Annak ellenére, hogy Donald Trump korábban elavult szervezetnek nevezte a NATO-t, a MacDill Légibázison tartott beszédében nemrég kijelentette; ő nem NATO-ellenes, hanem fokozni akarja a tagállamok befizetéseit. Szerinte ez jelenleg egy összetett feladat, mert Európa nem rendelkezik egységes védelmi iparral.
Trump az USA Központi Parancsnoksága és Különleges Műveleti Parancsnoksága emberei előtt felszólalva azt mondta, a tagállamok fel kell zárkózzanak, és a GDP 2%-át védelmi kiadásokra kell költsék, ahogy arról a NATO 2014-es, walesi csúcstalálkozóján megállapodtak.
„Mi támogatjuk a NATO-t; mi csak azt kérjük, hogy a NATO—tagállamok váljanak teljes értékűvé, fizessék be teljes hozzájárulásukat a szövetségbe, amit sokan közülük nem tesznek meg, sőt, közel sincsenek hozzá.” – mondta.
A McKinsey egy jelentése szerint a védelmi kiadások fokozása összetett probléma, mert jelenleg minden európai NATO-tag előnyben részesíti a nemzeti szintű hadianyag-gyártást – ahelyett, hogy európai szinten egységesen állítanák elő a hadsereg szükségleteit, ahogy az USA is kontinentális szinten magának állítja elő a katonai felszereléseket.
A jelentésben az áll, hogy Európa jelenleg 19 különböző gyalogsági harcjárművet gyárt, miközben az USA mindössze egy fajtát egységesen. Az európai tagállamok haditengerészetei 29 típusú rombolót és fregattot használnak, miközben az USA csak négyfélét. Európa 16 különbözőféle vadászrepülőgépet használ, miközben az USA csak hatfélét. Európában az egyenruha is tagállamonként különböző.
Az USA a GDP 3,62%-át költi védelmi kiadásokra, miközben Európában csak Görögország, Lengyelország, Észtország és az Egyesült Királyság felel meg annak a követelménynek, hogy a GDP 2%-át védelemre költse. Franciaország, Törökország, Németország és Olaszország már a kétszázalékos követelmény alatt teljesít. A NATO statisztikája szerint az USA mintegy 650 milliárd dollárt költött védelemre 2015-ben; ez kétszerese a többi 27 tagállam összesített védelmi kiadásának, annak ellenére, hogy az európai tagállamok összesített GDP-je meghaladja az Egyesült Államokét.
A NATO európai tagállamaiban a védelmi kiadások a 2008-as globális pénzügyi válságot követően lettek radikálisan visszafogva, a válság miatti megszorító intézkedések részeként. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete szerint 2015-ben az európai tagállamok 217 milliárd dollárnak megfelelő összeget költöttek katonai kiadásokra, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi válság előtti állapotok 85,5%-ára csökkent a védelmi költségvetés – ami évtizedes mélypontot jelent.

http://www.hidfo.ru/2017/02/trump-szerint-egysegesiteni-kell-az-europai-vedelmi-ipart/