2016. szeptember 15., csütörtök

Jobboldali tüntetőkre támadtak a migránsok Németországban

Migránsok csoportja támadt rá mintegy száz tüntetőre a kelet-németországi Bautzenben; a rendőrségi beszámoló szerint a migránsok kezdték a konfliktust, majd az őket védeni próbáló rendőrökre is rátámadtak.
Az oda telepített migránsok és a helyiek összecsapásával végződött szerda este egy Bautzenben tartott tüntetés, ahol helyi jobboldali csoportok tüntettek a migránsok betelepítése ellen. A környéken tartózkodó rohamrendőrök a migránsok megsegítésére siettek, próbálták szétválasztani a két csoportot. A rendőrségi beszámoló szerint azonban a “menedékkérők” (a német sajtó így hivatkozik rájuk) kezdték a konfliktust; rátámadtak a bevándorlás leállítását követelő tüntetőkre, majd a tüntetőktől őket védeni próbáló rendőrökre is rátámadtak, botokkal, üvegekkel dobálták meg őket.
A rendőrségi beszámoló szerint mindkét oldalon paprikasprayt alkalmaztak, így sikerült leállítani az utcai harcokat és szétválasztani a két csoportot. Az összecsapás azzal végződött, hogy a migránsok visszavonultak a kormány által nekik adományozott otthonaikba, ahová a tüntetők végig követték őket. A beszámoló szerint a rendőrök később őrt álltak az őket megdobáló migránsok otthonánál, arra az esetre, ha később támadás áldozatává válnának.
Az utcai összecsapás után egy marokkói bevándorlót kellett kórházba vinni, akit a tüntetők által hajított féltégla talált fejbe. A rendőri beszámoló szerint egy helyi lakos is megsérült, akit a migránsok bántalmaztak.
Bautzenben azóta rendszeresen történnek utcai összecsapások, mióta a kormány lehetővé tette a migránsok letelepedését, és lakást ad nekik, emellett a megélhetésükről is segéllyel gondoskodik. Februárban egy hotelt gyújtottak fel a helyiek, amiről az a hír járta, hogy a kormány ott fogja elhelyezni a migránsokat. Az akkor készült felvételeken a helyiek vidámnak tűntek, gyakorlatilag utcai népünnepélyként zajlott a menekültközponttá alakítandó hotel leégetése.
http://www.hidfo.ru/2016/09/jobboldali-tuntetokre-tamadtak-a-migransok-nemetorszagban/

Harmincezer civil áldozata volt az ukrán válságnak

Közel tízezer ember veszítette életét Ukrajnában, miután a kormány erőszakos megdöntésével egy atlantista csoport jutott hatalomra Kijevben. Az ENSZ emberi jogi missziója több mint harmincezer áldozatról tud.
Az ENSZ emberi jogi megfigyelő missziója csütörtökön nyilvánosságra hozta az ukrán válság áldozataira vonatkozó adatokat. Fiona Frazer, a misszió vezetője a Kijevben tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy összesen 32071 civil áldozatról tudnak a konfliktus során, ebből 9640 civil halálos áldozat, 22431 pedig sérülés.
Ukrajnában azt követően kezdődött úgynevezett “terrorellenes művelet” az ország délkeleti régióiban, hogy a helyi lakosság nem fogadta el a puccsal hatalomra jutott új kormányt. A kijevi puccs 2014 februárjában történt, de az új országgyűlési választásokat csak októberben írták ki. Ebben az időszakban az új, demokratikus legitimitás nélküli kormány megkezdte az EU- és NATO-csatlakozás előkészítését, a puccsistákat el nem ismerő régiók pedig népszavazással döntöttek az elszakadásról és független országgyűlést választottak. A nyugati országok a népszavazás és független országgyűlési választás eredményeit nem ismerték el, a választás nélkül hatalomra jutott kijevi kormányt azonban elismerték.
Az ENSZ adatai szerint az azt követő két évben mintegy tízezer civil veszítette életét a fegyveres konfliktusban, melynek során Kijev újra ellenőrzés alá akarta vonni az elszakadó régiókat.
2015 februárjában a kijevi kormány és az elszakadó régiók képviselői Belorusszia fővárosában aláírtak egy egyezményt, amely rendelkezett a tűzszünetről, a nehézfegyverek frontvonalról való kivonásáról, valamint az alkotmányos reformról, melynek részeként sor kerülne Ukrajna decentralizálására és a teljes autonómia megadására a kérdéses régióknak. Az úgynevezett minszki egyezmény rendelkezett az országban tartózkodó külföldi fegyveres erők kivonásáról is. Erre azóta nem került sor, ehelyett a kijevi kormány új egyezményekkel lehetővé tette a NATO-haderő Ukrajnában állomásozását.


http://www.hidfo.ru/2016/09/harmincezer-civil-aldozata-volt-az-ukran-valsagnak/