Ashton Carter amerikai védelmi miniszter arra ösztönzi a brit kormányt, hogy az Egyesült Királyság megújítsa a Trident nukleáris rakétarendszer programját, és elrettentő erővel próbálja fenntartani korábbi befolyási övezetét a világ más részein.
Carter úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság annak okán kell erősítse a Trident rendszert, mert az a “NATO struktúrájának” fontos részét képezi, és segítségére válik az országnak abban, hogy a globális színtéren nagyobb súlyú szereplőként legyen jelen. A védelmi miniszter hozzátette, hogy az Egyesült Államok “támogatóan viszonyul” a programhoz, mert a Trident rendszer az amerikai érdekérvényesítést is segíti. A brit parlament az Európai Unióból kilépésről tartandó referendumot követően tervez egy szavazást tartani, amivel a Trident rendszer sorsáról hoz döntést.
A több mint 167 milliárd dolláros rakétarendszerről a védelmi miniszter is elismerte, hogy annak működése elsősorban az Egyesült Államok érdeke. A BBC-nek nyilatkozva Carter azt mondta, “megvan a saját indokunk arra, hogy ez a program működjön”, majd – különös módon – arról is nyíltan beszélt; az Egyesült Államok rendelkezik a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy bármikor saját céljaira használja a fegyvereket.
Az Egyesült Királyság jelenleg négy Trident tengeralattjáróval rendelkezik, amelyek atomfegyver hordozására képesek. Egyik nukleáris töltetet hordozva járja a tengereket, egy másik tengeralattjáró pedig felújítás alatt áll – kettő eközben kikötőben állomásozik, és a haditengerészet kiképzési célokra használja.
Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a rakétaprogram zöld utat kap a brit kormánytól, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn felszólította saját pártját, hogy teljes felülvizsgálatnak vesse alá a program támogatását célzó döntést. A rakétaprogram ellenzői hangsúlyozzák, hogy a program megújításával az Egyesült Királyság sértené a nemzetközi egyezményekben nukleáris leszerelésre vonatkozóan tett vállalásait – emellett a katonai-ipari komplexum kezére játszana ezzel a döntéssel, ami így milliárdos bevételekhez jut, miközben a program megújítása a brit gazdaságnak komoly terhet jelentene.


http://www.hidfo.ru/2016/02/carter-a-trident-rendszer-az-amerikai-erdekervenyesitest-is-segiti/