Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia egyaránt kifejezte hajlandóságát arra vonatkozóan, hogy blokkolja a balkáni bevándorlási útvonalat és megállítsa a migránsok beözönlését Európába – összegzi a helyzet egy német napilap.
A Spiegel Online a Visegrádi Csoport vezető politikusait idézve mutatja be, hogy a régió országai együtt erőteljesebb fellépést mutatnának a bevándorlás leállítása érdekében. Többek között idézi Miroslav Lajcak szlovák külügyminisztert, aki kijelentette, hogy helytelen lépés Törökország kezébe adni a bevándorlás feletti kontrollt. “Ameddig nincs közös európai stratégia a migrációs válság rendezésére, legitimnek tekinthető minden olyan intézkedés, amit a balkáni országok saját határaik védelme érdekében hoznak.” A diplomata szerint Európa nem hagyatkozhat Törökországra az európai problémák megoldásában, és azon felül, hogy a bevándorlás közös európai probléma, a megoldására hozott eddigi intézkedések hatékonysága “megkérdőjelezhető”. Lajcek szerint az európai országok eddigi lépései – különösen Németországé – csak tovább mérgesítették a válságot, és hozzájárultak a migráció fokozódásához.
Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia együttes erővel fogja támogatni Macedóniát, amely a közelmúltban bejelentette, hogy lezárja Görögországgal közös határvonalát, és ezzel elősegíti a balkáni bevándorlási útvonal elzárását a migránsok elől. A cikk szerint a kelet-európai országok mostanra nyílt konfrontációban állnak Angela Merkel német kancellárral.
Korábban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter jelentette be, hogy Ausztria lezárná határait a menekültek előtt, miután 37 ezer főt már befogadtak. Az intézkedést megelőzően azonban Ausztria előzetes tárgyalásokat folytat a balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országokkal. Amennyiben az osztrák határ lezárásra kerül, Macedónia azon nyomban le kell zárja saját határait, a V4 országai és Ausztria pedig együttes erővel támogatják ebben a macedón hatóságokat.


http://www.hidfo.ru/2016/02/szembefordulnak-berlinnel-a-v4-onalloan-zarhatja-le-europa-hatarait/