Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen a külföldi kritikák által övezett igazságügyi reform miatt.
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, a bírói függetlenség állítólagos korlátozása miatt. A Bizottság sajtószolgálata szerint a jogi procedúra megkezdéséről hivatalosan is értesítették Lengyelországot, miután pénteken életbe lépett az egyik, külföldi kritikusok által kifogásolt törvény.
Korábban számos EU-tisztviselő kritizálta a tervezett igazságügyi reformot. Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke szerint Lengyelország sérti az Európai Unió bírói függetlenségre vonatkozó irányelveit, emellett a nemek közti egyenlőséget sérti a férfiak és nők esetében eltérő nyugdíjkorhatár.
A Bizottság közleménye szerint Lengyelországnak egy hónap áll rendelkezésre választ adni a tervezett reformokkal kapcsolatos aggodalmakra. Timmermans emellett felszólította a lengyel igazságügyi minisztert és külügyminisztert, hogy kezdjenek újabb párbeszédet a kritikusokkal az igazságügyi reform kapcsán.
Andrzej Duda kedden írta alá az egyik kifogásolt törvénytervezetet, mely szerint az igazságügyi miniszter befolyást gyakorolhat a bírákra, mandátumok meghosszabbításán keresztül. Az államfő ugyanakkor vétójogával élt két másik törvénytervezet kapcsán. Egyik alapján az országgyűlés nevezhetné ki az országos igazságszolgáltatási tanács tagjait. Másik tervezet megváltoztatná a legfelsőbb bíróság tagjai kinevezésének módját, és lehetővé tenné minden olyan bíró menesztését, akit nem az igazságügyi miniszter nevezett ki.
Az EU értékelése szerint az igazságügyi reform “aláássa a bírói hatalom függetlenségét és a jogállamot”. Napokkal ezelőtt a Bizottság elnöke a tervezett reformok miatt a szavazati jog megvonásával fenyegette Lengyelországot.

http://www.hidfo.ru/2017/07/meginditottak-a-kotelezettsegszegesi-eljarast-lengyelorszag-ellen/



Norvégia megvonná a támogatást a lengyel civilektől

Norvégia minden évben több milliárd koronának megfelelő összegű támogatást biztosít az Európai Unió tagállamaiban működő civil szervezeteknek. Lengyelországtól azonban megvonnák a támogatást, mert nem tartják elfogadhatónak a lengyel kormánypolitikát.
Az utóbbi tizenöt év folyamán Norvégia összesen 16 európai országban támogatott civil szervezeteket, hogy ezzel “elősegítse a civil társadalom fejlődését”. Ezek közül Lengyelországnak jutott a legtöbb támogatás – ráadásul 2021-ig további 7,5 milliárd norvég koronának megfelelő összeget adnának erre a célra. A norvég sajtóban azonban éles kritika övezi a varsói kormány intézkedéseit, és mindinkább előtérbe kerül annak lehetősége, hogy ezek okán befagyasztják a Lengyelországnak kiutalni szándékozott forrásokat.
A Dagbladet norvég napilap nemrég egy olyan anyagot közölt le, ami a Lengyelországnak juttatott norvég pénzek kapcsán számos visszaélésről írt. Egy a norvég lapnak nyilatkozó forrás szerint a lengyel társadalomban mélyen gyökerezik a korrupció, és a “civil társadalom erősödésére” szánt pénzek jelentős hányadát egyszerűen ellopják. A szerző óva intette a norvég lakosságot attól, hogy naivitással tekintsenek a Lengyelországnak szánt fejlesztési forrásokra, ami arra utalhat, hogy a sajtó a források megvonására készíti fel az embereket.
A Dagbladet szerint ráadásul valamilyen oknál fogva a norvég hatóságok is igyekeznek eltussolni a kiutalt forrásokkal kapcsolatos visszaéléseket. A lap kérésére a norvég támogatóknak jelentésért felelős hatóságok nem adták ki a lengyel civil szervezetek finanszírozására vonatkozó adatokat, arra hivatkozva, hogy az sértheti a támogatásban érintett személyek pénzügyi érdekeit.

Jonas Gahr Støre, a Munkáspárt vezetője
A Munkáspárt ráadásul már kampány szintjére emelte a Kelet-Európának osztogatott pénzek kérdését. A pártvezető Jonas Gahr Støre azt mondta, a támogatások felülvizsgálása napirendre kerülhet, ha pártja megnyeri az idén őszre esedékes választásokat.
“Norvégia egyszerűen nem osztogathat ekkora összegeket automatikus módon. Nem tarthatjuk fenn ezeket a segélyeket, legalábbis Európában nem.” mondta a pártvezető a Dagens Næringsliv napilapnak nyilatkozva. Elmondása szerint a közeljövőben megpróbálják majd meggyőzni a lengyel vezetőket arról, hogy el fognak esni a norvég támogatásoktól, ha nem változtatnak a jelenlegi politikai irányvonalon.
Norvégiában mindinkább problémának tartják, hogy a lengyel kormány a civil szervezeteknek külföldről kiutalt források feletti politikai kontroll megszerzésére törekszik. Ez a gyakorlat fokozódó ellenállást váltott ki a norvég vezetők részéről, mert a külföldi támogatók maguk akarják megválasztani, hogy milyen szervezeteket támogatnak Lengyelországban.

http://www.hidfo.ru/2017/08/norvegia-megvonna-a-tamogatast-a-lengyel-civilektol/