2017. május 25., csütörtök

Kényszerleszállás: meghibásodott egy amerikai gyártású helikopter Indiában

Életveszélyes helyzetbe került a mahárástrai főminiszter, Devendra Fadnavis, amikor a nap folyamán az őt szállító helikopter technikai hibák miatt kényszerleszállást kellett végrehajtson. A Sikorsky 6-7 éves helikopterében ülve a miniszter majdnem életét veszítette.
A mahárástrai főminiszter országjárása során történt a baleset, amikor Nilanga területén (India egy déli tartományában) építőipari projektek ellenőrzését folytatta, de felszálláskor „technikai hiba történt”, ami miatt azonnal kényszerleszállást kellett végrehajtania. Az incidens során a gépen ült a főminiszteren kívül még öt fő, személyi sérülés nem történt, de a helikopter helyrehozhatatlan károkat szenvedett.
Fadnavis a kényszerleszállást követően Twitter-üzenetben számolt be a balesetről, hozzáéve, hogy ő és a személyzet tagjai jól vannak. Később az NDTV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy egyelőre ismeretlen technikai hiba történt, és az incidens kivizsgálása folyamatban van.


A főminiszter elmondása szerint a helikopter 6-7 éves lehet, és „minden bizonnyal” kivizsgálják, miért történt a baleset. Ezek szerint a Sikorsky gyártmányánál 6-7 év után már előfordulhat, hogy a helikopter véletlen meghibásodik a levegőben, miközben vezető politikusok ülnek rajta. Ráadásul ez az incidens nem egyedüli eset; nemrég Gadchiroliban is váratlanul meghibásodott a főminiszter helikoptere és nem tudtak vele felszállni, emiatt repülés helyett az utakat kellett igénybe vennie.
Márciusban Írországban is lezuhant a Sikorsky egy helikoptere; az incidens során a pilóta életét veszítette. Korábban az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) már elrendelte a gyártmány szigorított vizsgálatát, mert számos olyan incidens történt, melynek során a pilóta elvesztette az ellenőrzést a farokrotor felett.

http://www.hidfo.ru/2017/05/kenyszerleszallas-meghibasodott-egy-amerikai-gyartasu-helikopter-indiaban/

Merkel: a Bundeswehr kivonulhat Törökországból

Angela Merkel német kancellár megérkezett a Brüsszelben kezdődő NATO-csúcstalálkozóra, ahol az újságíróknak nyilatkozva elmondta; személyesen találkozni fog a török elnökkel, és megmondja neki, hogy a német fegyveres erők kivonulnak az Incirlik bázisról, ha nem engedik oda látogatni a német politikusokat.
Merkel csütörtökön az újságíróknak nyilatkozva egyértelműen kijelentette, hogy a Recep Tayyip Erdogannal tervezett találkozón a Bundestag tagjainak letiltott látogatásaiért fogja számon kérni a török vezetőt.
Egyértelműen jelezni fogom a török elnökkel tervezett találkozó során, hogy […] a Bundestag tagjait be kell engedjék a katonáinkhoz. Ha ezt nem teszik meg, el fogjuk hagyni az Incirlik bázist.” – mondta.
Szerdán a Merkel által körvonalazott szembenállás kapcsán Erdogan „kellemes utat” kívánt az Incirlik légibázisról távozó német katonáknak.
Az Incirlik bázison jelenleg több száz német katona teljesít szolgálatot, emellett az iraki és szíriai hadmozdulatokhoz szükséges Tornado vadászrepülőgépek is itt állomásoznak.
Május 18-án a török kormánypárt egy tagja azt állította, amiatt nem engedik be a német politikusokat az Incirlik légibázisra, mert a német delegáció tagjai terrorszervezetet támogatnak.


http://www.hidfo.ru/2017/05/merkel-a-bundeswehr-kivonulhat-torokorszagbol/




Már ultimátumot adnak egymásnak a NATO-tagállamok

Németország kormánya ultimátumot adott Törökországnak: két hetük van arra, hogy engedélyezzék a német politikusok látogatásait az Incirlik légibázison, ellenkező esetben a német katonák elhagyják Törökországot.
A német kormány két hetet adott Törökországnak, hogy „megoldják az Incirlik bázis használatával kapcsolatos problémákat” – amennyiben ezt nem teszik meg, a német kontingens másik bázist keres és kivonul Törökországból.
A Der Spiegel német lap beszámolója szerint a Bundestag képviselőivel tartott találkozó során a külügyminisztérium és védelmi minisztérium tisztviselői egyaránt azt mondták, hogy legfeljebb két hétig hajlandóak tárgyalni a török partnerekkel, mielőtt döntést hoznak a kivonulásról.
Az Incirlik légibázist főként a török és amerikai fegyveres erők használják, de emellett itt állomásozik mintegy 260 német katona is, és a német légierő gépei.
Németország vezetői legutóbb május 15-én fenyegetőztek a kivonulással, amikor Törökország újra letiltotta a német politikusok által tervezett látogatásokat. A török kormány akkor azt állította; azért tiltották meg a Bundestag-képviselők számára a beutazást, mert felmerült a gyanú, hogy a német delegáció tagjai terrorszervezetet támogatnak.
A németeket annyira váratlanul érintette a kitiltás, hogy amiatt a Bundeswehr által tervezett fejlesztéseket sem tudják végrehajtani. Korábban a védelmi minisztérium 58 millió eurót különített el az Incirlik létesítmény fejlesztésére, beleértve egy külön repülőteret is a német Tornado gépek számára, emellett 30 millió eurót a Luftwaffe új parancsnoki központjának építésére szántak.
A múlt hét folyamán már Angela Merkel német kancellár is egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben a német politikusok nem látogathatnak az Incirlik bázisra, keresnek egy másik létesítményt egy másik országban, és a Bundeswehr elhagyja Törökországot.

http://www.hidfo.ru/2017/05/mar-ultimatumot-adnak-egymasnak-a-nato-tagallamok/

Államfő: Oroszország és az EU együtt kell működjön a terrorelhárítás terén

Oroszország és az Európai Unió együtt kellene működjön a terrorizmus és radikalizáció elleni harc terén, ennek érdekében többek közt az információmegosztást kellene fokozni – mondta Níkosz Anasztasziádisz ciprusi államfő a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
A ciprusi vezető szerint a megfelelő mértékű információmegosztás segíthetne az Európai Unióba érkező külföldi harcosok nyomon követésében, emellett elősegítené a terrorszervezet tagjaként háborús cselekményekben résztvevő személyek bíróság elé állítását.
A radikalizáció továbbra is komoly kihívást jelent, és ezen a területen az EU és Oroszország együttműködhetne. A Szíriából és Irakból elmenekülő külföldi terrorista harcosok jelensége azonnali figyelmet igényel.” – mondta.
Anasztasziádisz szerint az együttműködés a terrorszervezetek finanszírozásának visszakövetését, anyagi hátterének megzavarását is lehetővé tenné.
Az utóbbi évek során számos terrortámadás történt az Európai Unió területén, ezek többségéért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget – gyakran olyan személyek követték el, akik előtte a Közel-Keletre utaztak és ott harccselekményekben vettek részt, magukba szívtak egyfajta radikális ideológiát.
Oroszország régóta az iszlamista terrortámadások célpontja, vezető politikusai számos alkalommal tettek javaslatot arra, hogy az európai országok egy kiterjedtebb nemzetközi együttműködés keretén belül vegyék fel a harcot a terrorfenyegetéssel. Az a fajta fanatikus ideológia, ami az Európai Uniónak az utóbbi évek során kezdett állandósuló gondot okozni, már régóta ismert az orosz terrorelhárítás számára. Ez a terrorszervezetek ellen vívott harc olyan értékes szakmai tudást halmozott fel, ami jelentősen megkönnyítené az európai terrorelhárítási szervek munkáját.

http://www.hidfo.ru/2017/05/allamfo-oroszorszag-es-az-eu-egyutt-kell-mukodjon-a-terrorelharitas-teren/

A kiszivárogtatások miatt veszélyben az Öt Szem szövetsége

A brit rendőrség leállítja az információmegosztást az amerikaiakkal

A manchesteri rendőrség leállította az információmegosztást az amerikai partnerekkel, mert az amerikai fél bizalmas információkat hozott nyilvánosságra, ezzel segítve a terroristákat.
Manchster hatóságai leállították a hírszerzési információk megosztását az amerikaiakkal, mert az amerikai sajtóban olyan információk jelentek meg, melyek hátráltatták a terrortámadás kapcsán folyamatban lévő nyomozást.
A BBC beszámolója szerint a folyamatban lévő nyomozásról már semmilyen információt nem adnak ki az amerikaiaknak.
A hétfő éjjeli öngyilkos merénylet után az amerikai sajtó még az előtt nyilvánosságra hozta az elkövető nevét, hogy azt a brit hatóságok közölték volna. Ezzel a terrorszervezetet előnyösebb helyzetbe hozták, hiszen a hálózat tagjai megtudták az elkövető nevét, ami lehetővé tette, hogy az öngyilkos merénylővel laza kapcsolatban lévő személyek eltűnjenek a hatóságok szeme elől, mielőtt még megkezdődnek a rajtaütések, vagy bizonyítékokat tüntessenek el még a házkutatások kezdete előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-brit-rendorseg-leallitja-az-informaciomegosztast-az-amerikaiakkal/


A brit és amerikai titkosszolgálatok közti együttműködés végleg veszélybe sodródhat, miután a New York Times újabb fotókat közölt a manchesteri terrortámadásról. A fotók az amerikai titkosszolgálatoktól szivárogtak ki, ami már második ilyen eset a május 22-én történt terrortámadás óta.
A brit és amerikai titkosszolgálatok hagyományosan szoros együttműködést folytatnak, ráadásul az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt tagja az Öt Szem szövetségnek – Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett -, melynek keretén belül a résztvevő titkosszolgálatok érzékeny információkat osztanak meg egymással.
A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, mely szerint az öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat. Az Egyesült Királyság a GCHQ kommunikációs ügynökségére hagyatkozik, ami a kommunikációs adatok elemzését folytatja, beleértve e-maileket, telefonokat és más elektronikus információt – de más ügynökségek, mint az MI5 és MI6 szintén részei ennek az együttműködésnek, ami magában foglalja az amerikai NSA, FBI, CIA hivatalait és számos más szervezetet. Diplomáciai és politikai szinteken egyaránt összefonódnak ezek az országok, ám ezt az együttműködést veszélybe sodorta a manchesteri merénylet kapcsán történt kínos kiszivárogtatás.
Az amerikai sajtó korábban nyilvánosságra hozta az öngyilkos merénylő Salman Abedi nevét, amivel kellemetlen helyzetbe hozta a brit hatóságokat, hiszen ezzel nagy mértékben megnehezítette a folyamatban lévő nyomozati tevékenységet. Később kiderült, hogy ez nem egy elszigetelt eset volt; a New York Times újabb fotókat hozott nyilvánosságra a robbantás után maradt romokról, ami szintén az amerikai titkosszolgálatoktól szivárgott ki, nem brit forrásból. Az ehhez hasonló kiszivárogtatások pedig alapjaiban megrendíthetik a szövetséges országok egymásba vetett bizalmát. A brit rendőrség ráadásul éppen most szüntette be az amerikaiakkal folytatott információmegosztást, ezt követően történt az újabb kiszivárogtatás.
A kiszivárogtatások a most zajló nyomozati tevékenységet vakvágányra juttathatják, mert Abedi családját és társait már azt megelőzően tájékoztatták arról, hogy a hatóságok velük foglalkoznak, hogy a rendőrség elkezdte a rajtaütéseket és házkutatásokat – ami azt jelenti, hogy az esetleges terroristák elmenekülhettek a hatóságok elől, emellett a hátramaradóknak rengeteg idejük volt bizonyítékokat eltüntetni. Theresa May brit kormányfő ma Brüsszelben találkozik Donald Trumppal, és sajtóhírek szerint ezt a kérdést is megvitatják majd.
Korábban a brit és amerikai titkosszolgálatok közti nagyon szoros együttműködés egy másik kiszivárogtatásnak köszönhetően tudódott ki; Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja 2013-ban hozott nyilvánosságra információkat a CIA és a GCHQ által folytatott globális adatgyűjtésről.
Snowden akkor két projektet – PRISM és Tempura – leplezett le, melyek részeként mindkét ország globális megfigyelést folytat az interneten és internetkapcsolattal rendelkező okoseszközökön keresztül. A GCHQ által gyűjtött adatokat az Öt Szem együttműködés keretén belül más országokkal is megosztották, így minden, amit a britek az évek során összegyűjtöttek, most veszélyeztetve van azáltal, hogy az amerikai titkosszolgálatok már nem képesek megakadályozni a bizalmas információk kiszivárgását.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-kiszivarogtatasok-miatt-veszelyben-az-ot-szem-szovetsege/