2017. április 28., péntek

Hivatalos: Törökország nemsokára megveheti az Sz-400 rakétavédelmi rendszert

Az Oroszország által gyártott Sz-400 légvédelmi rendszerek Törökországnak eladása is részét képezheti a Vlagyimir Putyin orosz államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök közti tárgyalásoknak, amit május 3-án, Szocsiban tartanak – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
A szóvivőt arról kérdezték az újságírók, lehetséges-e, hogy az Sz-400 eladásáról is tárgyalni fognak a török elnökkel, mire Peszkov azt felelte, elképzelhető, hogy erről is szó lesz a tárgyaláson.
A múlt hét folyamán a török védelmi miniszter, Fikri Isik már arról beszélt, hogy Oroszország és Törökország közel áll a végső megállapodáshoz, nemsokára döntés születhet az Sz-400 törökországi értékesítéséről, de ez egyelőre nem jelenti, hogy napokon belül aláírják az ezzel kapcsolatos egyezményt.
A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Isik azt mondta, Törökország azért fordult Moszkvához ezzel a kéréssel, mert a NATO-tagállamok “nem tudtak olyan alternatívát nyújtani, ami anyagilag megérte volna Törökországnak”.
Törökország korábban Kínával is tárgyalásokat folytatott az FD-2000 (HQ-9) légvédelmi rendszer megvásárlásáról, de 2015-ben felmondta az egyezményt, mert a kínaiak az eladott hardverrel együtt nem akarták volna a technológiát is átadni.
A török és az orosz kormány tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy elkezdett hivatalos tárgyalásokat folytatni az Sz-400 eladásával kapcsolatban. Korábban Törökország a NATO-tagállamok fegyvereire alapozta védelmét, főként az Egyesült Államokból és Németországból érkező légvédelmi rendszerek védték Törökország határait.
A szíriai konfliktus során azonban egyértelművé vált a Patriot rendszerek megbízhatatlansága, amikor ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Törökországban állomásozó Patriotok felett, és ennek eredményeként számos nemkívánt rakétaindítás történt. Az incidens során egyértelművé vált, hogy a NATO nem tudja ellenőrzés alatt tartani a saját fegyvereit. A török védelmi miniszter később kijelentette; amennyiben megvásárolják az Sz-400-at, ezeket a fegyvereket már nem fogják integrálni a NATO közös rakétavédelmi rendszerébe.

http://www.hidfo.ru/2017/04/hivatalos-torokorszag-nemsokara-megveheti-az-sz-400-raketavedelmi-rendszert/

Káin bélyege: amerikai és európai vezetés kell a Balkánon

John McCain amerikai szenátor azt állítja, hogy a Balkán-félszigeten olyan helyzet van, ami „amerikai és európai vezetésért kiált”, mert a régóta húzódó konfliktusok az eszkalálódás jeleit mutatják.
Az Egyesült Államok és Európa mélyebben érintetté kell váljon a balkáni konfliktusokban, hogy megelőzze a térségben a helyzet tovább romlását – mondta McCain a Politico magazinnak nyilatkozva. McCain az interjú során kijelentette, hogy ha nem az USA diktálja a politikát egy országnak, akkor ott „rossz dolgok kezdenek történni”.
Amikor az amerikai vezetők távoznak, az vákuumot hagy maga után és elkezdenek rossz dolgok történni.” – mondta. „Ami a Balkánon történik, az amerikai és európai vezetésért kiált. A feszültség fokozódik.”
McCain szerint a Trump-adminisztráció nem ismeri el, hogy hatalmas kockázatai lehetnek annak, ha nem vesznek részt a balkáni konfliktusokban. Az új elnök szerinte a konfliktus vállalása helyett “továbbra is bizonytalan üzeneteket közvetít az európai NATO-szövetségesek felé.”


http://www.hidfo.ru/2017/04/mccain-amerikai-es-europai-vezetes-kell-a-balkanon/

Megtiltották a német katonáknak a nikáb és burka viselését

A német parlament elfogadott egy részleges tiltó határozatot, ami betiltja a nikáb és burka viselését a hadseregben és a köztisztviselők körében.
A Bundestag weboldalán megjelent törvény szerint az arcot elfedő viselet nem teszi lehetővé, hogy a köztisztviselők a semleges és pártatlan álláspontot jelenítsék meg az állampolgárokkal folytatott interakciók során. A szöveg szerint a vallási vagy ideológiai motivációjú ruhaviselet ezt általánosságban véve lehetetlenné teszi.
Hónapokkal ezelőtt Angela Merkel német kancellár a teljes arcot elfedő viselet betiltására kérte a törvényhozókat. Franciaország, Belgium, Bulgária, Svájc és Hollandia szintén ehhez hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

http://www.hidfo.ru/2017/04/megtiltottak-a-nemet-katonaknak-a-nikab-es-burka-viseleset/