Florian Filippo hidfo.ru
Florian Filippo, a francia Nemzeti Front alelnöke kijelentette, hogy népszavazást fognak kiírni az Európai Unióból kilépésről. Elmondása szerint ez a demokrácia helyreállítását jelentené, ami súlyosan sérült a Lisszaboni-szerződés óta, emiatt a kormánynak kötelessége, hogy kövesse a brit példát, és megkérdezze az embereket arról, akarnak-e továbbra is az Európai Unió része lenni, vagy inkább kilépnének.
Az alelnök elmondása szerint pártjuk erősödése éppen azt mutatja, hogy az emberek nincsenek megelégedve az Európai Unióval. A Nemzeti Front ugyanis már hosszú évek óta a kilépéssel kampányol, és ennek hatására ugrásszerűen megnövekedett a támogatottságuk. A Nemzeti Front most arra készül, hogy kormányra jutásuk esetén követni fogják a brit példát, és kiírják a referendumot a kilépésről.
“Ha a kormány nem hajlandó kiírni a népszavazást, gondoskodunk arról, hogy ez a kérdés a következő kampány központi eleme legyen.”
Májusban a konzervatív párt nyerte a brit választásokat, és a miniszterelnök, David Cameron kijelentette, hogy népszavazást írnak ki az Európai Unióból kilépésről. Ennek hatására a munkáspárt és felülvizsgálta korábbi állásfoglalását; mostanra ők is támogatják a népszavazás kiírását, mert erre egyre fokozódó lakossági igény van, megtagadása a demokrácia korlátozását jelenti.
Orbán Viktor ugyanakkor nem tervezi, hogy Magyarország az európai példát kövesse. A kormányfő annyival rendezte le a referendum kérdését, hogy a nemzetközi szerződésekről népszavazás kiírását tiltja az alkotmány. Amikor az Európai Unióba belépést kellett megszavaztatni a választókkal, az alkotmány még nem tiltotta, hogy népszavazást írjanak ki nemzetközi szerződésről, mert akkor még az volt a referendum lényege, hogy hazánk nyugati tömbbe beléptetése demokratikus látszatot kapjon.
Mostanra Európa-szerte látványosan erősödnek azok a pártok, melyek a kilépéssel kampányolnak. Ez egy európai szinten mutatkozó trend, amit a szakértők rendre félremagyaráznak, pedig mindössze egyetlen oka van; hogy az Európai Unióval mindenki rosszul járt, aki nem osztalékból él. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy amennyiben egy “euroszkeptikus párt” kormánypozícióból döntene a kilépésről, vagy a csatlakozási szerződés módosításáról, Orbán Viktor ellenzéki pozícióból nagyon is népszavazást és alkotmánymódosítást akarna.


http://hidfo.ru/2015/05/franciaorszag-is-nepszavazast-tart-az-eu-tagsagrol/