John McCain amerikai szenátor azt állítja, hogy a Balkán-félszigeten olyan helyzet van, ami „amerikai és európai vezetésért kiált”, mert a régóta húzódó konfliktusok az eszkalálódás jeleit mutatják.
Az Egyesült Államok és Európa mélyebben érintetté kell váljon a balkáni konfliktusokban, hogy megelőzze a térségben a helyzet tovább romlását – mondta McCain a Politico magazinnak nyilatkozva. McCain az interjú során kijelentette, hogy ha nem az USA diktálja a politikát egy országnak, akkor ott „rossz dolgok kezdenek történni”.
Amikor az amerikai vezetők távoznak, az vákuumot hagy maga után és elkezdenek rossz dolgok történni.” – mondta. „Ami a Balkánon történik, az amerikai és európai vezetésért kiált. A feszültség fokozódik.”
McCain szerint a Trump-adminisztráció nem ismeri el, hogy hatalmas kockázatai lehetnek annak, ha nem vesznek részt a balkáni konfliktusokban. Az új elnök szerinte a konfliktus vállalása helyett “továbbra is bizonytalan üzeneteket közvetít az európai NATO-szövetségesek felé.”


http://www.hidfo.ru/2017/04/mccain-amerikai-es-europai-vezetes-kell-a-balkanon/