2016. február 15., hétfő

Könnygázzal oszlatták a menekülttábor ellen tüntetőket

A görög rendőrség könnygáz bevetésével és kábító gránátokkal verte szét a több mint ezer fős tömeget, ami a Kósz szigetre tervezett menekülttábor elleni tüntetésre gyülekezett vasárnap.
A The Telegraph brit napilap jelentése szerint mintegy ezer fő gyülekezett a szigeten, ahová a kormány állandó menekülttábor építését tervezi. A tüntetők az építési munkálatok megkezdése ellen kezdtek tömegdemonstrációk, Athén azonban brutális erővel verte szét a közbiztonság miatt aggódó civilek tiltakozó akcióját.
A lap jelentése szerint a megmozdulás eleinte békésen zajlott. Az építési munkálatok helyszínét rendőrsorfal állta körül, a civilek pedig passzívan tiltakoztak a helyszínen. Később aktivisták egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat, hogy bejussanak az építési területre. Erre reagálva a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta a tüntetést.
Görögországban jelenleg zajlik egy az Európai Bizottság által előirányozott program végrehajtása, melynek részeként öt új befogadó-központot létesítenek, ahol a tengeren át érkező menekültek regisztrációja zajlana. A központok Chios, Kósz, Lerosz, Leszbosz és Samos szigeteken épülnek. Kósz szigetén február 5. óta van jelen a készenléti rendőrség, és várhatóan a menekülttábor megépültéig védeni fogják a helyszínt.


http://www.hidfo.ru/2016/02/konnygazzal-oszlattak-a-menekulttabor-ellen-tuntetoket/

Észak-Szíriát ágyúzza a török hadsereg

A török hadsereg szombaton ágyúzni kezdett két települést észak-Szíriában, Aleppo provincia területén. A kurdok kivívnák függetlenségüket a kaotikus helyzetben, ami Törökország területi egységét is megbontaná. A török kormányfő “megtorló intézkedésről” beszél.
Az offenzíva kezdetéről az Al-Mayadeen TV-csatorna számolt be; a török hadsereg két olyan települést vett tűz alá, amelyek felett a Kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) vették át az ellenőrzést, korábban pedig az al-Nuszra Front nevű terrorszervezet irányítása alatt álltak. Miután a kurd fegyveres alakulatok kiűzték a terroristákat a két településről, beavatkozott a török hadsereg – úgy tűnik, a terrorszervezet jelenlétével nem volt problémájuk, de a kurd fegyveres erők felülkerekedését már nem tűrik. A hírtelevízió beszámolója szerint a törökök Marimin és Anab településeket vetté ostrom alá. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szombaton szintén bejelentette, hogy az ország fegyveres erői “megtorló intézkedésként” támadás alá vették a kurdok pozícióit Észak-Szíriában.
Szíria külügyminisztériuma közleményében kijelentette, hogy a török hadsereg tevékenysége a terroristák közvetlen támogatásának minősül.
Joe Biden amerikai alelnök szombaton Ahmet Davutoglu török kormányfővel folytatott telefonbeszélgetést, melynek során felszólította Törökországot, hogy állítsa le Észak-Szíriában a kurd települések elleni hadmozdulatokat. A Rudaw kurdisztáni hírügynökség beszámolója szerint a telefonhívásra közvetlen azt követően került sor, hogy a törökök megkezdték a szíriai települések ágyúzását. Az amerikai alelnök ennek során felszólította Ankarát, hogy a továbbiakban tartózkodjon az ehhez hasonló lépésektől.
Korábban Gilbert Collard, a francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője kijelentette; Törökország részéről az orosz légierő egy gépének lelövése egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Ankara támogatja a terrorizmust, és az Iszlám Állam (Daesh) elleni harc hátráltatásában érdekelt. A képviselő szerint “Törökország egy az Iszlám Állam elleni harcban részt vevő gépet lőtt le, és az Iszlám Állam ellen harcoló katonákra lőtt rá. Ezzel egyértelműen állást foglalt, és a terroristák oldalára állt.”
Szíriai források korábban is beszámoltak már arról, hogy a török hadsereg katonai beavatkozással támogatja a Daesh harcát a legitim kormány fegyveres erői ellen.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt.
http://www.hidfo.ru/2016/02/eszak-sziriat-agyuzza-a-torok-hadsereg/

Hibrid háború: így hazudik a nyugati sajtó

Egy ír újságíró szerint a nyugati sajtó kettős mércét alkalmaz az orosz médiára vonatkozóan. Hazugságokat találnak ki Oroszország kapcsán, de mindezt a legkirívóbb esetekben sem teszik szóvá. Ellenben az orosz sajtót gyakran vádolják azzal, hogy álhíreket terjeszt.
Bryan MacDonald úgy gondolja, a nyugati média ezen gyakorlata egy hibrid háború részét képezi, és úgy tűnik, a Nyugat saját kezében akarja tudni az “igazság-monopóliumot”; igényt tart arra, hogy kizárólag a nyugati sajtó mondhassa meg az embereknek, mit gondoljanak a világról, az általuk sugallt világképpel szemben pedig ne legyen elérhető alternatíva. Ennek okán következetesen minden olyan információt, ami szemben áll az általuk közvetített világképpel, álhírnek neveznek.
Az ír újságíró egy nemrég megjelent francia dokumentumfilm, a Les Masques de la Revolution (A forradalom álarcai) esetét hozta fel példaként. A dokumentumfilm bemutatta, hogy a Kijevben lezajlott “EuroMajdan” során az Egyesült Államok együttműködött a belföldi szélsőjobboldali szervezetekkel a kormány elmozdítása érdekében. Annak ellenére, hogy ez a dokumentumfilm francia rendező által készült – orosz részvétel vagy támogatás nélkül -, a nyugati sajtó “orosz propagandának” minősítette, mivel az általa bemutatott logikai összefüggések ellentétben állnak a nyugati média által sugallt világképpel.
Közvetlen azelőtt, hogy a Canal+ TV-csatorna bemutatta a filmet, az ukrán kormány követelte, hogy a csatorna vegye le műsorról a dokumentumfilmet, ami szerinte torz képet fest a Kijevben lezajlott forradalomról. Az ukrán külügyminisztérium szerint a dokumentumfilm orosz propaganda. A film rendezője, Paul Moreira ugyanakkor kifejtette, hogy a médiapluralizmusba akart új életet lehelni a független vizsgálaton alapuló alternatív magyarázattal, és azt akarta bemutatni a francia nézőközönségnek, ami valójában történt Ukrajnában – mert az általánosan elfogadott és jelentősen kicenzúrázott magyarázatot bármelyik nyugati sajtóorgánumban elolvashatják.
MacDonald arra kérte az olvasókat, hogy gondolják végig ennek a helyzetnek a kifordított változatát. Ha egy “független” orosz TV-csatorna próbálná a Kreml állásfoglalásával nem összeegyeztethető módon bemutatni a Kijevben történteket, azt vélhetően minden nyugati sajtóorgánum támogatná. Ha egy ilyen helyzetben az orosz külügyminisztérium akarná ellehetetleníteni a film műsorra tűzését, azt a nyugati sajtó a szólásszabadság elleni durva támadásnak minősítené.
Eközben a BBC bemutatott egy ál-dokumentumfilm sorozatot (World War III: Inside the War Room), amelyben Oroszország lerohanja Lettországot, és a brit kormány azon munkálkodik, hogy megvédje Európát az “orosz agressziótól”. A film során egy Oroszország elleni atomcsapás lehetőségét fontolgatják. Norvégiában pedig megjelent egy filmdráma (Occupied), ami szintén orosz megszállás köré írt történetre alapozódik, és a skandináv nézőközönséget kondicionálja arra, hogy bizonyos körülmények közt valós lehetőségnek tartsák az orosz inváziót.


http://www.hidfo.ru/2016/02/hibrid-haboru-igy-hazudik-a-nyugati-sajto/

Véráldozattal “ünnepelték” a valcmanisták Debalcevo első évfordulóját

Ma “terítette ki a lapokat” Donyeckben Eduard Baszurin, a DNR Védelmi Minisztériumának szóvivője.
A debalcevoi katasztrófát követő időszak legtöbb martalócegyed pusztulása történt meg február 9-én este 8 és 10 óra között Marjinykánál.
A történet lényege, hogy a Jobb Szektor helyi banditacsapata rajtaütést terverzett Marjinyka ellen. Az ötlet viszont nem nyerte el a buliba a jobbszektorosok által bevonni szándékozott 95. légiszállítású dandár tetszését. Azok úgy voltak a dologgal, hogy jobb nem bolygatni a dolgokat. Inkább aludjanak.
Vita lett a dologból, annak a vége pedig egy vad lövöldözés.
Baszurin beszámolója szerint a valcmanisták minimum harminc latoregyede harapott fűbe, és százat is meghaladja a stoppolásra-foltozásra kórházba került bandatagok száma. Ami azért “fegyvernyugvás” idején elég szép teljesítmény.
Mára virradóan is zajlottak az események Donyeck környékén. Valcmanék martalócai “szórakoztatták” magukat, és keserítették a donyeckiek életét.


A DNR Védelmi Minisztériumának mai tájékoztatóján elhangzott, hogy a kijevi bűnbandák az elmúlt 24 órában 209 alkalommal nyitottak legalább 82 mm-es aknavetőkből és 120 mm-es lövegekből tüzet a Donyecki Népköztársaság területére, vagy az önvédelmi miliciák állásaira. Ezek közül 171 alkalommal bizonyíthatóan tanktüzérség bevetésével.
A luganszki szakaszon Kalinovkát és Logvinovot aknavetőzték-géppuskázták a kijevi odasfalka pribékjei.
http://www.balrad.com/2016/02/15/veraldozattal-unnepeltek-a-valcmanistak-debalcevo-elso-evfordulojat/

Szembefordulnak Berlinnel? A V4 önállóan zárhatja le Európa határait

Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia egyaránt kifejezte hajlandóságát arra vonatkozóan, hogy blokkolja a balkáni bevándorlási útvonalat és megállítsa a migránsok beözönlését Európába – összegzi a helyzet egy német napilap.
A Spiegel Online a Visegrádi Csoport vezető politikusait idézve mutatja be, hogy a régió országai együtt erőteljesebb fellépést mutatnának a bevándorlás leállítása érdekében. Többek között idézi Miroslav Lajcak szlovák külügyminisztert, aki kijelentette, hogy helytelen lépés Törökország kezébe adni a bevándorlás feletti kontrollt. “Ameddig nincs közös európai stratégia a migrációs válság rendezésére, legitimnek tekinthető minden olyan intézkedés, amit a balkáni országok saját határaik védelme érdekében hoznak.” A diplomata szerint Európa nem hagyatkozhat Törökországra az európai problémák megoldásában, és azon felül, hogy a bevándorlás közös európai probléma, a megoldására hozott eddigi intézkedések hatékonysága “megkérdőjelezhető”. Lajcek szerint az európai országok eddigi lépései – különösen Németországé – csak tovább mérgesítették a válságot, és hozzájárultak a migráció fokozódásához.
Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia együttes erővel fogja támogatni Macedóniát, amely a közelmúltban bejelentette, hogy lezárja Görögországgal közös határvonalát, és ezzel elősegíti a balkáni bevándorlási útvonal elzárását a migránsok elől. A cikk szerint a kelet-európai országok mostanra nyílt konfrontációban állnak Angela Merkel német kancellárral.
Korábban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter jelentette be, hogy Ausztria lezárná határait a menekültek előtt, miután 37 ezer főt már befogadtak. Az intézkedést megelőzően azonban Ausztria előzetes tárgyalásokat folytat a balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országokkal. Amennyiben az osztrák határ lezárásra kerül, Macedónia azon nyomban le kell zárja saját határait, a V4 országai és Ausztria pedig együttes erővel támogatják ebben a macedón hatóságokat.


http://www.hidfo.ru/2016/02/szembefordulnak-berlinnel-a-v4-onalloan-zarhatja-le-europa-hatarait/

Áram nélkül a készpénz nélküli rendszer összeomlik

Europe-satellite-view-night

A készülő szép új világ igen törékenynek ígérkezik.
Miközben a világot fokozatosan rákényszerítik a készpénz felszámolására, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy teljes mértékben digitális rendszer még nagyobb kiszolgáltatottságot jelent majd a lakosságra nézve, főleg válság idején, de alapvetően minden időben.
Az áramellátás elakadása esetén, történjen egy nagyobb vihar vagy célzott támadás eredményeként, a kereskedelmi és pénzrendszer azonnal leállna, a kétségbeesett lakosság pedig az államhoz szaladna segítségért.
Akik rendelkeznek némi vagy akár sok vésztartalékkal, főleg élelmiszerek és alapvető szükségletek terén, egy ideig ki tudnák húzni a többséghez képest, de a társadalom, mint olyan, elég gyorsan összeomlana.
Ennek fényében, vagyis a rendszer sérülékenységének tudatában, vajon tényleg a készpénz teljes eltörlésére készülnek?
Paul-Martin Foss a következőket írja:
A készpénz szerepét különféle bank- és hitelkártyák veszik át, amik még gyorsabban válnak elavulttá az új digitális valuták és fizetési rendszerek megjelenésével…
A digitális forradalom gyors térnyerése ellenére a rendszer még mindig sok hátránnyal rendelkezik. Ezek közül az egyik legnyilvánvalóbb az áramellátástól való függés. Egyetlen hurrikán, nyári energiahiány vagy hekkertámadás, és a rendszer, a kereskedelemmel együtt leáll.
Készpénz nélkül egy ilyen helyzetben a kereskedelem, vagyis a civilizáció leáll, amíg helyre nem állítják az áramellátást. Akinek van némi élelmiszertartaléka barterezhet egy ideig, a többiek pedig várnak. Képzeljünk el egy New Yorkhoz hasonló várost áram és minden vásárlási lehetőség nélkül. Nem lesz szép látvány.
A Bitcoin-hoz hasonló digitális valutákat a semmiből hozták létre. Egy egységnyi digitális valuta tulajdonképpen egy kriptográfiai kirakó egy darabkáját jelképezi, ami annyit tesz, hogy digitálisan létrehoztak egy elektronikus fájlt. Ennyi. Néhány egyes és nulla. A Bitcoin ilyen értelemben nem kézzelfogható, sőt, ha elveszíted az merevlemezt vagy pendrive-ot, amin Bitcoint tároltál, azok a Bitcoin-ok bizony elvesztek a tárolóeszközzel együtt.
Nem beszélve a rendszerből adódó megfigyelési és nyomkövetési lehetőségekről, amik jelentős mértékben korlátozzák a nép szabadságát ebben az új technológiák köré épülő világban.
Mi történik, ha az új online platformnak nem tetszik a beszédmodorod? Mit szólnál, ha egy online fizetési rendszer megakadályozna egy olyan tétel megvásárlásában, amire egyébként jogod lenne, vagy figyelmeztetés nélkül befagyasztaná a számládat?
A készpénz felszámolásával az államnak nem lenne más dolga, mint nyomást gyakorolni a különböző online fizetési rendszerekre, hogy az függessze fel X vagy Y fiókját, és az illető nem fog tudni többé vásárolni. Mit ér a pénz a bankban, ha az ember nem fér hozzá?
Később lehet, hogy a nyomásgyakorlást is túl macerásnak tartják majd, és egyszerűen valósidőben döntik el, hogy egy-egy tranzakciót engedélyeznek vagy sem, például automatikusan letiltva bizonyos tételeket bizonyos emberek számára.
Minden elektronikus tranzakciót nyomon lehet követni, így, ha kizárólag ilyen tranzakciók léteznek, minden ember minden tranzakciója felügyelhető és visszakereshető.
Az 1959-es New York-i áramszünet
Az 1959-es New York-i áramszünet
A nagyhatalmú banklobbi persze készpénznélküli digitális rendszert akar, mert ezzel egyszerre csökkentheti saját költségeit, és tehet szert extra bevételre a tranzakciós és egyéb díjak által, azonkívül tovább bővítheti a frakcionált tartalékgazdálkodáson1 alapuló hitelezést és felügyelhet minden tranzakciót.
A mindenre kiterjedő megfigyelés ellenére azonban a tranzakciók nem feltétlenül lesznek biztonságosabbak.
Mivel a pénzt többé nem tartjuk magunkon, hanem digitálisan kell hozzáférnünk, a rendszer jóváhagyására van szükségünk ahhoz, hogy egy-egy ki- vagy befizetést végrehajthassunk. Ezt pedig egy másodperc alatt feltörhetik vagy törölhetik.
Megvédhetjük magunkat attól, hogy a digitális rendszer korlátozza jogainkat vagy megakadályozhatjuk, hogy visszaéljen adatainkkal?
Bár az új rendszer nagyon sérülékeny, mégis elkerülhetetlennek tűnik.
Ti mit gondoltok?

Carter: a Trident rendszer az amerikai érdekérvényesítést is segíti

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter arra ösztönzi a brit kormányt, hogy az Egyesült Királyság megújítsa a Trident nukleáris rakétarendszer programját, és elrettentő erővel próbálja fenntartani korábbi befolyási övezetét a világ más részein.
Carter úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság annak okán kell erősítse a Trident rendszert, mert az a “NATO struktúrájának” fontos részét képezi, és segítségére válik az országnak abban, hogy a globális színtéren nagyobb súlyú szereplőként legyen jelen. A védelmi miniszter hozzátette, hogy az Egyesült Államok “támogatóan viszonyul” a programhoz, mert a Trident rendszer az amerikai érdekérvényesítést is segíti. A brit parlament az Európai Unióból kilépésről tartandó referendumot követően tervez egy szavazást tartani, amivel a Trident rendszer sorsáról hoz döntést.
A több mint 167 milliárd dolláros rakétarendszerről a védelmi miniszter is elismerte, hogy annak működése elsősorban az Egyesült Államok érdeke. A BBC-nek nyilatkozva Carter azt mondta, “megvan a saját indokunk arra, hogy ez a program működjön”, majd – különös módon – arról is nyíltan beszélt; az Egyesült Államok rendelkezik a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy bármikor saját céljaira használja a fegyvereket.
Az Egyesült Királyság jelenleg négy Trident tengeralattjáróval rendelkezik, amelyek atomfegyver hordozására képesek. Egyik nukleáris töltetet hordozva járja a tengereket, egy másik tengeralattjáró pedig felújítás alatt áll – kettő eközben kikötőben állomásozik, és a haditengerészet kiképzési célokra használja.
Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a rakétaprogram zöld utat kap a brit kormánytól, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn felszólította saját pártját, hogy teljes felülvizsgálatnak vesse alá a program támogatását célzó döntést. A rakétaprogram ellenzői hangsúlyozzák, hogy a program megújításával az Egyesült Királyság sértené a nemzetközi egyezményekben nukleáris leszerelésre vonatkozóan tett vállalásait – emellett a katonai-ipari komplexum kezére játszana ezzel a döntéssel, ami így milliárdos bevételekhez jut, miközben a program megújítása a brit gazdaságnak komoly terhet jelentene.


http://www.hidfo.ru/2016/02/carter-a-trident-rendszer-az-amerikai-erdekervenyesitest-is-segiti/

Két brit állampolgár egy teherautónyi fegyverrel indult Törökországba

Két brit állampolgárt tartóztattak le Görögországban; mindketten iraki származásúak, és terrortámadás előkészületeivel vádolják őket, miután egy teherautónyi lőszer- és fegyverszállítmánnyal próbáltak eljutni Törökországba.
A két személyt a görög parti őrség tartóztatta le szombaton, majd a hatóságok közleményben számoltak be az intézkedésről. Mindkét brit állampolgár iraki származású. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint Alexandrúpoli területén (északkelet-Görögország, a török határ közelében) igazoltatták őket, és gyanús viselkedésük miatt vetették alá őket alaposabb ellenőrzésnek. A letartóztatásra csak akkor került sor, amikor gépjárművük ellenőrzése során éles lőfegyvert és lőszereket találtak; a két személy egy teherautóval tartott a török határ irányába, több mint 200000 lőszerrel, Kalasnyikov gépkarabélyokkal, mesterlövészpuskákkal és éjellátó készülékekkel a raktérben.
A kihallgatás során bebizonyosodott, hogy a két brit állampolgár Törökországba tartott – vélhetően csatlakozni akartak valamely, a konfliktuszónában működő fegyveres csoporthoz. A Nemzeti Hírszerző Ügynökség és a terrorelhárítási hivatal vezeti a nyomozást. Az őrizetbe vett személyek nem szerepeltek a nyilvántartásban ismert terroristaként, és valószínűleg hamis útlevéllel próbáltak átkelni a határon.


http://www.hidfo.ru/2016/02/ket-brit-allampolgar-egy-teherautonyi-fegyverrel-indult-torokorszagba/

Szíria: jelentős veszteségeket szenvednek a terroristák

24 óra leforgása alatt több mint 100 Daesh-terroristát semmisített meg a szíriai hadsereg, az ország keleti régióiban. Vasárnap a SANA hírügynökség arról számolt be, hogy Deir ez-Zor területén a terrorszervezetek jelentős létszámveszteséget szenvedtek.
A provinciát a terrorszervezet hónapok óta ostrom alatt tartotta – januárban több mint 280 civilt – beleértve nőket, gyermekeket és időseket – gyilkoltak meg Deir ez-Zór külvárosi részein – al-Baghalijeh és Ajas területén -, amiért együttműködtek a szíriai hadsereggel. A kivégzés szerű gyilkosságokról akkor az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja számolt be.
Az al-Arabíja arab hírtelevízió közlése szerint pedig a kormányerők több mint 50 elfogott tagját is kivégezték a helyszínen, többükkel lefejezéssel végeztek.
Pénteken a Ria Novosztyi hírügynökség számolt be arról, hogy a kormányerők 25 terroristával végeztek Deir ez-Zorban, majd szíriai katonai források elmondták, hogy a terrorszervezet sikertelen offenzíváját követően egy orosz-szíriai közös humanitárius szállítmány érkezett a városba.
Szíriában 2011. óta van folyamatban a háború, melynek során több mint 260 ezer ebe veszítette életét, és mintegy 11 millió ember otthona semmisült meg. A terroristák állandó emberanyag-utánpótláshoz jutnak a térségi arab országokból és Törökországon át, ahol a nyugati országokból érkeznek “civilek”, hogy a Daesh (Iszlám Állam) zsoldjában harcoljanak. Az amerikai hírszerzés 2015. végi becslése szerint közel 30 ezer európai és amerikai fiatal állt a terrorszervezet szolgálatába.


http://www.hidfo.ru/2016/02/sziria-jelentos-vesztesegeket-szenvednek-a-terroristak/


Tegnap estére úgy alakultak az események Szíriában, hogy már szinte csak másodlagos-vagy sokalagos-jelentősége lett annak, hogy hol voltak összecsapások a kormányerők és a banditák között.
Szíria harctéri térképeinek sincs aktuálisan jelentősége. A mai napon aktualitása egy olyan térképnek lenne, amely Szaud-Arábiától a Baltikumig húzható déli-északi irányú vonal és attól keletre lévő mintegy ezer kilométeres sávot ábrázolja. Az így befoglalt térség legforróbb területeként lehetne számon tartani Szíriát. Ahol konkrét harci cselekmények zajlanak. Aholis már csak gyakorlati jelentőséggel bír a ki-kivel?-ki-ki ellen?-harcol.
A Szíria területén zajló fegyveres harcok elvi jelentőséggel bírnak tegnap óta. Amióta a NATO-bűnszervezet tag Törökország hatalmi tébolyban szenvedő elnöke minden figyelmeztetés dacára utasította hadseregét egy Szíria elleni agresszióra. Az ellen a Szíria ellen, amelynek területén Oroszország fegyveres erői államközi szerződésben foglalt kötelezettségeiket teljesítik.
A Új Nagy Oszmán Birodalom Vezéri álmait hajszoló ankarai maffiafőnöke sebtében összetákolt külön arab koalíciója önjáróvá vált. Legfőbb támogatóját-a világ elsőszámú latorállamát, az USA-t-is lépéskényszer-helyzetbe navigálva.
puo
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Obamaki amerikai főmufti telefonos megállapodása dacára az elszabadult hajóágyú módjára viselkedő török maffiafőnök immár zabolázatlanul cselekszik. Bízva abban, hogy amerikai főnökét a vagy-vagy alapján maga mellé fogja tudni állítani. Nem lehet ugyanis másra gondolni azok után, hogy Joe Biden amerikai latoralfőnök csitítgatása ellenére is tegnap és mára virradóan is további tüzérségi támadások érték/érik török területről Szíria területeit, és immáron nyíltan latorélőerő érkezett Törökországból a szíriai Aleppo-tartomány északi térségébe. A török haderő ugrásra készen sorakozik a török-szír határon, a sebtében összetákolt latorkoalíció fegyvercsörtetésétől kísérve.
Nem állunk messze a valóságtól amikor azt mondjuk, hogy Oroszország állami és politikai bölcsességének köszönhetően még viszonylag konszolidált a katonai helyzet. És nem csak Szíriában, nem csak a Közel-Keleten. Úgy általában véve is.
pu
Pedig reálisan minden lehetőség és eszköz adott ahhoz, hogy a Közel-Kelet pillanatok alatt atomrommá váljon. És még a fene tudja milyen térsége a világnak.
Hogy meddig marad meg a Medve jóindulata és türelmes bölcsessége?-nem tudható. Az USA kétségbeejtő helyzetbe lavírozta magát. Kitartottjai és bábjai szorult helyzetükben olyan koalíciót barkácsoltak össze nagy hirtelenjében, amit Amerika lassan nem képes kontroll alatt tartani!
Így fordulhatott elő az az őrült helyzet, hogy a minszki Kijev-Donbassz tárgyalásokon Kijevet képviselő Roman Besszmertnij fölvetette: Maradék-Ukrajna ÜZENJEN HADAT Oroszországnak! A totális gazdasági és politikai összeomlás küszöbén bukdácsoló kijevi vezetés pedig akár eddig is eljuthat! Miután az ankarai és a kijevi Keresztapák tárgyaltak. Ennélfogva aligha véletlen a török agresszióval párhuzamosan fölvetődött kijevi bolondéria.
ker
Az USA külügyére-Kerry-tegnapelőtt már amerikai szárazföldi csapatok szíriai bevetésével fenyegetőzött, ha Szíria elnöke NEM ÚGY VISELKEDIK, AHOGYAN AZT AZ USA ELVÁRJA! (Persze Kerryt a helyiértékén kell kezelni. Ő CSAK egy diplomata, és NEM POLITIKUS!)
De persze a kiszélesedni látszó konfliktus közepette sem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy Szíriában az “élet az zajlik tovább”!
Pillanatnyilag semmi “képzavar” a latorirtás terén. A szír kormányerők, a kurd milíciák, az iráni önkéntesek és a Hezbollah milíciái ténykedését legfeljebb zavarta ezidáid-ám nem akadályozta a török agresszió. Sőt! Némi meghökkenést okozott Ankarában a szír tüzérség válaszcsapása. Kardiganék mintha nem erre számítottak volna.
tüz
Damaszkusz tegnap hivatalos jegyzékben is tiltakozott a Szíriát ért török agresszió miatt!
Rakka környékén is meglepi érte a dzsihadista sátánfattyakat. A kormányhadsereg “belelendült”! Az IÁ főváros közvetlen közelében négy településről pucolták ki a dzsihadista martalócokat. Legkevesebb százötven bandita örökre ott maradt. De ami a legfájóbb lehet a bűnözőknek az az, hogy újabb stratéhiai magaslatokat voltak kénytelenek veszni hagyni. Kettőre azonnal föl is költözött a hadsereg tüzérsége.
sz
Természetesen a többi helyszínen is-de legfőképp a Daraa-katlanban-ismét rossz napjuk volt a martalócoknak.
http://www.balrad.com/2016/02/15/sziria-ami-tobb-annal/