2016. január 1., péntek

Irán egy egységes, modern iszlám hatalmi pólus kialakítását szorgalmazza

Irán legfelsőbb vezetője, Hamenei ajatollah keddi nyilatkozatában az USA vezetését nevezte meg a Daesh által okozott véres tragédia fő felelősének. Az iráni vezető szerint “az arrogáns hatalmak egymás ellen fordítják a muszlimokat, és teljesen elpusztították olyan arab országok infrastruktúráját mint Líbia, Szíria, vagy Jemen.”
“Síita vagy szunnita, az amerikaiaknak egyre megy; ők minden olyan muszlim ellen vannak, aki az iszlám szabályai szerint él, az erőfeszítéseik ez ellen irányulnak. […] Az ellenségeink által használt egyik legfőbb eszköz a modern iszlám civilizáció kibontakozásának a megakadályozására, hogy megosztanak minket, muszlimokat. Az Egyesült Államok jelenlegi vezetése elutasítja az iszlám alapelveit, és nyilatkozataikkal ellentétben valójában arra törekszenek, hogy egymás ellen fordítsák a muszlim közösségeket. Ennek érdekében olyan terrorista szervezeteket hoznak létre, mint a Daesh és más csoportok, amelyeket az Egyesült Államokhoz kapcsolható szervek anyagi támogatásával és politikai segítségével hoztak létre. Az amerikai vezetés felelős a muszlim világban az elmúlt időszak során bekövetkezett összes tragédiáért.” – nyilatkozta Hamenei.
Az iráni vezető ugyanakkor rámutatott, hogy az erkölcsi alapon bekövetkező iszlám ébredés egy olyan folyamat, amit az USA már nem lesz képes megállítani: “…amikor az iszlám ébredés elkezdődött, megijedtek és megpróbálták visszatartani, ez néhány országban sikerült is nekik, de az iszlám ébredést nem lehet elpusztítani.”
Az  iszlám világ megosztására irányuló erőfeszítések elítélése Rohani iráni elnök vasárnapi nyilatkozatában is kihangsúlyozásra kerültek; “Nincs sem síita, sem szunnita félhold. Iszlám hold van. Mi muszlimok egy olyan világban élünk, ahol muszáj összefognunk. Szíria lerombolása erősítette-e vajon Törökországot, Jordániát, Szaúd-Arábiát, Katart, az Emírségeket, vagy más országokat? Elégedett-e vajon Izraelen kívül bárki más Szíria szétrombolásával?”
A két, majdnem egyidőben elhangzó nyilatkozat azért fontos, mert az Egyiptom által kezdeményezett egységes arab haderő felállításának tervén, és a Szaúd-Arábia részéről bejelentett terrorellenes fegyveres nagykoalíció létrehozásán keresztül egy önállóan felemelkedő, iszlám központú hatalmi pólus kialakulásának szervezeti keretei feletti kontroll különböző oldalról való megközelítéseinek kísérleti képe körvonalazódik. Ennek a pólusnak az utóbbi időben egyre erőteljesebben szorgalmazott kiépítésével kapcsolatos áttételes megnyilatkozások a BRICS országok és az USA mellett egy közös, az utóbbi 1400 év során kifejlődött civilizációs alapokra épülő, az Atlanti-óceán és Csendes-óceán közötti térségben létrejövő önálló hatalmi tengely kiépülését jelentik. Ennek a lehetőségét a regionális iszlám hatalmak egyre reálisabbnak ítélik meg, ezért a közeljövőben az amerikai geopolitikai érdekektől való függetlenedési kísérletek keretében végrehajtott politikai manőverek sorozata várható.
Ennek a koncepciónak a keretén belül a jemeni, iraki, szíriai és líbiai helyzet mihamarabbi rendezése lesz a cél, melyet az Egyesült Államok nagy valószínűséggel a pillanatnyi helyzet alapján elsősorban a Daesh-t eszközként felhasználva igyekszik megakadályozni.
Az iszlám világ stabilizációs folyamataiban olyan, eddig nehezen elképzelhető történések bekövetkezése valószínűsíthető, mint az afgán kormány kiegyezése a tálibokkal, és az Al-Kaida hálózati rendszerében működő csoportok magatartásának jelentős mérséklődése a régiók helyi lakossági szimpátiájának megnyerése érdekében. Az Al-Kaida a Daesh-el – mint vetélytárs szervezettel – a helyi erőforrásokért vívott harcot illetően eddig a brutalitás propagandájában próbálta meg felvenni a versenyt. Ezen erőforrások elérhetőségét azonban a nemzetközi diplomáciai folyamatok nagy mértékben beszűkítik, aminek köszönhetően egy újabb ideológiai előrelépés várható az Al-Kaida szervezeti keretein belül, amely az iszlám szellemiségű hatalmi pólus felemelkedésének célját jobban szolgáló, regionális szinten az eddigi radikális iszlám helyett mérsékelt fokú politizálás térnyerését jelenti. Mindemellett ideológiában és retorikában az USA fő ellenségkép marad, amely a szervezetnek az iszlám társadalom részéről elnyert szimpátiáját ezután is fenntartja. Ennek az elképzelésnek a sikeres kivitelezésére az atlanti ideológiai blokk történelmében az IRA Sinn Féin-en keresztüli hivatalos politikai életbe való betagozódása szolgál példaként.
A felsorolt manőverek elindulásának reális lehetőségét jelzi a Muszlim Hittudósok Nemzetközi Uniója által közzétett nyílt levél, melyben a világ legbefolyásosabb, az iszlám összes ágából több mint 90 000 vallástudóst tömörítő muszlim szervezet arra szólítja fel az iszlám világot, hogy “bármilyen, az Oroszországi Föderációval kapcsolatos döntés meghozatala esetén a döntéshozók először az oroszországi iszlám teológusokkal kell konzultáljanak az ügyben.” Az iszlám világ autoritatív szinten egyetlen egyetemesen elismert szervezete (az általa megállapított normákat és döntéseket kivétel nélkül minden muszlim felekezet kötelezőnek tartja) a levélben kihangsúlyozza, hogy “pozitív hozzáállással tekint az Oroszországi Föderációra, amely az arab és muszlim közösséget ma támogatja.”
A Muszlim Hittudósok Nemzetközi Uniójának központja Katarban található, és vezetésében a Muszlim Testvériség szervezetéhez köthető vallástudósok jelentős súlyt képviselnek. A levél nyilvánosságra hozatala egy olyan fordulat kezdetét jelentette, melynek folytatásaként a katari külügyminiszter hivatalos tárgyalásra érkezett Moszkvába december 25.-én, a szíriai helyzet rendezése körüli eddig homlokegyenest eltérő orosz és katari álláspontok közös nevezőre hozatala érdekében, amely a diplomáciai szabályok irányította eredménnyel zárult. Katar továbbra is Aszad elnök távozásának szükségessége mellett foglalt állást, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az eddigi orosz álláspontot megismételve, a szír emberek döntésének jogosultságát támogatta Aszad kérdésében. A két fél azonban egy azonnali politikai tárgyalási mechanizmus megkezdésének közös akaratát nyilvánította ki a szíriai rendezés ügyében, és a katari politikus nyíltan utasította el az USA politikai elitjének befolyásos csoportját alkotó, John McCain vezette érdekkör és az amerikai védelmi miniszter Ashton Carter által támogatott török-szaúdi-egyiptomi-amerikai szárazföldi koalíciós haderő bevetésének javaslatát.
Az a tendencia, amely az eddig háttértámogatást biztosító muszlim államok Daesh-től való elfordulásával és a terrorszervezet támogatásának hirtelen leállításával kezdődött, és a líbiai rendezésben Oroszországgal érdekegyezésben végrehajtott nemzetközi diplomáciai manővereken keresztül folytatódott, így kiteljesedni látszik.
Erről a fordulatról egyedül a török vezetés késett le, mert elhitte azt az amerikai elit által szorgalmazott elképzelést, hogy az USA-nak a hidegháború során a Közel-Keletre sikerrel alkalmazott török-szaúdi-izraeli pilléren alapuló külpolitikai koncepciója, amely a török regionális hegemónia fenntartásának egyik fő eszközeként is funkcionált, harminc év elteltével is sikeresen alkalmazható. A török vezetés az Egyesült Államok befolyásának hatására megpróbált végrehajtani egy szabálytalan előzést, és a Hamenei által megemlített iszlám ébredés “elrablásával” az USA hegemóniára épülő világrendhez való besorolás folytatása mellett döntött. Ennek a döntésnek a logikai bizonyítékát nemcsak az orosz Szu-24 vadászgép lelövése és a török titkosszolgálat a MIT által fedezett anyagi, egészségügyi, és haditechnikai támogatás továbbvitele, vagy a Daesh-el folytatott olajüzlet jelentik. A MIT vezetője, Hakan Fidan október közepén az Anadolu News Agency török hírügynökségnek adott interjú során úgy nyilatkozott, hogy:
“Az ISIS realitás, és el kell fogadnunk, hogy nem törölhetünk el egy jól szervezett és népszerű szervezetet. Ezért arra hívom fel nyugati kollégáim figyelmét, hogy értelmezzék újra az iszlamista politikai áramlatokról alkotott képüket, tegyék félre cinikus mentalitásukat, és akadályozzák meg Vlagyimir Putyinnak a szíriai iszlám revolucionisták szétzúzására irányuló terveit. A külföldről érkező Szíriába tartó nagyszámú dzsihadista koordinálásának megoldásának érdekében feltétlenül szükséges, hogy az ISIS konzulátust, de legalább politikai képviseletet állítson fel Isztambulban.” (a nyilatkozatot Fidan a heves belföldi ellenreakciók után mint “titkosszolgálatoknál bevett manipulációs technikai eszközt” próbálta feltüntetni, majd a későbbiekben a riportot az összes török szerverről törölték.)
A katari irányváltás így nemcsak az eddig elkövetett terrorcselekményekhez (különösen az orosz civil repülőgép Sínai-félsziget feletti megsemmisítése) fűződő esetleges katari anyagi támogatások szálainak végső elvarrását, és így a nemzetközi elszigetelődés és szankcionálás lehetőségének megelőző kiküszöbölésére irányul, hanem egyúttal egy a multipoláris világrendben felemelkedő, iszlám civilizációs szellemiségű önálló hatalmi erőtér létrehozásának koncepciójába illeszkedik.
Az ezzel egybehangzó, az iráni politikai vezetés által fent említett nyilatkozatok ennek a folyamatnak a kibontakozási lehetőségeit rejtő megfelelő pillanat “itt és most” realitására hívják fel a muszlim világ figyelmét.

http://www.hidfo.ru/2015/12/iran-egy-egyseges-modern-iszlam-hatalmi-polus-kialakitasat-szorgalmazza/

NEM CSALÁDBARÁTAK, HANEM KÖZÉPOSZTÁLY- ÉS SZEGÉNYELLENESEK A 2016-OS VÁLTOZÁSOK

Lassan csordogálnak a számok arról, mit jelentenek a kormány új intézkedései, a családbarát támogatási rendszerek, a minimálbérmelés, az SZJA-csökkentés, kinek jut pluszjövedelem, és megint azt láthatjuk, hogy a kormány azokat támogatja, akiknek e nélkül is biztosított a megélhetésük, akik pedig rászorulnának, azok alig kapnak valamit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a Fidesz saját magáról azt állítja, a népességcsökkenés ellen küzd. Pedig családi kedvezményei igazából csak pár tíz-, maximum százezer embernek nyújtanak valódi segítséget.
Szja csökkentés
Január elsejétől 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. Csakhogy a személyi jövedelemadó csökkentésével a Fidesz szokása szerint annak oszt vissza többet a közösből, aki így is jobban keres. Nem nehéz kiszámolni: aki 120 ezer forintot keres, annak ez havi 1200, míg aki 600 ezer forintot keres, annak havi 6000 forint kedvezményt jelent (vagyis az előbbi ötszörösét!). Ugyanígy: az általános, sáv nélküli nyugdíjemelés megint csak nem a kisnyugdíjasoknak fog segíteni.
Az 1,6%-os nyugdíjemelés a 60 ezer forintból élő kisnyugdíjasnak havi 900 forintot, míg a 300 ezres nyugdíjból élő nyugdíjasnak havi 4500 forintot fog jelenteni. Vajon melyiküknek van rá nagyobb szüksége, kinek múlik ezen az összegen a fűtésszámlája, és kinek csupán pluszjövedelem?
Családi adókedvezmény
Változik a családi adókedvezmény adóalapja is. Eszerint aki például 111 ezer forint bruttót keres, az ha egyedülálló, nettó 73 ezer forintot vihet haza jövőre, viszont háromgyermekesként már 106 ezret. De sokkal jobban jár itt is, aki jobban él. Aki bruttó egymillió forintot keres és gyermektelen, az nettó 665 ezer forintot kap kézhez, ha viszont három gyereke van, már 797 ezret tehet zsebre. Tehát 122 ezer forint családi adókedvezményt, többet mint a minimálbér összege, az állam négyszer annyival támogatja a kilencszer annyit kereső családokat.
csab
Vajon nettó 106 ezer forintból, vagy nettó 797 ezer forintból lehet jobban felnevelni három gyereket? Miért érdemel több támogatást egy gazdagabb szülő, mint egy szegényebb? Hova kéne támogatás, hogy csökkentsük a társadalmi különbségeket, a gyerekszegénységet? Vajon be tudja-e hozni valaha is a szegényebb család 3 gyereke azt a különbséget, amit a külföldi utazás, a számítástechnikai eszközök, a magántanárok, a rendszeres étkezés, a jobb iskola, a jobb egészégügyi szolgáltatás, a jobb életminőség ad a tehetősebbek gyerekeinek már születésük pillanatától kezdve? És vajon nem az lenne a dolga az államnak, hogy ezeket a különbségeket csökkentse ahelyett, hogy növeli őket?
Miközben pedig nézzük a családi adókedvezmény számait, ne feledjük el: a nem a magasabb fizetéshez kötött, a minden gyerek után ugyanolyan összeget nyújtó támogatások, mint például a családi pótlék 2008 óta nem növekedtek!
Családi otthonteremtési kölcsön, avagy 10 plusz 10 millió
A nagyon beígért otthonteremtési támogatásról is érkeznek a hírek. Kezdjük azzal, hogy a nem házasokat, például a gyereküket egyedül nevelőket, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata leginkább érint Magyarországon, nem is vehetik igénybe a támogatást. De ugyanígy munkanélküliek se kaphatnak ahhoz plusz összeget, hogy legalkább lakhatást szerezzenek, vagy a komfortot növeljék, ami mondjuk az egyik legfontosabb segítség (lenne) a munkába való visszatéréshez.
Az összegek pedig így néznek ki: egy gyerek esetén 600 ezer, kettő esetén 2,6 millió, míg 3 vagy több gyerek esetén jár a 10 millió vissza nem téríntendő támogatás, ehhez jön hozzá a 3%-os kamatra 10 milliós hitel, amihez hitelképesnek kell lenni. És ugye vállalni kell a 3 gyereket. Használt lakások esetén viszont ez az összeg már csak két és fél millió forint…
Használt lakás esetén, a jelenlegi, kifejezetten magas ingatlanárakkal nem csak Budapest, hanem több vidéki város is kiesik, nem csak a 2,6 milliós, hanem a 2,6 milliós plusz 10 millió hiteles konstrukcióból. Új épitésű lakás esetén az telekárak és az építési költségek miatt hasonló a probléma. Persze nem állítjuk azt, hogy ne lenne nagy segítség egy ilyen konstrukcióban adott összeg, de valójában sokak számára, akik nem akarnak kisvárosba költözni, még a hitellel együtt is bőven kell önrészt rakni hozzá, nem beszélve arról, hogy pont a középosztálybeli, alsó-középosztálybeli családoknál már a hitel bevállalása is kockázatnak számít jelenleg, még akkor is, ha a megfelelő lakhatás jó befektetés.
Ki jár jól?
Miközben a KSH számításai szerint az ország fele kevesebb mint egy főre jutó bruttó 80 ezer forintból, a középosztály pedig a statisztikai hivatal adatai szerint egy főre jutó bruttó 55 és 125 ezer forint közötti összegből él, a Fidesz családi támogatásaival azok járnak jól, akik ennél nagyobb keresettel és megtakarításokkal rendelkeznek. Az évek óta változatlan fix támogatások mellett pedig folyamatosan olyan kedvezményeket ad a kormány, amiket a tehetősebb családok tudnak igénybe venni.
A biztos megélhetéssel rendelkező felső-középosztálybeli családok magasabb támogatása nem csupán a Fidesz népességnövekedési szólamaival van ellentmodásban, hanem azzal a józan elvárással is, hogy egy közösség, mint a magyar állam, próbálja meg csökkenteni a különbségeket egy szegényebb és egy gazdagabb családba születő gyerek között már a megszületésük pillanatától. Jelenleg ennek épp az ellenkezője zajlik: a Fidesz családi kedvezményeivel azok járnak jól, akiknek nem okoz gondot, vagy kevésbé okoz gondot a gyerekük felnevelése, és pont a kisebb keresetűek, a középosztálybeliek, alsó-középosztálybeliek és a szegények járnak a legrosszabbul a kormány családpolitikájával.
(Jámbor András)

Mennyiben fogja ez a gázvezeték felrobbanása ( felrobbantása ?), befolyásolni Magyarorazág és Szlovákia folyamatos gázellátását ?

Felrobbant az orenburgi gázvezeték Kárpátalján

Péntek délelőtt robbanás történt az orenburgi nemzetközi földgázvezeték kárpátaljai szakaszán. Senki nem sérült meg.
A megyei katasztrófavédelem közleménye szerint hozzájuk a délelőtti órákban érkezett az első jelentés az intenzív gázszivárgásról, amelyet Huszt térségében észleltek. A kiömlő földgáz nem sokkal később hatalmas robbanás kíséretében lángra kapott.
A lángokat több kilométerről is látni lehetett. Az Ukrtranszhaz szakemberei elzárták a csapokat, kiiktatva ezzel a megsérült szakaszt.
gv
Csak találgatják az okokat
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a 1420 mm átmérőjű és 75 atm üzemi nyomású fővonalú gázvezeték sérülését.

A hatóságok a terrorcselekmény lehetőségét sem zárják ki.
A kárbecslés jelenleg is tart. A hivatalos jelentés szerint emberéletben nem esett kár.
(Forrás: origo)
Gennagyij Moszkal beretváltkoponyájú kárpátaljai gubernátor szerint is hajmeresztő volt a tegnapi gázvezetékrobbanás Huszt mellet.
moszkal
A vezeték egyik föld alatti szakasza robbant fel Gorogyilovo falu határában, a kárpátaljai régióban, a huszti járás erdős-hegyes területén.
A Maradék-Ukrajna másik végéből-Luganszk-régióból-a nyáron Kárpátaljára rendcsinálónak vezényelt rendőrtábornoki végzettségű Moszkalt is megrendítette a harminc-ötven méter magas lángoszlop látványa az erdő fölött. Kellemesebb újévi első élményt is el tudott volna képzelni magának Kárpátalja gubernátora, de miután “leszakaszolták” a kérdéses vezetékdarabot a katasztrófavédők, és egyre kisebb lett a fáklya-Moszkal nyugalma is kezdett visszatérni.
Moszkal is felkaia a szabotázs-szálat, mint lehetséges kiváltó okot. Természetesen mint orosz szabotázst!
Van is a környéken annyi rendőr meg katona, mint csillag az égen. Természetesen nem a helyreállításon munkálkodnak.
http://www.balrad.com/2016/01/02/moszkal-haja-is-egnek-meredt-tegnap/

Multikultúra erőszakkal. Hidegség a szívekben – így csinálják a németek

Arab és angol nyelven feliratozva közvetítették Angela Merkel német kancellár beszédét a TV-csatornák. A kancellár egy év alatt másfél millió idegen kultúrájú személyt importált Európába, és most attól tart, hogy darabokra hullhat Németország. Természetesen, nem az általa felfokozott megosztottság, hanem a rasszizmus miatt.
A kancellár beszédében arra kérte a lakosságot, hogy mindenki kerülje a rasszista megnyilvánulásokat, mert a rasszizmus törésvonalat hoz létre a német társadalomban, és Németország darabokra hullhat. Merkel szerint “hidegség és gyűlölet van annak a szívében”, aki meg akarja határozni, ki német, és eközben “másokat kizárna ebből a definícióból”. Tehát, amennyiben egy német ember úgy gondolja, hogy a fekete-afrikai nem német – ő rasszista, Merkel megfogalmazása szerint “hidegség és gyűlölet van a szívében”.
Angela Merkel döntéseinek köszönhetően idén közel másfél millió migráns érkezett Németországba (a Frontex adatai szerint az első 10 hónapban 1,2 millió). A kancellár annak ellenére támogatja több millió idegen civilizációs háttérrel rendelkező személy Európában letelepítését, hogy az európai társadalmak és a német társadalom többsége ellenzi azt.
December 26-án a MDR német televízió beszámolt arról, hogy ismeretlen elkövetők Szászországban Molotov-koktélokat dobtak egy építés alatt álló befogadó-központra. A helyi lakosság korábban petíciókkal és tüntetésekkel tiltakozott a tervezett menekülttáborok ellen, amit a kormány a többségi lakosság tiltakozása ellenében kezdett megvalósítani. Az épülőben lévő menekülttáborba 100 migráns elhelyezését tervezték a következő hetekben. A keletkezett tűz miatt azonban ez átmenetileg nem tud megvalósulni. A történtekről közölt beszámolóval együtt közölték a vonatkozó statisztikát is, miszerint
Németországban 2015 folyamán több mint 800 támadást hajtottak végre menekülttáborok ellen.
Így csinálják a németek. Az “ismeretlen elkövetők” korábban gimnáziumot is égettek le, amiért azt a kormány befogadó-központtá alakította. Miközben a liberális sajtó a befogadás gondolatait közvetíti, a társadalom többsége az invázió megakadályozásának számára megfelelő módját kezdi keresni, mert nyilvánvaló, hogy a kormány a társadalom ellenségévé vált. Valakinek ez tüntetést, petíciót jelent, mások radikálisabb és törvénytelen megoldásokhoz folyamodnak. Az Európai Unióban “populista pártok” jelentős politikai előnyre tesznek szert, amennyiben hajlandóak azt mondani, amit a társadalom abszolút többsége hallani akar. Ennek magyarázatát nem kell túlbonyolítani; azért érnek el sikereket, mert az emberek többsége nem akar bevándorlókat, az ún. populista pártok pedig azt mondják, amit a választók hallani akarnak. A németországi menekülttáborok ellen elkövetett több mint 800 gyújtogatás viszont azt mutatja, hogy valóban társadalmi törésvonal jött létre. A Merkel által mondottakkal ellentétben nem a rasszizmus miatt – hanem, mert egy minimális lakossági támogatással bíró ideológiai kisebbség azt akarja, hogy Európa multikulturális legyen, és ennek megvalósítása során szándékosan a többségi társadalom akarata ellenében cselekszenek.
Eközött a neoliberális kisebbség, és a társadalom négyötöde közt jött létre a törésvonal. Ha egy kormány szembefordul a saját népével, az szükségképpen társadalmi zavarokat okoz, és egyenes út a törvényes rend megbomlásához. Gyakorlatilag belekényszerítik a többségi társadalom alapvetően békés tagjait a bűncselekmények elkövetésébe, mert a lakosság azzal kell szembesüljön, hogy a kormány ellene fordult, és a törvények a népérdek helyett egy ideológiai kisebbség akaratának beteljesítését védelmezik. Ez a “rasszizmus” – tünete annak, hogy a kormányok nyíltan a többségi társadalmak akarata ellen cselekszenek.
Nem jönnének létre ilyen problémák, ha a szószólóik egy pillanatra is komolyan gondolnák a demokráciát – ami önmagában véve nem köthető ideológiához, hanem a többségi lakosság akaratának képviseletét jelenti (akkor liberális, ha a lakosság többsége liberalizmust akar). A migrációs válság hatására pedig könnyen előfordulhat, hogy a demokratikus többség nem liberalizmust és befogadást akar, hanem rasszizmust.


http://www.hidfo.ru/2016/01/multikultura-eroszakkal-hidegseg-a-szivekben-igy-csinaljak-a-nemetek/

Tizennyolcan fagytak meg fűtetlen lakásukban

Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum az újév első napján.
fagy
December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt. A Magyar Szociális Fórum szerint a tragédia hátterében az áll, hogy sok embernek választania kell, vajon egyen vagy fűtsön-e, mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányosan élő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás.
A tények arra utalnak, hogy a szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után, ezért a Magyar Szociális Fórum a lakosságtól kér fokozott segítséget. Arra kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek oda és segítsenek a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idős emberekre. Legfőképpen az érintettek szomszédjait kéri fokozott segítőkészségre.
Szolidaritással életet lehet menteni – hangsúlyozza az emberjogi szervezet.
Ősztől december közepéig 25-en szenvedtek fagyhalált, december közepe óta pedig tizenöten hunytak el, köztük öt nő. Az év végéig nyolcra nőtt a megfagyott nők száma, és 32-re a férfiaké.
Az áldozatok 45 százaléka (18 fő) saját fűtetlen otthonában lelte halálát, 37,5 százalékuk (15 fő) a szabad ég alatt, 17,5 százalékuk (7 fő) pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után halt meg, mert már nem tudták őket megmenteni.
(MSZF)

Donyeckben a Donyecki Népköztársaság vezetője, Alakszandr Zaharcsenko köszöntötte a Népköztársaság lakóit óévbúcsúztató, újévköszöntő televíziós beszédében.

Zaharcsenko köszöntőjéből egy oligarháktól mentes népi gazdaság kiépítésének szándékát kell kiemelni, amit talán legfrappánsabban keresztényszocialista társadalmi-politikai modellként lehetne jellemezni.
“Tudjuk mi Kijev szándéka, és tudjuk mit akar Újoroszország! Mi szabadságot és biztonságot akarunk. Számunkra a hagyományos kereszténység az erkölcsi iránytű, az ezen értékeit és hagyományait elvesztett neopogány, kereszténység utáni Európával szemben.”
“Ezért aztán Donbassz és Újoroszország válhat nemcsak egy növekedési ponttá, hanem az ukránok gyűjtőpontjává is, akik az oligarchikus rend, a nyugati megszállók és helyi meghatalmazottjaival szemben kívánnak fellépni.” (A fordítás erősen “magyarított”)

http://www.balrad.com/2016/01/01/zaharcsenko-keresztenyszocializmust-hirdetett/

Petro Valcman is elbúcsúztatta tegnap Kijevben 2015-öt, amit amúgy történelmi jelentőségűnek minősített.

Ünnepi beszédét-nem meglepő módon-némi alkoholos befolyásoltság állapotában mondta végig, ami lényegében a Gonosz Oroszország Ármánykodásának hangsúlyozása volt. Végig. Amelynek az ő Birodalma rendíthetetlenül ellenáll, és a végén mint a JÓ-el fogja nyerni jutalmát. (Ahogy a Gonosz is bűnhődni fog!) Ami két tényezőnek köszönhető! Köszönhető főként az ő hivatala és kormánya gondoskodásának, másrészt pedig azon hős ukrán katonáknak, akik most nem vodkáspohárral a kézben, hanem keményen markolt fegyvereikkel garantálják a JÓ diadalát.
Kidomborította az Európai Unióval kötött-amúgy Maradék-Ukrajna kifosztására feljogosító-szabadkereskedelmi megállapodás fontosságát és hallatlan jelentőségét, miközben halványan megemlítette a Nagy Álom-az Uniós tagság-füstbemenetelét is. Na nem ilyen direkt módon, hanem körbekanyarintva azzal a kacifántossággal, hogy amúgy jól halad a teljes jogú tagság ügye, csakhát előbb még le kéne gyűrni a korrupciót! Ami heroikus egy küzdelem lesz! (Biztos ukrán vereséggel! De ezt már nem mondta!) Viszont a majdani uniós tagság egyenesen a Kánaán lesz. Mert ha lesz egészség és Isten segítsége!-lesz teljes jogú tagság is! Akkor az ő Birodalma majd egy erős és egységes Európai Unió tagja lesz! Mint egy erős és egységes Ukrajna! Amelyben béke, boldogság és jólét fog honolni!
Ezt már 2016-ra is kívánta az alattvalóknak. És hát a szokásos “Szláva Ukrajinye!-Dicsőség Ukrajnának!”-rikkanattal átléptette Maradék-Ukrajnát és alattvalóit 2016-ba!
Az alábbi videonak csak az első harmadát érdemes megnézni. A többi rész már a fentebbi videoból ismert.
http://www.balrad.com/2016/01/01/valcman-is-szolt-birodalma-alattvaloihoz/

‘Végre itt a tél’… a fenébe is!

Boldog Új Évet, minden Barátunknak!
Boldogabb Új Évet!

“Végre itt a tél!” – örömködnek a gazdagok, azok, akik a Fehér Karácsony után úgy sírtak-ríttak, mint az óvodások. Merthogy, hó és jég nélkül “nem igaziak” szerintük az ünnepek. – Nos most megjött a tél, s nemsokára nagy valószínűséggel megjön a hó is.

De csak az élet naposabb oldalán járóknak lesz ez élvezet, – az átlag embereknek, s a szegények, a kifosztottak tömegeinek nem, – mert ez a hideghullám számukra, – csak a fűtetlen, vagy alig fűtött otthonaikban a fagyoskodást, a felfázást, a betegséget, kihűlést, fagyási sérüléseket, – a szabad ég alá kilakoltatott ezreknek pedig a lassú fagyos kínhalált jelenti.
Nekik az elmúlt időszakban nem volt mit ünnepelni, sokszor még télikabátjuk sincs. – Az elkényeztetett úri népség által annyira várt hideg nemcsak a szegényeknek, de mindenkinek sok rosszat hozhat. Még nekik is, mert a csúszós utak töb balesetet, az elfagyott vízvezetékek pedig komoly vízhiányt okozhatnak. És még sorolhatnánk a negatív eseteket, például a hidegben szétdurrant tűzcsapokról, melyekből az utakra zubog a víz, s fagy meg a zord éjjelen, életveszélyes korcsolya pályává változtatva az utat, etc…
Álságos ünnepi időszak volt ez, a média ünnepi őrjöngéseivel; a “Vásárolj! Vásárolj!” agymosással, a “papok” által megáldott halászlével, no meg magának Ferenc “Pápának” az áldásával, mely inkább átoknak számít már, – hiszen december 25-én azokat az országokat és embereket áldotta meg, akik befogadták a “menekülteket” és migránsokat.
De, hát tél van mondhatja bárki, amiben a legteljesebb mértékben igaza is van. Azonban a felelősen gondolkodó magyar embernek nemcsak a saját maga szemszögéből kell néznie a világot, s különösen nem Magyarországot, – hanem át kell éreznie a többi magyar életét, s ha kell akár a szenvedéseit is, – mert az az elkövetkező időszak várható történéseinek fényében, a népi egységre  soha akkora szükség nem volt, mint most.
Mint már említettük; – 2016-ban új tartalommal jelentkezünk.
Mind témákban – de műfajilag is, mely azért nem is annyira új, csak betartjuk az eredeti koncepciót, melyet immáron 11 éve határoztunk meg. A Szabad Riport nem hírportál, hanem politikai, kulturális és zöld folyóirat.  – “Az igazság semmitől nem fél, csak attól, ha elhallgatják.” jegyében.
Minden Barátunknak és a Magyar Népnek egy Boldogabb Új Évet, a nélkülözőknek pedig külön elegendő erőt kívánunk a téli időszak átvészeléséhez, – a gazdagoknak pedig több empátiát a szegény nép megértéséhez.
Persze azért szép volt, – egy ilyen deres, fagyos, új évi reggel…

https://szabadriport.wordpress.com/2016/01/01/vegre-itt-a-tel-a-fenebe-is/