2015. április 9., csütörtök

Washington vesztesen került ki az olajárak leütéséből

Oil rig
Márciusban 238-al csökkent az aktív olaj- és gázfinomítók száma az Egyesült Államok területén februárhoz képest, és 693-mal a tavaly márciusi adathoz képest. Mostanra összesen 1110 létesítmény aktív, vagyis az amerikai gáz- és olajfinomítók több mint harmadát leállították az utóbbi egy év alacsony árai miatt. Kanada területén, márciusban 167 létesítmény működtetését függesztették fel, ezzel a létesítmények közel fele leállt, szintén az alacsony árak és gazdaságtalan működés miatt. Ezzel egy időben az Észak-Amerikán kívül eső területeken összesen csak 24-el csökkent az aktív olaj- és gázfinomítók száma, vagyis elsősorban az Egyesült Államok számára okozott veszteségeket az olajárak mesterséges leütése.
Barack Obama amerikai elnök 2014 tavaszán, a kijevi atlantista puccsot követő orosz felkelések kirobbanása után látogatott Szaúd-Arábiába, ahol a szaúdi uralkodóval megállapodott az olajárak mesterséges leütéséről. Ennek célja az lett volna, hogy az orosz költségvetést megfosszák a szénhidrogén-bevételektől és így rákényszerítsék a nyugati országok által követelt politikai változtatások meghozatalára, többek között a szociális kiadások csökkentésére.
2014 végére az amerikai olajkutakat elkezdték leállítani, mert a nyugati olajvállalatok nem bírták az alacsony árakat, és nem voltak hajlandók politikai célok miatt komoly veszteségeket elkönyvelni. A szaúdi uralkodó időközben elhunyt, és az új uralkodó, Szálmán már nem működik együtt az amerikaiakkal az olajár leütésében. Szaúd-Arábiában a vezetőváltással járó külpolitikai következmények miatt az ISIS megkezdte működését a szaúdi határon, Németország pedig beszüntette az országba irányuló fegyverexportot. A Báb el-Mandeb szoros körül kialakult helyzet (jemeni konfliktus) ugyan felhajtotta az olaj árát, a fenti adatok mutatják, hogy Washington az orosz költségvetés átszabása ellenére is vesztesen került ki ebből a műveletből. Európában az utóbbi egy hónapban csak kettővel csökkent az aktív olajfinomítók száma, az árzuhanás főként az amerikai olajvállalatokat érintette.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Olajat találtak London külvárosában

A The Guardian brit napilap szerint a UKOG (brit olajvállalat) kutatócége olajat talált Londonban, közvetlen a Gatwick Repülőtér mellett. Ráadásul hatalmas olajkészletről van szó, aminek kitermelése jelentős bevételt jelenthet a brit költségvetés számára is. Összehasonlításként: Szaúd-Arábia bizonyított tartalékai mintegy 260 milliárd hordónyi mennyiségre becsülhetőek, a Londonban fellelt tartalékot pedig 100 milliárd hordónyira becsülik. Ugyanakkor a vállalat közlése szerint ennek egyelőre csak 3-15%–át tudnák kitermelni, a tartalék nagy része technológiai fejlesztéseket igényelne. A bejelentés szerint azonban ez nemzetstratégiai jelentőségű, és a legjelentősebb felfedezésük az elmúlt 30 év távlatában.
Brit olaj London

https://hidfo2015.wordpress.com/

Donbassz: minden készen áll a folytatáshoz

ball
Minden jel arra utal Donbasszban, hogy Nyalókakirály latorhada a készülődés végéhez közeledik.
Mariupolból arról kaptunk hírt, hogy megkezdődött a város repölőterének a navigációs és távközlési rendszerének a vad iramú leszerelése.
Marinyka és Kurahovo között újabb és újabb blokkposztokat létesítenek Valcman pribékjei, aki ráadásul éheznek. Néhány-a környéken járt autós-Donyeckben arról számolt be, hogy ennivaló után kutakodnak a valcmanisták az autókban.
Ma reggel heves összecsapások robbantak ki a megszálló valcmanisták és a népköztársasági milicisták között Novoalekszandrovkánál.
Gorlovkát kora délelőtt ismét majd fél órán keresztül ágyúzta Dzserzsinszkből a latortüzérség. Ugyancsak ebből az irányból érte tűzcsapás Szpartakot is. (Szpartakban már lassan egy hónapja senki helybéli nem tartózkodik.)
A donyecki repülőtér romjai egész éjszaka és ma délelőtt is folyamatos tüzérségi tűz alatt állnak.
Peszkiben az “élet a megszokott mederben” zajlik. Meg az aknavetőzés ezerrel.
A kijevi junta uralma alatt lévő Marjevkában és Krasznogorkában a DNR hírszerzése szerint a megszállók elkezdték a polgári lakosság elüldözését. Értékeiket elzabrálják, házaikbólm kiüldözik a lakókat.
A kijevi junta 79. dandárja Kurahovoból ma reggelre megérkezett Dzserzsinszkbe.
Debalcevoban ma reggel egy diverzánsbanda három egyedével végzett a milicia. Éppen akciózni akartak a vasútállomáson.
Opitnoje, Bolotenoe, és Szizoje környékén tovább tartanak a tegnap kezdődött összecsapások.
Nyikolajevka és Pionyerszk népköztársasági állásait aknavetőkkel lövi a bérgyilkoshorda
A bahmutkai szakaszon ma reggel ismét leolvadt két latorpáncélos. Megsebesült viszont négy népfelkelő is.
A híres-hírhedt 31. blokkposztnál-állítások szerint-lengyel tankok bukkantak fel. Erre abból következtetnek, hogy az ortodox oroszok és ukránok körében ismeretlen vallási kegytárgyat (olvasót) találtak, kereszttel.

Az alábbi videot tavaly nyáron, a Szlavjanszk-környéki harcok során készítette egy martalóc a mobiltelefonjával. A felvétel most került nyilvánosságra. A martalócok vedelik az alkoholt, mert az a “háború része” és lövik Szlavjanszkot.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/09/donbassz-minden-keszen-all-a-folytatashoz/

A DNR ma délutáni helyzetjelentéséből bárkinek az a képzete támadhat, hogy a donbasszi háború következő részének az elindításához a kezek már a startgomb környékén matatnak.
(Опытное)Opitnoje, (Пески)Peszki, (Новомарково)Novomarkovo, (Атремовск)Artyemovszk, (Верхнеторецкое)Verhnyetrojeckoje, Новотроицкое)Novotroickoje, (Константиновка)Konsztantyinovka, (Волноваха)Volnovaha, (Роты)Roti, (Богдановка)Bogdanovka, (Ольгинка)Olginyka, (Максимильяновка)Makszimiljanovka, (Долина)Dolina, (Первомайское)Pervomajszkoje, (Дзержинск)Dzserzsinszk, és (Карловка)Karlovka térségei szinte egybefüggő martalóctábor immár.
Legalább ötvenezer pribék, több ezer löveg és aknavető, tankok és önjáró lövegek százai vannak felsorakoztatva a Pufferzóna közvetlen határán, nem egy helyütt pedig mélyen benyomulva a zóna tiltott területére.
Az EBESZ egyfolytában aggódik, a népköztársaságiak csendben szemlélődnek. Ők a május 9-i donyecki Győzelem Napja Parádéra készülnek, és KÉRTEK hozzájárulást az EBESZ-től, korabeli fegyverek felvonulásának engedélyezéséhez. Már le is adták a listát az ellenőrző csoportnak.
A Bal-Rad véleménye szerint ha lesz Donyeckben parádé, akkor az nagyon fog hasonlítani a korabeli moszkvai NOSZF parádéra. Amikoris a díszelgő csapatok egyből a frontra indultak tovább! És Berlinig meg sem álltak!
Donyeck nyugati részein ma elég heves összecsapások törtek ki. A “Petrovszkij” kerületben és a Peszkiben dúló csaták összeértek. A jelentések szerint három milicista elesett, öt megsebesült. Öt civil is megsebesült a donyecki “Metro”-kerületben, a latortüzérség támadásaiban.
A repülőteret már nem is kellene tán’ említeni.
Szintén csata bontakozott ki a Panfilovka bányaüzem környékén.
Gorlovka ma is a latortüzérség célkeresztjében volt reggeltől késő délutánig.
A luhanszki frontszakasz is éledezik.
Bolotenoje környékén a valcmanisták tankokkal és egyéb lánctalpas páncélozott készségekkel próbálkoztak, de szerencséjükre nem tömeges mértékben. Így-dacára hogy teljesen megsemmisítette a nyughatatlan hordát a milicia-csak három tank, és három páncélozott egyéb holmi vált ócskavassá.
Bahmutkánál és Nyikolajevkánál is rendkívül feszült a helyzet.

Összességében viszont Újoroszország fegyveres erőiről elmondható, hogy építgetik az erődítményeket, gyakorlatozgatnak, és türelmesen várakoznak.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/09/donbassz-ma-28/

Hatszorosát kapja a főnök, mint egy mentős

Magyarország — Lift híján sokszor a szűk lépcsőfordulókban cipelik le a magatehetetlen és túlsúlyos betegeket, 12 órás műszakokban futnak versenyt az idővel, ebédszüneteket hagynak ki, mert mindenkihez oda kellene érniük időben – miközben a vonuló mentők megalázóan alacsony fizetésekért döntenek emberéletekről és hajtják agyon magukat, vezetőik sokkal szebb summát tesznek zsebre.
mnt
Mint megírtuk, a mentők közül az évtizedek óta dolgozó mentőorvosok keresnek a legtöbbet, a nettó fizetésük nem éri el a 250 ezer forintot. Egy gépkocsivezető, mentőápoló vagy kezdő orvos pedig alig 130 ezret havonta.
A Blikk közérdekű adatigénylés keretében kikérte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetőinek és főbb munkatársai­nak fizetését. Amíg az egyik fővárosi mentőállomáson dolgozó mentőápolónak többek között az elmaradt pótlékok miatt áprilisban 95 ezer forintból kell majd megélnie, dr. Burány Béla megbízott főigazgató bruttó 1 296 300 forintból – ez nettó 849 080 forint – „gazdálkodhat”.
– Előző hónapban még alacsonyabb volt a fizetésem, pedig abba elvileg már a különböző pótlékokat is belekalkulálták – mondta el a Blikknek az egyik mentő, aki 196 órát dolgozott fizetéséért, vagyis 485 forintos órabérért mentette az életeket élesben, egy hónap alatt nettó 95 060 forintot keresve ezzel.
Havi bruttó 900 000 forintért (nettó 589 500 forint) kezeli többek között a mentőszolgálat pénzügyeit dr. Sepsey György gazdasági igazgató, és hasonlóan mutatós összegért dolgozik a mentők operatív igazgatója is: dr. Czirner József havi bruttó 800 000 forintért (nettó 524 000 forint) felel többek között a mentési és mentésirányítási tevékenységekért, a kórházak sürgősségi osztályaival való együttműködésért, és felügyeli a háziorvosi ügyeleteket.
Jó pénzért áll kamera elé a mentők szóvivője: Győrfi Pál havonta 617 700 forintért (nettó 404 595 forint) számol be többek között a sérültek állapotáról, ami mellé bruttó 20 000 forintos vezetői pótlékot is kap.
Információink szerint a vezetőknek céges autó és benzinkártya is jár.
A vezetők bruttó bére
Projektigazgató: 849 100 Ft
Orvosigazgató: 810 700 Ft
Stratégiai és HR igazgató: 808 500 Ft
Főigazgatói kabinetvezető: 500 000 Ft Belső ellenőrzési osztályvezető: 434 600 Ft
A fizetések mellé bruttó 20 ezer Ft vezetői pótlék jár
(Blikk)

ENVIENTA – Ekolúció folyamatban

Önellátó háztartások. Erre van szükség. Pontosan ezen gondolkoztam én is mostanában, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni.

Forradalmi ötlettel álltak elő magyar civilek, mellyel újradefiniálhatjuk társadalmi és gazdasági berendezkedésünket. Az ENVIENTA projekt olyan alternatívát kínál, mellyel mindenki megépítheti megfelelően szigetelt otthonát és biztosíthatja a fenntartáshoz szükséges energiát. Emellett előállíthatja használati tárgyait és megtermelheti szükséges élelmiszereit. A projekt egy olyan európai pályázaton vesz részt, mely pénzbeli és mentori támogatást nyújt újító kezdeményezések számára.
envientaA kezdeményezésről oldalunknak az ENVIENTA ötletgazdái: Habó Péter, Kiss Gábor és Váraljay Gabriel árultak el részleteket.
Az ENVIENTA projekt nyílt forráskódú modell, terveit szabadon, ingyen lehet letölteni és felhasználni a későbbiekben. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Habó Péter: A fentieket szó szerint érdemes venni. Szeretnénk felépíteni és üzemeltetni egy olyan fejlesztői és mentoring központot, amely felvállalja új, az átlagos háztartásban alkalmazott, környezettudatos technológiák kifejlesztését, már meglévő open source fejlesztések alkalmazását és gyakorlatba ültetését, ezek folyamatos szakmai felülvizsgálatát és publikálását a közösség irányába.
Az open source, a nyílt forráskódú együttműködés viszonylag új fogalom. A szemléletmód mely konkrét gyakorlati alkalmazását tűztétek ki célul?
Váraljay Gabriel: A projektünk deklarált célja, hogy bebizonyítsuk, korunk embere:
  • hogyan tud olcsóbban önerőből kényelmes és modern lakhelyhez jutni,
  • hogyan tud mindennapi használati tárgyakat létrehozni úgy, hogy ne kelljen azt a boltban megvásárolnia,
  • hogyan juthat úgy élelemhez, hogy mindezt a saját lakóhelyén hozza létre,
  • hogyan juthat úgy tiszta vízhez, hogy közben keveset pazarol el,
  • hogyan termelhet úgy energiát, hogy azt ne kelljen vásárolnia.
03_envientaMilyen kutatások előzték meg jelenlegi tevékenységeteket, illetve mennyire életszerű az általatok javasolt modell?
Kiss Gábor: A projekt tulajdonképpen kutatás is, melyet szándékunkban áll dokumentálni és elétek tárni. A mintamodell felépítése és üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel – különös tekintettel a költségekre – hogy ezt követően mások is bátran vághassanak bele hasonló fejlesztésekbe. Ez történhet helyi összefogást követően közösségi finanszírozásban, vagy EU-s támogatásból Magyarországon is. A projekt alapötlete egyébként nem új, van mire építkeznünk: néhány évvel ezelőtt indult hódító útjára az Open Source Ecology modell az USA-ból, ami tulajdonképpen a Nyílt Forráskódú Gazdaság megvalósítása. Erről bővebben és a leghitelesebb módon, többek közt a Magyarországon kevéssé ismert, ám világhírű közgazdász, Jeremy Rifkin nemrég megjelent bestsellerében olvashatnak az érdeklődők, melynek címe: Zero Marginal Cost. Művei lényegében a megosztás alapú, fenntartható társadalom és gazdaság képét vetítik előre az elkövetkezendő évtizedben, ahol a termelés és előállítás költsége – ezzel együtt pedig az elérhető profit – együttesen közelítik meg a zéró értéket.
Váraljay Gabriel: Ezen kívül érdekes az is, hogy zajlik valami a háttérben, mert nemrég Svédországban jártam és teljesen véletlenül egy olyan fiatalemberrel sikerült beszélnem, aki egy hasonló csoport tagja mint a miénk, csak ők még nem tartanak ilyen közel a megvalósításhoz mint mi. Érezhető, hogy a világban történik valami és számomra az ilyen találkozások, szinkronicitások megerősítéseket jelentenek, hogy jó irányba haladunk az ENVIENTA kapcsán. Érdekesen hangzik.
05_envientaMagyarországot hoztátok szóba, ennek kapcsán mik a kilátások arra, hogy hasonló projektek hazánkban is megvalósuljanak?
Habó Péter: Ezzel kapcsolatosan valóban több hazai és külföldi önkormányzat fejezte ki abbéli szándékát, hogy szeretné az ENVIENTA modellt meghonosítani, hiszen alternatívát nyújthat az önmegvalósítás reményében inkább a városokba áramló, ott azonban munka hiányában önfenntartásra képtelenné váló fiatalságnak. Nemcsak a vidéki falvak újra benépesítéséről lehet azonban szó, hanem városi lakóközösségek számára létrehozott beltéri gazdálkodói közösségekről, az intelligens és energiatakarékos otthonok olcsó átalakításáról, illetve a megújuló energiák használatát fontolgató lakóközösségek szakmai támogatásáról. Szeretnénk további ötleteket adni bárki számára aki felismerte, hogy a jövőben a közösségi összefogások adják a gazdaság és a társadalom alapját. A projekt- és erőforrás-alapú társadalom résztvevői figyelembe veszik a környezeti adottságokat, a benne élők alapvető igényeit és a szabad megosztást.
Térjünk vissza a konkrét projektre. Milyen típusú közösségi együttműködésre számítotok és hol tervezitek felépíteni az ENVIENTA főhadiszállását?
Kiss Gábor: Központunkat 90%-ban önfenntartóra terveztük, egy olyan környezetben (Kanáriszigetek), ahol egyrészt évek óta élünk és ahol mind az időjárás, mind pedig a helyi törvényi szabályozás nagyban elősegíti a megújuló erőforrásokra való teljes áttérést. A szomszédos El Hierro szigete néhány hónappal ezelőtt állt át például 100%-ig önfenntartásra. Az ENVIENTA Gran Canaria vadregényes hegyei közt épül és tulajdonképpen nagy örömmel fogadták a helyiek az elképzelést, hiszen azonnal meglátták benne a villamos energia, mint erőforrás-megosztásban rejlő potenciált. Így sikerült például szert tenni építési területre, nagyban csökkentve ezáltal a várható költségeket. De ide tartozik még példaként említve az elektromos autó töltőállomás fenntartása, mely a környékbeliek és a turisták számára is ingyenesen biztosítja gépjárműveik gyors-töltését.
06_envientaWeboldalatokat böngészve az derül ki többek közt, hogy az oktatási tevékenység is kiemelt szerepet kap az ENVIENTA projektben. Mesélnétek erről?
Habó Péter: Az open source modell alapja a tapasztalatok és műszaki tervek ingyenes megosztása. Ami ezen felül újdonság, hogy egy következő lépcsőben nemcsak a fejlesztőközpont készülhet el, hanem – az elmúlt időszakban lefektetett pontos tervek alapján – azon lakóhelyek is, melyek az ide látogató érdeklődőket fogadják. Egy dolog az interneten olvasni valamiről és letölteni a hozzá tartozó műszaki terveket, azok alkalmazása már egész más kérdés. Így a látogatóknak lehetősége nyílik pár napos itt tartózkodásuk alatt egy intenzív elméleti és gyakorlati képzésben részt venni, majd pedig az ott elhangzottakat megtekinteni a helyszínen, működés közben.
Említenétek néhány példát?
Váraljay Gabriel: Mivel az ENVIENTA alapjaiban véve a fenntarthatóság megteremtését tűzte ki célul, így az oktatás részét képezi az újrahasznosítás, a megújuló energiák használata, az energiatakarékos vízfelhasználás, az intelligens otthontervezés, a lassan slágernek számító 3D modellezés és nyomtatás alapismeretek, az élelmiszerek előállításához kapcsolódóan az általunk tervezett aero- és hidropóniás rendszerek építése, üzemeltetése.
Kiss Gábor: A lista hosszú és a tematika is folyamatosan bővül, hiszen az említetteken kívül minden olyan technológiai újítást figyelemmel követünk, melyek nagy része manapság még nem is érhető el kereskedelmi forgalomban, azonban közösségi finanszírozást követően, illetve az open source modellt alapul véve nagyon hamar elterjedhetnek. Így tehát nyitottak vagyunk többek közt a nanotechnológiai, robotikai fejlesztések gyakorlatba ültetésére is, melyek mind megkönnyíthetik a jövő generációk hétköznapjait.
08_envientaHosszú távon milyen eredményekkel lennétek elégedettek?
Habó Péter: Az önfenntartás, az off-grid (hálózaton kívüli) megoldások földrajzi helyzettől függően más és más technológiákat igényelnek, így az ENVIENTA távlati célja az open source modell kiterjesztése, amikor is további vállalkozó kedvű csoportokkal megosztva a megszerzett tapasztalatokat, az általuk megvalósítandó célt segítünk elérni a világ más részein, szakértők bevonásával az adott környezethez igazítva. Logikus, hogy minél több ilyen központ épül, az ezek közti folyamatos kommunikáció és a felgyülemlett tapasztalatok lerövidítik újabb és újabb központok építését, majd egy szép napon megérkezhetünk egy valóban fenntartható világba. Itt ugyan nem tartunk, de szeretnénk az első lépést megtenni.
Nem kerülhető meg a kérdés, miből szeretnétek finanszírozni terveiteket?
Váraljay Gabriel: Projektünk egy olyan európai pályázaton vesz részt, mely pénzbeli és mentori támogatást nyújt újító kezdeményezések számára. Az Advocate-Europe nevű, több szervezetet magába foglaló intézmény 50.000 euró támogatásban és további elméleti képzésben részesíti a legjobb 12 pályázatot. Pályázati feltétel a non-profit tevékenység, aminek mi maximálisan megfelelünk, amennyiben az ENVIENTA az önfenntartásra törekszik. A kihívásnak eleget szeretnénk tenni, kezdésnek pedig úgy véljük az elnyerhető támogatási összeg is megfelel. Második lépcsőben azonban már nemzetközi fronton mérettetjük meg magunkat, online közösségi finanszírozásra számítunk.
Habó Péter: Részesei lehettek azonban Ti is annak, hogy elindulhasson kezdeményezésünk, ami nagyszerű fejlődést hozhat mind közösségi, mind egyéni szinteken. Nem pénzt kérünk, viszont az olvasók szavazataira is szükségünk lehet ahhoz, hogy projektünk bekerülhessen a pályázat legjobbjai közé. Ehhez regisztrálni kell az alább linkelt honlapon, majd pedig a „Support” gomb megnyomásával adhatod le a szükséges szavazatot.
Köszönjük szépen támogatásotokat.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/oenellatas/3579-envienta--ekolucio-folyamatban