Sam Van Aken eredetileg szobrászként ismert, azonban hosszú évek elszánt munkájával létrehozott egy olyan fát amin nem kevesebb, mint negyven különböző gyümölcs terem.

40-fruits
Fotó: Sam Van Aken
A munka akkor kezdődött, mikor Van Aken megtudta, hogy egy csődbe ment, New York állambéli gyümölcsöskertben olyan fákat ítéltek pusztulásra, amik 150-200 éve képviselnek egy amúgy kiveszett gyümölcsfélét. A férfi ekkor kezdte el chip szemzéssel oltani a mára igencsak színessé vált fát.
Hat év kellett ahhoz, hogy a különleges mai formája kialakuljon. A tavasszal rózsaszín, fehér, piros és lila virágokkal borított fa a nyári hónapokban aztán szilvát, barackot, nektarint, cseresznyét és még mandulát is hoz, vagyis csupa csonthéjas gyümölcsöt.
Van Aken összesen 16 darab, 40 gyümölcsű fát hozott létre, ezek az USA különböző múzeumaiban, közösségi központjaiban és magángyűjteményeiben lettek elhelyezve. De mi történik a gyümölcsökkel? Van Aken egy interjúban azt is elárulta, hogy a fák gondozói szerint minden egyes gyümölcsből jó sok terem, ráadásul finomak is, így a gazdának júliustól októberig egyetlen fa oldja meg a gyümölcsszükségletét.

http://mkh.valosag.net/