A Süddeutsche Zeitung német lap szerint Németország törekszik arra, hogy diplomáciai eszközökkel eltántorítsa az Egyesült Államokat a vámköltségek sokszorosára emelésétől, de „minden eszköz” szóba kerülhet a következő hétre tervezett tárgyalások során.
A lap szerdai beszámolójában azt írja, az amerikaiak a következő hét folyamán fognak megbeszéléseket kezdeni Angela Merkellel és Wolfgang Schauble pénzügyminiszterrel. Merkel március 14-én Washingtonba utazik, ahol Donald Trumppal fog személyesen találkozni. Az amerikai vezető korábban nem csak Merkel bevándorláspolitikáját kritizálta, de célba vette a német gazdaságpolitikát is; januárban azzal fenyegetett, hogy 35%-os védővámot vet ki a BMW gépjárművek importjára.
Jelenleg az USA területére exportált német autók után többnyire az áru összértékének 2,5%-át kell kifizetniük, de bizonyos típusú gépjárművek esetében ez 25%-ban van megállapítva. Ezt az összeget emelné Trump 35%-ra. (Az EU eközben 10%-os standardot állapít meg minden importált gépjárműre vonatkozóan.)
A német lap beszámolójából emellett kiderült: ahelyett, hogy Trump az Európai Unió egészével tárgyalna, Németországgal és más tagállamokkal külön-külön akar tárgyalásokat folytatni a vámtarifákkal kapcsolatban.
Berlin állásfoglalása ugyanakkor az, hogy az Európai Unió egységes frontot kell fenntartson a tárgyalási folyamat során, és az importköltségek megnövekedése esetén három lehetséges választ helyez kilátásba.
Az egyik javasolt lehetőség, hogy a cégek leírhassák az amerikai export költségeit saját belföldi – németországi – adóterheikből. Ez azonban az állami költségvetéstől vonna meg forrásokat, így az amerikai vámköltségek végső soron a német államot gyengítenék.
A lap szerint egy másik, fontolóra vett lehetőség, hogy az EU a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vihetné az ügyet – de egy ilyen eljárás évekig is tarthat, miközben semmi nem garantálja, hogy a végén a WTO az Európai Unió javára döntene.
A harmadik lehetőség, hogy az Európai Unió – válaszul az amerikaiak intézkedésére – megemelné az amerikai termékek behozatalára vonatkozó vámköltségeket az EU határain. Ehhez azonban az EU tagállamai előbb meg kell állapodjanak egy ilyen intézkedésről, amit életbe léptetése előtt a WTO is el kellene fogadjon – áll a beszámolóban.
Március első hetében Kiszelly Zoltán politológus az M1-nek nyilatkozva azt mondta, az Egyesült Államok vezetői nem érdekeltek az Európai Unió egységének fenntartásában, ehelyett inkább külön-külön kötnének alkukat az egyes országokkal. Korábban a Müncheni Biztonsági Konferencia elnöke, Wolfgang Ischinger egy sajtótájékoztatón szintén arról beszélt; az amerikai külpolitika nem egységes tömbként kezeli az EU tagállamait, hanem megpróbálja megosztani Európát, apró nemzetállamokként ráerőltetni akaratát az európai országokra. Trump elgondolása, miszerint a vámköltségekről külön-külön tárgyalna az európai országokkal, szintén ebbe a trendbe – az EU egységének megbontásába – illeszkedik.

http://www.hidfo.ru/2017/03/eu-usa-kereskedelmi-haborura-keszulnek-a-nemetek/