2015. július 12., vasárnap

Felvették Magyarországot a Csendes-óceáni Szövetségbe

Magyarország megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe, ami a kormány déli nyitás politikájának első jelentős latin-amerikai diplomáciai eredménye – tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap közleményben az MTI-vel.
A tárca áprilisban nyújtotta be hivatalos kérelmét, melyről az integrációs szervezet négy tagországának állam- és kormányfői döntöttek július elején Peruban.
A Csendes-óceáni Szövetséget “a szorosabb kereskedelemi koordináció és mélyebb integráció érdekében” a régió legnyitottabb gazdaságai hozták létre 2011 áprilisában. A szervezet világos és pragmatikus célokat követ, amelyek a gazdaság fejlesztését, a versenyképesség fokozását és az életszínvonal növelését szolgálják – áll a közleményben.
Magyarország a vízgazdálkodás, a kis- és közepes vállalatok támogatása, valamint – a Stipendium Hungaricum program keretében – az oktatás területén kapcsolódik be a közös munkába – tudatta a KKM.
A Csendes-óceáni Szövetség tagja Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru, számos más ország pedig megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában, köztük így már Magyarország is.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban a mexikóvárosi magyar kereskedőház ünnepélyes megnyitásakor jelentette be, hogy Magyarország megfigyelőként felvételét kérte a szövetségbe.
(MTI)
Bal-Rad komm: A 2011-ben alakult, és négy gazdasági óriásból álló szövetség (kettő közülük-Kolumbia és Mexikó kábítószer nagyhatalmak) “…világos és pragmatikus célokat követ…” – ezért aztán érdemes őket MEGFIGYELNÜNK! A Szövetség pedig bele is egyezett ebbe. Őrület! Semmi akadálya immár annak, hogy KÖZPÉNZEN akár mind a négy szövetségi tagállamot külön-külön is megfigyeljük. Jól kiépített megfigyelő bázisokról, magasan kvalifikált megfigyelőszemélyzettel. Kiváltképpen Kolumbiát és Mexikót. Ott nagyban gyártanak az USA-ban keresett holmit. Ráadásul mindkét országban remekül működik a kiskirályok rendszere, és az ellenkezők lecsitításának módszerei egészen példásak. Van mit megfigyelnünk hát! Meg elsajátítanunk!
Hatalmas diplomáciai siker ez nekünk! Akkora nagy, hogy vasárnap-két mise között-be is jelentették! Közleményben. Csak remélni tudjuk, hogy a közlemény olvastán izgalmi állapotba került magyarok milliói azért tudtak valamicskét aludni is.
Magyarország tényleg jobban teljesít! Íme rá a bizonyíték!

Donbasszban a “hétvégi üzemmód” dacára a “Sztálin-orgonák” játszották a főszerepet, ami eleddig nem igazán volt jellemző a hétvégeken.

Gorlovkát és Donyeck északnyugati peremkerületeit ugyanis már virradóan “Grad”-vetőgépekkel lőtte a valcmanista latortüzérség.

Gorlovkát emellett tarackokkal is bombázták.
De mára virradóan nem volt zavartalan a martalóctüzérség éjszakai műszakja. Orlovka, Avgyejevka, Tonyenkoje és Szvetlodarszk latorjait válasz-tűzcsapások érték.
Szkotovatajai lőszerraktárukat pedig rendesen elintézte a milicia tüzérsége.
Dolomitnojénál és Sirokaja Balka térségében tűzharc volt mára virradóan.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/12/szolnak-a-sztalin-orgonak-donbasszban/

Rakás trágyával tiltakoztak Brüsszel gazdaságpolitikája ellen

Magasabb felvásárlási árakat követelnek a francia gazdák, miután a tej felvásárlási ára olyan alacsonyra csökkent, hogy minden 100 euró értékesítésből a termelő mindössze 8 eurót kap.
Fiatal gazdák egy csoportja Orne megyében (Alsó-Normandia régió) vonult péntek délután a megyeszékhely polgármesteri hivatalához, hogy kikényszerítsék a felvásárlási árak növelését.
A csoport Alençon központjában kezdett békés tüntetést, majd miután több órán át hiába várakoztak arra, hogy a hivatalból kijöjjön valaki és tárgyaljon velük, a demonstráció résztvevői átvágták a láncokat, hogy benyomuljanak a hivatal területére. A jelen lévő kis létszámú rendőri erő a feléjük közeledő traktorok láttán kihátrált a kapu elől, így a tüntetők bevontattak egy rakás trágyát a hivatal épülete elé, és a polgármester ablaka alá borították azt.
tüntetés1
Mivel senki nem mert velük tárgyalni, a tüntetők zavartalanul bebetonozták a helyi kormányhivatal kapuját, majd egy újabb rakás trágyát borítottak a bejárat elé, és távoztak a helyszínről.
Az Európai Unió 2015 márciusában hozott végleges döntést arról, hogy eltörli a tejtermelésre kivetett kvótákat. Az intézkedésre amiatt került sor, mert az Oroszország vezetésével megalapított Eurázsiai Gazdasági Unió január 1-jével megkezdte működését, és az alapító tagállamok közt intenzív piaci verseny kezdődött a tejiparban kialakult országos monopóliumok közt. Az alapító tagállamok országos monopóliumai a gazdasági térség egybenyitása, majd az unió megalapításával életbe lépett új szabályozás miatt intenzív piaci versenybe keveredtek a közös gazdasági térség egészére vonatkozó monopólium megszerzéséért.
A belső gazdasági ellentét kialakulását követően az Európai Unió két hónapon belül eltörölte a tejkvótát, hogy fokozza a tejtermelést az Európai Unióban, és a kínálat fokozásával kiélezze a gazdasági érdekellentéteket az Eurázsiai Gazdasági Unió területén. Oroszország válaszul behozatali tilalmat vetett ki a tejtermékekre, a többlettermelés így az Európai Unió területén rekedt, és a hazai termelők mennek csődbe miatta.

http://hidfo.ru/2015/07/rakas-tragyaval-tiltakoztak-brusszel-gazdasagpolitikaja-ellen/

Lafontaine: vissza kell térni a nemzeti valuta használatához

Oskar Lafontaine  hidfo.ru
Oskar Lafontaine német politikus a Der Spiegel magazinnak adott interjú során felszólította az európai országokat, hogy lépjenek ki az eurozónából.
Lafontaine, a Szociáldemokrata Párt volt elnöke szerint az európai országok ki kellene lépjenek az eurozónából és vissza kell térjenek saját nemzeti valutáik használatához, mert
“az euró már halott, csak a vezető politikusok még törekszenek egy illúzió fenntartására, miszerint a közös pénznem összetarthatja az európai országokat.”
Lafontaine szerint a valutaunió megalapítása hiba volt, mert azt nem előzte meg egy közös gazdasági kormányzat létrehozása, így az euró visszaélések eszköze volt, és az Európai Unióba vetett bizalmat számolta fel, ellehetetlenítve a további politikai integrációt. A politikus szerint az euró létrehozása és a közös pénznem fenntartásához ragaszkodás hosszú távon nem a további integráció, sokkal inkább az Európai Unió széthullása irányába hat.
“Nem kellene illúziókat dédelgetnünk – az euró már összeomlott.”
Lafontaine kifejtette, hogy kezdetben az euró elősegíthette volna a gazdasági növekedést, ha létrejött volna egy közös gazdasági kormányzat. Mostanra azonban ez nem segít, mert Németországban és más nyugati országokban olyan méreteket öltött a munkanélküliség, hogy egy közös gazdasági kormányzat és az azzal járó átalakítások csak tovább súlyosbítanák a helyzetet, így a további integráció sem lehet az európai egység alapja.
A politikus elismerte, hogy a görög válságért nem a görögök a felelősek, hanem a más országok által Görögországra erőltetett gazdaságpolitika. Lafontaine szerint Görögország nem tud gazdasági növekedést elérni az euróval, emiatt vissza kellene térjen a drachma használatához, és újra saját gazdasági talapzatot kell építsen, ami a válságból kivezető egyetlen út.


http://hidfo.ru/2015/07/lafontaine-vissza-kell-terni-a-nemzeti-valuta-hasznalatahoz/