Mihail Szaakasvili, Grúziából elmenekült atlantista vezető a liberálisok klasszikus megoldását alkalmazná a korrupció elleni harcban; azt a problémát, amit nem lehet kezelni, inkább legalizálni kell. A grúzból lett “ukrán” politikus szerint magasabb fizetést kell adni a politikusoknak, hogy emiatt kevesebbet lopjanak.
A nyugatos-liberális politikusok kedvelt érvelésének bizonyul az a “megoldásjavaslat”, miszerint, ha nem sikerül kezelni egy adott társadalmi problémát, az ellen inkább be kell szüntetni a harcot, és legalizálni kell. A kábítószerhasználat terjedése elleni kampányokra adott népszerű liberális ellenérv volt az a kicsavart logika, miszerint “hiába a tiltás, ha a társadalom nagy része illegális formában él vele”, ezért inkább legalizálni kell a kábítószereket, hogy ellenőrzött forrásból jussanak hozzá a szerhez. Szaakasvili ugyanehhez a logikai csavarhoz folyamodott, és kijelentette, hogy a politikusoknak több pénzt kell adni legálisan az adófizetők pénzéből, annak érdekében, hogy ne lopjanak. Szerinte az ukrán politikusoknak nem elegendő a fizetése ahhoz, hogy fedezze az általuk megszokott életforma költségeit, emiatt nagy mértékben növelni kell a képviselői fizetéseket, hogy így a politikusoknak kevesebb motivációja legyen a lopásra.
Szaakasvili az amerikaiak ügynökeként hosszú éveken át tekintélyes kifizetésekben részesült, grúziai bukását követően pedig Ukrajnában kezdte újra politikai pályafutását – ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy az ukrán politikusok az ő általa megszokott, amerikai viszonyokhoz képest kevés pénzből kell megéljenek. Szerinte felfoghatatlan, hogyan lehetséges, hogy ukrán politikusok 200-300 dollárnak megfelelő összegből élnek, miközben ő havi szinten 200,000 dollárt – mintegy 56 millió forint – kapott az Új Nemzetközi Vezetés Alapítvány alkalmazásában. A bukott grúziai politikust láthatóan nem foglalkoztatja, hogy az ukrán munkavállalók tekintélyes része ennek töredékéből, mintegy 2000 hrivnya (alig 24 ezer forint) bérből kell megéljen. Szerinte nem csökkenteni, hanem növelni kell a politikusok fizetését – és mindezt a korrupció elleni harc nevében.
Mihail Szaakasvili mint “nemzetközi vezető” grúz állampolgárként saját országában már megbukott (hatalommal való visszaélés és korrupciós ügyletek miatt indult ellene eljárás), ukrán pályafutását a kijevi puccs utáni évben kezdte. A legitim ukrán kormány eltávolítását követően a nyugati országok egy bábkormányt juttattak hatalomra Kijevben. Mivel nyugati egyetemekről hazaérkező frissdiplomások kiképzésére nem volt idő, a nyugatbarát kormányt idegen országokból importált politikusokkal töltötték fel. Ukrajnában amerikai pénzügyminisztert, litván gazdasági fejlesztési minisztert, grúzia egészségügyi minisztert neveztek ki. Szaakasvilit mint “nemzetközi vezetőt” szintén Grúziából importálták Odessza kormányzói posztjára. Amellett, hogy Ukrajnában a politikusok körében a magasabb fizetés ígéretével próbál népszerűvé válni, saját hazájában olyan módon számolná fel a korrupciót, hogy a bírói hatalmat amerikaiakkal töltené fel. Szaakasvili június 6-án a Rusztavi-2 TV-csatornának adott interjú során javasolta, hogy Grúziában oszlassák fel a Legfelsőbb Bíróságot, majd amerikai és brit bírákkal töltsék fel a bírói hatalmat.


http://www.hidfo.ru/2015/12/szaakasvili-feltalalta-a-korrupcio-elleni-harc-uj-formajat/