A német védelmi minisztérium az Eurofighter Typhoon negyedik generációs vadászbombázó repülőgépeket tartja első számú jelöltnek, melyek 2025-től a jelenleg használt Tornadok helyébe léphetnek. A minisztérium szerint az európai gyártású gépet előnyben kell részesíteni az amerikai alternatívákkal szemben.
Szerdán a német védelmi minisztérium közölte; az európai országok által fejlesztett gépet előnyben kell részesíteni az amerikai alternatívákkal szemben. Ilyen lenne például a Lockheed Martin F-35 gyártmánya, amit nem fog megvenni Németország, mert ehelyett inkább az európai védelmi ipart támogatnák – áll a Handelsblatt beszámolójában.
Ralf Brauksiepe védelmi miniszter helyettes szerint az amerikai gyártmányú F-35, F-15E és F/A-18E/F gépekre csak másodlagos alternatívaként tekintenek, ehelyett inkább az Eurofighterek megvételére összpontosítanak a közeljövőben.
Brauksiepe elmondása szerint erre amiatt van szükség, mert ezáltal nem az Egyesült Államokban, hanem Európában teremtünk értéket.
Korábban amerikai fegyvergyártó cégek képviselői számos – titkosított – eligazítást tartottak német tisztviselőknek, melynek során megpróbálták őket meggyőzni arról, hogy a mintegy 90 Tornado leszerelése után az amerikai cégek gyártmányait vásárolják meg.

http://www.hidfo.ru/2018/03/amerikai-helyett-europai-legierot-akar-nemetorszag/