A lengyel kormány határozottan ellenzi az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, a miniszterelnök Mateusz Morawiecki ennek kapcsán azt is támogatja, hogy az Egyesült Államok szankciókat hozzon európai cégek ellen.
A lengyel kormány saját gázvezetéket építene az Északi Áramlat 2 helyett, ami Dániából vezetne Lengyelországba – áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap beszámolójában. A kormánypárt által kezdeményezett, “Balti vezeték” néven emlegetett projekt összekötné a norvég gáztranzit-rendszert Lengyelországgal és később a kelet-európai országokkal. A lap szerint az új gázvezeték 2022-től kezdi meg működését, megvalósításáról még idén év vége előtt döntést hozhatnak.
Lengyelország korábban már megkísérelte az Északi Áramlat 2 építésének meghiúsítását, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy hozzon szankciókat a projekt megvalósításában résztvevő európai cégek ellen.

A lengyel kormány elmondása szerint az Északi Áramlat 2 fokozná Európa orosz gáztól való függését. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ennek kapcsán egyértelművé tette, hogy Washington “támogatja” a lengyeleket a Németország és Oroszország közti energetikai együttműködés megakadályozásában.
A lengyelek és amerikaiak akadályoztatási kísérletei ellenére Németország már engedélyezte a Gazprom számára az építési munkálatok megkezdését és az Északi Áramlat 2 működtetését német felségvizeken. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a lengyel-amerikai gázprojektet hangos kritika fogadta Németországban, Berlin valószínűleg megpróbálja majd megakadályozni annak megvalósítását.

http://www.hidfo.ru/2018/02/lengyelorszag-sajat-gazvezeteket-epitene-az-eszaki-aramlat-2-helyett/


Merkel elköteleződött az orosz gázbehozatal mellett

A német hatóságok az utóbbi hetek folyamán engedélyezték az “Északi Áramlat 2” megépítését, mely évente 55 milliárd köbméter orosz gázt hozna Németországba. Lengyelország hevesen tiltakozik az új gázprojekt ellen, ezzel tovább mélyítve az Európai Unió megosztottságát.
“Az Északi Áramlat 2-t gazdasági projektnek tekintjük. Emellett támogatjuk az energiaforrások diverzifikálását is. Azt akarjuk, hogy Ukrajnán keresztül is tovább folytatódjon a gáztranzit, ahogy korábban. Ugyanakkor úgy hisszük, az Északi Áramlat 2 nem jelent fenyegetést a diverzifikálásra”mondta Angela Merkel német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Merkel közleménye azt követően hangzott el, hogy a nap folyamán megbeszéléseket tartott a lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió jövőjével és energetikai kérdésekkel kapcsolatban. Varsó hevesen ellenzi az Északi Áramlat 2 megépítését, mert attól tart, hogy a projekt megvalósulása tovább növelheti Európa orosz gázimporttól való függését.
“Eltérő álláspontra helyezkedtünk az Északi Áramlat kérdése kapcsán” – mondta Merkel, egyértelműen elismerve, hogy az Európai Unió két tagállama közt érdekellentét alakult ki egy fontos energetikai kérdésben.

Csütörtökön a lengyel kormány közölte, hogy egy alternatív gázvezetéket akar építeni, ami Oroszország helyett inkább Dániából importálna földgázt. Morawiecki emellett arra kérte az amerikai külügyminisztert, hogy hozzon gazdasági szankciókat a lengyel kormány elképzeléseivel ellenkező európai cégek ellen.
Korábban a német külügyminisztérium szóvivője, Rainer Breul azt mondta, egyáltalán nem tartja meglepőnek a közös amerikai-lengyel kritikákat, és nem látnak semmilyen indokot arra, hogy a Varsó által emelt kifogásokat fontolóra vegyék.
Az Északi Áramlat 2 Nyugat-Európa legnagyobb energetikai cégei és az orosz Gazprom közös projektje, mely a Balti-tenger mélyén húzódó vezetéken át évente 55 milliárd földgázt hozna az orosz gázmezőkről Németországba.

http://www.hidfo.ru/2018/02/merkel-elkotelezodott-az-orosz-gazbehozatal-mellett/