi ostromok kárainak és veszteségeinek sincs még meg a pontos listája. Sok pervomajszki lakost még mindig keresnek.

Jelenovkát és Dokucsajevszket viszont a valcmanista latortüzérség a legnagyobb egyetértésben bombázta. Volnovahában nagy a martalócegyetértés.
A Bahmutka-környéki területen, valamint Bolotennoje térségében mára virradóan komoly harcok dúltak.
Mariupol térségében Szopino falut lőtte a latortüzérség.
A mai nap folyamán maláj nyomozók érkeznek a tavaly nyáron lelőtt utasszállító repülőgép lezuhanásának területére. Szemlélődni akarnak-háromnegyed és elteltével.
Egykori valcmanista hordatagok-ma hadifoglyok-segítettek Húsvét közeledtével a martalóchad által megrongált templom “restaurálásában”.

A DNR központi tájékoztatási rodája szerint a népköztársasági erők továbbra is szigorúan tartják magukat a támadást tiltó parancshoz. A mára virradó éjszaka lezajlott összecsapásokban és latortüzérségi támadásokban Donbasszban három milicista esett el. A civil áldozatok száma nem ismert, mint ahogyan a fűbe harapott latrok egyedszáma sem!
gyétyihttps://balrad.wordpress.com/2015/04/12/husveti-tojasok-donbasszban-a-la-valcman/

"Gyere haza fiatal" program

Hol máshol, mint otthon?

kepfeltoltes.hu/150606/Desktop_2015-06-06-_17-35-40-758_www.kepfeltoltes.hu_.jpg



A "Gyere haza fiatal" program a külföldön élő magyar állampolgárokat kívánja megszólítani. Legfőbb célunk, hogy kivándorolt honfitársaink számára lehetőséget kínáljunk arra, hogy Magyarországon színvonalas munkát vállalhassanak, egzisztenciát teremthessenek. Alternatívát kínálunk a külföldi élettel szemben, segítő kezet nyújtunk a hazatéréshez. Rendkívül hasznosnak és előnyösnek tartjuk a külföldi munkavállalást, a nyelvtanulást, a tapasztalatszerzést. Szeretnénk, ha számotokra Magyarország egy versenyképes, állampolgárainak egzisztenciális biztonságot nyújtó ország lenne. Partnercégeinkkel elkötelezett hívei vagyunk a programnak, mert mi hiszünk abban, hogy megéri.
Megéri a szülőföldön tanulni, munkát vállalni, családot alapítani és otthont teremteni.



"Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon kell tartanunk, akik pedig elmentek, vissza kell hívnunk. Biztosítani kell számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét."
- Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke



A PROGRAM CÉLJA
Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok hazatérését, hazai foglalkoztatását elősegíteni hivatott programot indít 2015-ben.
A programban az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk a hazatérni kívánó magyar állampolgárok számára:

- Együttműködő partnercégeink bemutatása

- Együttműködő partnercégeink legfrissebb állásajánlatainak kínálása

- Lakhatási, Mobilitási, Munkahelykeresési támogatásaink megismertetése

- Hazai foglalkoztatási lehetőségek bemutatása

- Hazai vállalkozási lehetőségek bemutatása, segítségnyújtás vállalkozás indításához

- Információcsomag a hazatérési lehetőségekről

- Londoni és budapesti mentorálás

- Friss hírek

- Sikertörténetek

CÉLCSOPORT

Olyan felsőfokú végzettséggel, vagy piacképes/speciális szakmával rendelkező kivándorolt állampolgáraink számára szeretnénk itthon az egzisztencia teremtésében, hosszú távú berendezkedésben, karrierlehetőség biztosításában segítő kezet nyújtani, akik kamatoztatni tudják a külföldön szerzett tapasztalataikat, a felsőfokú oktatásban szerzett tudásukat, illetve gyakorlati nyelvtudásukat.

A célcsoport további jellemzői:

- munkavállalás céljából tartózkodik az Egyesült Királyság területén,

- az Egyesült Királyságban van bejelentett állása,

- rendelkezik Egyesült Királyságbeli egészségbiztosítási kártyával.

A PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA NKft.), mint a program megvalósítója, az együttműködő partnereivel karrierlehetőséget biztosít a programhoz csatlakozott személyek részére.


kepfeltoltes.hu/150606/Desktop_2015-06-06-_17-57-10-232_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Az együttműködő partnerek olyan, országosan ismert és elismert munkáltatók, akik fontosnak tartják, hogy a képzett munkaerő a magyar nemzetgazdaság keretin belül hasznosuljon.

Az OFA NKft. támogatásokat nyújt a programhoz csatlakozott személyek részére. A támogatási formákról, az igénybevétel feltételeiről és azok mértékéről a Támogatások menüpont alatt talál további információkat.

A PROGRAM HÁTTERE

A KSH által megvalósított SEEMIG projekt 355 ezer főre becsüli azon magyar állampolgárok számát, akik életvitelszerűen nem Magyarországon élnek, hanem külföldön dolgoznak. A migráns munkavállalók elsődleges célországai: Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.

A felmérés szerint hazánkfiai legnagyobb számban az Egyesült Királyság területére vándorolnak ki munkahelykeresés, karrierépítés, tanulmányok folytatása, vagy önmegvalósítás végett.

A társadalom és a gazdaság számára hasznos a külföldi tapasztalat, nyelvtudás megszerzése, valamint más munkakultúra megismerése, ugyanakkor káros, hogy a hazai közoktatásban, felsőoktatásban megszerzett szellemi tőkéjük, fizikai képességük, esetleg a már itthon megszerzett munkatapasztalatuk nem a magyar nemzetgazdaság számára hasznosul. Fontos, hogy biztonságos és kiszámítható környezetet teremtsünk a migráns munkavállalók számára ahhoz, hogy külföldi munkájukat feladják, és egy Magyarországon működő vállalkozásnál helyezkedjenek el. Olyan álláslehetőségeket kívánunk biztosítani a célcsoport részére, amely a végzettségüknek, képességeiknek megfelelő, és amelyre hosszútávon számíthatnak.Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gazdasági, szociális nehézségek miatt boldogulásokat
külföldön keresők számára olyan lehetőséget kínáljunk, melynek keretében szakmai képzettségükkel, tapasztalatukkal Magyarországon is érvényesülhessenek a munkaerő-piacon munkavállalóként, vagy képesek lennének önmaguk foglalkoztatását megoldani.


MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA

2015.01.01. - 2017.12.31.
kepfeltoltes.hu/150606/Desktop_2015-06-06-_17-23-03-777_www.kepfeltoltes.hu_.jpg







A hírek összeállítása

11081214_430016880495933_7364098630627088124_n