2016. április 17., vasárnap

Olaszország népszavazással dönt az olaj- és földgázkitermelésről

Olaszországban folyamatban van egy népszavazás, amin az állampolgárok arról döntenek, hogy a kormány visszavonja-e a partvonaltól kevesebb mint 20 kilométerre található olaj- és gázlelőhelyekre adott kitermelési jogokat.
Matteo Renzi kormánya decemberben meghosszabbította minden, a partvonaltól 20 kilométeren belül található olaj- és gázlelőhely kitermelési jogait, amelyek így a készletek kimerüléséig lennének érvényesek. A referendum során a lakosság arról dönthet, hogy a lejáró kitermelési jogok meghosszabbítását visszavonja-e a kormány.
A civil szervezetek és kilenc regionális kormányzat kezdeményezésére indított referendum kimenetele kérdéses: Matteo Renzi olasz miniszterelnök arra buzdította a lakosságot, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, mert az “igen” szavazatok győzelmének eredményeként az ország erősebb függésbe kerülne az energiaimport terén, és több ezer munkahely szűnhet meg.
Ugyanakkor, Renzi nyilatkozatával ellentétben a referendum eredménye nem sokat változtatna az ország importfüggőségén: Olaszország energiafelhasználásának 90%-át importból fedezi, miközben a referendumon kérdésessé váló készlet mindössze a hazai gázfelhasználás 3 százalékáért felelős (olaj esetében 1 százalék).
Az Il Sussidiario beszámolója szerint a részvételi arányról még nem lehet érdemben nyilatkozni, mert a szavazókörletek este 10-ig nyitva vannak, addig még nagy mértékben módosulhat az eredmény.

http://www.hidfo.ru/2016/04/olaszorszag-nepszavazassal-dont-az-olaj-es-foldgazkitermelesrol/

Jóbarátjuk Szaúd-Arábia, de fegyvert már nem adnának a kezébe


Mindinkább egyértelművé válik, hogy az Egyesült Államok és egyik erős közel-keleti szövetségese, Szaúd-Arábia közt megromlik a viszony: az amerikaiak egyre több számonkérést kezdenek az emberi jogok sértéséért, és nyilvános vitát folytatnak arról, hogy Szaúd-Arábia érintett lehetett a szeptember 11.-i terrortámadásban.
Chris Murphy szenátor bejelentette, hogy be fog nyújtani egy törvényjavaslatot, ami korlátozza a Szaúd-Arábiának történő fegyvereladásokat, amiért az arab királyság sértette az emberi jogokat a jemeni háború során. A bejelentés egy nappal azt követően történt, hogy egy volt szenátor, Bob Graham azt mondta; az elnöki hivatalból olyan információkat kapott, miszerint a szaúdi királyi család pénzelte – és más módon támogatta – a szeptember 11.-i terrortámadás elkövetőit.
Annak ellenére, hogy a szaúdi-amerikai viszony látványos hanyatlásnak indult, Szaúd-Arábia szerves részét képezte az USA Közel-Kelet-stratégiájának. Egy a közelmúltban nyilvánosságra jutott elgondolás szerint – többek között – szaúdi katonai beavatkozás támogatásaként vonulna be tízezer amerikai katona Szíriába és Irakba. Ugyanakkor, nemzetközi politikai elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy az arab királyság nem csak segédkezik az amerikai hadsereg “ISIS elleni harcában”, hanem ezzel párhuzamosan a terrorszervezetet támogató lépéseket is tesz – amiben viszont szoros együttműködést folytat Törökországgal és Katarral, és a három ország együttes erővel az iszlám radikalizmus elleni harc aláásásán munkálkodik.
Chris Murphy szerint a kongresszusban egyre fokozódnak az aggodalmak a szaúdi fegyvereladások kapcsán, és olyan kérdéseket vetnek fel, miszerint az Egyesült Államok nem saját katonáit gyilkolja-e azáltal, hogy a szaúdiaknak fegyvereket ad, akik viszont a több országban zajló dzsihádot támogatják ezekkel a fegyverekkel. Ennek eredményeként – a sok évtizedes “szoros viszonyt” követően – az amerikai politikusok elkezdték megfogalmazni “aggodalmaikat” annak kapcsán, hogy Szaúd-Arábia emberi jogokat sért.
A törvényjavaslat egy másik támogatója, a libertariánus szenátor Rand Paul azt mondta, “Szaúd-Arábia fontos partner, de be kell látni, hogy a baráti ország lépései nem szolgálják az amerikai érdeket.” Rand Paul az utóbbi évek során számos alkalommal felszólította az amerikai szenátorokat, hogy szüntessék be a Szaúd-Arábiának történő fegyvereladásokat. Murphy szerint azonban ennek a lépésnek nincs nagy támogatása a kongresszusban, ahol továbbra is meghatározó a fegyvergyártó cégek lobbi-tevékenysége, és a védelmi ipar bevételeit előnyben részesítik az emberélethez képest.
A lépés azonban nem egyedülálló: az utóbbi évek során számos jele mutatkozott annak, hogy Szaúd-Arábiát is elérte a Közel-Kelet nagy volumenű geopolitikai változása. A szaúdi állami sajtóban több alkalommal jelenhettek meg olyan vélemények, melyek az amerikai hegemónia megdöntését támogatják, és a külpolitika “két lábra állításának” szükségességét hangsúlyozzák. Miközben az Egyesült Államok több évtized alatt szó nélkül hagyta a szaúdi rezsim “jogtiprásait”, az emberi jogi kritika nagyon hamar megerősödött, miután a szaúdi rezsim más nagyhatalmakkal is kiterjedt gazdasági együttműködést kezdett. Talán pont arra volt szüksége az amerikai külpolitikának, hogy Szaúd-Arábia támogassa a terrorszervezeteket, és most attól tartanak, hogy Moszkva jövedelmező üzletekkel “megszelídíti” ezt az évtizedek óta “megbízható amerikai szövetségest”?

http://www.hidfo.ru/2016/04/jobaratjuk-szaud-arabia-de-fegyvert-mar-nem-adnanak-a-kezebe/




Megfenyegették a szaúdiak Amerikát – Mi lesz a piacokon?

Akár 750 milliárd dollárnyi amerikai eszközt is eladhat Szaúd-Arábia abban az esetben, ha elfogadja a kongresszus azt a törvényt, amely lehetővé teszi a szaúdi állam jogi felelősségre vonását a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekben való esetleges részvételért – ezzel az üzenettel fenyegette meg a szaúdi külügyminiszter múlt hónapban amerikai partnereit Washingtonban – írta meg a New York Times. A tömeges szaúdi eszközeladás amiatt következne be, hogy megelőzzék azok bírósági lefoglalását, igaz kérdéses, hogy az üzenetet komolyan lehet-e venni. Az amerikai adminisztráció mindenesetre lobbizik a törvény megakasztásáért, Barack Obama amerikai elnök pedig jövő szerdán Rijádba látogat a szaúdi királyhoz.
ad
Befagyaszthatnák a szaúdi állam vagyonát
Az amerikai lap szerint a szaúdi külügyminiszter személyesen adta át az uralkodó üzenetét az amerikai illetékeseknek és amelynek lényege, hogy szaúdiak kifogásolják a terrorista cselekmények támogatóiról készülő törvényt, amely feloldaná a külföldi államok részleges immunitását az amerikai bíróságokon elinduló kártérítési perek esetén. A törvényt, amely az amerikai földön bekövetkezett terrorcselekmények jogi megtorlását tenné lehetőség, az amerikai Szenátus Jogi Bizottsága már elfogadta, és ritka módon mind a republikánusok, mind a demokraták támogatják. Sok szenátor a családjában bekövetkezett halálos esetek miatt áll ki határozottan a törvényjavaslat mellett.
Nem véletlen ezért, hogy a New York Times információi szerint a Fehér Ház nyomást gyakorol mindkét oldalra, hogy ne szülessen meg a törvény, mert az bonyodalmakhoz vezetne, illetve az amerikai hadsereget, valamint az Amerikai államot is beperelhetik ezután, ha megtorló jellegű törvények születnek a világban. A cikk egyúttal megjegyzi, hogy diplomáciai, politikai és katonai-védelmi egyeztetések sorozata volt az elmúlt hetekben a készülő törvénnyel kapcsolatban. Bár a cikk nem említi meg, de érdemes felidézni, hogy éppen e hét hétfőn volt egy ritkaságszámba menő hivatalos egyeztetés a Fed elnöke és Obama között.
A szaúdiak egyébként határozottan cáfolják, hogy bármilyen közük is lenne a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakcióhoz, igaz a New York Times egy 2002-ben született vizsgálati jelentés nem nyilvános részéből is idéz most, amely 28 oldalon taglalja a szaúdiak szerepét. Ez a rész pedig sejtetni engedi, hogy ha nem is a szaúdi kormány, illetve vezető kormányzati tisztségviselők, de alacsonyabb beosztású szaúdiak, illetve Amerikában élő szaúdiak részt vehettek a cselekmények előkészítésében.
Mennyi lehet nekik?
Bár a New York Times cikke nem foglalkozik vele, de érdemes rögzíteni, hogy az akár 750 milliárd dollárnyi amerikai eszköznek csak egy része lehet amerikai államkötvény, illetve kincstárjegy, hiszen a februári adatok szerint a nagy olajexportáló államok együttesen birtokoltak 281 milliárd dollárnyi állampapírt.
Igaz persze, hogy a statisztika nem tud mindent pontosan mérni és lehetnek áttételesen birtokolt szaúdi állampapír kitettségek is, de a szaúdi állam közvetlen és közvetett amerikai állampapír tulajdona valószínűleg nem nagyobb néhány százmilliárd dollárnál. Érdemes megjegyezni, hogy a legfrissebb adatok szerinta szaúdi jegybank (SAMA) tartaléka mintegy 593 milliárd dollár volt február végén, amelyből 394 milliárd dollárt tettek ki a külföldi értékpapírok (21. oldal).
Ennél bővebben már nem részletezi a szaúdi statisztika, de a korábbi, dolláralapú masszív olajár-bevételek miatt jó okkal feltételezhető, hogy ennek döntő része amerikai értékpapírokban pihenhet. Ha ezt elkezdené eladni Szaúd-Arábia (illetve azt, amit áttételesen, más országok brókercégein, intézményein keresztül birtokol), az bizonyára jelentős amerikai állampapírpiaci hatással (hozamemelkedés), illetve piaci zavarokkal járna a méret miatt.
Éppen a méret miatt erősen kérdéses, hogy ekkora volument rövid idő alatt valóban képes lenne-e eladni Szaúd-Arábia anélkül, hogy saját vagyona jelentős értékvesztését el ne szenvedné. Az akár 750 milliárd dolláros fenyegetés nyilván kiterjedne részvényekre, jelzálogkötvényekre és egyéb eszközökre is, amelyeket a bírósági vagyonzár miatt bizonyára ki is vonnának Amerikából (dollár eladás, riál/egyéb deviza vétel), ami így a dollárra is masszív leértékelődési nyomást fejthetne ki. Ez azért lehetne kellemetlen a szaúdiaknak, mert saját fizetőeszközüket teljes mértékben a dollárhoz kötik, így maga a riál is gyengülne.
A cikkben megszólaltatott szakértő (Peterson Intézet) azt mondja, hogy valószínűleg üres fenyegetés, amit hallunk a szaúdiaktól és arra is figyelmeztet, hogy egy ilyen átfogó eladási hullám a szaúdiaknak is hátrányos lenne a vagyonvesztés miatt.
(portfolio)
Bal-Rad komm: Érdekes egy história ez, AZ ÍGÉRGETÉSEK SZINTJÉN! Mert az nyilvánvaló, hogy ilyen ciriburiba EGYIK FÉL SEM MEGY BELE SADDAM HUSSEIN MIATT!
Mert hát ugye ő volt a főkolomposa az “amerikát ért támadásnak”! (Meg is lakolt érte!) Vagy esetleg valamit rosszul tudunk? Vagy tán az amcsik rájöttek, hogy tévedtek? Vagy esetleg nem is tévedtek, csak ÚGY CSINÁLTAK AHOGY NEKIK TETSZIK?
NEM TÁN SZANKCIÓKAT AKARNAK SZAUDI-ARÁBIÁVAL SZEMBEN?
Szóval a szaudiak rikoltozása nagyon hasonlít az éjszakai rengetegben félő vándorlegény kiáltozására-füttyögésére!
De ezen túlmenőleg érdekes az a fejlemény, hogy a leghűségesebb arab szövetségest az USA megvádolta! Nem is akármivel! És most akkor mi van?!
Az van, hogy martalócok vitatkoznak azon, hogy melyikük a nagyobb gazember! Lehet, hogy már a világ elsőszámú latorállama-az USA-kezdi bánni, hogy ajánlotta Szaud-Arábiát az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága elnöki posztjára?
Bizony lehet!
Amúgy meg a két latorállam barátságát és szövetségét nem kockáztatják ők rongyos 750 milliárd dollár miatt! Meg mindenféle hülye szankciókkal! Ezerakárhány halott miatt!
Meg hát melyik ország olyan hülye, hogy annyi festett papírért pénzt adjon Szaud-Arábiának?!

Az ukrán parlament ELNÖKÉÜL VÁLASZTOTTA AZ OGYESSZAI HÓHÉRT, ANDREJ PARUBIJT!!!

he
(Tekintettel arra, hogy az eddigi házelnök-Grojszman-Valcman miniszterelnökévé avanzsált)
Andrej Parubij afféle katonai parancsnoka (egyben kémelhárító főnöke) volt a Kijev központját három hónapig dúló, fölfegyverzett fasiszta suhancoknak. Az ő nevéhez fűződik a náci hordák dúlásával elégedetlen kijeviek ellenállásának letörése, az a fasiszta terror, ami Kijevben már jóval a 2014. február 22-i puccs előtt megkezdődött.
ve
Az ő utasítására láttak hozzá a baloldaliak, az előző rezsim híveire, aktivistáira való hajtóvadászathoz a puccs győzelme előtt, főleg pedig után. Az ő irányításával égették, gyilkolták a törvényes rendet védő különleges egységek rendőreit, karhatalmistáit, lincselték meg, kínozták félig vagy egészen holtra a közülük elfogottakat, továbbá azokat is, akiket provokátoroknak tartottak.
Parubij hordái már a puccs győzelme után véres kegyetlenséggel verték szét a nemtetszésüknek hangot adó legbátrabb pár tucat kijevi utcai megmozdulásait. (ERRŐL, TERMÉSZETESEN, NEM ADOTT HÍRT A SZUPERDEMOKRATIKUS VILÁGSAJTÓ) Parubij hordái még hónapokkal később is ott tanyáztak Kijev főterén, a Majdanon, és mint valami Nemzeti Számonkérő Szék, terrorizálták az egyébként már akkor is nagyrészt fasisztákból összeverődött új “parlamentet”.
Andrej Parubijnak igazán “testhez álló” poszt jutott a törvénytelen, hatalombitorló jenkibérenc bábrezsim haza- és nemzetáruló haramiái között: a “kormány” nemzetbiztonsági kabinetjének lett a titkára. E minőségében kapott “felelős megbízást” 2014 április végén.
MÁJUS 2-ÁN EMLÉKEZÜNK MEG AZ OGYESSZAI SZAKSZERVEZETI SZÉKHÁZBAN ELKÖVETETT RÉMTETT 2. ÉVFORDULÓJÁRÓL.
A náci junta példát akart statuálni az elveik mellett következetesen kiálló ogyesszai antifasisztákon. A VÉRFÜRDŐ ÖTLETE IGOR KOLOMOJSZKIJ MULTIMILLIÁRDOS OLIGARCHÁTÓL, Dnyepropetrovszk rémurától származott. Ő is finanszírozta a készülő akciót. A GYAKORLATI VÉGREHAJTÁS FELADATA ANDREJ PARUBIJRA HÁRULT, aki “remekül” megbirkózott a feladattal. Véres hadműveletét hivatalos adatok szerint is 48 (valójában 116) baseball-ütőkkel, fejszékkel agyonvert, lekaszabolt, agyonlőtt, mérges gázokkal megfojtott, napalm tartalmú gyúlékony anyaggal leöntött áldozat, és megégett holttesteik jelezték.
par
“Szemle” Odesszában
A NÁCI BANDERLAND ÖNMAGÁHOZ IGAZÁN MÉLTÓ PARLAMENTI ELNÖKÖT VÁLASZTOTT! Mert összenő, ami összetartozik. ÉS A MŰVELT EURÓPA PARLAMENTI ELNÖKEI NEM FOGNAK MAJD OKÁDNI, AMIKOR FOGADJÁK, KEZET RÁZNAK EZZEL A VÉRSZOMJAS HÓHÉRRAL, TÖMEGGYILKOSSAL ÉS EGYIK LEGOCSMÁNYABB HÁBORÚS BŰNÖSSEL!!!
Mi már tudjuk, mivel a képlet valójában roppant egyszerű: minél oroszellenesebb, annál demokratikusabb. Tudjuk ezt, ha mást nem mondok, arról a Mihail Szaakasviliről, aki a Nyugat kedvenc demokratikus csodagyermeke volt. És akit ma hazájában köröznek elkövetett korrupciói, lopásai – legfőképpen pedig fasiszta rémtettei miatt.
Íme, a szörnyeteg. Amikor fasiszta hordáit irányítja a kijevi utcákon:
(Csikós Sándor)

Donald Trump ellen fordulhat a Facebook

Mark Zuckerberg hidfo.ru
Az internet legnagyobb közösségi hálója arra készül, hogy feladja “semleges politikáját”, és beavatkozik az amerikai elnökválasztás menetébe. Donald Trump ellen fordulhat a Facebook.
Az utóbbi hónapban a Facebook hagyományos kérdezz-felelek programján számos alkalmazott fordult azzal a kérdéssel Mark Zuckerberg vezérigazgatóhoz: “milyen felelősséget vállal a Facebook abban, hogy 2017-ben megakadályozza Trump elnöki székbe jutását?” Trump előretörésével ez az ötödik leggyakrabban feltett kérdéssé vált – valószínűleg ennek köszönhető, hogy a Facebook vezérigazgatója most “egyértelműen” állást foglalt ebben a témában.
Zuckerberg a “Facebook F8” konferencián a politikus megnevezése nélkül azt mondta, baljós hangokat hall, melyek falak építéséről beszélnek, és távolabb sodorják az embereket egymástól azáltal, hogy bizonyos embereket ‘másoknak’ bélyegeznek. Zuckerberg emellett arról is beszélt, hogy ezek a bizonyos “hangok” korlátozni akarják a szólásszabadságot, lelassítanák a bevándorlást, hátráltatnák a szabad kereskedelmet, és “bizonyos esetekben korlátoznák az internet-hozzáférést.”
Mark Zuckerberg emiatt úgy döntött, hogy korlátozni fogja a szólásszabadságot, és felmerül annak lehetősége, hogy az internet-hozzáférést is korlátozni fogja.
Ez az első alkalom, hogy a Facebook vezetője nyilvánosan állást foglal a politikában. Amennyiben a vállalat elfogadja a Trump-ellenes politikát, a több mint 1,04 milliárd emberhez elérő közösségi háló politikai elköteleződésével befolyásolhatja a novemberi elnökválasztás kimenetelét.
Az online közösségi háló korlátozás nélkül blokkolhat vagy előtérbe helyezhet bármilyen tartalmat. Eugene Volokh amerikai jogászprofesszor szerint a Facebook működési elve a New York Times-hoz hasonlatos, gyakorlatilag bármilyen információt blokkolhat, amit akar, és bár nem valószínű, hogy nyíltan támogatni fog egy jelöltet, megtörténhet, hogy hivatalos állásfoglalás nélkül is a felhasználókhoz egyre kevesebb, Donald Trumppal kapcsolatos hír fog eljutni a Facebook-on keresztül, ami önmagában is eldöntheti az elnökválasztás kimenetelét.

http://www.hidfo.ru/2016/04/donald-trump-ellen-fordulhat-a-facebook/

Szíria

sr
A szíriai polgárháború mostanság inkább a kormányerők pozíciófoglalásairól, helyenkénti visszacsapásairól, és a martalóchordák közötti tusakodásról szól
A Damaszkusz melletti Yarmouk palesztin menekülttábor ISIS kézre kerülésének váratlan hatása lett. Több is.
Míg a kalifátusisták az ellenmaffiák megsemmisítésére koncentráltak, a szír kormányhadsereg a Badaia cementgyárat megszállva tartó sátánistákat egy szálig kipusztította.
Ezt látva a sebeiket nyalogató, Yarmoukból kivert és önmagukban már tehetetlen-ám rendkívül bosszúszomjas an-Nuszra és a szövetséges “Jaysh al-Islam” és az ” Al-Ahmad Abdo Mártírjainak Brigádja” nevű bűnbandák maradékai a KORMÁNYHADSEREGHEZ FORDULTAK SEGÍTSÉGÉRT! (Drága-“tiszteletre méltó” arab szokás szerint.) “Cserébe” fölajánlották együttműködésüket a hadsereggel.
A hadsereg a felajánlkozást elfogadta, és a kérésnek eleget tett. A légierő először az “új szövetségesek” pontos célmeghatározásai alapján már kora este lecsapott az ISIS fészkekre, a földön pedig páncélosok fedezetében-az “új szövetségesekkel” az első vonalakban támadta az ISIS martalócokat. Az “új szövetségesek” pedig kiélhetik bosszúvágyukat. (Ki is élik!)
A szír polgárháború másik fő szegmense Aleppo. A várostól délnyugati irányban Hanasser térségében az ISIS az “Élet Útja” elvágását szeretné elérni. Néhány falut birtokba is vettek, mire a kormányhadsereg újabb csapatokat vezényelt Hanasserbe.
karta_hanasser hanasser_16.04_karta
Aleppotól északra továbbra is az ISIS az úr, és ágyúz minden irányba.
A világ elsőszámú latorállama-az USA-tegnap arra kérte Oroszországot: vesse latba befolyását a szír kormánynál, hogy ÁLLÍTSÁK LE AZ ALEPPO ELLENI KÉSZÜLŐDÉST! “A békés rendezés érdekében!” Washington ugyanis aggódik az Aleppoban bekerített, és általa is pátyolgatott “mérsékelt” rablóhordák sorsa miatt. Mondván, hogy a szír kormányerők Aleppo elleni offenzívája “sértené a túzszünetetet.”

http://www.balrad.com/2016/04/17/sziria-113/