2015. május 29., péntek

Az életpályamodell bevezetéséért tüntettek a szociális ágazat dolgozói. Lett egy újabb petíciója is a “kormánynak”!

A bérek rendezéséért és az életpályamodell bevezetéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei pénteken a fővárosban.
A Becsapva és kisemmizve címmel meghirdetett demonstráció a Kodály köröndről indult, majd az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével, az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth Lajos térre vonultak a tiltakozók.
Budapest, 2015. május 29. A szociális ágazatban dolgozók demonstrációjának résztvevõi vonulnak a fõvárosi Kodály köröndrõl a belvárosi Alkotmány utcába 2015. május 29-én. MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2015. május 29.
A szociális ágazatban dolgozók demonstrációjának résztvevõi vonulnak a fõvárosi Kodály köröndrõl a belvárosi Alkotmány utcába 2015. május 29-én.
MTI Fotó: Marjai János
Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál felállított színpadon azt mondta: a szociális ágazat mind a 93 ezer tagja létbizonytalanságban tengődik és a szegénység ellen küzd.
Hangsúlyozta, hogy már többször felemelték szavukat az alacsony bérek miatt, és sokszor utcára is vonultak emiatt, de a kormány mégsem teljesítette követeléseiket.
“Véget ért a párbeszéd” – jelentette ki, és összefogásra buzdította a résztvevőket, mondván, “elég volt a becsapásból és a kisemmizésből”.
A tüntetésen, amelyet a mintegy 19 érdekvédelmi szervezetből megalakított Szociális ágazati demonstrációs bizottság szervezett, Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke felolvasta az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett, a demonstrálók követeléseit tartalmazó petíciót.
szoc
Még a követelések elhangzása előtt hangsúlyozta: a szociális ágazat munkavállalóinak fizetése az elmúlt 25 évben nem volt olyan alacsony, mint most. Hozzátette: a munkavállalók több mint 75 százaléka a létminimum alatti jövedelemből él, nélkülöznek, máról holnapra élnek, többen éheznek.
A tüntetők ezért azt követelik a kormányzattól, hogy visszamenőlegesen, 2015. január 1-től emelje a szociális ágazat minden dolgozójának bérét. El akarják érni továbbá, hogy 2016 januárjától vezessék be az ágazati életpályát – tette hozzá.
A petíciót a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át a Parlament kapujában.
Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: jelentősen romlott az elmúlt öt évben az ágazat munkavállalóinak helyzete.
“Ennek az egyik oka, hogy olyan egykulcsos adórendszert vezetett be a kormány, amely mérhetetlenül igazságtalan, a gazdagokat még gazdagabbá, a kis keresetűeket pedig még szegényebbé teszi, már a mély szegénységbe taszít” – hangsúlyozta.
A tüntetésen sok szakszervezeti lobogót és transzparenst lehetett látni. Az egyikre például azt írták, hogy “Szolgálunk és éhezünk!”, egy másikon pedig az állt, hogy “Emeld az eü-sök fizetését Orbán, vagy megbukhat a kormány!”. Sokan érkeztek táblával a nyakukban, amelyre ráírták a szakterületüket, a munkában eltöltött éveik számát, illetve a fizetésüket.
A menetet fúvószenekar vezette fel, őket követték a tüntetők, akik közül sokan sípokkal, dobokkal, kereplőkkel és kolompokkal érkeztek a tüntetésre.
A szervezők becslése szerint a demonstráción több ezren vettek részt. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint amikor a menet eleje az Oktogonnál járt, a vége a Rózsa utcáig ért.
Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a demonstrációval kapcsolatban pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén. Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg megbecsülje, elismerje az ágazatban dolgozók munkáját. Kifejtette: tavaly, az idén és jövőre összességében mintegy 60 milliárd forinttal nő a szociális szférában dolgozók bére, részben a tavaly bevezetett bérpótlékkal és az idén júliustól bevezetendő bérkiegészítéssel együtt.
A Jobbik és a Nemzeti Front közleményben tudatta az MTI-vel, hogy támogatják a szociális ágazat dolgozóinak demonstrációját. Az ellenzéki párt tűrhetetlennek nevezte, hogy 2008 óta nem hogy nem emelkedett, de folyamatosan csökkent a szociális dolgozók bére, “így mára az a létminimum alá süllyedt”. Felhívták a figyelmet arra, hogy pénteken benyújtották a 2016-os költségvetéshez azt a módosító javaslatát, amely a szociális szférában dolgozók bérfejlesztési programjára 30 milliárd forintot irányozna elő.
(MTI)
Bal-Rad komm: Tüntetgetnek-tüntetgetnek az ellehetetlenített egészségügyi és szociális ágazat dolgozói. Külön-külön. Még csak véletlenül sem egyidejűleg! Nehogy tömegnek látszódjon a tömeg! Mindenki külön-külön átadja a maga kis petícióját, amit az éppen ügyeletes átvevő udvariak kézfogást követően át is vesz, és megígéri, hogy…
És mindenki elégedett! Mindenki elmondta a magáét! Elmondhatta, hiszen DEMOKRÁCIA VAN! Lehet demonstrálni, lehet mormolni! Ha mindezt külön-külön teszik ráadásul!- MINDIG AZ UTCÁN VANNAK! Valakik. Fúvószebekarral, síppal-dobbal-nádihegedúvel, vagy konzervmuzsikával-de vonulnak. Kellemes is az igy jó időben! Együtt sétágatni egy kicsit!-külön-külön!

Összecsaptak a rendőrök a horvát katonákkal

Összetűztek horvát háborús veteránok a rendőrséggel pénteken Zágrábban, miután előző este demonstrálók egy része bevette magát a parlament melletti Szent Márk templomba a rendfenntartók elől menekülve, pénteken pedig újabb csoport szeretett volna hozzájuk csatlakozni.
Az újonnan érkező tüntetőket a rendőrség megpróbálta feltartóztatni, ekkor kisebb összetűzés tört ki, de senki nem sérült meg.
A parlament előtti Szent Márk téren az előírások szerint 22 óráig lehet békésen demonstrálni. Mivel a tüntetők csütörtök este ezen időpont után sem voltak hajlandók elhagyni a területet, rohamrendőrök megpróbálták feloszlatni a veteránokat, akik a templomba húzódtak vissza, és ott töltötték az éjszakát. Többségében mozgássérült emberekről van szó. A történtek hatására az egész ország területéről érkeztek a fővárosba társaik megsegítésére az 1991-95-ös szerb-horvát háború egykori résztvevői.
A horvát veteránok több mint kétszáz napja tüntetnek Zágrábban a veteránügyi minisztérium előtt felállított sátrakban, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek, és tiltakozzanak amiatt, hogy a balközép kormánykoalíció szerintük közömbös a sorsukkal szemben. A veteránok egyik követelése, hogy Predrag Matic veteránügyi miniszter és két helyettese mondjon le, mert szerintük alkalmatlanok a tisztségeikre, felelőtlenül vezetik a minisztériumot, és lekezelően bánnak a veteránokkal. A tüntetők másik követelése az, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a horvát veteránok jogairól szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja bele a módosítást az alkotmányba.
Zoran Milanovic miniszterelnök péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hétfőn hajlandó fogadni a veteránok küldöttségét, akik jelezték, addig nem hagyják el a teret, míg a kormányfő nem áll szóba velük.
A horvát háborús veteránok pénteken késő délután mégis úgy döntöttek, visszavonulnak a parlament előtti térről, és a veteránügyi minisztérium előtt több mint kétszáz napja felállított sátorban várják meg a hétfőt és a találkozót a miniszterelnökkel.
Duro Glogoski, a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke, a tüntetések egyik szervezője a sajtónak elmondta: hétfőn visszajönnek, akkor a média jelenlétében kívánnak tárgyalni a kormányfővel.
A rendőrök senkit nem állítottak elő, így az eseményen résztvevők nyugodtan elhagyhatták a tüntetés helyszínét.

(MT)

A Google a ruháinkat is számítógéppé alakítaná

Project-Jacquard

Aki arra számított, hogy csupán idő kérdése és a Google a nadrágunkból is számítógépet varázsol, jól gondolta.
A Google I/O (mennyi minden rejlik egy névben…), vagyis a Google által évente megrendezett fejlesztői konferencia második napján a keresőóriás félig-meddig titkos kutatásfejlesztési divíziója egy olyan project indítását jelentette be, ami a hétköznapi ruhákhoz használható vezetőképes textíliák gyártására irányul.
A kezdeményezést a textilgyártás forradalmasításáról ismert és a modern számítástechnika alapjainak lefektetéséhez is hozzájáruló Jacquard Loom után Jacquard Projectnek nevezték el.
Ezek a textíliák, a mobiltelefonok kijelzőihez hasonlóan, képesek érzékelni a viselő érintését, majd továbbítani a rögzített információt, például egy okostelefonra vagy tabletre.
A szivárvány minden színében rendelkezésre álló cérnák a hagyományos gépsorokkal is használhatók, tehát szinte bármilyen más anyag közé szőhetők.
A Google azt is bejelentette, hogy a Levi Strauss céggel együttműködve olyan interaktív ruhák gyártásába fognak, amikkel a viselők különböző műveleteket hajthatnak végre, például SMS üzenetet küldhetnek a farmerdzseki szegélyén végighúzva az ujjukat. A két cég azt reméli, hogy a technológia már a jövő évi modellekben megjelenhet, de azt nem árulták el, hogy milyen ruhatípusokba integrálnák, illetve, hogy milyen árfekvésben gondolkoznak.
A Project Jacquard csupán egyike az ATAP, vagyis a Google Fejlett Technológiák és Termékek csoportjának új kezdeményezéseinek. Egy másik említésre méltó munka a Project Soli, aminek lényege, hogy az ember apró kéz- és ujjmozdulatokkal tud irányítani egy digitális interfészt. Ivan Poupyrev, a Google egyik kutatója bemutatta, hogy két ujjának összedörzsölésével a levegőben mozgatni tudta a kijelzőn megjelenő apró labdát.
A Google-nál nincs hiány a magasröptű tervekből, csakhogy eddig minden figyelem a Google X divíziójának termékeire, például a sofőr nélküli autóra vagy a Project Wing nevű drónos futárszolgálatra összpontosult. Ehhez hasonlóan az ATAP is új termékek kifejlesztésén dolgozik, csakhogy amíg a Google X ötletek kivitelezése egy évtizedbe is beletelhet, addig az X újítások 2-5 éven belül nemcsak megvalósulhatnak, de akár a polcokra is kerülhetnek.
Google-dron-project-Wing
A két divízió kommunikációja is elég különböző. Míg a Google X csapat váltig ígéri, hogy termékeikkel szebbé teszik a jövőt, addig az ATP inkább a techno-punk stílust követi. Regina Dugan, az ATAP vezetője korábban a DARPA, vagyis az amerikai hadsereg hírhedt kutatásfejlesztési részlegének igazgatója volt.
A Google I/O rendezvényén az igazgató asszony bőrdzsekiben, fejmikrofonnal lépett színpadra és szlegesített, fejlesztőknek szóló beszédével elkápráztatta a résztvevőket.
„Az ATAP olyan emberekből áll, akik nemcsak álmodni, hanem tenni is mernek, mint ti. Akik meg merik próbálni, akkor is elbukhatnak,” mondta.
Miközben a „dolgok internete” (Internet of Things), ahol minden mindennel összeköttetésben van, rendületlenül épül és egyre több tárgy és ezeken keresztül egyre több ember válik a hálózat részévé, vajon mennyien látnak túl a kényelmi és trendi szempontokon? Vajon hányan veszik észre, hogy a folyamatban a magánélet, mint olyan, szép lassan megszűnik létezni? Vajon hányan látják a folyamat veszélyeit és az út végét?
És a megoldást?
http://idokjelei.hu/2015/06/a-google-a-ruhainkat-is-szamitogeppe-alakitana/

Az összeesküvés elméleteket elfogadó emberek tényleg mindent elhisznek?

„Érvényes tudomány” – Szerző: SFS, Megvásárolható Tudomány
„Érvényes tudomány” – Szerző: SFS, Megvásárolható Tudomány

Magadhoz vetted már a napi propaganda adagodat?
Aki még nem tette, íme, egy jókora falat a Huffington Post-tól, ami azt állítja, hogy az összeesküvés elméletek követői szó szerint bármit elhisznek, ami szó szerint nem igaz, mert a Huffington Post állítását szó szerint nem hittem el.
Íme, a legújabb képtelenség:
„A csapat 1000 felhasználót vizsgált, akik egy része tudományos, mások pedig összeesküvés elméletekkel foglalkozó oldalakhoz írtak hozzászólásokat a Facebookon belül. Azt találták, hogy az összeesküvés oldalakat megtekintők szinte kizárólag hasonló oldalak böngészésével töltötték az idejüket az Interneten.
Ezzel ellentétben, akik tudományos oldalakat olvastak, többet vizsgálódtak és az oldalak szélesebb körét tekintették meg különböző témákban.
A kutatók nem elégedtek meg az első megállapításokkal, így a következő fázisban 5000 troll hozzászólást is közzétettek a vizsgált oldalak mindkét típusán.
Például:
‘Tudtátok, hogy a repülők által kibocsátott ’chemtrail’ csíkok vegyi elemzése a Viagra jelenlétét mutatta ki?’
Megdöbbentő, de az összeesküvés tábor tagjai szó szerint mindent elhittek, függetlenül attól, hogy milyen nevetséges túlzásokig vitték a trollok a hozzászólásokat. Egy ponton a párbeszédek már-már szatírába fordultak, de ez sem csökkentette a hozzászólók hiszékenységét.
Valóban? Én pedig úgy gondolom, hogy manapság sok tudós bármit hajlandó igazolni, ha kellően megfizetik, a fősodrású média pedig gondolkodás nélkül szétkürtöli állításaikat.
A modern tudományos diktatúra varázslatosan csillogó zászlaja alatt élünk. Támogatni kell egy törekvést? Az állam, és a mögötte álló milliárdosok által finanszírozott tudomány rendelkezésre áll, hogy megmondja nekünk, mit gondoljunk, hogy lehetőleg mindenki irányítható és az alapvető túlélés szintjén maradjon.
Lássuk a másik oldalt!
Néhány napja a világ egyik legismertebb orvosi folyóiratának (The Lancet) főszerkesztője azzal a megdöbbentő kijelentéssel állt elő, hogy a tudományos irodalom fele hamis:
„A tudomány ellen szóló vádak egyértelműek: a tudományos irodalom nagy része, akár fele, hamisnak bizonyulhat. A tanulmányokra a kis mintacsoportok, apró hatások, helytelen feltárási elemzések és durva érdekellentétek jellemzők, ha pedig ehhez hozzáadjuk, hogy manapság sokan a megkérdőjelezhető fontosságú, de divatosnak számító trendeket tűzik ki kutatásaik céljául, láthatóvá válik, hogy a tudomány a sötétség felé vette az irányt.”
Ez a kijelentés elég aggasztó, figyelembe véve, hogy az ilyen (a gyógyszer- és egészségipar által szponzorált) tanulmányok alapján fejlesztik ki az új, elvileg az emberek javát szolgáló gyógyszereket és oltásokat, vagy képezik a leendő orvosokat. (forrás)
Az állam nem nagyon szeretné, ha önállóan gondolkoznánk, ehelyett arra ösztönöz, hogy ezt a tevékenységet engedjük át a tudománynak.
Az igazság azonban az, hogy manapság az ember már nem hihet az egykor talán rangosnak számító folyóiratokban olvasható írásoknak pusztán azért, mert ott megjelentek. Először meg kell vizsgálnunk, hogy ki írta, kicsoda fizette azt, aki írta és miért. A fősodrású média örömmel és nagy szeretettel ír ezekről a „tudományos” tanulmányokról, amennyiben az beleillik az aznapi tervbe.
Hányszor fordult azonban elő, hogy egy később tévesnek vagy hamisnak bizonyult tanulmányról ismét írjanak, hogy helyrehozzák a tévedést? Nem túl gyakran és nem túl nagy hírveréssel.
A fenti példával élve vajon a kutatók troll kérdései a „tudományos kutatások állításaira” is vonatkoztak?
Elég valószínű, hogy kétirányú utcáról van szó. Ahogy az Interneten keringő és igen találó mondás állítja:
„Egy nemrég végzett kutatás megállapította, hogy az emberek bármit elhisznek, amennyiben a mondat úgy kezdődik, hogy ’egy nemrég végzett tudományos kutatás megállapította’.”
Az ’összeesküvés elmélet’ kifejezést a fősodrású média vezette be a köztudatba Kennedy elnök meggyilkolása után, azzal a céllal, hogy az emberek ne nagyon vagy csak nagyon félve tegyenek fel olyan kérdéseket, amik túlságosan eltérnek a kormány által tálalt magyarázattól.
Érdekes végiggondolni, hogy miképp terjedt el és vált egyre átfogóbbá a kifejezés az elmúlt 50 évben.
A nagy médiumok úgy beszélnek az összeesküvésekről, mintha a címke már eleve hiteltelenné tenné őket.
A szótári definíció szerint az összeesküvés „egy törvénytelen vagy káros, titkos szövetkezést” jelent. Az évek során számos dokumentált összeesküvés történt, amelyek közül nem egyet éppen az állam, egy adott ország állama hajtott végre.
Egy bűntett elkövetésére irányuló összeesküvés a büntető törvénykönyvben is meghatározott, büntetendő tett. A múlt héten például 15 kínai állampolgár összeszövetkezett, hogy hamis útlevek segítségével mások tegyék le helyettük a főiskolai vizsgát.
A fősodrású média úgy beszél az összeesküvésekről, mintha azok csakis hiszékeny emberek agyszüleményei lehetnének, nem pedig létező események.
Mi a helyzet a propagandával? A fenti gondolkodásmód szerint ez is csak egy összeesküvés elmélet. Nem lehet más, hiszen akkor ki olvasná a fősodrású oldalakat?
Ami engem illet, inkább hívjanak az összeesküvés elméletek bolondjának, mint tartsanak olyan embernek, aki mindent gondolkodás nélkül elhisz és vakon követi a ma már nyíltan korrupt kormány ideológiáját, illetve kérdezés nélkül elhiszi a „tudomány” köntösében tálalt, a fogyasztók számára gondosan becsomagolt információ adagocskákat.
Továbbmegyek. Büszkén viselem a címkét.

„Őrizd meg, amit rád bíztak és kerüld a szentségtelen, üres szavakat, fordulj el a hamisan tudománynak nevezett álismeret ellenvetéseitől, melyet hirdetnek némelyek, kik a hitet elhibázták.” I. Timóteus 6:21-22
Kapcsolódó: Adrian Salbuchi: A készülő világkormány

Franciaország is népszavazást tart az EU-tagságról

Florian Filippo hidfo.ru
Florian Filippo, a francia Nemzeti Front alelnöke kijelentette, hogy népszavazást fognak kiírni az Európai Unióból kilépésről. Elmondása szerint ez a demokrácia helyreállítását jelentené, ami súlyosan sérült a Lisszaboni-szerződés óta, emiatt a kormánynak kötelessége, hogy kövesse a brit példát, és megkérdezze az embereket arról, akarnak-e továbbra is az Európai Unió része lenni, vagy inkább kilépnének.
Az alelnök elmondása szerint pártjuk erősödése éppen azt mutatja, hogy az emberek nincsenek megelégedve az Európai Unióval. A Nemzeti Front ugyanis már hosszú évek óta a kilépéssel kampányol, és ennek hatására ugrásszerűen megnövekedett a támogatottságuk. A Nemzeti Front most arra készül, hogy kormányra jutásuk esetén követni fogják a brit példát, és kiírják a referendumot a kilépésről.
“Ha a kormány nem hajlandó kiírni a népszavazást, gondoskodunk arról, hogy ez a kérdés a következő kampány központi eleme legyen.”
Májusban a konzervatív párt nyerte a brit választásokat, és a miniszterelnök, David Cameron kijelentette, hogy népszavazást írnak ki az Európai Unióból kilépésről. Ennek hatására a munkáspárt és felülvizsgálta korábbi állásfoglalását; mostanra ők is támogatják a népszavazás kiírását, mert erre egyre fokozódó lakossági igény van, megtagadása a demokrácia korlátozását jelenti.
Orbán Viktor ugyanakkor nem tervezi, hogy Magyarország az európai példát kövesse. A kormányfő annyival rendezte le a referendum kérdését, hogy a nemzetközi szerződésekről népszavazás kiírását tiltja az alkotmány. Amikor az Európai Unióba belépést kellett megszavaztatni a választókkal, az alkotmány még nem tiltotta, hogy népszavazást írjanak ki nemzetközi szerződésről, mert akkor még az volt a referendum lényege, hogy hazánk nyugati tömbbe beléptetése demokratikus látszatot kapjon.
Mostanra Európa-szerte látványosan erősödnek azok a pártok, melyek a kilépéssel kampányolnak. Ez egy európai szinten mutatkozó trend, amit a szakértők rendre félremagyaráznak, pedig mindössze egyetlen oka van; hogy az Európai Unióval mindenki rosszul járt, aki nem osztalékból él. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy amennyiben egy “euroszkeptikus párt” kormánypozícióból döntene a kilépésről, vagy a csatlakozási szerződés módosításáról, Orbán Viktor ellenzéki pozícióból nagyon is népszavazást és alkotmánymódosítást akarna.


http://hidfo.ru/2015/05/franciaorszag-is-nepszavazast-tart-az-eu-tagsagrol/

Becsapva és kisemmizve: tüntetők vonulnak a Kossuth térre

Síppal, dobbal vonulnak pénteken a Parlament elé a szociális ágazat dolgozói, hogy zajos nemtetszésüket fejezzék ki kormányzati tárgyalópartnerük rugalmatlansága miatt. Az ágazat sztrájkbizottsága ugyanis két éve arról tárgyal a kormánnyal, hogy erre a szférára is terjesszék ki az egészségügyi bértáblát, rendezzék életkörülményeiket. Sikertelenül.
Május elején a sztrájktárgyalások is megszakadtak, azóta a szakszervezetek bírósághoz fordultak a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatás megállapításáért. A mai demonstrációt követeléseik nyomatékosítására szervezik.
A mintegy 19 érdekvédelmi szervezetből megalakított, úgynevezett Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság „Becsapva és kisemmizve” jelmondattal hívta 17 órára a budapesti Kodály köröndre a szociális dolgozókat és a gondozottjaikat. Innen vonulnak át a Kossuth térhez. A rendezvényre legalább ötezer demonstrálót várnak.
A tüntetők ezúttal is fekete pólót húznak, és zöld kendővel is jelzik elégedetlenségüket. Karjukra úgynevezett szociális szelfit ragasztanak arról, hogy mi a végzettségük, hány éve dolgoznak és mennyit keresnek.
Lapunknak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke mint a rendezvény egyik szervező szakszervezetének képviselője a Népszabadságnak elmondta: a kormány hosszú hónapok óta béremeléssel hitegette a szociális szféra dolgozóit. A nyár közepére méltó bérrendezést, 2016 januárjára életpályamodellt ígért. Ehhez képest a 2016-os költségvetésben nyomát sem találni az ígért béremelésnek. Holott például egy bölcsődei gondozó 30 év munkaviszonnyal, kétéves OKJ-s felsőfokú végzettséggel havi bruttó 122 ezer forintot kap, amiből nettó 85 ezret visz haza. Ugyanennyi egy kezdő bére is, ugyanis a bértábla – éppúgy, mint az egészségügyben – összecsúszott az elmúlt hét évben. Ezért azt is követelik, hogy a jövedelmüket az egészségügyi bértábla alapján határozzák meg az e szférában dolgozóknak is. Noha az egészségügyiek sem kapnak túl nagy fizetést, de ők nettóban 30-40 ezer forinttal többet keresnek.
(NOL)

Ha ez így megy tovább, összeomlik a magyar egészségügy

A Magyar Rezidens Szövetség érdemi forrásbővítés nélkül nem látja biztosítottnak a betegek biztonságos ellátását, és a megfelelő mértékű munkabérek előteremtését.

Egységes aggodalom
A szövetség közleményében úgy fogalmazott, a rezidensszövetség támogatásáról biztosítja azon személyeket és szervezeteket, amelyek aggodalmuknak adtak hangot a jövő évi költségvetés tervezett egészségügyi kiadásait látva.
Nem vitatják azt a szemléletet, hogy lehetne a kórházstruktúrát hatékonyabban is működtetni, és támogatnak minden olyan intézkedést, ami a forráselosztás hatékonyságát, a jogszabályok betartását, a rendszer tisztulását segíti elő, továbbá bíznak abban, hogy a kormányzat kiemelt céljai között szerepel a biztonságos betegellátáshoz szükséges jövő évi forrás megteremtése.
A rezidensek közleményükben úgy fogalmaznak, tettre készen várják az új, tiszta, átlátható, hazugságmentes és hálapénz-mentes egészségügyet, amelyben tisztességben lehet gyógyulni és gyógyítani, és amely nem kárhoztatja az orvosokat megélhetési bűnözőkké. Hozzátették, szeretnének kötelességeiknek itthon eleget tenni, de jelenleg ehhez nem biztosítottak a feltételek.
Ennyiből nem fog menni
A Magyar Kórházszövetség elnöke közleményében azt írta, a társadalmat veszélyeztető kritikus helyzet elkerüléséhez módszeres és tervezett forrásbevonásra van szükség az egészségügyben, ezt a 2016-os költségvetési tervezet nem biztosítja.
Velkey György szerint a jövő évi költségvetés tervezete alapján az egészségügy jövőre sem számíthat arra, hogy a finanszírozás fedezné az ellátást.
Legalább 120 milliárd forinttal kell növelni az egészségügy 2016-os költségvetését, és ez is csak a legsürgősebb kárenyhítésre lenne elég – hangsúlyozta. Az egészségügyi közfinanszírozást véleménye szerint az ország hazai össztermékének, GDP-jének két százalékával kellene emelni.
(MTI)

Talán soha olyan feszült “csend” még nem volt Donbasszban a háború kitörése óta, mint az utóbbi alig egy nap folyamán.

lak
A DNR tájékoztatási hivatala szerint ugyan a kijevi junta hordái 47 alkalommal ágyúzták a frontvonal különböző szakaszait, ám megfigyelők szerint ezek a tüzérségi terrorakciók-hatásaikban-messze elmaradtak a “megszokottaktól”, ugyanakkor jelzésértékűek a Népköztársaságok számára. KÉSZÜLJETEK!
A népköztársaságiak hírszerzési adatai alapján szükség is van a készülődésre. Az északi fertályon minden jel szerint befjeződéséhez közeledik a valcmanista horda erőgyűjtése.
tét
Kramatorszkban “Tocska-U” rakéták indítóberendezései települtek meg, és mintegy tucatnyi latorhelikopter érkezett a repülőtérre.
Dzserzsinszkben “Uragan” rakétavetők foglaltak tüzelőállásokat-a lakótelepek épületei között. Ezzel párhuzamosan “Grad” vetőgépek ütegei települnek.
Valami “eltörött” Gorlovka tegnapelőtti latorbombázásával. Valami alapvetően megváltozott Gorlovka “után”!
A két gyermek és hat civil felnőtt halálát, valamint az Alekszej Mozgovoj brigádparancsnok elleni gyilkos terrorakciót követően megváltozott kommunikációból arra lehet következtetni, hogy “események” várhatóak Donbasszban.
A kijevi junta kétségbeesett hárítása-miszerint “a szakadárok lőtték Gorlovkát” és Alekszandr Zaharcsenko tegnap esti bejelentése, miszerint FELSZÓLÍTOTTÁK AZ EBESZT a gorlovkai támadás haladéktalan kivizsgálására-“fejleményeket sejtetnek”! (Máskor is fordultak már elő hasonló esetek, viszont most a Népköztársaságok “nagyon mellre szívták” Gorlovkát.)
A 28. “gumkonvoj” is megérkezett Donbasszba. A kimálházás folyamatos.
Komolyabb harcérintkezés Marinykánál volt mindössze. Itt csecsenekkel szemben harcolnak a népköztársasági erők.
Beszámolók szerint tizennégy kaukázusi terrorista hűlt ki ma reggelig tegnap késő délután óta, egy tucatnyi latorpáncélos pedig leolvadt. Tucatnyi milicista is megsebesült a harcok során Marinykánál.
Peszkiben zajlik az adok-kapok.
A déli körzetben is csak a szokások latorakciók zajlanak. Előszalad egy-két latortank, lőnek néhányat Sirokino felé, aztán visszaszaladnak.
A DNR erői megkezdték volna átadni a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek a donyecki repülőtéren a Debalcevo környékéről begyűjtött latorhullák átadását. Ám a vöröskeresztesek nem vállalják a tranzakciót, mert mindig érkezik egy-két kósza latortüzér-gránát a térségbe.
Mára virradóan Kijevben a Minszki-úton lévő “Roshen” édességáruházat rakétagránáttal záróra után “kinyitották”!
rosh
https://balrad.wordpress.com/2015/05/29/pattanasig-feszult-helyzet-donbasszban/


Donbasszban “csak mértékkel”-ám igen komoly latoregyedveszteségekkel-csordogált ma a háború.
A donbasszi Népköztársaságok komolyan vették a jelek szerint a Mozgovoj elleni sikeres diverzánsakciót, és okultak belőle. Tekintettel arra, hogy a valcmanista horda előtérbe helyezte műveletei sorában a kis létszámú diverzánscsapatok bevetését a népköztársaságiak ellen. Az önvédelmisek viszont alkalmazkodni látszanak ehhez a viselkedési módhoz is, és az utóbbi húsz órában huszonkét latoregyedet vadásztak le, akik diverziós célzattal igyekeztek a frontvonal túlsó oldalára.
Sirokino körzetében mára virradóan Motoroláék “rendezkedtek”.
Az “Azov” latorzászlóalj egyik diverzánsraja lopakodott volna valahová. De vonulásuk útvonala a “Szparta” önvédelmis zászlóalj által ellenőrzött területen vezetett át. Meggondolatlan tett volt a latrok részéről a kaland.

Egytől-egyig fűbe haraptak. Mind az öt.
Zolotojénál nyolc martalócot iktatott ki a DNR biztonsági csoportja. Ebben a hidegre vágott bűnbandában tevékenykedett egy kapitális-már régóta keresett fenevad-Jevgenyij Marcsuk. Az “Ajdar” bűnbanda volt az anyaszervezetük.
Укрофашист из “Айдара”, Марчук Евгений (позывной – Черный), ликвидирован (29.05) у н.п.Золотое (ЛНР).
marc
Bjelaja Kamenykánál is terítékre került egy martalócbanda. Itt szintén nyolc valcmanista hiénaegyed került kilövésre. Az egyiküknél talált írás szerint egészen Donyeckig, ott is valami vegyiüzemig kellett volna eljutniuk, “feladatot teljesíteni”.
“Természetesen” a biztonságosabb tüzérségi terrort is forszírozta ma a valcmanista horda.
Gorlovkát és Debalcevot ma is bombázták.
Szpartak, a donyecki repülőtér területe, Zsabicsevo, Grigorovka, Novomarjevka, Kalinovka, Tavricseszkoje, Szahanka, Sirokino és Lozovoje kapták ma a legtöbb latorgránátot.
Sirokinonál ismét latortankok vesztek oda, de Gorlovkától nem messze északra is bebukott a bérgyilkos horda négy páncélost. Azokban is “besaslikolhatott” néhány pribék.
Donbassz a Pünkösdre készül. Most lesz két-három csendesebb nap.
És végül a mai nap legdöbbenetesebb híre: Valcman-Porosenko Nobel-békedíjra való előterjesztésén munkálkodik ezerrel Vlagyimir Grojszman, a Verhovna Rada elnöke.
Az akció központja Washingtonban székel, és időt, pénzt, fáradságot nem kímélve lobbiznak, hogy a szenátus “vegye fel a fonalat”! Ebben óriási segítségére van a kijevi főszervezőnek Julie Furuta-Toy, Norvégia amerikai nagykövete, aki állítólag már sikerrel megkörnyékezett Valcman érdekében két Nobel-bizottsági tagot.
https://balrad.wordpress.com/2015/05/29/valcman-porosenko-mint-nobel-bekedij-varomanyos/

Duzzogás Maradék-Ukrajnában

Az Európa Tanács az ő hivatalos honlapján tegnap közzétett.
Hét olyan ország listáját tette közzé a testület, amelynek kormányaival az EU vízummentességi megállapodást köttött, és amely megállapodás a tegnapi nappal életbe is lépett.
szamoa
Vanuatu, Szent Lucia, Dominika, Grenada, Trinidad és Tobago, Szent Vincent és Grenadine-szigetek és Szamoa állampolgárai tegnaptól élvezik az EU-területére a vízummentes beutazás lehetőségét. És viszont is igaz. Az EU polgárai ugyanezt megtehetik a felsorolt országok kapcsán.
A vízummentességet élvező hét új ország listájáról ezúttal is lemaradt az USA-EU latorszövetség legújabb nagy kedvence, a Valcman uralta Maradék-Ukrajna.
A lista megismerését követően “némi csalódottság” volt érezhető Nyalókakirály birodalmának alattvalói között. Leginkább azok között, akik úgy vélték, hogy a Majdan Európába vezet. Némiképp tévedtek. A Majdan az Európai Uniót és az USA-t vezette Maradék-Ukrajnába.
A kettő között óriási a különbség!
Valahogy nem így képzelték másfél éve a majdanovcik!

Magyarország mindenkori kormányainak csak a taktikázgatás adatott meg. Túlélni, és a maradékból a lehető legtöbbet még ellopni.

A rezsidémon leverte Európát, de Magyarország tartja magát. Csak Romániában olcsóbb a gáz, és a magyaroknál csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért. Kár, hogy a fizetésünk olyan kevés, hogy még ez is sok nekünk. A kormány az Émász és az Elmű egy részének felvásárlása után tovább nyomhatja lefelé az árakat, pedig nem azokkal van baj, hanem a bérekkel.
Megjelent az Eurostat 2014-es rezsijelentése. Az Európai Unióban 2,9 százalékkal nőtt az áram és 2 százalékkal a gáz ára. Magyarország azon kevés országok közzé tartozik, ahol csökkentek a rezsiköltségek egy év alatt. 2014 végére közel tíz százalékkal kellett kevesebbet fizetni az áramért, mint egy évvel azelőtt. Ugyanezen időszakban a gáz ára 13 százalékkal csökkent.
Az alacsony rezsi országa vagyunk
Nálunk kevesebbet csak a bolgárok fizetnek az áramért, és a románok a gázért. Első blikkre tehát bejött a rezsicsökkentés, érdemes tovább folytatni. A kormány vélhetőleg azt tervezi, hogy az Émász és az Elmű egy részének felvásárlása után tovább nyomja lefelé az árakat.
Csütörtökön a kabinet és az RWE szándéknyilatkozatot írt alá. Eszerint az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.
tabl
A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta, megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.
Inkább a bérek nőnének
Pedig, ha már így is ennyire olcsó a gáz és az áram, és mi mégis magasnak érezzük a rezsit, akkor nem biztos, hogy az árakkal van a baj. A vásárlóerő-paritáson mért rezsidíjak terén például már nem áll fényesen Magyarország. Leegyszerűsítve, a fenti ábrán lévő zöld oszlop azt mutatja az áram esetében, hogy a pénztárcánk vastagságához mérten mekkora összeget kell fizetnünk a két legfontosabb közműszolgáltatásért. Valóban csak Bulgáriában olcsóbb az áram, mint nálunk, de valójában keveseket terhel meg annyira a számla kifizetése, mint minket.
Hasonló a helyzet a gázzal is.
tabl
Drága lehet a rezsicsökkentés
A mesterséges árcsökkentésnek egyébként is nagy torzító hatása lehet. Ráadásul nagy energiával lefaragott 5-10 százalék már nem sokat jelent, ha ilyen alacsony árakról beszélhetünk egyébként is. A másik oldalon persze sokkal nagyobb hatást lehetne elérni. A bérek hasonló arányú emelkedése nagyobb mértékben könnyíthetné meg a családoknak, hogy befizessék a számláikat.
(origo)