2017. március 9., csütörtök

EU-USA kereskedelmi háborúra készülnek a németek

A Süddeutsche Zeitung német lap szerint Németország törekszik arra, hogy diplomáciai eszközökkel eltántorítsa az Egyesült Államokat a vámköltségek sokszorosára emelésétől, de „minden eszköz” szóba kerülhet a következő hétre tervezett tárgyalások során.
A lap szerdai beszámolójában azt írja, az amerikaiak a következő hét folyamán fognak megbeszéléseket kezdeni Angela Merkellel és Wolfgang Schauble pénzügyminiszterrel. Merkel március 14-én Washingtonba utazik, ahol Donald Trumppal fog személyesen találkozni. Az amerikai vezető korábban nem csak Merkel bevándorláspolitikáját kritizálta, de célba vette a német gazdaságpolitikát is; januárban azzal fenyegetett, hogy 35%-os védővámot vet ki a BMW gépjárművek importjára.
Jelenleg az USA területére exportált német autók után többnyire az áru összértékének 2,5%-át kell kifizetniük, de bizonyos típusú gépjárművek esetében ez 25%-ban van megállapítva. Ezt az összeget emelné Trump 35%-ra. (Az EU eközben 10%-os standardot állapít meg minden importált gépjárműre vonatkozóan.)
A német lap beszámolójából emellett kiderült: ahelyett, hogy Trump az Európai Unió egészével tárgyalna, Németországgal és más tagállamokkal külön-külön akar tárgyalásokat folytatni a vámtarifákkal kapcsolatban.
Berlin állásfoglalása ugyanakkor az, hogy az Európai Unió egységes frontot kell fenntartson a tárgyalási folyamat során, és az importköltségek megnövekedése esetén három lehetséges választ helyez kilátásba.
Az egyik javasolt lehetőség, hogy a cégek leírhassák az amerikai export költségeit saját belföldi – németországi – adóterheikből. Ez azonban az állami költségvetéstől vonna meg forrásokat, így az amerikai vámköltségek végső soron a német államot gyengítenék.
A lap szerint egy másik, fontolóra vett lehetőség, hogy az EU a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vihetné az ügyet – de egy ilyen eljárás évekig is tarthat, miközben semmi nem garantálja, hogy a végén a WTO az Európai Unió javára döntene.
A harmadik lehetőség, hogy az Európai Unió – válaszul az amerikaiak intézkedésére – megemelné az amerikai termékek behozatalára vonatkozó vámköltségeket az EU határain. Ehhez azonban az EU tagállamai előbb meg kell állapodjanak egy ilyen intézkedésről, amit életbe léptetése előtt a WTO is el kellene fogadjon – áll a beszámolóban.
Március első hetében Kiszelly Zoltán politológus az M1-nek nyilatkozva azt mondta, az Egyesült Államok vezetői nem érdekeltek az Európai Unió egységének fenntartásában, ehelyett inkább külön-külön kötnének alkukat az egyes országokkal. Korábban a Müncheni Biztonsági Konferencia elnöke, Wolfgang Ischinger egy sajtótájékoztatón szintén arról beszélt; az amerikai külpolitika nem egységes tömbként kezeli az EU tagállamait, hanem megpróbálja megosztani Európát, apró nemzetállamokként ráerőltetni akaratát az európai országokra. Trump elgondolása, miszerint a vámköltségekről külön-külön tárgyalna az európai országokkal, szintén ebbe a trendbe – az EU egységének megbontásába – illeszkedik.

http://www.hidfo.ru/2017/03/eu-usa-kereskedelmi-haborura-keszulnek-a-nemetek/

Szerbia nemzetközi segítséget vár a koszovói hadsereg létrehozásával szemben

Szerbia segítséget vár az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól és Oroszországtól ahhoz, hogy megakadályozzák a koszovói hadsereg létrehozását – mondta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit az ENSZ mintegy 100 tagállama elismer. Oroszország, Kína, Irán, Spanyolország, Görögország és számos más ország viszont nem ismeri el független államként Koszovót.
Januárban Belgrád és Pristina magas szintű tárgyalásokat folytatott a kapcsolatok normalizálásáról, de később egyik oldal sem kommentálta azok eredményét.
Kedden Koszovó elnöke, Hashim Thaci a parlament elé terjesztette a Koszovói Biztonsági Erők független hadsereggé átalakításának tervezetét. Vucic most a nagyhatalmak segítségére számít, hogy közreműködjenek a független koszovói hadsereg felállításának megakadályozásában.

http://www.hidfo.ru/2017/03/szerbia-nemzetkozi-segitseget-var-a-koszovoi-hadsereg-letrehozasa-ellen/