A török hadsereg szombaton ágyúzni kezdett két települést észak-Szíriában, Aleppo provincia területén. A kurdok kivívnák függetlenségüket a kaotikus helyzetben, ami Törökország területi egységét is megbontaná. A török kormányfő “megtorló intézkedésről” beszél.
Az offenzíva kezdetéről az Al-Mayadeen TV-csatorna számolt be; a török hadsereg két olyan települést vett tűz alá, amelyek felett a Kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) vették át az ellenőrzést, korábban pedig az al-Nuszra Front nevű terrorszervezet irányítása alatt álltak. Miután a kurd fegyveres alakulatok kiűzték a terroristákat a két településről, beavatkozott a török hadsereg – úgy tűnik, a terrorszervezet jelenlétével nem volt problémájuk, de a kurd fegyveres erők felülkerekedését már nem tűrik. A hírtelevízió beszámolója szerint a törökök Marimin és Anab településeket vetté ostrom alá. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szombaton szintén bejelentette, hogy az ország fegyveres erői “megtorló intézkedésként” támadás alá vették a kurdok pozícióit Észak-Szíriában.
Szíria külügyminisztériuma közleményében kijelentette, hogy a török hadsereg tevékenysége a terroristák közvetlen támogatásának minősül.
Joe Biden amerikai alelnök szombaton Ahmet Davutoglu török kormányfővel folytatott telefonbeszélgetést, melynek során felszólította Törökországot, hogy állítsa le Észak-Szíriában a kurd települések elleni hadmozdulatokat. A Rudaw kurdisztáni hírügynökség beszámolója szerint a telefonhívásra közvetlen azt követően került sor, hogy a törökök megkezdték a szíriai települések ágyúzását. Az amerikai alelnök ennek során felszólította Ankarát, hogy a továbbiakban tartózkodjon az ehhez hasonló lépésektől.
Korábban Gilbert Collard, a francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője kijelentette; Törökország részéről az orosz légierő egy gépének lelövése egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Ankara támogatja a terrorizmust, és az Iszlám Állam (Daesh) elleni harc hátráltatásában érdekelt. A képviselő szerint “Törökország egy az Iszlám Állam elleni harcban részt vevő gépet lőtt le, és az Iszlám Állam ellen harcoló katonákra lőtt rá. Ezzel egyértelműen állást foglalt, és a terroristák oldalára állt.”
Szíriai források korábban is beszámoltak már arról, hogy a török hadsereg katonai beavatkozással támogatja a Daesh harcát a legitim kormány fegyveres erői ellen.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt.
http://www.hidfo.ru/2016/02/eszak-sziriat-agyuzza-a-torok-hadsereg/