Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton jelentette be nyilvánosan, hogy a kormány döntést hozott az alkotmány 155. cikkelyének életbe léptetéséről, ami lehetővé teszi Katalónia megfosztását az eddigi széleskörű autonómiától. A katalán kormány szerint puccsot követnek el.
A katalán parlament házelnöke, Carme Forcadell a nyilatkozatot követően élő adásban közölte, hogy a spanyol kormány szemmel láthatóan autoriter irányba mozdult el és puccsot akar véghez vinni Katalóniában.
“Mariano Rajoy gyakorlatilag puccsot hirdetett a demokratikusan megválasztott kormány elűzése céljából.”
mondta. Szombaton a spanyol miniszterelnök egy rendkívüli találkozót követően jelentette be az alkotmány 155. cikkelyének alkalmazását, ami azt jeleneti, hogy amennyiben a szenátus támogatását adja Rajoy kezdeményezéséhez, a miniszterelnök kiterjedt jogköröket kap és megfoszthatja Katalóniát a területi autonómiától.
A spanyol miniszterelnök közlése szerint feloszlatják Katalónia országgyűlését és előrehozott választásokat írnak ki.
A spanyol hatságok figyelmeztetése szerint abban az esetben, ha Carles Puigdemont katalán vezető egyoldalúan kihirdeti a Spanyolországtól elszakadást, azonnal letartóztatják és akár 30 évi börtönbüntetést kaphat.


http://www.hidfo.ru/2017/10/puccsot-kovetnek-el-a-katalan-kormany-ellen/



Katalónia nem tart előrehozott választást

Spanyolország arra készül, hogy megvonja Katalóniától a területi autonómiát és előrehozott választásokat ír ki a régióban. A katalán kormány szóvivője szerint azonban nem fognak előrehozott választást tartani.
A katalán hatóságok nem veszik fontolóra annak lehetőségét, hogy az autonóm régióban megtartsák a madridi kormány által követelt előrehozott választásokat – derült ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő közleményéből. A szóvivő szerint Katalónia ehelyett ellenintézkedéseket fog hozni, amiért a spanyol kormány életbe lépteti az alkotmány 155. cikkelyét.
Turull nem részletezte, milyen ellenintézkedéseket hoz a katalán kormány, emellett nem jelentette ki egyértelműen, hogy Katalónia kikiáltja-e a függetlenséget a következő parlamenti ülésen. Ehelyett azt mondta, a helyi hatóságok mindent megtesznek a katalán hivatalok védelme és az október 1-i referendum eredményének teljesítése érdekében.
“A spanyol kormány törvényen felülivé nyilvánította magát és puccsot próbál végrehajtani a demokratikus úton választott intézményekkel szemben” – mondta.
A katalán tisztviselő nyilatkozatának előzménye, hogy a spanyol kormány szombaton közölte; életbe lépteti az alkotmány 155. cikkelyét, ami Katalónia területi autonómiájának részleges felfüggesztését jelenti. Madrid emellett döntött a katalán parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról.

http://www.hidfo.ru/2017/10/katalonia-nem-tart-elorehozott-valasztast/



Polgári engedetlenségre tett felhívást a katalán baloldal

A katalán Népi Egység párt közleményben válaszolt a spanyol kormány döntésére, mely szerint érvénybe léptetik az alkotmány 155. cikkelyét és megvonják az autonómiát Katalóniától.
A baloldali és függetlenségpárti Nép Egység párt (CUP) tömeges polgári engedetlenségre tett felhívást, amiért a spanyol kormány elkezdte előkészíteni a katalán autonómia korlátozását. A közlemény szerint Madrid kézi vezérléssel akarja irányítani a régiót, ami október 1-én referendummal döntött a függetlenségről, és ezt követően agresszív hatósági fellépésnek lehetett szemtanúja, amivel szemben tömeges, erőszakmentes ellenállást kell folytatni.
A CUP szerint a 155. cikkely a függetlenséget támogató többségi lakosság jogait korlátozza, de azoknak a jogait is sérti, akik nem támogatták a függetlenséget.
A CUP, mely jelenleg 10 mandátummal rendelkezik a 135 fős katalán parlamentben, felszólította a hatóságokat, hogy “amilyen hamar csak lehet”, hirdessék ki Katalónia függetlenségét. A párt szerint ez egy legitim lépés lenne, mert október 1-én a szavazáson résztvevő több mint 2,2 millió ember 90%-a ezt a döntést támogatta.
A spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tartott, melyen döntés született Katalónia területi autonómiájának korlátozásáról, a katalán parlament feloszlatásáról, a kormány menesztéséről, és előrehozott választások kiírásáról. Ez a döntés azonban még nem lépett életbe, mert a szenátus szavazati támogatása is szükséges hozzá, ami legkorábban pénteken történhet meg.
A katalán hatóságok szerint a spanyol kormány a demokratikusan választott intézményeket támadja és autoriter módon akarja igazgatni a szeparatista régiót. A baloldali párt közleményében egy új egységkormány felállítását is javasolta, ami egybefogná a Spanyolországtól elszakadásra törekvő pártokat és civil szervezeteket.

http://www.hidfo.ru/2017/10/polgari-engedetlensegre-tett-felhivast-a-katalan-baloldal/